Aihe: Ajankohtaista

Eksoottinen ja arktinen Lapin yliopisto – Euroopan unionin pohjoisin tiede- ja taideyliopisto kouluttaa tulevia taiteen ammattilaisia. Suuntaako Sinun matkasi kohti napapiirin opinahjoa? Lapin yliopiston ennakkotehtävät 2018 on julkaistu. 

Lapin ennakkotehtävistä starttaa tämän kevään Tehon blogisarja, jossa esittelemme kaikki kevään ennakkotehtävät sekä arkkitehtuurin että taidealojen kouluihin. Mitähän kaikkea tehtävien laatijat ovatkaan tänä vuonna keksineet! Saamme kuulla Tehon opettajien kommentteja ja ajatuksia kaikista tämän vuoden ennakkotehtävistä.

Lapin yliopisto ennakkotehtävät

Lapin yliopiston hakukohteista vain graafiseen suunnitteluun ja taidekasvatukseen vaaditaan ennakkotehtävät. Niiden palautusaika päättyy 13.4.2018 klo 15.00. Muiden alojen pääsykokeisiin kutsutaan kaikki hakukelpoiset hakijat. Tässä postauksessa esittelyssä siis Lapin yliopiston graafisen suunnittelun ja taidekasvatuksen ennakkotehtävät.  Lisäksi Teho-Opiston perustaja ja pääopettaja Sini jakaa omat ajatuksensa tämän vuoden tehtävistä. 

GRAAFINEN SUUNNITTELU

GRAAFISEN SUUNNITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ 1. 

Tee kuvitus oheiseen runoon.

Toteutus: A3-arkille (pysty tai vaaka) vesiväreillä ja lyijykynällä.

Puistossa
Lapsi ojentaa äidille kirkkaan kiven.
Nöyrät ponit nukkuvat.

Auringosta sataa maahan
Kultaisia hämähäkkejä, kirkkauteen
varpunen heittäytyy
Minun sydämeni puistossa kaikki tapahtuu
kaikki tapahtuu
minun sydämeni nuhruisessa puistossa.

Lapsi ei löydä äitiään, poni huiskauttaa häntää,
Äiti ilmaantuu
piilostaan, lapsi itkee

puista putoaa
Putoaa aurinkoa,
suljen silmäni,
valo asettuu kasvoilleni
kuin kuuntelisi minua.

Heidi Liehu. Kokoelmasta Pitkät hyvästit,1995

Arviointiperusteet: Tekstin tunnelman tavoittaminen, visuaalinen ilmaisukyky.

Sinin kommentit: Kuvitus on graafisen suunnittelun/visuaalisen viestinnän kokeissa ja ennakkotehtävissä tehtävätyyppinä kohtuullisen usein toistuva ja ehkä inspiroivin kaikista! Tässä tehtävässä annetaan tilaa tekijän luoville ideoille! Tehtävässä haetaan tunnelman tavoittamisen ja luomisen kykyä ja visuaalista ilmaisukykyä – eli tärkeintä on päästä sisään runon tunnelmaan ja antaa mielikuvituksen lentää. Tässä tehtävässä ei ole oikeita vastauksia vaan erilaisia tapoja viestiä kuvan rakentamisen ja muin visuaalisin keinoin mahdollisimman vahvasti runon tunnelmia. What a feeling!

 

KuvitusKuvitus

 

GRAAFISEN SUUNNITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ 2.

FESTIVAALIJULISTE

Lapin Kolarissa järjestetään ensimmäistä kertaa alkavan kaamoskauden kunniaksi MUSTAVALO –festivaali. Tapahtumalla on tarkoitus juhlistaa ja yhdistää sekä alkavaa uutta kaamoskautta että nostaa esille Lapin ruokakulttuuria- ja herkkuja. Festivaali kokoaa yhteen alan ravintolayrittäjät, harrastajat, asukkaat sekä turistit.

Suunnittele tapahtumalle juliste (A3 pysty). Juliste toteutetaan kollaasitekniikalla, leikaten ja/tai repien ja liimaten erilaisista papereista (esim. erilaiset ja eriväriset paperit, sanoma- ja aikakauslehdet). Voit myös halutessasi käyttää kollaasitekniikassa paperia, jota olet itse ensin maalannut tai kuvittanut. Julisteessa tulee olla tekstit: MUSTAVALO FESTIVAALI 2018. Julisteen tekstejä ei saa piirtää tai maalata lopulliseen julisteeseen vaan tekstit julisteeseen tulee myös toteuttaa kollaasitekniikalla leikkaamalla ja/tai repimällä.

Arviointiperusteet: Teeman visuaalinen käsittely. Viestin tehokkuus ja sommittelu.

Sinin kommentit: Julisteen suunnittelu on graafisten kokeiden tärkeä osa ja se toistuu graafisessa suunnittelussa ennakkotehtävissä ja/tai pääsykoetehtävissä joka vuosi, mikä on luonnollista. Onhan julistesuunnittelu helppo tapa testata hakijan graafisia ja visuaalisia kykyjä. Julistetehtäviä tulee eteen pääsykokeissa myös muilla aloilla vähän väliä. Useasti julistetehtävä on liittynyt juuri urheilu- tai kulttuuritapahtumaan, joskus globaalisti ajankohtaiseen aiheeseen, esim. ilmastonmuutokseen. Myös kansallisesti ajankohtaiset aiheet/teemat ovat todennäköisiä aiheita muihin tämän vuoden julistetehtäviin. Julistetehtävissä toimii tietyt graafisen suunnittelun perussäännöt aina, mutta myös innovatiivinen ja erilainen lähestymistapa erottuu helposti isommasta joukosta. Viesti on tärkeää saada perille selkeästi, tehokkaasti ja visuaalisen näyttävästi.

