Skip to content

LAB Ammattikorkeakoulu – Teollinen Muotoilu Ennakkotehtävät 2023

LAB Ammattikorkeakoulun ennakkotehtävät 2023 on nyt julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Teollisen Muotoilun ennakkotehtävistä. Analyyseistä selviää mm. mitä on tärkeää ottaa huomioon tehtäviä tehdessä ja mitä mahdollisuuksia tehtävänannot pitävät sisällään! Lue analyysit ja nappaa vinkit ennakkotehtävien tekoon!

LAB Ammattikorkeakoulun Teollisen Muotoilun ennakkotehtävissä päästään viime vuoden tapaan suunnittelemaan erilaisia tuotteita, esimerkiksi selviytymispakkausta laajan sähkökatkon varalle. Tehtävissä testataan mm. hakijan kuvallista ilmaisutaitoa sekä tiedonhankinta- ja analysointikykyä. Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin LAB:in sivuilla!

LAB:in Teollisen muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Teollisen Muotoilun Ennakkotehtävät 2023

1. Hyvin suunniteltu tuote

Tehtävä:

Perehdy kahden suomalaisen ja kahden ulkomaalaisen teollisen muotoilijan suunnittelemiin tuotteisiin. Valitse jokaisen tuotteista yksi esimerkki, joka mielestäsi edustaa vastuullista ja kestävää muotoilua. 

Teippaa pitkiltä sivultaan kaksi A3-koon piirustuspaperia yhteen. Jaa niistä syntynyt A2-koon paperi vii-voilla neljään osaan. Esitä näin muodostuneelle nelikentälle piirtäen ja maalaten jokaisen valitsemasi muotoilijan esimerkkituote. Pyri mahdollisemman realistiseen esitystapaan. Kirjoita jokaisen esimerkkituot-teen kuvan yhteyteen myös kyseisen muotoilijan keskeiset henkilötiedot ja lyhyt perustelu suorittamallesi valinnalle.

Menetelmä ja Työvälineet:

Piirustusvälineet ja piirustus- sekä väritystekniikka valittavissa vapaasti. Tässä tehtävässä voit käyttää myös digitaalisia piirustusvälineitä. Skannaa tai valokuvaa työsi. Tallenna tai muunna kuvatiedosto .jpg-muotoon ja nimeä se seuraavasti: Sukunimesi_Etunimesi_TEMU_TEHT1.jpg

Arviointiperusteet:

Tiedonhankinta- ja analysointikyvyt sekä kuvallinen ilmaisutaito

Opettaja Eevan kommentit

Viime vuodelta tutussa tehtävässä mitataan hakijoiden teollisen muotoilun kentän tuntemusta, tiedonhankintataitoja, sekä esitysteknistä osaamista. Ja tietenkin valintaryhmää kiinnostaa hakijan kiinnostuksen kohteet ja kyky eritellä syitä oman kiinnostuksen takana. Tehtävässä pyydetään valitsemaan kahden suomalaisen ja kahden ulkomaalaisen muotoilijan teoksia ja piirtämään niistä esityskuvat, sekä lisäämään perustelut omille valinnoilleen. Kohderyhmänä olet tavallaan sinä itse, koska voit kuvien valinnalla kertoa mikä teollisen muotoilun alalla sinua tällä hetkellä kiinnostaa. Lyhyet perustelut antavat mahdollisuuden kertoa lisää valinnoistasi. 

Ei ole samantekevää keiden muotoilijoiden tai brändien töitä valitset. Tuotteiden valinta kertoo paitsi siitä mikä sinua teollisessa muotoilussa kiinnostaa, myös siitä kuinka laajasti olet perehtynyt muotoilun kenttään. Koska kuvien valintojen aikakautta ei ole määritelty, voit pohtia millaisen ajallisen ulottuvuuden haluat valinnoillasi tehtävään lisätä. Onko aihealueen kannalta merkityksellistä valita samasta tuotteesta eri tekijöitä tästä ajasta, tai esitellä miten eri tekijät ovat eri aikoina lähestyneet tuotteen muotoilua ja miten ajankohta on vaikuttanut tai vaikuttaa tuotteen muotoiluun? 

Neljän eri kuvan avulla voit myös esittää monipuolisesti esitysteknisiä taitojasi. Tehtävää voi lähestyä vapailla välineillä, joten kuvankäsittelytaidot ja digitaalisen presentaation tekeminen käsin piirretyistä kuvista on mahdollista. Selkeät ja havainnolliset esityskuvat ovat tärkeitä, koska tehtävän arviointiperusteet painottuu osin esitystaitoon. Kolmiulotteisuus, mittasuhteet ja perspektiivin käyttö kannattaa siis ottaa piirroksissa huomioon!

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

2. Kierrätettävä selviytymispakkaus

Kuvitteellinen Tarina:

Joudut keskelle laajaa sähkökatkosta. Vettä riittää satunnaisesti ainoastaan juotavaksi. Mahdollisuudet perushygieniaan sekä valaistuksen ja terveyden ylläpitämiseen ovat hyvin rajalliset. Katkos tullee jatku-maan vielä arviolta 5 päivää. Tässä tilanteessa ovat ympärilläsi sadat ihmiset.

Tehtävä:

Suunnittele edellä kerrotusta tilanteesta selviytymiseen tarvikesarja pakkauksineen, joka on kevyt, help-po kantaa mukana ja jonka nopea jakelu suurelle joukolle ihmisiä olisi helppoa. Suunnitellut tarvikkeet ja niiden pakkauksen tulisi olla uudelleenkäytettäviä ja myös osin valmistettu kierrätettävistä materiaaleista.

Piirrä kokonaisuudesta sisältöineen A3-kokoiselle paperiarkille tarkat kuvat ja lyhyt sanallinen selvitys tarvikkeiden materiaaleista, ensisijaisesta käyttötarkoituksesta ja missä käyttötarkoituksessa niitä käyte-tään uudelleen. Tässä tehtävässä et voi käyttää digitaalisia piirustusvälineitä.

Valokuvaa työsi. Tallenna tai muunna kuvatiedosto .jpg-muotoon ja nimeä se seuraavasti: 
Sukunimesi_Etunimesi_TEMU_TEHT2.jpg 

Menetelmät ja työvälineet:

A3-kokoinen piirustuspaperi. Ei digitaalisia piirustusvälineitä, muuten piirtämiseen ja väritykseen käytet-tävät välineet valittavissa vapaasti.

Arviointiperusteet:

Omaperäisyys, ideointikyky, toimivuus käytössä ja esityskuvien havainnollisuus.

Opettaja Eevan kommentit

Tehtävän taustatarina on kuvitteellinen, mutta toisaalta nykyisessä maailmantilanteessa se on esimerkiksi monelle Ukrainalaiselle todellinen olosuhde, jossa tulee selviytyä. Sinua pyydetään suunnittelemaan selviytymispakkaus viiden päivän sähkökatkon varalle, jossa tarjolla on ainoastaan niukasti juomavettä. Tarvikepakkauksen tulee lisäksi olla kevyt, helppo kantaa mukana ja jakaa suurelle joukolle ihmisiä, ja sen osien tulee mahdollisuuksien mukaan olla valmistettu kierrätysmateriaaleista. Myös valmiiden esineiden tulisi olla uudelleenkäytettäviä, eli kertakäyttöiset ideat voi unohtaa.

Tehtävää kannattaa lähestyä immersiivisesti, kuvittelemalla annettu tilanne ja miten se vaikuttaisi juuri sinun elämääsi ja tarpeisiisi. Mieti myös, miten elämä voisi vaikeutua ja mitä voisit tarvita, jos sinulla olisi pieniä huollettavia, tai olisit vanha ja tarvitset apua. Mieti mikä yhdistää kaikkia ihmisiä ja millaiset tarvikkeet voisi tehdä annetun kaltaisesta tilanteesta helpomman ja turvallisemman. Koska sinua pyydetään suunnittelemaan tarvikkeet, ei kannata miettiä mitä kaupasta saatavia perusasioita siihen laittaisit. 

