LAB Ammattikorkeakoulun ennakkotehtävät 2023 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Puettavan Muotoilun ennakkotehtävistä. Analyyseistä selviää mm. mitä kannattaa ottaa huomioon tulevaisuuden asun suunnittelussa ja miksi asun käyttötilanteen huomioiminen on tärkeää! Lue analyysit ja nappaa vinkit ennakkotehtävien tekoon!
Tänä vuonna puettavan muotoilun tehtävissä haetaan persoonallista ja rohkeaa otetta puettavaan muotoiluun. Tehtävätyypeissä testataan materiaalin ymmärrystä, muodon antoa ja piirustustaitoa. Vastaavanlaiset tehtävät ovat olleet tyypillisiä aiemmissakin ennakkotehtävissä. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjesiin LAB:in sivuilla!
LAB:in Puettavan Muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston opettaja, Vaatesuunnittelija, Taiteen maisteri ja Vuoden 2022 nuori suunnittelija, Juha Vehmaanperä!
Tehtävissä on hyvä sekoitus villejä kokeellisempia suunnittelutehtäviä ja tehtäviä, joissa haetaan luovuuden lisäksi myös käytännöllisiä ratkaisuja. Tehtävissä korostuu, että puettavaa muotoilua suunnitellaan aina jollekin ja johonkin tarkoitukseen. Omaa työtään ja valintojaan on tärkeää osata perustella. Vaikka työskentelemme nykyhetkessä on tärkeää rakentaa tulevaisuuskeskeistä osaamista ja haastaa itseään olemaan avoimempi uusille toimintamalleille. Tehtäviä tehdessä on hyvä ottaa huomioon kestävän kehityksen periaatteet. Ekologisempi puettavan muotoilun suunnittelun tulisi olla lähtökohta kaikelle suunnittelulle. Kestävät materiaalit ja nerokas uusiokäyttäminen kertovat hakijan luovuudesta ja avoimuudesta tulevaisuutta ajatellen!
Puettavan Muotoilun Ennakkotehtävät 2023
1. Stailaa itsesi selfie-kuvaan
Toteutus:
Valitse kaksi (2) toisistaan poikkeavaa materiaalia esim. läpinäkyvä ja pörröinen. Stailaa niistä asuste pään, kaulan ja/tai hartioiden peitoksi. Ota itsestäsi älypuhelimella, tabletilla tai kameralla hyvälaatuinen valokuva, jossa näkyy ylävartalosi pystysuuntaan. Tuo stailauksessa esiin omaa persoonaasi.
Piirrä käsin paperille, valokuvaa mallina käyttäen, fotorealistinen kuva itsestäsi pystysuuntaan. Tekniikka vapaa. Liitä kuvat vierekkäin yhdeksi kokonaisuudeksi. Ota lopuksi hyvälaatuinen valokuva kokonaisuudesta ja palauta se.
Arviointiperusteet:
Piirustus- ja ilmaisutaito, materiaalien esittäminen, persoonallisuus
Opettaja Juhan kommentit
Selfie-tehtävä on oiva keino kertoa arvioijille itsestään, omasta tyylistään ja persoonallisuudestaan. Tehtävässä testataan hakijan kykyä esittää materiaaleja, piirrustustaitoa ja ilmaisutaitoa. Tehtävässä pyydetään käyttämään toisistaan poikkeavia materiaaleja. Arvioija haluaa nähdä miten hyvin hakija osaa piirtämällä kuvata erilaisia materiaaleja, niiden tuntua sekä tekstuuria. Esimerkiksi annetaan läpinäkyvä ja pörröinen. Kyseiset materiaalit poikkeavat toisistaan todella paljon luoden materiaalien välille kiinnostavaa kontrastia ja jännitettä.
Materiaaleista stailataan asuste päähineeksi, huiviksi tai muuten vain hartioille puettavaksi objektiksi. Huomioi, että materiaaleja on tarkoitus asetella niin, että ne näyttävät puettavalta objektilta eikä kahdelta materiaalilta pyöritettynä satunnaisesti itsesi ympärille. Selfietä kuvatessa kannattaa ottaa huomioon rajaus ja kuvan tunnelma. Selfie on hyvin laaja käsite, joten tässä on oivallinen mahdollisuus osoittaa omaa persoonallisuutta ja omaperäisyyttä kuvaa ottaessa. Tehtävän asettamina kriteereinä on kuva ylävartalosta pystysuunnassa. Ota kuva hyvässä valossa, jotta kuvassa on tarpeeksi kontrastia, valoa ja varjoa!
Piirretyssä kuvassa haetaan fotorealismia, joten on tärkeää kiinnittää huomiota kasvojen ja vartalon mittasuhteisiin, valoon ja varjoon sekä materiaalin tunnun esittämiseen. Piirustustekniikka on vapaa, joten kannattaa valita itselleen luontevin työväline kuvan toteutukseen! Lopuksi valokuva ja piirustus liitetään vierekkäin yhdeksi kuvaksi.
2. Näyttävä ja trendikäs esiintymisasu Maria Veitolalle tai Christoffer Strandbergille
Suunnittele näyttävä ja trendikäs sisätilassa pidettävä esiintyvän juontajan asukokonaisuus. Piirrä asu henkilön päälle edestä ja takaa. Nimeä henkilö.
Toteutus:
Käsin piirtäen, tekniikka vapaa, A3-paperi pystysuoraan
Arviointiperusteet:
Näyttävyys, trendikkyys, mittasuhteet, kuvallinen ilmais
Opettaja Juhan kommentit
Esiintymisasu-tehtävässä korostuvat sanat näyttävyys ja trendikkyys, jotka ovatkin arviointiperusteissakin mainittu mittasuhteiden ja kuvallisen ilmaisun lisäksi. Tehtävässä suunnitellaan asua tietylle henkilölle (Maria Veitola/Christoffer Strandberg), joten myös luonnoksessa on tärkeää piirtää asu kyseisen henkilön mittasuhteet huomioon ottaen. Valitsemasi henkilö pitää nimetä paperille.
Molempien henkilöiden tyyli mielletään yleisesti rajoja rikkovaksi ja persoonalliseksi. Strandberg nähdään usein kiiltäväkankaisissa puvuissa tai röyhelöpaidoissa. Veitolalla puolestaan on aina paljon väriä ja erilaisia tekstuureja päällään. Hänet on nähty mm. telttaan pukeutuneena ja kaikenkirjavissa luomuksissa.
Kiinnitä huomiota nimenomaan suurempiin linjoihin henkilön tyylissä! Inspiroidu siitä minkälaisia esiintymisvaatteita kyseinen henkilö on käyttänyt aikaisemmin ja suunnittele uusi asu omalla persoonallisella otteella ja tyylillä! Asussa on hyvä ottaa huomioon, että asu on useasta osasta koostuva kokonaisuus, johon voi kuulua myös asusteita ja kengät!
Asu tulee piirtää edestä ja takaa. Juontajia kuvataan lähes aina edestäpäin, joten etuosan näyttävyyteen kannattaa panostaa ja takaosan tulee olla looginen jatkumo etuosasta. Asusta ei kannata tehdä pikkusievää, sillä TV:ssä näyttävyys on tärkeässä roolissa. Asun mittasuhteissa kannattaa siis ennemminkin liioitella kuin pelata liian turvallisesti.
3. Suunnittele ja valmista kenkä kesäkäyttöön
Suunnittele ja valmista kekseliäs kenkä (yksi kappale) kolmea erilaista vapaavalintaista materiaalia yhdistäen. Käytä arkisia kotoa löytyviä materiaaleja. Kengän tulee olla sellainen, että sen saa jalkaan, mutta sen ei tarvitse kestää kävelyä.
Toteutus:
tekniikka vapaa, kiinnitysmateriaalia esim. liima, teippi, lanka, niitit ei lasketa materiaaliksi. Ota valmiista kengästä kolme (3) hyvälaatuista valokuvaa: yhdessä näkyy kenkä kokonaisena sivusta päin, toisessa päältä ja kolmannessa joku yksityiskohta
Arviointiperusteet:
Kekseliäisyys, omaperäisyys, materiaalin käyttö, työnjälki
Opettaja Juhan kommentit
Tässä tehtävässä testataan hakijan luovuttaa kolmiulotteisen objektin suunnittelussa. Tehtävän pääpaino on materiaalinkäytössä, kekseliäisyydessä, omaperäisyydessä ja työn jäljessä eli siistissä toteutuksessa. Tehtävässä suunnitellaan kenkää kesäkäyttöön, joten kengän muoto voi olla aika vapaa, sillä kesällä ei tarvita kengältä säältä suojaavia ominaisuuksia yhtä paljon kuin talvella. Kengän on tärkeää rikkoa perinteistä kengän muotoa. Tehtävässä ei siis haeta sitä, miten hyvin osaa tehdä perinteisen sandaalin tai lenkkarin erikoisista materiaaleista vaan nimenomaan kekseliäisyyttä ja omaperäisyyttä kengän ulkoasussa.
Kenkä on puettava objekti, joten puettavuus on tärkeässä roolissa tässä tehtävässä eli se pitää saada helposti jalkaan, mutta kävelyyn sen ei pidä soveltua. Kenkään käytetään kolmea helposti saatavilla olevaa arkista materiaalia. Materiaalin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota materiaalien yhteensopivuuteen ja muotoon. Tehtävää voi lähestyä luonnostelemalla paperille ensin kenkävaihtoehtoja tai kokeilemalla eri materiaaleja jalan ympärille ja hakea kengän lopullista muotoa muotoilemalla sitä jo jalkaan.
