Skip to content

Ajankäyttö

Useimmat luoville aloille hakevat työskentelevät tai opiskelevat projektin edetessä yhtä aikaa, ja tänään puhutaankin ajanhallinnasta ja viisaasta ajankäytöstä juurikin pääsykoeharjoittelua silmällä pitäen!
Pääsykokeisiin treenaamiseen menee paljon aikaa ja vaivaa. Se vaatii luovuutta, tilaa ideoinnille ja myös sitä ihan puhdasta aikaa muun arjen lomassa. Vaikka piirtäminen, maalaus ja rakentelu sekä luovuus vaativat pitkäjänteistä työtä ja jopa suhteellisen vähän tunteja viikossa verrattuna pääsykoekirjojen pänttäämiseen, ei ajankäytön tärkeyttä sovi unohtaa. Yhtä lailla myös luoville aloille tarvitaan ajankäytön hallintaa ja runkoa pääsykoetreenaamiselle. 
Itse suosin melko tarkkaa aikataulusta, sillä oma arkeni on niin hektistä, ettei ylimääräistä aikaa hirveästi ole. Aikataulutuksessa tärkeintä onkin itse aikataulussa pysyminen, sillä sen laatiminen on aina helpompaa kuin noudattaminen. 
 

Paperikalenteri / weekly planner

Itse en voisi edes kuvitella elämää ilman paperista kalenteria, tai mun tapauksessa bullet journalia. Sivusinkin aihetta jo aikaisemmin syksyllä, jolloin kerroin kirjaavani kaikki menoni paperiseen kalenteriin niiden hahmottamiseksi. Juuri tämän hahmotuksen takia pidän fyysistä kalenteria niin tärkeänä; siitä on helppo nähdä vapaat hetket päivän aikataulusta ja toisaalta myös menot jää paremmin mieleen kun ne kirjoittaa ylös. Ainakin minulla oppiminen tapahtuu tehokkaimmin juurikin käden kautta visuaalisella tavalla!

Turhien menojen karsiminen

Suuren projektin aikana on tärkeää pohtia, mitkä omat menot on pakollisia ja mitkä ikään kuin ”ihan kivoja” muttei välttämättömiä. Vaikka olisi kuinka mukavaa ehtiä tehdä kaikki maailman asiat mitä mieli tekee, on tekemistä pakko karsia ison pääsykoeprojektin vuoksi varsinkin jos opiskelee tai työskentelee samaan aikaan. Pyri miettimään asiaa pitkäjänteisesti; mieti minkä vuoksi jätät nyt ylimääräiset työvuorot tai kummin kaiman kissanristiäiset väliin ja mitä se mahdollisesti mahdollistaa tulevaisuudessa.

Runko valmennuskurssilta

Koen itse, että valmennuskurssin rooli on valtava. Vaikka olenkin bloggaajana tänä vuonna Teho-opiston puolesta, tämä on minun oma mielipide jälleen kerran. Olisi mielettömän vaikeaa treenata itse ilman valmennuskurssin apua; mistä ihmeestä keksisin kaikki mahdolliset tekniikat ja taidot, joita pääsykokeissa tarvitaan ja mielellään vieläpä oikeassa järjestyksessä ja oikeilla painotuksilla. Suosittelen itse ehdottomasti Teho-opiston pidempiä kursseja varsinkin, jos oma taiteellisuushistoria ei huimaa päätä tai edellisestä kynän kädessäpitelystä alkaa olla jo aikaa. Toisaalta, he jotka osaavat jo piirtämisen ja maalaamisen salat, saavat mukavaa varmistusta ja täten paremmat mahdolllisuudet pääsykokeissa menestymiseen. Tammikuussa alkavilla kursseilla on vielä hieman tilaa 😉

Järkevä suunnitelma

Valmennuskurssin lisäksi on hyvä tehdä myös itselleen jonkinnäköinen aikataulurunko. Teen tämän aikataulun aina myös kalenteriini ja siihen merkkailen, milloin tietty asia tai tekniikka olisi hyvä olla läpikäytynä. Arkkitehdiksi hakevana suunnittelen tietenkin myös matematiikan tavoitteeni ja varaan sen opiskelulle aikaa viikoista. Suunnitelmaa tehdessä on helppoa tehdä omasta suunnitelmasta jopa liiankin täysi, mutta kannattaa laittaa jäitä hattuun asian suhteen. Liika kuormitus aikataulussa kostautuu ennen pitkään ja pahimmillaan koko projekti keskeytyy liiallisen stressin vuoksi, jos aikataulusta on tehnyt liian hengästyttävän ja mahdottoman toteuttaa. 

