GRAAFINEN SUUNNITTELU

Tutustu graafisen suunnittelijan ammattiin ja opintoihin sekä graafikko-opiskelijaksi hakemiseen.

VISUAALISUUS JA TEKNIIKKA YHDISTYVÄT GRAAFISESSA SUUNNITTELUSSA

Riikka Jussila opiskelee Metropoliassa graafista suunnittelua. Hän kävi viime syksynä alkaneen Teho-Opiston Maxi-kurssin, ja onnistui valintakokeessa niin hyvin, että sai siitä täydet pisteet.

”Pääsin opiskelemaan graafista suunnittelua ensimmäisellä yrittämällä. Alassa minua kiehtoo sen monipuolisuus ja se, että siinä yhdistyy sekä taiteellisuus että kaupallinen puoli.”

Meidän piti heti alussa valita joko painetun tai sähköisen viestinnän suuntautumisvaihtoehto. Minä valitsin digipuolen, sillä siinä yhdistyy niin monenlaisia osia: tietokoneella työskentely, multimedia, valokuvaus, taittaminen… Graafinen suunnittelija voi tehdä työkseen monenlaisia juttuja pelisuunnittelusta lehden taittamiseen.

Ennen kouluun hakemista kävin syksyn ja kevään kestäneen Maxi-kurssin Teholla. Vaikka se oli suunnattu laajemmin eri taidealoille suuntautuville hakijoille, sain siitä paljon apua juuri tähän koulutukseen hakemiseen. Kurssi antoi kipinän etsiä inspiraatiota omin töihin uusista paikoista. Sain erilaiset tekniikat kurssilla hyvin haltuun, ja luentojen välillä kotona tehdyt tehtävät pakottivat tarttumaan kynään ja harjoittelemaan itsenäisestikin.

Kurssin sisältöihin keskityin omien kiinnostusteni mukaan, ja valitsin juuri itselleni sopivat tehtävät. Pääsykokeessa hyödyin siitä, että olin kurssilla oppinut hallitsemaan ajankäyttöäni töitä tehdessä. Työn suunnittelu ja toteutus nopeutuivat, ja pääsykokeessa ehdin tehdä työt alusta loppuun valmiiksi. Värien käytöstä ja pelkistämisestä oli jäänyt mieleen myös hyviä oppeja.

Koulutusohjelman kursseista kiinnostavimpia ovat ainakin Graafisen suunnittelun työkalut -kurssi, jossa opetellaan eri ohjelmien käyttöä tietokoneella. Myös Käyttöliittymät ja käytettävyys-, Taidehistoria- ja Typografia-kurssit kuulostavat tärkeiltä ja mielenkiintoisilta.

Vielä en osaa sanoa tarkalleen, minkälaista työtä haluan valmistuttuani tehdä. Varmasti jotain sellaista, missä pääsen käyttämään monipuolisesti eri taitoja ja kehittämänään niitä. Myös freelancerina työskentely voisi kiinnostaa.”

GRAAFISEKSI SUUNNITTELIJAKSI?

Graafinen suunnittelija suunnittelee ja toteuttaa grafiikkaa, taittoja ja ilmeitä esimerkiksi brändeille ja yrityksille, sanoma- ja aikakausilehtiin ja verkkosivuille. Graafinen suunnittelija voi työskennellä muun muassa graafisen suunnittelun toimistoissa ja mainostoimistoissa sekä media-alalla. Työ edellyttää visuaalisuutta, luovuutta, asiakaslähtöisyyttä ja yhteistyötaitoja.

Graafikon opinnot

Graafiseksi suunnittelijaksi voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Hakukriteerit

  • Opiskelijavalinnassa vaikuttavat koulusta riippuen aiemman tutkinnon arvosanat (esim. ammattikoulututkinto, ylioppilastutkinto, kansainväliset tutkinnot) sekä valintakokeen eri osuuksien pisteet.
  • Kuka voi hakea? Hakukriteerit ammattikorkeakouluihinAalto-yliopistoon ja Lapin yliopistoon

Hakuprosessi

  • Yhteisvalinnan hakuaika alkaa ja mahdolliset ennakkotehtävät julkaistaan maaliskuun puolivälissä
  • Hakuaika ja ennakkotehtävien jättöaika päättyvät huhtikuun alussa ja Lapin yliopistoon huhtikuun lopussa.
  • Valintakokeet 3-5 päivää toukokuun lopulla (amk) tai kesäkuun alussa (yliopistot).

HALUAISITKO GRAAFISEKSI SUUNNIT­TELIJAKSI?

Katso sopiva kurssi kurssitarjonnastamme ja aloita valmistautuminen graafisen suunnittelun pääsykokeisiin.

Kirjoita hakusi ja paina Enter