KUVATAIDE-
KASVATUS

Tutustu taidekasvattajan ammattiin ja opintoihin sekä taidekasvatuksen opiskelijaksi hakemiseen.

Kuvataide­kasvatuksesta varma ammatti

Aalto-yliopistossa kuvataidekasvatusta opiskeleva Heini Lindvall haluaisi olla isona opettaja taidekoulussa.

“Taideala on kiinnostanut minua pienestä pitäen, mutta ammatikseni olen kyllä harkinnut muitakin aloja. Jotenkin tuntui, että kuvataiteilijaksi ryhtyminen olisi liian epävarmaa. Taidekasvatus antaa mahdollisuuden työskennellä taiteen parissa, mutta silti kuitenkin varmassa ammatissa.

Eka vuosi Aallossa oli todella hauska, eikä ollut ollenkaan sellainen olo, että tässä nyt opiskellaan rankasti. Pikemminkin tuntuu siltä, kuin saisi mukavasta harrastuksesta opintopisteitä.

Tähän asti käymistäni kursseista noin puolet on teoria- ja puolet käytäntöpainotteisia. Luentokursseilla käydään läpi kasvatustiedettä ja taidehistoriaa, ja tekniikoita ja taiteen tekemistä opiskellaan muun muassa valokuvauksen, kuvanveiston ja piirtämisen kursseilla. Pedagogisia opintoja on mielestäni sopivassa suhteessa muuhun opetukseen nähden.

Opiskelun parhaita puolia on se, että opiskelukaverit ovat niin kivoja. Kun opiskellaan näin sosiaalista alaa, on porukkakin väistämättä tosi mahtava.

Valmistuttuani haluaisin työskennellä kuvataideopettajana, mutta en välttämättä ihan pienten lasten parissa. Opiskelin itse aiemmin vuoden Pekka Halosen Akatemiassa, ja vastaava ammattikoulutasoinen oppilaitos olisi varmasti mielenkiintoinen työpaikka.

Pääsin sisään kouluun toisella yrittämällä. Luulen, että suurin merkitys oli sillä, että tokalla kerralla osasin ottaa rennosti ja olla stressaamatta. Uskon, että pääsykoevaiheessa kannattaa ottaa riskejä, sillä varmoilla keskivertotöillä tuskin pääsee sisään.

Ennen ekaa hakukertaani kävin Tehon valmennuskurssin. Kurssilla parasta oli, kun teimme vanhoja pääsykoetöitä ja kokosimme kaikkien työt yhdelle pöydälle tarkasteltavaksi. Siinä huomasi helposti, millä tasolla itse on ja näki myös, millaisia ideoita tehtävänannoista yleensä tulee ihmisille mieleen. Itsestään selvimpiä ideoita ei tietenkään kannata pääsykokeissa käyttää.”

Taidekasvatusta voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa

Taidekasvatuksen pääsykokeisiin kuuluvat ennakkotehtävät, sekä piirustus- ja suunnittelukoe, johon kuuluu haastattelu ja ryhmätyötehtävä.

KUVATAIDE­KASVATTAJAKSI?

Kuvataidekasvatus on opettamisen ala, joka keskittyy taiteen ilmiöihin. Ammatti edellyttää luovuutta, esiintymistaitoa, itsenäistä työotetta ja kiinnostusta sekä taiteen tekemiseen että teoriaan. Kuvataidekasvattajat voivat työskennellä kuvataideopettajina kouluissa sekä esimerkiksi asiantuntijoina museoissa ja viestintäaloilla sekä opettajina taiteen perusopetuksessa.

Kuvataidekasvattajan opinnot

Kuvataidekasvattajaksi voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Hakukriteerit

  • Opiskelijavalinnassa vaikuttavat koulusta riippuen aiemman tutkinnon arvosanat (esim. ammattikoulututkinto, ylioppilastutkinto, kansainväliset tutkinnot) sekä valintakokeen eri osuuksien pisteet
  • Kuka voi hakea? Hakukriteerit Aalto-Yliopistoon ja Lapin Yliopistoon

Hakuprosessi

  • Yhteisvalinnan hakuaika alkaa maaliskuun puolivälissä, ennakkotehtävät julkaistaan viimeistään tällöin
  • Hakuaika ja ennakkotehtävien jättöaika päättyvät huhtikuun alussa ja Lapin yliopistoon huhtikuun lopussa.
  • Valintakokeet 2-3 päivää kesäkuun alussa

Haluaisitko kuvataide­kasvattajaksi?

Katso sopiva kurssi kurssitarjonnastamme ja aloita valmistautuminen kuvataidekasvatuksen pääsykokeisiin.

Kirjoita hakusi ja paina Enter