MAISEMA-ARKKITEHTUURI

Tutustu maisema-arkkitehdin ammattiin ja opintoihin sekä maisema-arkkitehtiopiskelijaksi hakemiseen.

Maisema-arkkitehti opiskelee itse tekemällä

Julia Jussilainen opiskelee maisema-arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa Helsingissä. Parasta maisema-arkkarin opinnoissa on Julian mielestä opiskelun monipuolisuus.

”Fuksivuoteni oli huikea ja opiskelu ylitti kaikki odotukseni! Ensimmäisenä vuonna antoisinta oli se, että saimme yhdessä arkkitehtiopiskelijoiden kanssa tehdä paljon ryhmätöitä. Luentoja oli hyvin vähän ja pääosin oppiminen tapahtui suunnittelemisen, rakentamisen ja piirtämisen avulla.

Opettavaisimmat ja hauskimmat työt olivat esimerkiksi betonin valmistaminen sekä itse suunnitellun talon ja siihen kuuluvan pihan pienoismallin rakentaminen. Parasta on ollut opiskelun monipuolisuus: opintoihin kuuluu kaikkea pienoismalleista, ryhmätöistä ja piirtämisestä luentoihin, ekskursioihin sekä kenttäkursseihin.

Piirtäminen ja maalaaminen ovat aina kuuluneet lempiharrastuksiini. Innostuttuani maisema-arkkitehtuurista toissa vuonna kävin pääsykokeissa vain kokeilemassa, mutta sehän tyssäsi jo ennakkotehtäviin. Tein tehtävät hätäisesti, ja seuraavana vuonna tajusin, että tehtäviin pitää panostaa enemmän, jos oikeasti haluaa sisään.

Hakukeväänä kävin Midi-kurssin, joka kesti koko kevään ajan. Kurssilla opin ajankäyttöä ja kokeilin uusia tekniikoita, jotka sopivat hyvin pääsykoetehtäviin. Yksi tärkeä oppi oli se, että ’less is more’ – en ollut ilmeisesti ainoa, joka itsepintaisesti käytti aivan liikaa värejä sekä muotokieliä, vaikka vähempikin olisi riittänyt.

Kun oli kurssin myötä harjoitellut jo monta kuukautta, oli pääsykokeissa helppo olla panikoimatta ja pistää vain parastaan.

Näin jälkeenpäin ajatellen en olisi omin neuvoin yhtään tiennyt, minkälaista suoritusta pääsykokeissa arvostetaan. Kurssilla saimme joka kerralla harjoitustöistä palautetta ja kritiikkiä. Sen avulla oppi, mihin suuntaan töitä pitää viedä, jotta pääsykokeissa saisi hyvät arvostelut.

Kurssilta saatujen kotitehtävien kautta syntyi rutiini tekemiseen. Niiden kautta myös huomasi kehittyvänsä: aluksi tehtävät tuntuivat tosi vaikeilta, mutta lopuksi oma suunnittelutekniikka oli jo niin hioutunut huippuunsa, että tehtävien tekeminen rullasi hyvin. Loppukeväästä olikin hyvä fiilis kun tiesi, että on harjoitellut ja valmis kokeisiin.”

MAISEMA-ARKKITEHDIKSI?

Maisema-arkkitehti suunnittelee maankäyttöä ja kulttuuriympäristöjä. Työtehtäviä ovat muun muassa erilaisten suunnitelmien, piirustusten ja ohjeistusten laatiminen. Maisema-arkkitehdit työskentelevät julkisella puolella, yksityisyrittäjinä tai itsenäisinä konsultteina. Työssään maisema-arkkitehti tarvitsee syvällistä näkemystä ympäristöä muovaamista seikoista sekä mielikuvitusta ja luovuutta.

Maisema-arkkitehdin opinnot

Maisema-arkkitehdiksi voi opiskella seuraavissa oppilaitoksissa:

Hakukriteerit

  • Opiskelupaikan saavista hakijoista 80 % otetaan sisään ns. kokonaispistekiintiössä, jossa sisäänpääsyyn vaikuttavat valintakokeiden pisteet sekä alkupisteet (ylioppilastutkinnon, 2013 tai aiemmin suoritetun EB- tai IB-tutkinnon tai viimeistään 2014 suoritetun RP-tutkinnon suorittaneet).
  • Pelkkien pääsykoepisteiden perusteella otetaan sisään 20% hakijoista (mm. ammattitutkinnon suorittaneet, 2014 jälkeen suoritetut EB- ja IB-tutkinnot)
  • Kuka voi hakea?

Hakuprosessi

  • Yhteisvalinnan hakuaika alkaa ja ennakkotehtävät julkaistaan maaliskuun puolivälissä
  • Hakuaika ja ennakkotehtävien jättöaika päättyvät huhtikuun alussa
  • Matematiikan koe toukokuun lopulla
  • Valintakokeet (piirustus- ja suunnittelukokeet, luonnontieteen koe) neljä päivää kesäkuun ensimmäisellä viikolla
  • Opiskelijavalinnat julkistetaan heinäkuun alussa

Lisätietoja maisema-arkkitehdiksi hakemisesta löydät dia.fi-sivustolta.

Haluatko maisema-arkkitehdiksi?

Katso sopiva kurssi kurssitarjonnastamme ja aloita valmistautuminen maisema-arkkitehtuurin pääsykokeisiin.

Kirjoita hakusi ja paina Enter