Tehtävä pyydetään tekemään kokonaan käsin, eli valintaryhmä haluaa nähdä miten luonnostelet ja piirrät kolmiulotteisia kappaleita kaksiulotteiselle paperille. Saat kertoa sanallisesti tarvikkeiden materiaaleista ja uudelleen käytöstä. Tätä kannattaa hyödyntää, erityisesti jos et osaa niin taitavasti kuvata tiettyä materiaalia. Tarvikkeiden määrää ei erikseen mainita, mutta pakkauksen voisi kuvitella käsittävän n. 3-5 ideaa.

Kiinnostava tehtävä jossa pääset analysoimaan ja ideoimaan tuotteita nimenomaan tarpeeseen, joten voit myös miettiä miten ne nopeasti saataisiin koottua ja jaettua, eli onko tarvikkeiden ulkonäkö vai toiminnallisuus niiden ensisijainen ominaisuus? 

3. Motivaatiokirje

Toteutus:

Kirjoita enintään 500 sanaa pitkä kirje, jossa käsittelet lyhyesti alla olevia asioita ja kysymyksiä. Pyri vastaamaan aina kysymykseen niin, että vastauksesta käy ilmi ”miksi” olet kutakin mieltä..

Asiat ja kysymykset:

  1. Kuka olet, mistä olet kotoisin ja missä asut nykyisin.
  2.  Mikä on rakkain harrastuksesi tai mitä haluaisit tulevaisuudessa harrastaa?
  3. Missä asioissa olet mielestäsi taitava?
  4. Missä asioissa tai taidoissa haluaisit olla parempi?
  5. Millaiset asiat, tapahtumat tai ilmiöt saavat sinut innostumaan tai ärsyyntymään? Muista vastata miksi!
  6. Miksi haluaisit oppia muotoilemaan nimenomaan teollisesti valmistettuja tuotteita, laitteita, ajo-neuvoja sekä niihin liittyvä käyttöliittymiä tai palveluja?
  7. Osaatko kertoa, mikä on mielestäsi huonoa muotoilua?
  8. Kuvaile lopuksi, miten tärkeää sinulle olisi päästä opiskelemaan muotoilua? 

Tallenna tai muunna tiedosto .pdf-muotoon ja nimeä se seuraavasti:  Sukunimesi_Etunimesi_TEMU_TEHT3.pdf

Arviointiperusteet:

Kirjallinen ilmaisutaito, asenne ja motivaatio.

Opettaja Eevan kommentit

Motivaatiokirje antaa hakijalle mahdollisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tehtävällä testataan hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hakija tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Tänä vuonna motivaatiokirjeen avuksi on annettu lista kysymyksiä joihin kirjeessä toivotaan vastausta ja reflektiota miksi olet vastannut juuri niin. Eli perusteluja omille väitteille. 

Tehtävässä annettu sanamäärä asettaa omat haasteensa ja pakottaa tiivistämään ja harkitsemaan mitä ja miten asiansa ilmaisee. Tekstin tulee olla napakka ja selkeä, mutta jo kysymyksetkin kertovat, että hakijasta halutaan tietää myös henkilökohtaisempia asioita.  Kirjoitusprosessi kannattaa aloittaa perehtymällä teollisen muotoilun alaan ja pohtimalla mikä alassa itseä kiinnostaa ja miksi haluaisit tulla muotoilijaksi.Kannattaa myös tutustua koulutukseen tarkemmin, kurssiohjelma kertoo paljon opintojen sisällöstä ja voit kertoa, mikä aihealue tai mitkä opintojaksot sinua kiinnostavat ja miksi. 

Motivaatiokirjeen tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään. Perehtynyt ja hakijan motivaatiota valottava teksti on yksi tärkeimmistä dokumenteista hakuprosessissa.

LAB Ammattikorkeakoulu, Lahti

LAB Ammattikorkeakoulun muut Hakukohteet ja Ennakkotehtävät

Teollisen Muotoilun lisäksi olemme tehneet analyysit myös muiden LAB Ammattikorkeakoulun luovien alojen ennakkotehtävistä!

Tustustu myös näihin ennakkotehtäviin ja niiden analyyseihin:

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2023

LAB Ammattikorkeakoulun lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin