Skip to content

Aalto: Creativity = suunnittelu – mitä ihmettä!

Järkyttyneenä Aalto-yliopiston Arkkitehtiosaston ja Taideteollisen korkeakoulun muodostaman uuden taiteen huippuyliopiston nimestä  “Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu” (englanniksi Aalto University School of Arts and Creativity) ja samalla huvittuneena olen seurannut aiheesta käytävää keskustelua.

Aiheesta on jopa perustettu nettiadressi, sillä vanhan koulun taikkilaiset eivät halua valmistua luovuusmaistereina, kirjoitettu juttu NYT-liitteeseen, sekä perustettu Facebook-ryhmä nimeltään Aalto University School of Shenanigans and Wizardry.

Kaiken nimihässäkän keskellä jäin itse pohtimaan, mistä arkkitehtuurin ja taiteen opetuksessa on pohjimmiltaan kyse. Niin arkkitehtuuri kuin taidekin ovat ennen kaikkea taidetta, joista arkkitehtuurissa vain taiteen tekemisen välineenä on tila, joka muodostuu tietysti rajaavista massoista mutta yhtä paljon myös massojen välille jäävistä aukoista eli tiloista. Taiteilijoilla taiteen tekemisen välineet ovat eri taidealoilla vaan erilaiset, samat lainalaisuudet ja taiteen tekemisen välineenä käytettävä luovuus ovat kuitenkin kaikille yhtä tärkeitä. Arkkitehdeille ja taiteilijoille on yhteistä se, että teokset ovat ennen kaikkea tekijänsä hengen tuotoksia. Usein vieläpä rakkaudella tehtyjä. Niinpä nimen alkuosa kertoo mielestäni hyvin, minkälaisesta tekemisestä uudessa koulussa on kyse.

Luovuus on laaja käsite

Mutta sitten tuleekin vaikeampi osuus, miten creativity muka tarkoittaa samaa kuin suunnittelu? Ja mitä se yleensäkään tekee yliopiston nimessä? Itse tulkitsen creativityn tarkoittavan luovaa tilaa, jota tarvitaan kaikessa taiteen tekemisessä ja jossa pyritään välttämään systemaattisuutta ja organisoitumista. Kun taas suunnittelun hyvin keskeisenä elementtinä on tavoitteellinen ja systemaattinen luovuus, jonka tuloksena syntyy jotain oikeasti hyödyllistä, tilaa ja taidetta.

Tätä suunnittelua tarvitaan, jotta taiteen tekemisestä tulee yhteiskuntamme arvojen mukaan tehokkaampaa ja tuottavampaa. Ja usein myös laadukkaampaa monellakin mittarilla mitattuna. Luovuus ei kerro ollenkaan määrittelevästi opiskelun sisällöstä. Eikö englannin kielinenkin nimi voisi siis liittyä itse opiskelun sisältöön arkkitehtuurin- ja taiteen alat huomioiden, eikä viitata epämääräisesti kaikilla taidealoilla tarvittavaan luovuuteen? Uudeksi nimeksi sopisi mielestäni paremmin University of Architecture & Design tai University of Art, Design & Architecture? Mitä mieltä olette?


 

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!