Skip to content

Kitspiraatio – Mittakaavaihmiset ja rakenteet

Pienoismallissa näkyvillä ihmisillä on suuri merkitys

Viimeviikolla käsittelimme paperitekniikoita. Kotitehtävänä meillä oli rakennetehtävä, jossa eri paperitekniikoilla piti rakentaa veistos joka tulisi uuden kirjaston edustalle. Tunti jatkoi normaalisti, ja aloitimme kurssikerran käymällä läpi viimekerran läksyjä. Opettajat arvioivat jokaista tehtävää yksitellen. Tällä tunnilla puhuimme paljon siitä, että on erityisen tärkeää laittaa pienoismalliin mittakaavaihmisiä, jotka antavat osviittaa rakennelman koosta. Opettajat kannustivat tekemään ihmisestä  puolet pienempi kuin mitä oli ajatellut. Tämä johtuu siitä, että usein mietimme liian perinteisesti rakennuksia ja niiden kokoja. Jotta pääsykokeissa saisi aikaan häkellyttävän työn, on hyvä idea miettiä mahdollisimman suuresti rakennelmia  Opettajat kannustivat myös miettimään mahdollisimman suuresti tehtäviä. Rakennelmissa ei tarvitse miettiä realistisesti asioita. Sinun ei tarvitse esimerkiksi miettiä, mikkä tavalla joku ihminen on päässyt rakennelman huipulle. Mittakaavaihmisiä kannattaa laittaa eriliaisin kiinnostaviin kohtiin, vaikka ne olisivatkin fyysisesti mahdottomissa paikoissa.

Yhden tehtävän kohdalla pääopettaja Eeva äimisteli miten suuri mittakaavaihminen oli. Se oli sen kokoinen, että sen pituus oli jopa korkeampi kuin itse veistoksen. Hetken mietittyään hän alkoi etsiä saksia, ja leikkasi pienoismalliista mittakaavaihmisen poikki. Oppilaiden seassa kuului pientä hermostunutta naurua, toiset olivat mietteliään hiljaisia. Eeva sanoi että hän on varma siitä, että tekijä pystyy ottamaan vastaan hänen muunnoksensa ja sen avulla tehtävästä tuli paljon parempi. Mittakaavaihminen oli ensin noin 10 cm korkea ja uusi koko noin 1 cm. Huomasimme kaikki, miten ison eron ihmisen koko teki. Rakennelma oli entistä vaikuttavampi. Tämä oli oiva esimerkki oppilaille siitä, minkä kokoisia mittakaavaihmisiä kannattaa tehdä. Olen varma siitä, että kyseisen työn tekijä ei ensimmäisen äimistyksen jälkeen pahastunut leikkauksesta.
Pääopettaja Eeva saksien kanssa. Kuvassa näkyy malli-ihmisten uusi koko.
Tämä oli hyvä esimerkki siitä, että vaikka kuinka paljon itsenäisesti opiskelisi taidetta niin se ei ole samanlaista kun kurssille osallistuminen. Opettajat antavat palautetta omasta työstäsi yksityiskohtaisesti. Se, että osallistumme kurssille, antaa mahdollisuuden tavata opettajia jotka oikeasti tietävät mistä puhuvat. Olettaen siis, että opettajat ovat osaavia.

Puutikut

Tämän viikon tunneilla oli vuorossa puutikut. Teoria-osuudessa opettajat kertoivat, että kannattaa tehdä erilaisia moduuleita perusmuotoja käyttäen. Moduuleita yhdistämällä saa hienoja kokonaisia rakennelmia. Saimme tilaisuuden kokeilla tunnilla puutikujen kanssa työskentelyä, ja voi kun se alkoi turhauttaa minua suuresti.. Erilaisten rakennelmien tekeminen ei ole asia mitä olen harjoitellut, ja minusta oli todella vaikeaa saada erilaisia pyramidiamuotoja kasaan. Mutta turhautumisesta huolimatta, olin tyytyväinen siihen että onnistuin saamaan aikaiseksi rakennelman joka pysyi pystyssä.
Puutikkuina voi käyttää esimerkiksi jäätelötikkuja, tulitikkuja tai grillitikkuja. Saimme tunnilla tietoa siitä, mitä kannattaa pitää mielessä kun rakennelmia rakentaa ja miten tikkuja kannattaa leikata.
Kitty


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Kitspriaatio – Monotypia

Monotypia – ainutkertainen vedos kuvasta Taidegrafiikka on kuvataidetta, jonka luomiseen käytetään erilaisia painotekniikoita. Monotypia on taidegrafiikkaa, jossa luodaan yksi ainutkertainen

Lue lisää »