ARKKITEHTUURI

Tutustu arkkitehdin ammattiin ja opintoihin sekä arkkitehtiopiskelijaksi hakemiseen.

ARKKITEHTI ON AJANKÄYTÖN MESTARI

Oulun Yliopistossa arkkitehdiksi opiskeleva Matti Rajamaa katseli arkkitehtien työtä ensin insinöörin silmin ja innostui itsekin opiskelemaan alaa.

”Minulla oli taskussa jo insinöörin paperit, kun kiinnostuin arkkitehtuurista. Työskentelin inssiksi valmistuttuani arkkitehti- ja insinööritoimistossa, joten näin arkkitehtien työtä läheltä, ja minulle muodostui vahva käsitys siitä, mitä ala pitää sisällään. Erityisesti siinä kiinnostaa suunnittelijan osa, se, että pääsee näkemään työnsä jäljen konkreettisena tuotoksena.

Arkkitehtuurin opiskelu on haastavaa ja projektit vievät paljon aikaa. Aiheet ovat kuitenkin niin kiinnostavia ja konkreettinen tekeminen niin mielekästä, ettei tämä kovin raskaalta tunnu. Oman ajankäytön hallinta on erityisen tärkeää, sillä projekteja on käynnissä samaan aikaan useampi, ja niiden valmistuminen on pitkälti itsestä kiinni. Työelämässä meno on samanlaista, joten on tärkeää, että aikataulun hallintaa oppii jo koulussa.

Pääsin sisään kouluun ensiyrittämällä, ja Tehon valmennuskurssista oli paljon hyötyä. Kurssilta sain hyvän käsityksen siitä, mitä pääsykokeet pitävät sisällään ja millaista opiskelu tulee olemaan.

Valmennuskurssilla käytiin myös kattavasti läpi se, mitä pääsykokeissa kannattaa tehdä saadakseen hyvät pisteet ja mitä ei. Oli myös kiva saada tietämystä arkkitehtuurista ja muista taidealoista ennen koulun aloittamista.

Vielä en tiedä, minkä arkkitehtuurin osa-alueen parissa haluaisin työskennellä valmistuttuani. Ainakin kaupunkisuunnittelu ja korjausrakentaminen kiinnostavat. Pidän siitä, että arkkitehdin työssä yhdistyy sekä taiteellinen että tekninen osaaminen.

Kurssit ovat projektimuotoisia ja kestävät yleensä yhden lukukauden. Projekteihin on sisällytetty myös teoriaa, joten ne ovat aina aika laajoja kokonaisuuksia. Opiskeltavia aihealueita ovat muun muassa yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuurin historia, nykyarkkitehtuuri sekä korjausrakentaminen.

Oulun Yliopisto on pieni ja kompakti koulu. Täällä opiskelijoiden kesken vallitsee hyvä henki ja teemme paljon yhteistyötä toistemme kanssa. Arkkitehtuurin opinnot poikkeavat melko paljon muiden alojen opiskelusta. Sitä ei voi opiskella pelkästään kirjoista lukemalla, joten teemme todella paljon ihan konkreettista työtä.”

ARKKITEHDIKSI?

Arkkitehdin työnkuva ulottuu huonekalujen ja tilojen suunnittelusta talojen suunnitteluun ja aina yhdyskunta- ja kaupunkisuunnitteluun saakka. Arkkitehtejä työskentelee yksityisissä toimistoissa, kunnilla ja valtiolla. Ammatissa tarvitaan kykyä ratkaista ongelmia sekä luovuutta ja hyvää tilallista hahmotuskykyä. Opinnot koostuvat taiteellisista ja teknisistä oppiaineista. Taito ilmaista näkemyksiään piirtäen, kirjoittaen ja suullisesti on tarpeen, samoin järjestelmällisyys ja yhteistyötaidot.

Arkkitehdin opinnot

Arkkitehdiksi voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Hakukriteerit

  • Opiskelupaikan saavista hakijoista 80 % otetaan sisään ns. kokonaispistekiintiössä, jossa sisäänpääsyyn vaikuttavat valintakokeiden pisteet sekä alkupisteet (ylioppilastutkinnon, 2013 tai aiemmin suoritetun EB- tai IB-tutkinnon tai viimeistään 2014 suoritetun RP-tutkinnon suorittaneet).
  • Pelkkien pääsykoepisteiden perusteella otetaan sisään 20% hakijoista (mm. ammattitutkinnon suorittaneet, 2014 jälkeen suoritetut EB- ja IB-tutkinnot)
  • Kuka voi hakea?

Hakuprosessi

  • Yhteisvalinnan hakuaika alkaa ja ennakkotehtävät julkaistaan maaliskuun puolivälissä
  • Hakuaika ja ennakkotehtävien jättöaika päättyvät huhtikuun alussa
  • Matematiikan koe toukokuun lopulla
  • Valintakokeet (piirustus- ja suunnittelukokeet, luonnontieteen koe) neljä päivää kesäkuun ensimmäisellä viikolla
  • Opiskelijavalinnat julkaistaan heinäkuun alussa

Lue lisää arkkitehdiksi hakemisesta dia.fi-sivustolta.

HALUAISITKO ARKKITEHDIKSI?

Katso sopiva kurssi kurssitarjonnastamme ja aloita valmistautuminen arkkitehtuurin pääsykokeisiin.

Kirjoita hakusi ja paina Enter