Aihe: Ajankohtaista, Tarinoita Teholta

Muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen opiskelijoille suunnatun Habitare-suunnittelukilpailun voiton vei SYLI-teos. Työ syntyi Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijosta koostuvan ryhmän toimesta. Voitokkaan työryhmän jäsenistä seitsemän ovat entisiä Tehon opiskelijoita. Keko-teemaisen kilpailun voittaja ja neljä muuta finalistityötä ovat esillä Habitaressa 7.-11.9. Teho onnittelee!

Kilpailun teemana ollut Keko viittaa monista pienistä osista koottuun teokseen, joka syntyy ihmisten yhteistyöllä. Yhdessä tekeminen oli myös kantavana teemana voittajatyö SYLIssä.

– Eräs koulun opettajamme ehdotti meille kilpailuun osallistumista, sillä luokassamme vallitsee niin hyvä luokkahenki. Lähdimme kilpailuun mukaan koko luokan voimalla, työryhmän jäsen ja entinen teholainen Sara Urbanski kertoo.

Ensimmäisellä kierroksella töiden suunnitelmat lähetettiin eteenpäin ja SYLI pääsi jatkoon. Sitten alkoi varsinainen tekeminen. SYLI on poisheitetyistä kankaista ja vaatteista kerroksittain koottu pesämäinen rakennelma, jonka sisään voi mennä. Jo alussa oli selvää, että työssä tullaan hyödyntämään kierrätettyjä tekstiilejä.

Yhdessä tekeminen välittyi vahvasti valmiista työstä. Erityisenä vahvuutena Sara näkee sen, että luokka saa yhdessä aikaan paljon. Jo itsessään teoksen valmiiksi saattaminen on saavutus. Kilpailutyön suunnittelu aloitettiin jo keväällä ja se rakennettiin kesällä. Työryhmä koostui kahdestatoista jäsenestä.

– Vaikka isolla ryhmällä tekeminen voi olla haastavaa, on se myös erittäin palkitsevaa. Kannatan yhdessä tekemistä ja oppimista, Sara sanoo.

Päätuomari taitelilija Lucy Ortan mukaan SYLI on erinomainen sosiaalinen ja ekologinen vastaus Keko-teemaan. Syli on samaan aikaan luova, esteettinen, ekologinen, käytännöllinen ja hauska.

SYLI-työryhmään kuuluivat Sisko Anttalainen, Karita Asmala, Mindele Grant, Paula Hyry, Jenni Inciarte Villaverde, Piia Jalkanen, Noora Katajalaakso, Pinja Koskelin, Sanni Rajapolvi, Miika Ruotsalainen, Sara Urbanski ja Liisa Vuorenpää.

Riemukkaat onnittelut kaikille voittajille! 🙂

Vaikka työryhmään kuuluneista kahdestatoista hengestä seitsemän on entisiä teholaisia  (yli puolet – wau!), eivät he tunteneet toisiaan ennen opintojen aloittamista Aalto-yliopistossa. Ryhmähenki on hioutunut opiskeluiden aikana. Sara näkee Tehon kurssista olleen hyötyä paitsi pääsykokeissa, myös itse opiskelussa.

– Koen, että Teholla olosta on ollut paljonkin hyötyä. Taidekurssi, jolla oppii olennaiset pääasiat, esimerkiksi värien käytön ja sommittelun, kehitti myös taiteellista ajattelua. Intensiivisellä kurssilla jo ennestään tutut asiat oppi vasta kunnolla ymmärtämään, Sara sanoo.

 

Artikkelin kuvassa työryhmä voittajateoksensa SYLIssä. // Kuva: Messukeskus.

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Habitare 2016: tyylikäs esillepano