Skip to content

Graafinen suunnittelu on laaja ala, jossa idearikkaat ja uteliaat tyypit ovat kovaa valuuttaa. Aalto-yliopistossa graafisen suunnittelijan koulutus kulkee nykyään nimellä visuaalisen viestinnän muotoilu. Muuttuvalla ja jatkuvasti laajenevalla alalla on paljon suuntautumisvaihtoehtoja. Anni Sairio valottaa miksi haki alalle, mikä alassa kiehtoo ja millaista opiskelu on ollut.

“Minua kiinnostaa se, miten suuri vaikutus visuaalisuudella on viestinnässä. Miten visuaalisuus vaikuttaa meihin, ja miten sillä voidaan selkeyttää viestiä. Koen graafisen suunnittelun sopivaksi alaksi itselleni, koska olen kiinnostunut juurikin visuaalisten kokonaisuuksien luomisesta.”

Graafinen suunnittelu tuli Annille tutuksi lukion jälkeen käydyssä kansanopistossa. Ala tuntui omalta ja hän halusi jatkaa opintoja visuaalisen viestinnän muotoilun puolella Aalto-yliopistossa. Tehon MIDI-kurssilta vauhtia hakenut toisen vuoden opiskelija nauttii nyt opiskelusta ja aikoo suuntautua tulevaisuudessa animaatioon.
Graafinen suunnittelija Anni Sairio
Annilla on aina ollut kiinnostus luovalle alalle – voidaan puhua jopa kutsumuksesta. Graafisen suunnittelun monipuolisuus ja laaja-alaisuus vetivät häntä puoleensa. Alalla on huima määrä suuntautumisvaihtoehtoja, esimerkkeinä typografia, kuvittaminen, animaatio, taittaminen, pakkaussuunnittelu, logosuunnittelu ja infografiikka.
”Opiskelu on ollut tosi kiireistä ja tahti juuri niin tiukka kuin odotin. Samalla se on kuitenkin ollut mielenkiintoista ja palkitsevaa. Jälkeenpäin on aina hienoa huomata, mitä kaikkea siistiä on tullut tehtyä. Päivät ovat monipuolisia ja aina erilaisia. Opinnot ovat vastanneet odotuksiani, mutta voisin sanoa oppineeni enemmän kuin osasin edes odottaa.” Anni kokoaa yhteen fiiliksiään.
Opintojen ensimmäinen vuosi on aika kokeilevaa, taidejaksoja ja yhteisiä kursseja muiden alojen opiskelijoiden kanssa. Toisena vuonna keskitytään enemmän oman alan juttuihin. Opinnot kostuvat mielenkiintoisista projekteista. Lisäksi opiskelijoille on jatkuvasti tarjolla työmahdollisuuksia, joihin on mahdollista tarttua.

Annin mielestä taiteellisen lahjakkuuden lisäksi alalle hakevalla täytyy olla kyky tuottaa nopeasti hyviä ideoita paineen alla. Uteliaisuus ja kiinnostunut moniin asioihin auttaa menestymään laajalla alalla. On tärkeää pystyä hallitsemaan kokonaisuuksia ja olemaan idearikas.

Annin vinkit graafiseksi suunnittelijaksi hakeville

Pääsykokeissa pärjää parhaiten, kun ei yritä olla jotain muuta kuin mitä oikeasti on. Arvioijat arvostavat persoonallista ilmaisua. Epäonnistumisista ei pidä lannistua, ne kuuluvat osaksi kehitystä. Kannattaa harjoitella ahkerasti alan monia eri osa-alueita.

“Luota rohkeasti itseesi ja siihen omaan juttuun.”

Teho-Opistolta Anni sai eniten apua siihen, miten asiat kannattaa esittää pääsykoetilanteessa. Ideoinnissa auttoi se, kun näki muiden kurssilaisten töitä. Palautteen myötä oppi jättämään pois kliseisimpiä juttuja ja erottumaan paremmin. Graafinen suunnittelija Anni Sairio

pääsykoestressi

STOP pääsykoestressille!

Piinaako pääsykoestressi? Ei hätää! Haastattelimme psykologi Katarina Meskasta, joka kertoi parhaat vinkit liiallisen stressin välttämiseksi. Lue vinkit stressinhallintaan ennen pääsykokeita, pääsykokeiden

Lue lisää »
Arkkitehtuuri pääsykoeuudistus

Arkkitehtuurin pääsykoeuudistus 2020

Arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikoulutuksen pääsykokeet muuttuvat keväällä 2020. Muutoksia on tiedossa pääsykoepäivissä, matematiikan ja luonnontieteiden kokeen korvattavuuksissa sekä yhteisvalinnan pisteytyksissä. Edelleen

Lue lisää »