MUOTOILU

Tutustu muotoilijan ammattiin ja opintoihin sekä muotoilijaopiskelijaksi hakemiseen.

Muotoilijalle kaikki on mahdollista

Kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa opiskeleva Sanna Ritvanen haaveilee ammatista, jossa olisi ilmaisun vapautta.

“Pääsin alun perin sisään Lahteen sisustusarkkitehtien koulutusohjelmasta, mutta pienen tuurin avulla sain vaihdettua ohjelmaa kalustemuotoilun puolelle ekana vuonna. Sisustuspuolella tekeminen oli minulle liian teknistä ja funktionaalista, sillä tykkään tehdä juttuja taiteellisemmin ja vapaammin.

Lahdessa kalustemuotoilu keskittyy enimmäkseen klassiseen, skandinaaviseen muotoiluun, ja opetus on melko teknispainotteista. Opettajat ovat itsekin kalustemuotoilijoita tai puuseppiä, ja he ovat todella taitavia. Käytännön töitä tehdään paljon, mutta niiden lisäksi opiskeluun kuuluu visuaalisen muotoilun ja taiteen perusteiden kursseja sekä tulkintaan ja symboliseen muotoiluun keskittyviä kursseja.

Olemme toteuttaneet myös näyttelyprojekteja, joissa suunnitellaan ja toteutetaan alusta loppuun itse kokonainen näyttely. Yhteistyötä tehdään paljon yli koulutusohjelmarajojen. Esimerkiksi näyttelyprojekteissa on usein mukana niin sisustusarkkitehteja, graafisia suunnittelijoita kuin pakkausmuotoilijoitakin.

Jos ei ole ihan varma, mille taiteen alalle haluaa suuntautua, kannattaa miettiä omia vahvuuksia ja kiinnostuksia, ja ottaa määrätietoisesti selvää aloista. Oma juttu löytyy kyllä, kun aloittaa jostain ja kokeilee rohkeasti.

Tehon valmennuskurssista sain paljon irti erityisesti pääsykoerutiinin hallitsemiseen. Kun sain kokeessa paperit eteeni, ei mennyt kymmentä minuuttia kauempaa, kun jo tiesin mitä ryhdyn tekemään.

En usko, että teen valmistumisen jälkeen kalustemuotoilijan töitä, sillä haluaisin ammatiltani vieläkin enemmän taiteellista vapautta. En kuitenkaan kadu, että päädyin kalustemuotoilun koulutusohjelmaan, sillä tästä saa hyvän pohjan melkein mille tahansa muotoilun alalle. Opiskelu ei ole todellakaan mennyt hukkaan, vaan koen, että tämä olen saanut koulusta ikään kuin muotoilun peruskoulutuksen. Nykyään monet nuoret suomalaiset muotoilijat yhdistävät työssään monenlaista muotoiluosaamista, joten miksi en minäkin?”

MUOTOILIJAKSI?

Muotoilija suunnittelee ja mallintaa esimerkiksi kalusteita, käyttöesineitä, vaatteita, tuotteita ja palveluita. Muotoilun ala kattaa lukuisia rajatumpia ammatteja, kuten teollisen muotoilun, pakkaus- ja brändimuotoilun, vaatesuunnittelun sekä tuote- ja palvelumuotoilun. Muotoilijan työssä tarvitaan visuaalista hahmottamiskykyä, luovuutta ja kädentaitoja.

Hakukriteerit

Hakuprosessi

  • Yhteisvalinnan hakuaika alkaa ja mahdolliset ennakkotehtävät julkaistaan maaliskuun puolivälissä
  • Hakuaika ja ennakkotehtävien jättöaika päättyvät huhtikuun alussa ja Lapin yliopistoon huhtikuun lopussa.
  • Valintakokeet 3-5 päivää toukokuun lopulla (amk) tai kesäkuun alussa (yliopistot).

Haluaisitko muotoilijaksi?

Katso sopiva kurssi kurssitarjonnastamme ja aloita valmistautuminen muotoilun pääsykokeisiin.

Kirjoita hakusi ja paina Enter