Skip to content

Valitse tekniikat pääsykokeissa oikein – Tie onnistumiseen!

Heippa! Nyt on Tehokurssia takana jo viisi viikkoa. On ollut erittäin antoisaa, mutta myös työn täyteistä aikaa. Onneksi kohta saa kadota syyslomalle ja levähtää hetkisen. Viime viikkojen aikana kurssilla ollaan käyty läpi suurin osa yleisimmistä tekniikoista, joista jokaisessa on omat hyvät sekä huonot puolensa. Välillä pääsykokeissa tulee tehtäviä, jotka saa toteuttaa haluamallaan tekniikalla. Mutta mikä kannattaa valita?

Tussit

Tusseilla saa aikaan vaikuttavaa jälkeä nopeasti. Muutamalla värillä ja parilla harmaan sävyllä pääsee jo pitkälle. Paras juttu tusseissa on, ettei niillä tarvitse painaa toisin kuin kynillä. Niillä on helppo tehdä laajoja pintoja ja ne sopivat hyvin suunnittelutehtäviin. Varjoja ja valoa voi luoda kerrostamalla tusseja päällekkäin. Tyylikeinona työhön voi vielä lisätä ääriviivat tai tekstuuria mustalla ohuella tussilla.

Paineita vähän lisää se, että jokainen veto näkyy eikä työtä voi kumittaa. Virheitä voi yrittää peitellä valkoisella tussilla. Kunnon suunnittelu ja määrätietoisuus ehkäisevät virheitä. Jos tietää, että pääsykokeissa tulee olemaan kiire, tussit ovat hyvä valinta.

Puuvärit

Liian monelle, kuten myös minulle on jäänyt traumat koulun huonoista puuväreistä. Hyvillä välineillä piirtäminen sujuu kuitenkin luontevammin. Vesiliukoiset puuvärit ovat vielä astetta kätevämmät. Niillä saa tehtyä yksityiskohtien lisäksi isoja alueita sekä taustoja nopeasti ja niillä voi blendata värejä.

Ei-vesiliukoisilla puuväreillä värittäminen on kuitenkin hidasta puuhaa eikä tekniikkaa kannata käyttää yksistään pääsykokeissa. Puuvärien vaarana on, että ellei jaksa painaa tarpeeksi kovaa, värit jäävät liian haaleaksi ja työ jää ilman kontrastia. Käyttäessä vesiliukoisia puuvärejä täytyy muistaa kiinnittää huomiota paperiin ja valita sellaista, joka kestää vettä.

Lyijykynät

Itselleni lyijykynät ovat tutuimmat välineet, koska niitä on tullut käytettyä niin paljon. Niillä saa hyvin kuvattua materiaalia ja tarkkoja yksityiskohtia. Kuvan väritystä ei tarvitse miettiä, kun kuva koostuu valööri- eli tummuusaste-eroista. Muutamaa kynä kulkee helposti mukana ja luonnoksia voi piirrellä melkein missä vaan.

Lyijykyniä käyttäessä törmää samoihin ongelmiin kuin puuvärien kanssa, se on hidas tekniikka. Pääsykokeissa ei välttämättä ole aikaa tehdä kokonaista A3 työtä pelkillä lyijykynillä. Tekniikka vaatii tarkkuutta ja piirtäessä voi joutua painamaan aika kovaa jolloin ranne voi kipeytyä. Piirtokäden alla olisi hyvä myös muistaa pitää suojapaperia, ettei käsi sotkeennu ja tuhraa työtä.

Vesivärit

Vesivärit eli akvarellit ovat nopea, monipuolinen ja yllätyksellinen tekniikka. Jos ja kun pääsykokeissa tulee kiire, taustan saa laveerattua tussejakin nopeammin vesiväreillä. Niillä on helppo luoda tunnelmaa ja tehdä hempeää sekä voimakasta jälkeä. Erilaisia tekstuureja saa vaihtamalla sivellintä sekä muuttamalla veden ja värin määrää. Vesiväripaletteja on eri kokoisia ja pienimmät mahtuvat vaikka taskuun. Perusväreillä, valkoisella ja mustalla pärjää jo hyvin, kunhan osaa väriopin.

Vesivärit ovat haastava tekniikka ja niiden käyttö vaatii harjoitusta. Vesi ja väri eivät aina käyttäydy kuten haluaisi eikä virheitä voi korjata täysin näkymättömiin värien läpikuultavuuden takia. Talouspaperilla voi onnistua seivaamaan virheen, jos väri ei ole ehtinyt vielä kuivua. Muuten sen voi yrittää blendata piiloon. Jos ei halua värien leviävän keskenään, täytyy odottaa paperin kuivumista, mikä hidastaa prosessia. Tekniikkaa käyttäessä tarvitsee aina hyvän paperin ja vesikuppiakin joutuu kantamaan mukana.

Siinä muutama tekemäni havainto eri tekniikoista ja samalla kooste siitä, mitä kaikkea kursilla on ehditty tehdä. Jos ei osaa päättää, mitä tekniikkaa käyttäisi voi aina tehdä sekatekniikalla ja hyödyntää ne parhaimmat ominaisuudet jokaisesta.

Hyvää syyslomaa, muistakaa chillata!

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!