 

IlmastojulisteIlmastojulisteIlmastojuliste

 

GRAAFISEN SUUNNITTELUN ENNAKKOTEHTÄVÄ 3. 

Suunnittele digivalokuville kolme kuvallista merkkiä, jossa ilmaistaan, onko digikuvaa muokattu kuvankäsittelyohjelmalla. Älä liitä merkkeihin tekstiä.

Suunnittelemiasi merkkejä voitaisiin käyttää esimerkiksi mainos- tai lehtikuvassa ilmaisemaan, kuinka paljon kuvaa on digitaalisesti käsitelty. Edellä mainitussa käytössä merkit esitettäisiin tehtävänantoa pienemmässä koossa. Huomioi tämä myös suunnittelutyössäsi

Merkki 1 / Digikuvaa ei ole muokattu ollenkaan
Merkki 2/ Digikuvan värejä on esimerkiksi säädetty, kuvaa on terävöitetty tai himmennetty.
Merkki 3 / Digikuvaan on lisätty elementtejä toisista kuvista tai kuvan elementtejä on suurennettu tai pienennetty.

Suunnittele kolme merkkiä yhdelle A3 paperille järjestyksestä 1-3 vaakasuuntaan. Yhden merkin koko 8x8cm. Käytä ainoastaan mustaa tasaista väripintaa. Välineet: lyijykynä, musta tussi.

Arvosteluperusteet: Sisällön kuvaavuus. Sarjamaisuus, selkeys ja muodon pelkistyneisyys.

Sinin kommentit: Myös merkki-, logo- tai tunnustehtävä tulee eteen graafisessa suunnittelussa lähes joka vuosi ja muilla luovilla aloilla vähän väliä. Tehtävä testaa niin mainiolla tavalla pelkistämisen ja pelkästään oleellisen esittämisen taitoa puettuna yksinkertaiseen graafiseen muotoon. Tällä kertaa aihe eli kuvankäsittely on erityisen ajankohtainen ja tehtävän idea kekseliään käyttökelpoinen. Tehtävässä otetaan kantaa kuvan viestiin ja sen todenmukaisuuteen – tulisiko aina kertoa milloin kuvaa on käsitelty esimerkiksi niin että sen välittämä viesti muuttuu? Näissä pelkistämistehtävissä toimii aina: Timanttinen idea & less is more!

Lapin yliopisto ennakkotehtävät

KUVATAIDEKASVATUS

KUVATAIDEKASVATUKSEN ENNAKKOTEHTÄVÄ

Määritelmä: Aika on ilmiö, jota olemme tottuneet mittaamaan erilaisin yksiköin. Samalla, kun se on objektiivisesti mitattavissa, aika on yksilöllinen ja henkilökohtainen kokemus. Tunnemme ja havaitsemme ajan kulun ja muutoksen itsessämme ja ympärillämme. Aika kuluu ja se myös kuluttaa.

Toteutus: Valitse kolme erilaista esinettä, jossa näkyy ajan kuluttava vaikutus. Valitse esineet siten, että yksi niistä on ihmisen muotoilema, yksi luonnon muotoilema ja yksi itse keksimäsi, mielikuvituksellinen esine. Aseta esineet tilaan ja tee asetelmasta maalaus, jossa yksi esineistä on toteutettu pelkkänä piirroksena.

Välineet: A3-paperi pysty- tai vaakasuunnassa, vesi- ja/tai peitevärit sekä lyijykynät ja/tai mustat tussit.

Arviointiperusteet: Sommittelu, muodon, valon, materiaalin ja tilan kuvaaminen

Sinin kommentit: Tänä vuonna erityistä on että on vain yksi tehtävä kahden tai useamman sijaan, Kaikki paukut siis tähän tärkeään tehtävään! Tehtävätyyppinä tämä on jollain tasolla samantyyppinen kuin yksi tehtävistä on ollut taidekasvatuksen ennakoissa viime- ja muinakin vuosina – abstrakteista tai tulkinnanvaraisista esineistä tai käsitteistä sommiteltu asetelma tilassa.

Kuvataidekasvatuksen tehtävät ovat tyypillisesti monitulkintaisia ja kantaaottavia. Tälläkin kertaa osuu tähän tyyppiin. Tehtävässä käsitellään hyvin abstraktia ilmiötä aikaa, mutta sekoitetaan hieman pakkaa ja haastetaan lisää tuomalla mukaan peliin ajan kuluttava vaikutus ja vielä oma itsesuunniteltu osuus – tehtävä sisältää siis myös muotoilua! Tätä monitulkintaista symboliikkaa pyydetään kuvaamaan asetelmana suhteessa tilaan – vielä yksi kiinnostava lisähaaste. Tämä tehtävä todella antaa tilaa omalle tulkinnalle, ideologialle ja mielipiteille!

HAKU LAPIN YLIOPISTOON

Ennakkotehtävät on julkaistu, eli ei muuta kun hommiin! Panostamalla ennakkotehtäviin olet askeleen lähempänä sisäänpääsyä ja unelmiesi koulupaikkaa. Käy lukemassa postaus myös muista kevään 2018 ennakkotehtävistä Tehon blogista. Sieltä näet myös kaikki muut taidealojen hakukohteet.

Lapin yliopistossa on mahdollista opiskella taiteen ja muotoilun aloilta

Lue lisää Lapin yliopiston hakuohjeista, ennakkotehtävistä ja suoritustavoista Lapin yliopiston opinto-oppaasta.

PS. Muistathan, että tämän kevään yhteishaku on käynnissä 14.3– 28.3.2018. Hakemus jätetään Opintopolku.fi-sivuston kautta.

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Tehon pikkujoulut