Aihe: Tarinoita Teholta

Kurkistus minun kotitehtäviin

Merkittävä löytö

Tehtävänannossa pyydettiin kuvaamaan merkittävä löytö merenalaisessa kaupungissa Atlantiksessa. Valmennuskurssilla Teholla opettajat kannustavat löytämään oman tyylinsä ja tekemään oman tyylisiä töitä. Vaikka tehtävänannossa pyydettiin epäsuorasti kokonaisnäkymää arkkitehtuurisesta maisemasta, päätin lähestyä tehtävää eri kantilta. Minusta oli hauskaa maalata erilaisia vedestä löytyviä otuksia. Halusin luoda kuvaan jännitteen, joten otuksilla oli pahat asiat mielessä. Päätin käyttää kaupungin kuvaamiseen yksinkertaista perspektiiviä ja perusmuotoja. Talojen oikeanmukaiseen hahmottamiseen olisi mennyt paljon aikaa. Mielessäni kuvan alhaalla olevassa valokohdassa on sukellusvene, jota oliot ilkeästi kaavailevat ruuaksi.

Opettajien mielestä kuva oli hieno ja oli hyvä, että olin uskaltanut käyttää voimakkaita värejä. Samalla kuva olisi ollut enemmän dynaaminen jos kuvassa ei olisi niin montaa eriväriä jotka kaikki ovat yhtä voimakkaita. Esimerkiksi jos otuksista olisi poistanut vihreän ankeriaan värin ja korvannut sen ruskealla kuva olisi ollut voimakkaampi. Opettajien mielestä kuvassa oli paljon hienoja yksityiskohtia ja erityisesti kalat onnistuneita. Kritiikissä tuli esiin että kuvassa on perspektiivivirheitä, koska opettajat mielsivät vaalean alueen olevan pinta. Sain 4/5 pistettä.

Abstrahoitu kaupunki

Tehtävänannossa piti luoda kuosi abstrahoidusta kaupungista. Kuva pitää koostua neljästä eri alueesta. Koska olen aikaisemmin osallistunut MIDI kurssille, tiesin mitä tehtävänannolla haetaan kun puhutaan abstrahoidusta kuosista. Päätin käyttää yhtä perusmuotoa, kuutiota, jotta saisin mahdolisimman selkeitä kuoseja.

Ylhäällä vasemmalla oleva kuvio on tulkintani katulampusta joka hehkuu. Käytin siinä kuivaa maalia ja pensseliä. Ylhäällä oikealla oleva kuvio on tulkintani kaupungin taloista. Käytin siinä märkää pensseliä kuivalle paperille. Alhaalla vasemmalla on kuvio taloista pohjapiirroksena. Siinä käytin kuivaa pensseliä ja märkää paperia. Oikealla alhaalla kuvio on valopylväitä myrskyssä.  Se on tehty märällä pensselillä märälle paperille.

Opettajista työssä oli hyvin pelkistettyjä kauniita kuviointeja. Kuva on erottuva mustavalkoisuudellaan ja tekniikat hienoja. Tunnilla oli keskustelua siitä, olisiko työni tehtävänannon vastainen koska siinä käytettiin ilmaisua ”värien käyttö”. Omasta mielestäni työ ei olisi siinä vaarassa, vaikka työ on monotoninen musta, niin musta on eri kontrasteissa.Sain 5/5 pistettä.

Kaaos ja järjestys

Savesta piti muotoilla kaaos ja järjestys. Tässäkin tehtävässä käytin oppeja kurssilta, kannattaa abstrahoida. Järjestyksestä tuli heti mieleen kuutiot, ja asettelin kuutiot dynaamisesti veistokseen. Varioin palikoiden kokoa sekä pituutta, jotta työ olisi kiinnostava. Kaaoksen hahmottamiseen käytin rypytettyä savea, joka olisi mahdollisimman paljon kontrastissa sileään kuutioon.

Opettajien mielestä veistoksessa on ihana rouheus ja kädenjälki, se on arkkitehtoorinen ja antaa hyvän tilan tunnon. Kuvan aiheena opettajat miettivät luonnon ja ihmisen rakentaman maiseman kohtaamista. Tehtävien läpikäynnissä huomaa mitkä työt puhuttelevat opettajia, ja parhaat työt useimmiten kehittävät keskustelua opettajien kesken. Sain 5/5 pistettä.

Kaksi kuosia

Tehtävässä piti keksiä kaksi yhteensopivaa kuosia. Olen oppinut kurssilla, että kuvion ei tarvitse olla todella kompleksi ja perusmuotojen soveltaminen sopii hyvin tehtäviin. Päätin tehdä ensimmäisestä kuviosta perinteisen ruudukon jossa varioin värejä niin, että yksi väreistä on kirkkaampi ja toinen haaleampi sävy samasta väristä. Toinen kuvio koostuu rikkoutuneesta osasta ensimmäisestä kuviosta ja se on enemmän dynaaminen. Siinä varioin kuutioiden kokoa niin, että kuvaan syntyy syvyyttä. Minulle tuli heti mieleen jäätelökoju kotiympäristön sijasta.

Opettajien mielestä värivalinnat olivat onnistuneet. Opettajien mielestä kuvan kuosi oli tavanomainen, mutta kuvakokonaisuus yritysideana on hyvä joten se sopi tehtävään. Kuosin vaihtelevuus on hyvä. Kuvan sommittelussa olisi hyvä, jos molemmat kuvat olisivat enemmän kuvan keskiössä jotta ei olisi niin paljon valkoista tilaa paperilla. Huomasin tämän kuvan valmistuessa, mikä on tietysti kiva juttu että on oppinut huomaamaan asioita. Mutta, tässä vaiheessa olin jo tussannut koko työn joten asialle ei ollut enää mitään tehtävissä. Opettajat eivät maininneet mitään ihmisten mittasuhteista, joten vaikka tiedän että niistä tuli sarjakuvamaiset ne eivät ainakaan häirinneet kuvakokonaisuutta. Sain 4/5pistettä.

Kitty

Tuoreimmat kirjoitukset

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Muotoilija Juuli Ränkö