Aihe: Ajankohtaista

Teho-Opisto on vuosien ajan valmentanut arkkitehtuurin pääsykokeisiin. Niin hyvältä kun pääsykokeissa onnistuminen ja koulupaikan saanti tuntuukin, varsinainen työ alkaa vasta niiden jälkeen. Myös tänä keväänä monet entiset Teho-Opiston kurssilaiset ovat saaneet vuosien uurastuksen päätökseen ja arkkitehdin paperit käsiinsä.

Yksi heistä on Miro Saloranta. Hänen 7 vuoden opinnot ovat nyt pulkassa ja arkkitehdin paperit valmiit Tampereen Teknillisestä yliopistosta. Tuore arkkitehti on yksi tuhansista Teho-Opiston valmennuskursseilta opintoihin vauhtia hakenut.
Miro Saloranta

”Mä hain arkkitehtuuriin sen takia, että halusin ammatin, jossa voin tehdä ja luoda. En koskaan piirtänyt mitään. Teho-Opistolle menin oppimaan nimenomaan piirtämistä.

Pääsykokeissa pitää osata tuoda esiin jotain luovaa omilla piirustuksilla. Täytyy tehdä jotain millä räväyttää. Tehon opettajat osasivat antaa hyvää osviittaa siitä, mitä pääsykokeissa todella vaaditaan.”

Kun Miro lähti hakemaan arkkitehtuuriin, hänellä ei omien sanojensa mukaan ollut mitään taitoa käyttää värejä. Lyijykynä oli ainut piirtämisessä käytetty väline. Vasta Teholla hän oppi piirtämään ja ymmärtämään värien käyttöä. Hän muistelee Tehon kurssia lämmöllä ja kurssilta saatuja kavereita näkee opintojen edetessä, sillä suurin osa teholaisista pääsee sisään johonkin arkkitehtuurin laitokselle.

 

”Ensimmäisellä hakukerralla hain Aaltoon – en päässyt sisään. Toisella kerralla laitoin hakupaperit Tampereelle, koska rajat oli hieman alhaisemmat ja sisäänpääsy todennäköisempää. Saaduilla pääsykoepisteillä olisin päässyt sisään myös Aaltoon heittämällä. (Itse asiassa Miro pääsi sisään parhailla piirustuskoepisteillä.) Mutta Tampere oli oikea valinta. Maisemanvaihdos, uusi paikkakunta ja yksinasuminen houkutteli. Viihdyin todella hyvin ja sain tosi paljon uusia frendejä.”

Seitsemän vuoden opintorupeama meni nopeasti. Arkkitehtuurin opinnoissa realismia pyritään iskemään heti, kun pääsee opiskelemaan. Arkkitehtuurissa pääsee harvoin tekemään uskomattomia juttuja, mutta Miro kannustaa pitämään luovuutta yllä. ”Pienen kivan voi aina tuoda jotenkin läpi. Se vaatii ehkä enemmän duunia, kun haluaa antaa tilaajalle tai rakennuttajalle vähän enemmän kun pyydetään. Tämä työ vaatii välillä yllättävänkin paljon tunteja, mutta kun nauttii siitä mitä tekee, on valmis uhraamaan myös aikaa sen eteen.”

Miro on työskennellyt arkkitehtitoimistoissa opintojensa ohella toisen lukuvuoden päättymisen jälkeen. Hän sanoo oppineensa töissä vähintään yhtä paljon kuin koulunpenkillä, ja kehottaa hakemaan työkokemusta jo varhaisessa vaiheessa. Tällä hetkellä hän työskentelee 17 hengen arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkolassa, jossa on viihtynyt jo useamman vuoden ajan. (Itse asiassa myös Tehon pääopettaja Sini on aikoinaan työskennellyt samaisessa toimistossa.) Miro on suuntautunut asuntorakentamisen puolelle ja on päässyt työskentelemään luonnos- ja toteutussuunnittelun puolella monenlaisissa eri projekteissa.

