Skip to content

METROPOLIA – ENNAKKOTEHTÄVÄT 2019

Metropolia on julkaissut ennakkotehtävät vuodelle 2019. Luoville aloille Metropolia tarjoaa opintoja muotoilun, visuaalisen viestinnän ja rakennusarkkitehtuurin aloilla. Tänä vuonna ennakkotehtäviin täytyy valmistautua vain visuaalisen viestinnän opintoihin suuntautuvien hakijoiden. Millaisilla tehtävillä hakijoita testataan tänä vuonna ja millaisen analyysin Tehon pääopettaja Sini niistä antaa?

HAKEMINEN

Ammattikorkeakoulu Metropolia tarjoaa laajasti opintoja eri aloille. Luovilla aloilla opintoja voi suorittaa muotoilun eri suuntautumisvaihtoehdoissa, visuaalisen viestinnän koulutusohjelmissa tai rakennusarkkitehtuurin linjalla. Muotoilun ja rakennusarkkitehtuurin valintakokeisiin pääsevät osallistumaan kaikki hakukelpoiset hakijat, mutta visuaalisen viestinnän hakijoiden hakuprosessi potkaistaan käyntiin tänään julkaistuilla ennakkotehtävillä.
Jokaiselle alalle hakijan täytyy ilmoittautua Opintopolussa oman alansa opintoihin. Täytä ja lähetä perustietolomake hakuaikana 20.3.-3.4.2019 klo 15.00 mennessä. Ota lopuksi tuloste perustietolomakkeestasi.
HUOM! Perustietolomakkeen voi täyttää vain kerran. Lomakkeita ei ole siis mahdollista palata täydentämään myöhemmin. Ole huolellinen, että lähetät viimeisen tarkistuksen jälkeen valmiin lomakkeen.
Metropolia ennakkotehtävät 2019

ENNAKKOTEHTÄVÄT

VISUAALINEN VIESTINTÄ

TEHTÄVÄ 1. KERRO ITSESTÄSI

Kirjoita teksti, jossa kerrot itsestäsi ja miksi haluat visuaalisesta viestinnästä itsellesi ammatin. Tutustu visuaalisen viestinnän opetussuunnitelmaan Metropolian sivustolla: mitkä opintojaksot sinua erityisesti kiinnostavat? Kerro meille myös, mikäli olet jo tehnyt jotain visuaaliseen viestintään liittyvää.
Kirjoita enintään yksi A4-arkki. Merkitse selvästi kumpaan suuntaukseen olet hakemassa: graafiseen suunnitteluun vai liikkuvaan grafiikkaan.
Tutustu visuaalisen viestinnän opetussuunnitelmaan täällä:
Visuaalinen viestintä, graafinen suunnittelu
Visuaalinen viestintä, liikkuva grafiikka
Tee kirjeestä selkeä ja helppolukuinen. Muista lisätä oma nimesi.
Toteutustapa
Essee.
Laajuus
Yksi A4-arkki.
Arviointikriteerit
Johdonmukaisuus, kieliasu ja perustelut. Selkeys, luettavuus.

Sinin kommentit:
Tämän tyyppinen tehtävä on toistunut Metropolian ennakkotehtävissä useana vuonna. Tässä tehtävässä hakija saa tilaisuuden kertoa itsestään, kiinnostuksen kohteistaan ja soveltuvuudestaan alalle. Tekstien avulla arvioijat pääsevät tutustumaan hakijoihin henkilökohtaisesti ja saavat tietää hakijoista paljon kiinnostavia asioita. Tehtävässä pyydettiin myös kertomaan jos on alan aiempaa työkokemusta – tähän kannattaa mainita jos on mitään lukiossa, kesätöissä tai aiemmassa koulutuksessa tehtyjä hankkeita tai projekteja!! Tehtävä on tietenkin tekstitehtävänä myös taittotehtävä, sillä mukana on sekä tekstiä, kuva että kuvatekstiä.
Tällä tehtävällä testataan myös hakijan tietämystä tulevasta alastaan sekä sitä, mitä hakija tulevaisuuden ammatiltaan hakee. Perustelut siitä, mitkä opintojaksot sinua kiinnostaa ja miksi ovat olennainen osa tekstin sisältöä. Tutustu siis huolella linkitettyyn opetustarjontaan. Tämä tehtävä pakottaa hakijan tekemään myös taustatyötä opetussuunnitelman ja alan parissa. Tarkoituksena on hahmottaa, millaisena hakija näkee oman roolinsa tulevaisuudessa: millaista työtä hän haluaisi tehdä, millaisia ideoita hän toisi alalle ja kuinka selkeä kuva hakijalla on tulevista työtehtävistään. Tämän tyyppinen kysymys on graafisen alan lisäksi tyypillinen myös monilla muotoilun aloilla hakijoiden haastatteluissa. Tällaisiin kysymyksiin kannattaa varautua vastaamaan myös haastatteluissa.
TEHTÄVÄ 2. LUX HELSINKI

