Skip to content

Aallon sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävät ja fiilikset

Aallon ennakkotehtävät ja lisäjännityselementti

Muutaman viikkoa sitten ne tulivat – Aallon ennakkotehtävät! Tällä hetkellä eletään jännittäviä aikoja. Näissä tehtävissä pitäisi onnistua. Lisää jännitystä tekemiseen tuovat ennakkotehtävien ohjeistuksissa tapahtuneet muutokset. Sillä tänä vuonna Aallon ohjeisiin oli eksplisiittisesti lisätty näin: ”Tärkeää! Ennakkotehtävät ovat valinnan ensimmäinen osa valintaprosessia. Hakijan tulee tehdä ne itsenäisesti ja ilman ohjausta. Yliopiston henkilökunta ei tarkenna tehtäviä tai anna lisäohjeistusta tehtäviin liittyen. Ennakkotehtäväsi voidaan hylätä, jos käy ilmi, että olet saanut apua toimittamiesi tehtävien tekemisessä kolmannelta taholta, esimerkiksi kaupalliselta valmennuskurssilta.”

Olin ilmoittautunut Teho-opiston ennakkokurssille, johon olisi sisältynyt kahdenkeskistä keskusteluaikaa tehon opettajan kanssa ennakkotehtäviin liittyen. Uuden ohjeistuksen myötä omaan korvaan kuulosti siltä, että nyt ei tosiaankaan kannata saada henkilökohtaista apua tehon opettajalta. Teho-opisto linjasi myös uusien ohjeiden myötä, että he eivät tarjoa henkilökohtaista ohjausta. Tehon opettajat eivät halunneet riskeerata kenenkään hakemista muotoseikan takia. Kurssin supistaminen toki hyvitetään jokaiselle laajemman ennakko-kurssin ostaneelle. Vaikka toki ohjaus olisi ollut kiva juttu, mutta varmasti kaikki menee hyvin omalla painollaan

Ennakkotehtävät: mikä fiilis, mikä boogie?

Tänä vuonna tehtävät tuntuivat melko helposti lähestyttäviltä. Joidenkin vuosien tehtävät ovat tuntuneet aivan mahdottomilta, joten eiköhän tässä jonkinlaiseen lopputulokseen päästä. Ideoita olen tosiaankin ehtinyt pallotella, sillä tässä on vierähtänyt jo muutama viikko ennakkotehtävien ilmestymisestä. Ensimmäisellä viikolla annoin tehtävänantojen rauhassa upota omaan alitajuntaan. Luin niitä uudestaan ja uudestaan ja mietin, mikä kussakin tehtävässä oli oleellista. Tämän lisäksi Teho-opisto tarjoaa joka vuosi analyysit ennakkotehtävistä sekä ennakko-liven. Mitään nippelivinkkejä tai henkilökohtaista ohjausta näissä ei toki anneta, mutta varmasti itse kukin niitä lukee ja katsoo.

No miten on lähtenyt käyntiin ennakkotehtävien teko? Viime viikolla minun oli jo tarkoitus aloittaa, mutta sainkin keskittyä lasten vatsatautiin. Joten tällä viikolla olen vihdoin aloittanut sisustusarkkitehtuurin Uni tehtävää. Onko idea tarpeeksi hyvä? Ymmärtääkö sitä vain katsomalla? Miten sommittelu, tunnelma, tila, valo, varjo ja tunnelma välittyy työstäni? Ja suurimpana kysymyksenä: entä jos tämä on liian huono? Entä jos tämä ei kelpaa? Entä jos en pääse edes pääsykokeisiin? Voin uskoa, että en ole ainoa, jonka mielessä poukkoilee tämän kaltaisia ajatuksia.

Oman mielen teatteri

Maxi-kurssin ehdoton hyöty on se, että tässä ajassa teho-opisto on muuttunut ulkopuolisesta tapahtumasta sisäiseksi kokemukseksi. Oman pääkoppani sisällä on teatteriesitys, jossa on pienen pieni Teho-opiston luokkahuone ja pienen pieni Heini (meillä vaihtelee jonkun verran opettajat, mutta Heini on suhteessa meillä ollut syksystä lähtien eniten). Keskeneräistä työtäni näytetään dokumenttikameran kautta muille oppilaille. Kuvittelen miten pikku-Heini ja tai vaikkapa pikku-Juha kommentoi työtäni verraten arviointiperusteisiin. Tämä mielen sisäinen leikki on hauska ja myös lempäe, sillä Teholla saa aina rakentavaa palautetta ja kannustusta työstä kuin työstä. Teholla ei tosiaankaan kuule samanlaista palautetta, kuin itse antaa itselleen: ”siis tää on niin huono, että ei oo rajaa. Miten et voi osata tän paremmin tätä tehdä. Kyllä tässä vaiheessa pitäisi jo osata!” Tunnistaako kukaan saman tyylistä sisäistä kriitikkoa? Tämäkin oli vähän siloiteltu versio 😀

Olemme saaneet niin paljon palautteita syksystä alkaen sekä omista töistä että muiden töistä, joten tässä vaiheessa oma silmä on alkanut kehittyä näkemään mikä toimii ja mikä ei – toivottavasti. Etenkin kun yrittää kuunnella oman sisäisen kriitikon äänen sijasta tehon pikku-opettajaa, ei epätoivo ja lannistuminen iske niin pahasti päälle. Tsemppiä kaikille ennakkotehtävien tekoon!

Ollaan luovia!

Rakkaudella,

Ruut

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!