Skip to content

Miten kannustaa nuorta kohti korkeakouluopintoja? Voiko pääsykokeisiin aloittaa valmistautumisen jo lukion ohella? – Kyllä voi! Elävä esimerkki tästä on Tova Finel. Hän sai sukulaisiltaan ylioppilaslahjaksi valmennuskurssin abivuoden syksyllä ja jatkaa arkkitehtuurin opintoihin suoraan lukion penkiltä. 
Viime vuoden abiturientti Tova Finel oli puhunut haaveistaan hakea arkkitehdiksi. Sukulaiset saivat idean antaa hänelle jo syksyllä ylioppilaslahjaksi Teho-Opiston Maxi-kurssin. Hän valmistautui koko viimeisen lukiovuoden ajan kevään pääsykokeisiin ja jatkaa opintojaan suoraan lukion penkiltä arkkitehtuurin linjalla Tampereen Teknillisellä yliopistolla. Näin yo-lahjaksi saatu valmennuskurssi poiki jotain paljon suurempaa!
Arkkitehdiksi Tovan tie on kulki taidepainotteisen ylä-asteen ja englanninkielisen lukion kautta. Tova toivoi pystyvänsä yhdistämään tulevaisuuden ammatissaan sekä luovuutta että konkreettisempaa puolta – näin suunnaksi valikoitui arkkitehtuuri. Viime viikonlopulla omaisuus muutettiin vanhempien nurkista ensimmäiseen omaan asuntoon Tampereelle ja elokuun lopulla käynnistyvä orientaatioviikko polkaisee käyntiin tulevan arkkitehdin opinnot.
Tove Finel ylioppilas
Tova on esimerkki siitä, että ahkera työnteko palkitaan. Viime kevään ylioppilaskirjoitukset sujuivat mallikkaasti samalla kun hän teki töitä ja kävi valmennuskurssia. Omien sanojensa mukaan abikevät oli aika kiireinen, mutta jotenkin se aika kuitenkin riitti kaikkeen.
“Se, että tiesi mihin on hakemassa lukion jälkeen, auttoi keskittämään jo lukiossa opinnot oikeaan suuntaan. Kirjoitin keväällä pitkän matematiikan, joten valmistautuminen sekä matikan ylioppilaskirjoituksiin että arkkitehtuurimatematiikan pääsykokeisiin tapahtui näppärästi samaan aikaan. Valmennuskurssilla oli sopiva ryhmäpaine tehdä tehtävät viikoittain ja vuoden mittaan syntyi väistämättä rutiini niiden tekemiseen. Työt sujuivat sitten siinä sivussa”, Tova muistelee viime kevättään.

Aikataulu lukulomalle

“Abivuonna suoritin koulun ohella Tehon tehtäviä iltaisin, aina silloin kun töiltäni ehdin. Lukulomalle päätin kuitenkin tehdä hieman suunnitelmallisemman aikataulun. Aamupäivän pyhitin kouluhommille, koska silloin niihin oli helpompi keskittyä. Illalla pystyin tekemään paremmin Tehon tehtäviä, koska taideharjoitukset tuntuivat rennommalta iltapuuhalta. Tehon valmennuksessa tehtävien tekemiseen syntyi automaattisesti rutiini. Opettajat antoivat tehtäviä joka viikko ja ammattilaisten valmennuksessa sai tehtäviä laidasta laitaan. Henkilökohtaisen palautteen kautta oppi jokaisen tehtävän jälkeen. Samalla kun pystyi keskittymään omaan suorittamiseen, tiesi olevansa hyvissä käsissä ja että kaikki osa-alueet tullaan varmasti käymään läpi vuoden aikana. Näin pääsykokeissa oli valmis ihan minkälaiseen tehtävään tahansa.

Parasta Teholla oli yhteisö. Mentiin yhdessä kohti tavoitteita.

Tehon kurssilla parasta oli tietynlainen yhteisö – joukko tyyppejä kohti samanlaisia tavoitteita. Facebookissa olevat Tehon opiskelijoiden ryhmät olivat hyvä paikka jakaa fiiliksiä, ja kysyä jos jotain oli mielen päällä. Meitä oli niin paljon samassa tilanteessa keväällä sekä ennakkotehtävien että pääsykokeiden alla, että vertaistuki oli ihan korvaamatonta. Aina kun pohti itse jotain, tiesi jonkun muunkin pohtivan samaa asiaa.  Netissä käytyjen keskustelun kautta selvisi mm. miten ennakkotehtävät kannattaa valaista, tulostaa tai liittää yhteen. Teholla oli mieletön yhteishenki ja yhteisöllisyys läpi koko vuoden. Mentiin yhdessä kohti tavoitteita.”
Tove Finel
“Maxi-kurssilla jälkeen tuntui, että oli valmis pääsykokeisiin – tiesi mitä odottaa. Kurssin aikana oppi katsomaan tehtäviä eri näkökulmasta ja ymmärtämään tehtävänantoja uudella tavalla. Kurssilla oli rennot ja mukavat opettajat, jotka antoivat henkilökohtaista palautetta. Monipuolisten tehtävien lisäksi teoriatunneilla pääsi syventämään teknistä osaamista sekä oppimaan esimerkkien kautta. Olin toki selaillut pääsykoearkistoja ja pyrkinyt selvittämään mahdollisimman paljon arkkitehtuurista yleisestikin, mutta tehtävien ja luentojen kautta osaaminen syveni huomattavasti. Opettajilta saatu henkilökohtainen kritiikki kehitti omaa tekemistä ja tiukkojen aikarajojen pitäminen opetti ajankäyttöä. Itselläni pääsykoesimulaatiot eivät menneet ihan putkeen, mutta itse pääsykokeissa tuntui paljon rennommalta. Kun kertaalleen oli käynyt paniikin läpi aidon tuntuisessa tilanteessa, oli paljon helpompi toimia pääsykokeessa sekä tehtävien että ajankäytön osalta.”
Tehon tiimi toivottaa Tovalle paljon tsemppiä opintoihin ja antoisia opiskeluvuosia Tampereella! 🙂
 
Onko sinulla lähipiirissä abiturientteja, jotka haaveileivat jatko-opinnoista arkkitehtuurin, muotoilun tai muiden taidealojen parissa? Antamalla lahjaksi valmennuskurssin, voit kannustaa kohti jatko-opintoja. Valmennuskurssi on lahja, joka antaa heille mahdollisuuden kohti unelmien opiskelupaikkaa!
Suosituimmat ryhmät täyttyvät nopeasti, joten paikka kannattaa varata heti.
Haluatko mukaan valmennukseemme? Teho-Opistolla on kattava valikoima erilaisia kursseja taidealoille valmistautuville. Koko kevään kestävällä Midi-kurssilla saat kattavan valmennuksen ja pääset valmistautumaan ennakkotehtäviin ja pääsykokeisiin jo hyvissä ajoin!
[mk_button dimension=”flat” size=”large” icon=”mk-moon-arrow-right-5″ url=”https://teho-opisto.fi/midi-valmennuskurssi-arkkitehtuuri-muotoilu-taide/”]TUTUSTU MIDI-KURSSIIN![/mk_button]
 
 

pääsykoestressi

STOP pääsykoestressille!

Piinaako pääsykoestressi? Ei hätää! Haastattelimme psykologi Katarina Meskasta, joka kertoi parhaat vinkit liiallisen stressin välttämiseksi. Lue vinkit stressinhallintaan ennen pääsykokeita, pääsykokeiden

Lue lisää »
Arkkitehtuuri pääsykoeuudistus

Arkkitehtuurin pääsykoeuudistus 2020

Arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikoulutuksen pääsykokeet muuttuvat keväällä 2020. Muutoksia on tiedossa pääsykoepäivissä, matematiikan ja luonnontieteiden kokeen korvattavuuksissa sekä yhteisvalinnan pisteytyksissä. Edelleen

Lue lisää »