Skip to content

LAB muotoiluinstituutin ennakkotehtävät 2021: opettajien analyysit

LAB-ammattikorkeakoulun muotoiluinstituutin ennakkotehtävät julkaistaan 15.1.2021 osoitteessa lab.fi, sekä pian tämän jälkeen tässä postauksessa taidealojen ammattilaisten analyysin kanssa!

Yleisesti LAB muotoiluinstituutin valinnoissa korostetaan visuaalista ja luovaa ongelmanratkaisukykyä, soveltuvuutta alalle sekä opiskelumotivaatiota. Näitä taitoja pääseekin esittelemään jo ennakkotehtävissä, joihin kannattaakin panostaa, sillä ne pisteytetään LAB:ssa osaksi valintakoetta. Hyvin tehdyt ennakkotehtävät auttavat siis sinua saavuttamaan lopullisen päämääräsi: opiskelupaikan!

Opettajien analyysit ennakkotehtävistä

Tälle sivulle pävitetään taidealojen ammattilaisten ja Tehon opettajien analyysit LAB muotoiluinstituutin ennakkotehtävistä mahdollisimman nopeasti niiden julkaisun jälkeen. Analyysi sisältää ammattitaitoisen opettajamme vinkkejä tehtävistä ja siitä, mitä niissä haetaan ja mihin kannattaa keskittyä. Eri hakukohteiden tehtävät käydään yksi kerrallaan läpi ja niiden tarkoitusta sekä mahdollista toteutusta avataan. Pysy siis kuulolla niin nappaat ammattilaisten vinkit ensimmäisten joukossa!

Tarjoamme tehtävien julkaisun jälkeen erilliset analyysit seuraavien LAB-ammattikorkeakoulun hakukohteiden ennakkotehtävistä:

Tämän vuoden analyysiä odotellessa voit vilkaista viime vuoden ennakkotehtävien analyysin, joka antaa osviittaa analyysin sisällöstä ja tyylistä!

Mitä tehtävissä on yleensä haettu?

Aiempien vuosien ennakkotehtävistä saa jonkinlaista kuvaa siitä, mitä tehtävissä on yleensä haettu. Tehtävät tietysti muuttuvat joka vuosi, mutta todennäköisesti niissä keskitytään vähintään osaan aiempien hakuvuosien kriteereistä.

Sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun ennakkotehtävänä on usein ollut monipuolisen, mutta omia vahvuuksia esittelevän portfolion kokoaminen. Kuitenkin esimerkiksi viime vuonna portfoliota ei ollut vaan ennakkotehtävät koostuivat kolmesta erillisestä tehtävästä: pienoismallista, tilan piirtämisestä sekä motivaatiokirjeestä. Tehtävissä haettiin luovaa ajattelua, piirustustaitoa, sekä tilan ja muodon hahmotusta.

Teollisen muotoilun hakukohde ei ole aina sisältänyt sisältänyt ennakkotehtäviä, mutta viime vuoden lailla, ovat ne tänäkin vuonna osa hakuprosessia. Viime vuonna tehtäviin sisältyi kolmiuloitteisen mallin rakennus, asetelman ja esineiden piirtämistä, sekä koosteen omista työnäytteistä. Tehtäviin sisältyi myös motivaatiokirjeen tyylisen tekstin kirjoitus, jossa vastattiin annettuihin kysymyksiin. Arviointiperusteissa korostettiin sommittelua, ideaa sekä kolmiulotteista vaikutelmaa.

Graafisen suunnittelun viime vuosien ennakkotehtävissä on toistunut markkinoivan julisteen tekeminen, tulevaisuuden vision piirtäminen/maalaaminen sekä portfolio, jossa esitellään 10 omaa työtä. Näiden lisäksi on yleensä neljäskin tehtävä, jossa sisältö on vaihdellut enemmän, mutta toteutus pyydetty usein mustavalkoisena. Arviointiperusteissa on korostunut idea, sommittelu, omaperäisyys ja esitystapa.

Mediasisällön suunnittelun ennakkotehtävissä on usein ollut jonkinlaisen kuvallisen kerronnan tai sarjakuvan tekeminen, mainos sekä hahmojen piirtäminen. Arviointiperusteissa on korostettu ideaa, esitystapaa, viestivyyttä, sommittelua ja omaperäisyyttä.

Kuvataiteen ennakkotehtävät ovat sisältäneet piirtämistä ja kollaasin kokoamista. Arviointiperusteissa on korostettu kokonaisuuden hallintaa, ilmaisukykyä, taiteellisuutta sekä omaperäisyyttä.

Puettavan muotoilun ennakkotehtävissä on usein ollut tehtäviä, joissa piirretään asu tietystä teemasta, valmistetaan asuste ja suunnitellaan jonkinlainen kuvio/printti. Arviointiperusteissa on korostunut idea, sommittelu, ilmaisutaito ja materiaalien käyttö.

Muiden luovien alojen hakukohteiden ennakkotehtävät

LAB-ammattikorkeakoulun lisäksi moni muukin taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin ja tehtävien analyyseihin!

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan? Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!Early bird

Ilmoittaudu MIDI-kurssille 4.1.2021 mennessä ja hyödynnä Early Bird -etu!