Skip to content

LAB Ennakkotehtävät – Sisustusarkkitehtuuri & Kalustemuotoilu

LAB Ammattikorkeakoulun ennakkotehtävät 2023 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Sisustusarkkitehtuurin ja Kalustemuotoilun ennakkotehtävistä. Analyyseistä selviää mm. miten tehtävien arviointiperusteet kannattaa ottaa huomioon ja miksi motivaatiokirjeen huolellinen laatiminen on tärkeää! Lue analyysit ja nappaa vinkit ennakkotehtävien tekoon!

Sini Koivisto - Teho Opisto

LAB Ammattikorkeakoulun Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun tehtävät olivat jonkin verran samantyyppisiä kuin aiempina vuosina: 1. tehtävänä Työpiste (viime vuonna katukaluste ja edellisvuonna veistoskaluste)  2. tehtävänä Työpisteet työtilassa (toissa vuonna työskentelytila)  ja kolmantena tehtävänä tänä vuonna on sama tehtävä kuin edellisinäkin vuosina: motivaatiokirje.

Tehtävissä testataan mm. hakijan tilallista- ja kolmiulotteista hahmotuskykyä, muodon tajua, piirustaitoa, värien käyttöä, mallinrakennustaitoja, luovaa ajattelutaitoa sekä motivaatiota. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Sisustusarkkitehtuurin ja Kalustemuotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston perustaja, arkkitehti ja taiteen maisteri, Sini Koivisto!

Kolmen tehtävän sarja on ajassa kiinni, alakohtaista tuntemusta edellyttävä – ja suunnittelutehtäviltään haastavampikin kuin joinakin edellisinä vuosina. Todella hyvät ja kiinnostavat suunnittelutehtävät tänä vuonna!

Sini Koivisto

Sisustusarkkitehtuurin ja Kalustemuotoilun Ennakkotehtävät 2023

Tehtävä 1.

Suunnittele ja rakenna yhden hengen työpiste. Työpiste sijoitetaan avotyötilaan. Pohdi, miten työpiste tukee yksityisyyttä ja työhön keskittymistä. Rakenna suunnitelmastasi pienoismalli mittakaavassa 1:5.

Välineet:

  • Pahvi
  • Paperi
  • Rautalanka
  • Grilli- tai varrastikut
  • Liima
  • Teippi
  • Lanka
  • Naru
  • Sakset
  • Mattoveitsi
  • Pihdit. 

Palauta 2 valokuvaa pienoismallista jpg-muodossa. Tiedoston nimeäminen: sukunimi_etunimi_SIK_tehtävä1A.jpg ja sukunimi_etunimi_SIK_tehtävä1B.jpg

Arviointiperusteet:

Idea, ulkonäkö, rakenne, toimivuus, mittakaava, mallinrakennustaito.

Opettaja Sinin kommentit

Tehtävä on kiinnostava ja ajankohtainen työympäristön ja työn luonteen muuttuessa jatkuvasti. Jo pitkään trendinä olleisiin avoimiin työtiloihin kaivataan uudenlaisia, muuntuvia ja monikäyttöisiä työpisteitä, jotka mahdollistavat monenlaisen työskentelyn. Lisäksi avoimissa tiloissa on huomioitava yksityisyys ja työrauha sekä akustiikka. Tehtävässä pyydetäänkin pohtimaan nimenomaan yksityisyyttä ja työhön keskittymistä työpistettä suunnitellessa. Tämä ohjaa tietenkin myös ideointia ja muotoilua – kannattaa lähteä heti miettimään ja kehittelemään omaa ideaa nämä ohjenuorat mielessä. Muista taustatyö; modernin työskentelyn ja työpisteen tyyppien tutkiminen auttaa kivasti eteenpäin ajan hengen ja trendien sisäistämismielessä. Myös oman alan työskentelyn tyyli, tarpeet ja toiminnallisuudet on hyvä tunnistaa.

Tehtävä on mallinrakennustehtävä, joka lopuksi palautetaan valokuvina. Mallin rakennuksessa myös materiaalit ohjaavat muotoilua yksityisyyden ja keskittymisen mahdollisuuksien lisäksi. Materiaalipaletti on laaja, joten hyvä lähestymistapa tehtävään voi ollakin kolmiulotteinen luonnostelu ja sopivien materiaalien tutkiminen ja materiaalikokeilut eri tehtävänannon materiaaleilla. Myös valokuvalla on suuri merkitys idean ja siistin pienoismallin lisäksi. Hyvällä kuvalla tuot esiin mallin tärkeimpiä puolia. Kuvassa voit korostaa ideaasi ja tuoda ideasi parhaalla tavalla esiin mahdollisimman edullisilla kuvakulmilla, valaistuksella, sommittelulla ja rajauksella. Kaksi kuvaa mahdollistaa kaksi erilaista kuvakulmaa. Kuville on annettu tarkka nimeämisohje, jota tulee noudattaa tarkalleen.

Kiinnostava ajanmukainen idea on tärkeintä. Selkeä rakenne tekee muodosta kiinnostavan. Mittakaavan ollessa arviointiperusteena voisi ajatella parhaita keinoja sen esittämiseen valokuvissa. Ulkonäkö ja mallinrakennustaito peräänkuuluttavat siistiä, näyttävää pienoismallia.

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

Tehtävä 2.

Piirrä näkymä avotyötilasta, mihin on sijoitettu vähintään kaksi suunnittelemaasi työpistettä (Tehtävä 1). Voit lisätä piirroksen yhteyteen suunnitelmaasi selkeyttäviä tekstejä.