Kiinnitykseen käytettäviä materiaaleja ei lasketa kolmen materiaalin joukkoon. Saumakohtien yhdistämiseen käytettäviä materiaaleja/tekniikkaa on syytä testata, jotta löytää parhaan keinon yhdistää eri materiaaleja keskenään. Kiinnityskohdasta/saumasta on hyvä tehdä siisti ja huomaamaton tai korostaa sitä tietoisesti. Yhdistyskohdat voivat toimia visuaalisena elementtinä, jos yhdistämiseen käyttää vaikkapa tehtävänannossa mainittuja niittejä tai muuta kengän ulkoasuun sopivaa materiaalia.
Lopuksi kengästä otetaan kolme hyvälaatuista kuvaa kokonaisena sivusta, kokonaisena päältä ja jokin yksityiskohta. Kengässä on siis tärkeä olla jokin silmiinpistävä yksityiskohta/elementti/saumarakenne! Kuvatessa kiinnitä huomiota valaistukseen. Himmeässä valaistuksessa kuvasta tulee huonolaatuinen. Päivänvalossa tai lamppuja hyödyntämällä kuvaan syntyy paras valaistus.
4. Suunnittele tulevaisuuden takki
Millainen on tulevaisuuden takki vuonna 2033?
Mitä erilaista tulevaisuuden takissa on nykyisiin verrattuna?
Millaisena sinä näet tulevaisuuden kymmenen vuoden päähän?
Mieti materiaaleja, yksityiskohtia, toiminnallisuutta, kestävää kehitystä ja muotoilua.
Kerro tulevaisuuden näkymästäsi ja miten se vaikuttaa takin muotoiluun.
Kirjoita samalle paperille selkeällä käsialalla, 100-200 sanaa.
Toteutus:
A3-paperi pystysuoraan, piirrä käsin, tekniikka vapaa
Arviointiperusteet:
tulevaisuusajattelu, toiminnallinen ja visuaalinen tyylitaju, sanallinen ilmaisu, oikeinkirjoitus
Skannaa tai valokuvaa laadukkaasti kaikki tehtävät. Kiinnitä huomiota valaistukseen ja kuvan terävyyteen. Luo niistä yksi liitetiedosto ja nimeä tiedosto omalla nimelläsi. Sallitut liitetyypit ovat: pdf, jpeg. Tiedoston maksimikoko 1.0Gt.
Opettaja Juhan kommentit
2033 Takkitehtävässä korostuu tulevaisuusajattelu, vaatteen toiminnallisuus ja visuaalinen tyylitaju. Lisäksi tehtävässä kirjoitetaan takista tulevaisuuden kontekstissa myös lyhyt 100-200 sanan kuvaus. Tulevaisuuden takin suunnittelua ei kannata aloittaa tyhjästä vaan käydä läpi erilaisia jo olemassa olevia takkeja ja tutkia niiden toiminnallisuutta. Niiden materiaaleissa, muodossa ja kaavallisissa yksityiskohdissa on otettu huomioon käyttötarkoitus. Sitä kautta kyseiset takit ovat jääneet elämään muotiin vuosisadoiksi.
Tehtävässä pyydetään miettimään materiaaleja, yksityiskohtia, toiminnallisuutta sekä kestävää kehitystä. Tulevaisuuden materiaalit ovat kestävämpiä ja mahdollisesti esimerkiksi biohajoavia tai uusiokäytettyjä materiaaleja. Tällaisen materiaalinkäytön muutoksen on määrä tapahtua lähitulevaisuudessa, joten se on hyvä ottaa huomioon suunnittelussa. Takin funktionaalisuuteen on tärkeä kiinnittää huomiota. Takeissa on yleensä taskuja ja kiinnitysmekanismeja (napit/vetoketju) näitä toiminnallisuuteen olennaisesti kuuluvia osia on tärkeä esittää piirustuksessa. Koska kyseessä on tulevaisuuden takki sen pitää myös poiketa nykyaikaisista takeista visuaalisesti jollain tapaa!
Lyhyessä tekstissä on hyvä puhua takin ominaisuuksista, yksityiskohdista ja käyttötarkoituksesta. On tärkeä antaa myös kontekstia omasta tulevaisuuden näkymästä eli perustella miksi takki on juuri sellainen kuin se on ja mihin käyttötarpeeseen se vastaa. Keskity kirjoittamaan asioista, jotka eivät käy ilmi piirustuksesta. Teksti kannattaa luetuttaa vielä kaverilla oikeinkirjoituksen takaamiseksi!
LAB Ammattikorkeakoulun muut Hakukohteet ja Ennakkotehtävät
Puettavan muotoilun lisäksi olemme tehneet analyysit myös muiden LAB Ammattikorkeakoulun luovien alojen ennakkotehtävistä!
Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:
- LAB Käyttökokemus- ja käyttöliittymämuotoilu
- LAB Sisustusarkkitehtuuri ja Kalustemuotoilu
- LAB Teollinen Muotoilu
- LAB Visuaalinen Viestintä
- LAB Palvelumuotoilu
Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023
LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin