DIA-yhteisvalinta eli diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan ennakkotehtävät on tämän vuoden osalta julkaistu! Arkkitehtuurin esivalintatehtävien julkistuspäivä on monelle kevään yksi tärkeimmistä päivistä: siitä alkaa konkreettinen valmistautuminen kevään koitokseen, eli arkkitehtuurin pääsykokeisiin. Arkkitehdin urasta haaveilevien onneksi ennakkotehtäviä on tälle alalle vain yhdet: hakija ei siis joudu toteuttamaan jokaiseen kouluun erikseen omia ennakkotehtäviä, vaan esivalintatehtävät ovat samat, riippumatta siitä, mihin kouluun haet.
Nyt kun arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin esivalintatehtävät on julkaistu, päätimme ottaa ne meillä Teho-Opistolla hieman lähempään tarkasteluun ja analyysiin. Jos siis sinua kiinnostaa, millaisia asioita esivalintatehtävissä saatetaan pyrkiä testaamaan ja miten lähteä rakentamaan omia ennakkotehtäviä, kurkista pääopettajamme Sini Koiviston mietteet!
ARKKITEHTUURI JA MAISEMA-ARKKITEHTUURI, DIA-YHTEISVALINTA
DIANAN MATKASSA
Avaruuteen on lähetetty tutkimusalus Diana kohteenaan kaukaista tähteä kiertävä planeetta. Alus on miehittämätön ja varustettu robotiikalla, jonka tarkoitus on etsiä elollista elämää.
Tutkimusalus on suunniteltu tekemään planeetalla seuraavat tehtävät: laskeutuminen, ympäristön dokumentointi ja näytteiden keräys. Näitä varten aluksessa on erilaisia ulokkeita.
Rakenna tutkimusaluksen pienoismalli käyttäen oheisen kuvan mukaisia päivittäistavarakaupoista löytyviä materiaaleja:
Enintään 50 valkoista korvakkeellista pahvimukia, 50 valkoista halkaisijaltaan 15 cm pahvilautasta ja yksi 20 metrin rulla 30 cm leveää alumiinifoliota.
Erilaiset kiinnitysmateriaalit (liima, teippi tms.) sallitaan.
Tänäkin vuonna, kuten jonkin verran aikaisempinakin vuosina, kaikki kolme arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävää liittyvät samaan teemaan. Tällä kertaa teemaksi on valittu avaruus ja sinne lähetettävä tutkimusalus nimeltään Diana.
Avaruuteen liittyviä teemoja on nähty aikaisempinakin vuosina pääsykoetehtävissä tai ennakkotehtäviin liittyen. Teema, joka yhdistää tietyllä kulmalla teknisiä ominaisuuksia sekä mielikuvituksellista scifi-ajattelua antaa monenlaisia mahdollisuuksia ennakkotehtävän tekijälle. Sen vuoksi tutkimusaluksen suunnitteluun kannattaa käyttää hyvin aikaa ja miettiä teemaa ja ohjeistuksia monelta kantilta. Aina ei myöskään kannata tarttua ensimmäiseen ideaan, sillä muuten voi olla, että aluksesi ei erotu edukseen kymmenien samankaltaisten joukosta!
Tehtävä 1:
Ripusta aluksesi ohjeen mukaisella tavalla mustaa taustaa vasten. Valokuvaa alus ja tulosta vaakasuuntainen kuva A3-kokoon (297 mm x 420). Kuvassa tulee näkyä ainoastaan alus taustaa vasten kuvattuna.
Arvosteluperusteet:
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota aluksen
1. Kiinnostavaan toteutukseen
2. Luovaan materiaalien käyttöön
3. Toteutuksen siisteyteen
4. Mielikuvituksellisuuteen
Viime vuonna toteutettiin ensimmäistä kertaa ennakkotehtävät, joissa ei tarvinnut lähettää konkreettisia tuotoksia raadin arvioitavaksi, vaan arviointi toteutettiin kuvien perusteella. Selkeästi viime vuonna kokeiltu käytäntö oli ollut toimiva, sillä tänä vuonna toimintatapa oli jälleen sama. Moni siis huokaisee tänäkin vuonna helpotuksesta, kun työnsä huolellisesta pakkaamisesta ei tarvitse huolehtia ja murehtia. Valokuvausta kannattaa siis myös käyttää hyödykseen, esimerkiksi miettimällä oikea kuvakulma, jossa aluksesi esiintyy edukseen!
Tehtävä 2:
Esitä näkymä jossa on laskeutuva aluksesi, planeetan pintaa ja kaksi tai kolme planeetan kuuta. Piirrä ja/tai maalaa kuva vaakasuuntaisena A3-kokoon vapaavalintaisella tekniikalla.
Arvosteluperusteet:
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota
1. Esitystaitoon
2. Kuvan syvyysvaikutelmaan
3. Sommittelutaitoon
Toinen tehtävä on perinteinen ennakkotehtävien piirrä ja/tai maalaa tehtävä. Sen avulla saadaan käsitys hakijan teknisistä taidoista piirtämisen tai maalaamisen saralla, mutta nähtyä myös luovuutta. Kuten arvosteluperusteissa kerrotaan, työssä kannattaa keskittyä teknisiin ominaisuuksiin, kuten sommitteluun ja syvyysvaikutelmaan, mutta mitä mielenkiintoisempi idea ja luova ajatus työn taustalla on, sitä paremmin työ erottuu muiden samanlaisten joukosta.
Tehtävä 3:
Laskeutumisvaiheessa aluksesi saa pahoja vaurioita. Repeytymät aluksessa mahdollistavat sisäänpääsyn, jolloin planeetan oliot tulevat tutkimaan alusta.
Esitä aluksen sisätilanäkymä tilanteessa jossa oliot tulevat alukseen. Piirrä ja/tai maalaa kuva vaakasuuntaisena A3-kokoon vapaavalintaisella tekniikalla.
Arvosteluperusteet:
Arvioinnissa kiinnitetään huomiota
1. Sisätilan kiinnostavuuteen
2. Tilanteen kuvaamistaitoon
3. Esitystaitoon
Kolmas tehtävä muistuttaa hieman edellisen vuoden toista ennakkotehtää, jossa tehtävänä oli suunnitella hyönteisravintola ja sen jälkeen piirtää kuva hyönteisravintolan sisältä. Tehtävä antaa raadille paljon tietoa hakijan osaamistasosta juuri tilojen piirtämisessä ja tilanteen kuvaamistaidosta. Koska tekniikka on vapaavalintainen ja teema herkullisen mielikuvituksellinen, tehtävässä kannattaa ehdottomasti käyttää luovuuttaan hullutellen! Hyvän tekniikan lisäksi kun tärkein ominaisuus, jolla ennakkotehtävien joukosta erottuu, on luova ja mielenkiintoinen idea toteutuksen taustalla.
Tämän vuoden tehtävät vaikuttavat siis erittäin mielenkiintoisilta, joten jäämme innoissamme odottamaan, millaisia ideoita hakijat aiheesta keksivätkään!
Ja hei, iskikö ennakkotehtäväpaniikki? Ei hätää, voit vielä hypätä mukaan esimerkiksi ennakkotehtäviin erikoistuneelle Ennakko-kurssillemme! Ilmoittaudu mukaan saman tien, sillä luvassa on kevät täynnä innostumista, oppimista ja onnistumista Tehon hyvässä porukassa!
70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan
Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?
Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!