Välineet:

Vapaavalintaisesti toteutettu vaakasuuntainen näkymä tilasta. Palauta yksi kuva näkymästä jpg-muodossa. Tiedoston nimeäminen: sukunimi_etunimi_SIK_tehtävä2.jpg

Arviointiperusteet:

Kolmiulotteinen hahmotuskyky, värien käyttö, esitystekniikka, luovuus, sommittelu, esitystavan selkeys, mittakaavan hallinta.

Opettaja Sinin kommentit

Tehtävä on toistunut useana vuonna samantyyppisenä – näkymä työtilaan on ollut yksi suosituimpia aiheita viime vuosina. Tällä kertaa tehtävänannon tila on avotyötila kalustettuna suunnittelemillasi kalusteilla. Todella kiinnostava ja vähän haastavakin kahden tehtävän jatkumo. Tässä tehtävässä on Tekniikan suhteen vapaat kädet, joten omat parhaat tekniikat käyttöön! Arviointiperusteissa mainitaan tekniseltä puolelta esitystekniikka, esitystavan selkeys ja värien käyttö, jotka kuitenkin osaltaan ohjaavat teknistä toteutusta.

Muuten arviointiperusteet ovat tilatehtävälle tyypillisiä. Tehtävässä painotetaan luovuutta ja kolmiulotteista hahmotuskykyä eli tilallista hahmottamista ja tilan ja muodon esitystaitoa. Panosta siis itse tilaan ja tilallisuuteen – tee siitä suunnittelemasi kalusteiden arvoinen ja niille sopiva ympäristö. Luovuus näkyviin tilan luonteessa! Ja muista että Tila hahmottuu valon ja varjon avulla.

Myös tässä tehtävässä mainitaan arviointiperusteissa mittakaavan hallinta, joten sen esittämiseen ja hallitsemiseen on syytä panostaa tässä työssä. Kannattaa miettiä ja käyttää parhaita tapoja havainnollistaa mittakaava tilassa.

Motivaatiokirje

Kerro hieman itsestäsi ja miksi haet LAB Muotoiluinstituutin SIK-linjalle.
 
Kerro muotoilija, sisustusarkkitehti tai arkkitehti, joka on tehnyt sinuun vaikutuksen ja joka on vielä aktiivinen alallaan, ja kerro miksi hän on tehnyt sinuun vaikutuksen.
 
Laajuus enintään yksi A4-sivu. Palauta teksti Word- tai pdf-muodossa. Tiedoston nimeäminen: sukunimi_etunimi_SIK_tehtävä3

Opettaja Sinin kommentit

Motivaatiokirje antaa hakijalle mahdollisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja siitä, miksi hakee juuri tälle alalle. Motivaatiokirjeen tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään. Perehtynyt ja hakijan motivaatiota valottava teksti on yksi tärkeimmistä dokumenteista hakuprosessissa. Kannattaakin tutustua ja inspiroitua kunnolla alasta ja miettiä ja esittää selkeästi mikä kaikki alassa inspiroi. Tänä vuonna motivaatiokirjeen avuksi on annettu toinenkin kysymys, johon kirjeessä toivotaan vastausta ja reflektiota miksi olet vastannut juuri niin. Eli perusteluja omille valinnoille.

Kysymyksessä pyydetään mainitsemaan muotoilija, sisustusarkkitehti tai arkkitehti, joka on tehnyt sinuun vaikutuksen ja joka on vielä aktiivinen alallaan – kerro miksi hän on tehnyt sinuun vaikutuksen. Tämä on erittäin tärkeä kysymys ja testaa hakijan tietämystä alasta yhtä lailla. Tässä tutustutaan vielä tarkemmin inspiraation lähteisiin, sillä tehtävässä pyydetään analysoimaan ja kertomaan tyylistä ja tekijästä, jotka kiinnostavat juuri sinua. Tätä varten on hyvä tutustua alan tämän hetken kiinnostaviin tekijöihin laajemminkin ja etsiä sitä tyyliä, joka kiinnostaa juuri sinua. Alan blogit ja sosiaalisen median alakohtaiset sivustot voivat olla oivia paikkoja tutustua nykytekijöihin. Nykytrendit tulevat samalla tutuksi siinä sivussa 🙂

Motivaatiokirjeen laajuudeksi on pyydetty enintään yksi A4-sivu. Sana- tai kirjainmääriä ei ole mainittu, mutta kannattaa lähteä siitä että teksti on selkeästi luettavaa. Tehtävässä annettu laajuus pakottaa harkitsemaan mitä ja miten halutut asiat ilmaisee. Tekstin tulee olla johtuu tiivis ja selkeä, mutta kysymykset ohjaavat henkilökohtaisiin asioihin, joita voi olla vaikea tiivistää. Se on kuitenkin tärkeää Kirjoitusprosessi kannattaa aloittaa perehtymällä sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun alaan ja pohtimalla mikä alassa itseä kiinnostaa ja miksi haluaisit tulla sisustusarkkitehdiksi. Kannattaa myös tutustua koulutukseen tarkemmin, kurssiohjelma kertoo paljon opintojen sisällöstä ja voit kertoa, mikä aihealue tai mitkä opintojaksot sinua kiinnostavat ja miksi. 

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

LAB Ammattikorkeakoulun muut Hakukohteet ja Ennakkotehtävät

Sisustusarkkitehtuurin ja Kalustemuotoilun lisäksi olemme tehneet analyysit myös muiden LAB Ammattikorkeakoulun luovien alojen ennakkotehtävistä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin