Aihe: Tarinoita Teholta

Ihmisten asennot ja katseet luovat jännitettä kuvaan

Vuosi on vaihtunut ja nyt Teholle on saapunut lisää porukkaa osallistumaan MIDI kursseille, jotka alkoivat tammikuussa.  Viikonloppuna meillä oli ensimmäiset juhlat, oli todella mahtavaa tavata minulle uusia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita taiteesta! MIDI kurssin alkaessa kurssisisällöt vaihtuvat nyt tekniikoista eri aihepiireihin. Tämän viikon teemana on ihmisten piirtäminen.

Tärkeintä ihmisten piirtämisessä on se, että mittasuhteet ovat oikeat ja että hahmoilla on jonkinlainen vaatetus päällä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi tekee mittakaavaihmisiä, niin ihmisten muodot eivät ole sileitä viivoja jotka myötäilevät vartaloa. Myös ihmisten siluettien tekemisessä on tärkeää, että heillä on jonkinlainen vaatetus joka ryppyilee ihoa vasten. Ihmisten asennot ja katseet luovat jännitteitä kuvaan. Kuvissa on tärkeää, että teokseen syntyy liikettä ja rytmiä. Liikkeen tuntua saa tehokkaasti aikaan piirtämällä ihmisiä erilaisissa asennoissa. Esimerkiksi tangoa tanssiva pariskunta jotka katsovat toisiansa silmiin, on kiinnostavampi aihe kuin edestä kuvattu pariskunta joilla ei ole katsekontaktia toisiinsa.

Tämän viikon teoria osuudessa saimme tietoa ihmisten mittasuhteista. Useimmat meistä ovat 7-8 pään pituisen kokoisia, tämä tieto auttaa ihmisten oikeiden mittasuhteiden piirtämisessä. Muistan edellisenä vuotena osallistuessani MIDI kurssille, että monessa kotitehtävässäni ihmisten mittasuhteet olivat väärät. Kritiikissä opettajat luulivat ihmisiäni lapsiksi, koska mittasuhteissa hahmojen päät olivat suurempia kehoon verrattuna. Osallistuessani tällä lukukaudella kurssille, olen onnistunut monessa tehtävässä ihmisten piirroksissani. Olen tästä erittäin iloinen, koska huomaan että olen edennyt tässä asiassa.

Elävän mallin piirtämistä, croquis

Tunnilla harjoittelimme croquis töiden tekemistä, eli nopeita elävän mallin luonnoksia. Luonnosta piirtäminen on erittäin hyvä tapa oppia piirtämään.  Kirjoitin aikaisemmassa kirjoituksessani luonnoksien tekemisestä ja mittakaavaihmisten tärkeydestä.

Tunnilla minulla oli mukana iso valikoima erilaisia lyijykyniä. Lyijykynien pehmeys on kategorisoitu kahden eri skaalan mukaan, H kova ja B pehmeä. Yleensä perus lyijykynät kouluissa ovat olleet 2HB. Itse tykkään luonnostelussa käyttää pehmeitä lyijykyniä (2-6B). Pehmeissä kynissä on hyvänlaatuisissa kynissä tumma jälki. Niiden käytössä voi olla hyvä pitää leivinpaperia lähellä, koska lyijykynänjälki irtoaa paperista käsille ja työstä voi nopeasti tulla suttuinen.

Tunnilla jokainen osallistuja sai vuorollaan mennä valitsemaansa asentoon luokan eteen. Mallin piti pysyä samassa asennossa viisi minuuttia, kun muut luonnostelivat hänestä nopeita kuvia.  Vaikka aikaraja ei kuulosta niin pitkältä, jos on valinnut epämukavan asennon niin aika voi tuntua tuskaiselta.  Olen aikaisemmin tehnyt croquis piirustuksia ja ne ovat minusta hauskoja.

Erilaisten tekstuurien luominen on hyvä muistaa kurssitöitä tehdessä, ja ilahduin luonnosten piirtämisessä siitä, että yhdellä kurssikaverillani oli päällä samettinen paita. Paita tuntui paksulta ja painavalta, joten yritin luonnostella sen niin. Valitettavasti en ehtinyt perehtyä paidan piirtämiseen ajatuksella, koska olin ajanottaja sekä minun piti ehtiä ottaa kuvia tähän kirjoitukseen.

Minusta tunnilla oli erittäin hauskaa piirtää kurssikavereita. Luonnoksissa tärkeää on myös se, että ei jää kiinni yksityiskohtiin tai epävarmuuteen omista kyvyistään vaan että yrittää mahdollisimman nopeasti saada aikaiseksi kokonaisuus. Minun pitää harjoitella sitä, miten saan tehtyä onnistuneen luonnoksen kurssitöihini. Usein hahmoni ovat sarjakuvamaisia, vaikka tällaisissa luonnostöissä ihmiseni ovat onnistuneita!

Olen itse ollut viimeiset pari päivää sängyssä kuumeisena, joten en ole ollut tarpeeksi voimissani tekemään tämän viikon kotitehtäviä. Kotitehtävissä pitää tehdä rautalangasta veistos sekä urheiluryhmän harjoituksista maalauksen. Jään varmaan huomisen kurssikerran vielä sänkyyn, mutta Tehon kurssimateriaalit tulevat kaikille osallistujille myös nettiin, joten voin seurata luentoa kotoa!

Kitty

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Ystävänpäivä arvonta