 

Tekniikat haltuun

Tekniikat on todella tärkeitä pääsykokeita ajatellessa, eikä niitä sovi unohtaa omasta ajankäytön suunnitelmastaan. Käy läpi pääsykoetehtäviä hakemaltasi alalta ja myös läheltä liippaavilta luovilta aloilta selvittääksesi, mitä tekniikoita on usein hyvä hallita pääsykokeissa. Tekniikoita kannattaa olla harjoiteltuna useampi vaihtoehto, ettei tuudittaudu siihen, että kaikki maalaus ja piirustustehtävät voisi tehdä itselleen varmimmalla, tietyllä tekniikalla, sillä useimmat tekniikat ei ole omiaan kaikenlaisiin tehtäviin.

Vanhat pääsykoetehtävät

Sen lisäksi, että käyt vanhoja pääsykoetehtäviä tekniikoiden kiilto silmissä, kannattaa katsoa vanhoja pääsykoetehtävien tehtävänantoja myös samalla silmällä. Usein pääsykokeissa on tietyillä aloilla tietyt toistuvat teemat, joiden treenaaminen voi auttaa pääsykoeprojektissa. Niitä kannattaakin hieman vilkuilla ja vanhat pääsykoetehtävät ovat jo muutenkin älyttömän hyviä harjoittelun apuna!

Luovuutta et opi kuukauden pänttäyksellä!

Luovat alat on hieman erilaiset suurimpaan osaan aloista verrattuna. Luovilla aloilla tarvitset enemmän aikaa, eikä luovuutta opi kuukauden pänttäyksellä. Kannattaakin aloittaa treenaaminen saman tien, eikä odotella aina huomiseen. Muista, että mitä pidempään harjoittelet pääsykokeita varten, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on päästä sisään haluamaasi korkeakouluun, opiskelemaan unelmiesi alaa! Aloita nyt, niin ei tarvi myöhemmin katua, kun et aloittanut aikaisemmin 😉

Pysy aikataulussa

Viiimeisenä, muttei lainkaan vähäisimpänä; pysy aikataulussa! Nyt, kun olet laatinut aikataulun, tehnyt selväksi mitkä menot ovat pakollisia, lisännyt tekniikoiden harjoittelun harjoittelusuunnitelmaasi, tutkinut toistuvia aiheita vanhoista pääsykoetehtävistä ja aloittanut harjoittelun, haasteena on enää aikataulussa pysyminen. Pitkäjänteisissä prosesseissa on tärkeää pitää tekeminen mielekkäänä niin, että projekti ei tyssää heti alkuhuuman jälkeen. Luoville aloille hakemista voisi verrata jopa parisuhteeseen; alkuhuumassa kaikki on mukavaa mutta vastoinkäymisten jälkeen voi olla haastavaa päästä takaisin rytmiin ja löytää tekemiseen iloa vielä alkuhuuman jälkeenkin. Niinä hetkinä, kun harjoittelu ei yhtään huvittaisi, mitataan juuri sitä, kuka ne opiskelupaikat loppujen lopuksi lunastaa!


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Pettynyt mutta onnellinen

Pettynyt mutta onnellinen Hei! Tovi on vierähtänyt edellisestä postauksesta, nyt tulosten julkistamisesta alkaa olla jo sen verran aikaa että pahimmat järkytykset

Lue lisää »

KEHITTYMISEN POLKU

Kehittymisen polku Kehittyminen on vaikeaa huomata itse ja juuri näin allekirjoittaneelle on käynyt omalla kohdalla. Viimeksi kerroin, kuinka nykyään tekemäni

Lue lisää »

Pääsykoesimulaatiot

Pääsykoesimulaatiot Kuten viime postauksessa kerroin, Teho-Opiston Maxikurssi alkaa olla taputeltu. Toissa viikon torstaina koittikin kevään ensimmäinen simulaatio ja vaikka tehtäviä

Lue lisää »