LUX Helsinki on vuosittain Helsingissä järjestettävä valotaiteen tapahtuma. Tutustu aiheeseen ja valitse tarkastelunäkökulma. Tee tapahtumalle värillinen mainosjuliste, johon sisältyy teksti LUX Helsinki 2020.
Toteutustapa
Tekniikka on vapaa.
Juliste on värillinen ja siinä on teksti: LUX Helsinki 2020.
Laajuus
A3 paperi, pystysuuntainen.
Arviointikriteerit
Idea, sommittelu, värien käyttö, typografia, valitun tekniikan hallinta.

Sinin kommentit:
Julistetehtävä on hyvin tyypillinen joka vuosi graafisella toistuva ennakkotehtävätyyppi, mutta aihe on tänä vuonna erityisen loistokas ja julisteista haetaan varmasti aiheen mahdollistamaa valovoimaa! Aiheeseen pyydetään tutustumaan ja valitsemaan tarkastelunäkökulma. Kannattaa välttää kliseisyyttä ja valita näkökulma mielummin siten, että saa aikaan voimakkaan, kiinnostavan ja mieleenjäävän esityksen – valitsemastaan näkökulmasta. Kuten aina, julisteeseen on annettu teksti, joka siihen täytyy sisällyttää. Tällä kertaa se on LUX Helsinki 2020. Mieti tarkasti mitä kaikkea aihe mahdollistaa ja panosta näkökulman valintaan sekä julisteen voimaan.
 
TEHTÄVÄ 3. KUVASARJA VEDEN KIERTOKULUSTA

Tee kuvasarja veden kiertokulusta. Älä käytä kuvasarjassa tekstiä. Kemiallisia merkkejä tai vastaavia symboleita voit hyödyntää.
Valitse kuvasarjan käyttötarkoitus itse: esim. mainosvideon kuvakäsikirjoitus, infografiikka, oppikirjakuvitus. Pidä huolta, että kuvasarjan käyttötarkoitus välittyy selkeästi.
Toteutustapa
Tekniikka on vapaa.
Laajuus
A3-arkki.
Arviointikriteerit
Kuvakerronta, informaation välittyminen, idea, omaperäisyys, sommittelu, oivaltaminen, valitun tekniikan hallinta.

Sinin kommentit:
Tehtävä on kiinnostava ja erilainen, ihan samantyyppistä ei ole lähiaikoina ollut. Tehtävässä on tällä kertaa selkeä asiasisältö – aiheeseen kannattaa siis tutustua huolella ennen tehtävän aloittamista!
Kyseessä on kuvasarja ilman tekstiä – symboleita saa käyttää. Kuvasarja voi olla kuvakäsikirjoitus,  infografiikka tai oppikirjakuvitus. Tehtävässä myös pyydetään pitämään huolta, että kuvasarjan käyttötarkoitus välittyy selkeästi. Tee siis jokaisesta olennaisesta tapahtumasta tai vaiheesta oma kuvansa. Kuvien avulla kerrotaan tarina pyydetystä ilmiöstä sarjakuvan keinoin. Kuvasarjan tyyli on tärkeä ja oikeanlainen tyylikkyys riippuu siitä, mikä teemaksi valitaan.
Tässä tehtävässä olennaista on oikean tyylin ja selkeän pelkistetyn visualisoinnin lisäksi tietenkin idea – tehtävällä on asiasisältöpainotus, joka on syytä pitää mielessä. Todella kiinnostava, haastava ja monipuolisesti graafikon kykyjä testaava tehtävä kyseessä siis!
Metropolia ennakkotehtävät 2019 abstrahoitu omakuva

ENNAKKOTEHTÄVIEN PALAUTUS

 • Merkitse jokaiseen ennakkotehtävään nimesi sekä perustietolomakkeessa saamasi hakijatunniste.
 • Pakkaa ennakkotehtäväsi lähetyskuoreen.
 • Laita lähetyskuoren vasempaan yläkulmaan seuraavat tiedot:
  • Oma nimi
  • Viestintä/visuaalinen viestintä
  • Perustietolomakkeen hakijatunniste
 • Toimita ennakkotehtävät ja tulosteet yhteishakulomakkeesta ja viestintä/graafisen suunnittelun perustietolomakkeesta 3.4.2019 klo 15.00 mennessä Metropolian hakijapalveluihin. Viimeisen päivän postileima ei riitä.
  • Postiosoite:
   Metropolia Ammattikorkeakoulu
   Hakijapalvelut
   PL 4072
   00079 Metropolia
  • Käyntiosoite:
   Hämeentie 135 D
   00560 Helsinki

 
Metropolia ennakkotehtävät 2019 abstrahoitu omakuva 2

MUOTOILU

Metropolian muotoilun suuntautumisvaihtoehdot ovat:

Muotoilun opintoihin ei järjestetä tänäkään vuonna ennakkotehtäviä. Pääsykokeisiin pääsevät osallistumaan kaikki hakukelpoiset hakijat, joten muistathan ilmoittautua opintopolku.fi-sivustolla omaan hakukohteeseesi yhteishaussa 20.3.-3.4.2019.
Pääsykokeet järjestetään kaksivaiheisena. 1. vaihe ma 3.6.2019 ja 2. vaihe (1. vaiheesta jatkoon hyväksytyt) to-pe 5.-6.6.2019. Koska ennakkotehtäviä ei erikseen järjestetä on aika Aloita monipuolinen harjoittelu kohti tämän kevään valintakokeita!
 

RAKENNUSARKKITEHTUURI

Kaikki hakukelpoiset hakijat osallistuvat ilman erillistä kutsua valintakokeisiin. Valintakokeet koostuvat sekä tekniikan alan valtakunnallisesta valintakokeesta että rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta.
Erillistä kutsua valintakokeisiin ei lähetetä, joten Metropolian rakennusarkkitehtuuriin hakevien kannattaa laittaa muistiin seuraavat päivämäärät:

 • Rakennusarkkitehtuurin soveltuvuuskoe: perjantai 1.6.2018
  • Lue lisää rakennusarkkitehtuurin soveltuvuuskokeesta täältä.
 • Tekniikan alan valtakunnallinen valintakoe: 31.5.2018

Metropolia ennakkotehtävät 2019 abstrahoitu omakuva 3

MITEN VALMISTAUDUN?

Kevät on ennakkotehtävien ja pääsykokeiden osalta kuuminta aikaa! Valmistautuminen ja ahkera treenaaminen on hyvä aloittaa viimeistään nyt. Tutustu oman alasi ajankohtaisiin teemoihin, harjoittele monipuolisesti eri tekniikoita ja leikittele uusilla ideoilla. Mitä paremmin pystyt tuomaan ennakkotehtävissä ja  valintakokeissa omat vahvuudet esiin, sen paremmin erotut joukosta.


 

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!pääsykoestressi

STOP pääsykoestressille!

Piinaako pääsykoestressi? Ei hätää! Haastattelimme psykologi Katarina Meskasta, joka kertoi parhaat vinkit liiallisen stressin välttämiseksi. Lue vinkit stressinhallintaan ennen pääsykokeita, pääsykokeiden

Lue lisää »
Arkkitehtuuri pääsykoeuudistus

Arkkitehtuurin pääsykoeuudistus 2020

Arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikoulutuksen pääsykokeet muuttuvat keväällä 2020. Muutoksia on tiedossa pääsykoepäivissä, matematiikan ja luonnontieteiden kokeen korvattavuuksissa sekä yhteisvalinnan pisteytyksissä. Edelleen

Lue lisää »