”Tulevaisuudessa haaveeni on laittaa oma toimisto pystyyn. Ei välttämättä yksin vaan näiden hyvin tyyppien kanssa, joiden kanssa olen jo tehnyt myös kouluprojekteja. Meillä on 5 hengen porukka, jossa kaikki on lahjakkaita tyyppejä. Tunnetaan hyvin toisemme ja kaikkien vahvuudet. Tällä porukalla olisi ihanteellista tehdä ihan mitä vaan.”

Sini Koivisto

Toinen Teholta tuttu tuore arkkitehti on Sini Koskinen. Hän on ollut Teholainen pöydän molemmilla puolilla. Hän kävi Tehon Maxi-kurssin kahteen kertaan ja toimi myöhemmin myös opettajana. Nyt hän juhlii valmistumista Aalto-yliopiston arkkitehtuurin osastolta.

Ennen Teho-Opistoa Sini haki arkkitehtuuriin opintoihin kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla hän pääsi ennakkotehtävistä ja matematiikan kokeesta läpi. Matka tyssäsi kuitenkin kummallakin kerralla piirustuskokeeseen.

”Jo ensimmäisellä Tehon luennolla ymmärsin, että olin tehnyt kaiken ihan väärin. Ilman Teho-Opistoa en olisi ikinä päässyt sisään”, Sini muistelee.

Ensimmäisen Maxi-kurssin jälkeen Sini jäi harmillisesti vain 0,1 pistettä sisäänpääsyrajasta. Hän ei kuitenkaan siitä lannistunut, vaan oli asennoitunut mahdolliseen hylkyyn etukäteen. Hän oli laittanut työhakemuksen Arkkitehtitoimisto Designspaceen jo ennen tulosten saapumista. Työpaikka varmistui ja seuraavan vuoden suunnitelmat olivat selvillä – Tehon Maxi-kurssi ja työt arkkitehtitoimistossa. Sini onkin siinä mielessä erityinen arkkitehti, että hän on ollut töissä arkkitehtitoimistossa jo ennen opintojen aloittamista. Työkokemuksen ansiosta hänellä muodostui selvä kuva siitä, mitä arkkitehdin opinnot pitäisivät sisällään. Kun opintopaikka aukesi, Sini pääsi sisään parhaiden joukossa piirustuskiintiössä.

Eilen nelikymppisiä juhlistanut seitsemän henkisen lapsiperheen äiti on omien sanojensa mukaan jälkiherännäinen arkkitehtiopiskelija. Hän kuitenkin epäilee, että tuskin olisi saanut opinnoista samalla tavalla irti 18-vuotiaana kuin nyt sai. Perheen pyörittäminen ja elämän tuoma kokemus toivat varmasti paljon lisää omiin opintoihin. Opintopisteet kerääntyivätkin kokoon viidessä vuodessa, eikä työskentely opintojen ja diplomityön ohella hidastanut hänen tahtiaan.

Sini on erikoistunut puurakentamiseen ja se tulee olemaan näillä näkymin myös hänen tulevaisuuden suuntauksensa. Hän on ollut kahden vuoden ajan arkkitehtiliitossa Helsingin ja Uudenmaanosaston jäsenenä sekä yhden vuoden ajan puheenjohtajana. Tällä hetkellä työskentely painottuu siis yleisesti enemmän arkkitehtuurin ja ammatin kehittämiseen kuin itse arkkitehtuuriin. Tämän lisäksi hän työskentelee myös täysipäiväisesti arkkitehtitoimistossa. Vasta valmistuneella on siis tälläkin hetkellä monta lankaa käsissä ja tulevaisuus näyttää mihin tämä tehopakkaus voimavaransa suuntaa!

Isot onnittelut kaikille valmistuneille ja tsemppiä jatkoon! On ollut ilo olla teidän mukana aloittamassa opintojen polkua Teho-Opistolla. 

Kaipaatko sinä apua värien käyttöön? Piirtämiseen? Tai muuten valmennusta pääsykokeisiin?Ilmoittautuminen syksyn ja ensi kevään kursseille on nyt auki! Varmista paikkasi valmennuskurssilla ammattitaitoisten opettajiemme ohjauksessa.

 

 

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

PäätösbileetPääsykokeet epäonnistuminen