Skip to content

Arkkitehtuuri ja maisema-arkkitehtuuri – ennakkotehtävät 2018

Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävät ovat vihdoin täällä! Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan sivustolla dia.fi julkaistiin eilen ennakkotehtävät 2018. Tuleville arkkitehdeille tämän kevään hakukohteita ovat Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Oulun yliopisto. Maisema-arkkitehdin koulutusta tarjoaa Suomessa ainoastaan Aalto-yliopisto.
Tämän vuoden ennakkotehtävissä tutustutaan uuteen nilviäislajiin valmariin. Tämä sosiaalinen, hyräilevä ja valoa hohtava otus tarvitsee tulevia arkkitehtejä ja maisema-arkkitehtejä suunnittelemaan lajilleen yhdyskuntaa. Tavoitteena on suunnitella kokonainen Valmarin unioni! Millainen on Teho-Opiston opettajien analyysi tämän vuoden ennakkotehtävistä? Se selviää, kun skrollaat alaspäin!

ENNAKKOTEHTÄVÄT 2018

Valmarin unioni
Tutkijat ovat löytäneet uuden valmariksi (Balaena lolligo) kutsutun noin 5cm:n mittaisen nilviäislaji, jolla kerrotaan olevan sekä valaiden että kalmarien ominaisuuksia. Valmarit ovat hyvin sosiaalisia ja seurustelevat hyräilemällä, jolloin ne hohtavat valoa.

Sinin kommentit: Olen itse innoissani näistä ennakkotehtävistä, kuten myös viime- ja edellisvuotisista! Näissä on kaikissa jotain yhteistä muotoilun, mielikuvituksellisen aiheen tai eläinlajin – tai yhteisen materiaalin puolesta.
Vuonna 2016 suunniteltiin löydetylle uudelle hyönteislajille kokoontumispaikaksi riippuva kahvila tulitikkuaskeista ja viime vuonna suunniteltiin mukeista laskeutuva avaruusalus Diana ja esitettiin myös avaruusolioita. Kumpanakin vuonna malli valokuvattiin vastaavasti kuin tänä vuonna ja seuraavat kaksi tehtävää noudattelivat samantyyppisiä toteutustapoja.
Kolmen tehtävän sarjassa ideana on suunnitella valtameren syvänteessä sijaitseva Valmareiden yhdyskunnan yksikkö eli moduli, joista yhteiskunta koostuu. Tämän lisäksi yksikkö kuvataan sisältä tilakuvana ja kauempaa koko yhteiskunnan kuvana. Myös itse Valmareita esitetään tehtävissä.
Ennakkotehtävissä suunnitelma ja siitä tehty rakennelma siis havainnollistetaan ja esitetään katsojalle eri tyyleillä: rakentamalla ja valokuvaamalla, piirtämällä tai maalaamalla sekä vapaavalintaisella tekniikalla. Tehtävissä on mahdollisuus käyttää luovuutta ja näyttää tilasuunnittelun ja massoittelun taitojaan teknisten taitojen lisäksi! Juuri sopivat tehtävät sopivien arkkitehtikandidaattien testaamiseen siis.
Aihe on hauska ja mielikuvituksellinen – se antaa mahdollisuuden eläytymiseen ja tarinallisuuden rakentamiseen.
Arkkitehtuuri ennakkotehtävät
ENNAKKOTEHTÄVÄ 1.

Valtameren syvänteessä sijaitseva valmariyhdyskunta koostuu useista yksiköistä, joista kunkin sisälle mahtuu kokoontumaan 20‐30 valmaria.
Hanki 50 valkoista muovista kertakäyttömukia (noin 2 dl). Suunnittele ja toteuta mukeista valtameren syvänteessä sijaitseva valmareiden yhdyskunnan yksikkö, joka antaa suojaa ja mahdollistaa valmarien sosiaalisen toiminnan. Yksikköön on vain yksi sisäänmenoaukko, joka johtaa keskeiseen sisätilaan.
Valokuvaa toteuttamasi valmariyhdyskunnan yksikkö ja valaise se kuvaustilanteessa sisäpuolelta (esimerkiksi led‐valolla/valoilla).
Mukeja saa leikata, taittaa ja rei’ittää. Erilaiset kiinnitysmateriaalit (liima, teippi, nitojan niitit jne.) sallitaan. Kaikkia mukeja ei ole pakko käyttää.
Ripusta yksikkö viereisen ohjeen mukaisella tavalla mustaa taustaa vasten. Valokuvaa yksikkö, ja tulosta pystysuuntainen kuva A3‐kokoon (297 mm x 420 mm). Kuvassa tulee näkyä ainoastaan yksi yhdyskunnan yksikkö taustaa vasten kuvattuna.
Ennakkotehtävä 1
Arviointiperusteet: Arvioinnissa kiinnitetään huomiota luovaan tehtävän ratkaisuun, yksikön rakentumistavan kiinnostavuuteen, luovaan materiaalin ja valon käyttöön ja toteutuksen siisteyteen.

Sinin kommentit: Kyseessä on massoitteluharjoitus ja tilasarja, kuten useana aiempanakin vuonna. Nyt aiheena on suunnitella mielenkiintoinen kappale, yksikkö ja niistä useiden kappaleiden tai yksiköiden sarja, joka esitetään tehtävissä monesta näkökulmasta.  Tehtävässä 1 on hyvän suunnitelman ja siistin mallin lisäksi olennaista myös valon käyttö, kuvakulma ja valokuvan laatu. Tehtävä 1 on ollut samantyylinen valokuvaustehtävä nyt viimeiset kolme vuotta.
Eevan kommentit: Uutena elementtinä valokuvaustehtävässä on valon tuominen mallin sisään, ja läpikuultavan materiaalin hyödyntäminen sen avulla tyylikkäästi.
 
ENNAKKOTEHTÄVÄ 2.

Piirrä ja/tai maalaa kuva rakentamasi valmariyhdyskunnan yksikön sisältä. Kuvassa 5‐10 valmaria hohtaa valoa yksikön keskeisessä sisätilassa.
Toteutus pystysuuntaiselle mustalle A3‐arkille.
Arviointiperusteet:  Arvioinnissa kiinnitetään huomiota sisätilan hahmottamiseen ja tunnelmaan, esitystaitoon sekä tilanteen kuvaamistaitoon.

Sinin kommentit: Mittakaavan ja mittasuhteiden tajua testataan myös tämän vuoden tehtävissä. Tehtävässä 2 on olennaista mittakaavan ja tilan tajun sekä muotoilu- ja esitystaidon lisäksi valon kuvaamisen taito. Tehtävässä kuvataan hohtavia kuvitteellisia olioita mustalla taustalla suunnitellussa tilayksikössä. Kyseessä on siis mielenkiintoinen ja haastava tilan ja valon kuvaus yhdessä tehtävässä. Tehtävä 2 on ollut samantyyppinen nyt kolme vuotta.
ENNAKKOTEHTÄVÄ 3.

Toteuta kuva, jossa näkyy yläviistosta katsottuna useita valmariyhdyskunnan yksiköitä. Ne hohtavat valtameren syvänteessä ja muodostavat kokonaisuuden, yhdyskuntarakenteen, jonka tutkijat ovat nimenneet ”Valmarin unioniksi”.
Toteutus pystysuuntaiselle vapaavalintaisen väriselle A3‐arkille.
Arviointiperusteet:   Arvioinnissa kiinnitetään huomiota luovasti ratkaistuun yhdyskuntarakenteeseen, piirroksen tilalliseen sy‐ vyysvaikutelmaan ja vedenalaisen tunnelman esittämiseen.

Sinin kommentit: Kolmannessa tehtävässä kuvataan koko Valmarin unioni – yksiköiden muodostama yhdyskunta eli kokonaisuus valtameren syvänteessä. Tämä tehtävän tyyli kauempaa ylhäältä esitettävänä kokonaiskuvana on myös ollut samantyyppinen nyt jo useita vuosia. Tehtävässä testataan hyvin mittakaavan ja perspektiivin tajua sekä kokonaisuuden hallintaa ja muotoilukykyä.

Totta kai olennaista itse suunnittelussa on luovuus ja omaperäisyys, mutta myös ajan henki, joka onnistuessaan toimii missä tahansa pääsykoetehtävässä. Tämän vuoden tehtävät ovat taas kerran erittäin onnistunut sarja testaamaan arkkitehtiopiskelijalle tarpeellisia kolmiulotteisen ympäristön ja tilan hahmotuskykyä, muotoilu- ja massoittelukykyä, valon ja varjon hallintaa ja -esityskykyä, sekä tietenkin luovuutta ja mielikuvitusta, joka on aina syytä päästää valloilleen!!
Sitten vain aivonystyrät hommiin ja ennakkotehtävien suunnitteluun!  

ArkkitehtuuriENNAKKOTEHTÄVIEN PALAUTUS

Ennakkotehtävät toimitetaan koepaikasta ja hakukohteesta riippumatta Aalto‐yliopiston Hakijapalveluihin 28.3.2018 klo 15.00 mennessä. Ennakkotehtävien on oltava perillä määräaikaan mennessä! Palautuspäivämäärän  postileima ei nimittäin riitä.
Tehon väki toivottaa tsemppiä kaikille arkkitehdiksi tai maisema-arkkitehdiksi hakeville valmarin ja yhdyskunnan kanssa! 

 

 

 

 


 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!



pääsykoestressi

STOP pääsykoestressille!

Piinaako pääsykoestressi? Ei hätää! Haastattelimme psykologi Katarina Meskasta, joka kertoi parhaat vinkit liiallisen stressin välttämiseksi. Lue vinkit stressinhallintaan ennen pääsykokeita, pääsykokeiden

Lue lisää »
Arkkitehtuuri pääsykoeuudistus

Arkkitehtuurin pääsykoeuudistus 2020

Arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikoulutuksen pääsykokeet muuttuvat keväällä 2020. Muutoksia on tiedossa pääsykoepäivissä, matematiikan ja luonnontieteiden kokeen korvattavuuksissa sekä yhteisvalinnan pisteytyksissä. Edelleen

Lue lisää »