Aihe: Tarinoita Teholta

Teho-Opiston kurssilaiset ovat täyttäneen viime vuosina yli puolet aloituspaikoista Lahden Muotoiluinstituutin eli Muotsikan sisustusarkkitehtuurin linjalla. Yksi ensi syksynä linjalla aloittavista Teholaisista on Maxi-kurssin käynyt Sonja Koivuoja, joka nappasi täydet pisteet pääsykokeista. Nyt hän kertoo valmistautumisestaan ja paljastaa muutamat Teholta tutut vinkit ja opit, joita hän pääsi hyödyntämään pääsykokeissa! 

 

Miten valmistauduit pääsykoepäiviin?

Sonja:

”Ennen pääsykokeita kävin vielä mielessäni läpi omia vahvuuksiani ja heikkouksiani. Sen lisäksi palauttelin Teho-Opistolta opittuja oppeja mieleeni ja kävin läpi Tehon Facebook-ryhmistä läpi kurssilla tehtyjä töitä ja niistä saatuja arvosteluja. Kiinnitin huomiota mitä tietyn tyyppisissä tehtävissä vaadittiin ja mitkä olivat olleet kompastuskiviä kussakin tehtävänannoissa. Kurssilaisten parhaista töistä ja niiden arvosteluista palauttelin myös mieleen mitä vaaditaan täyden arvosanan työhön.

Tehtävien kertailun lisäksi tein listaa välineistä, joita minulta jo löytyy ja mitä hankintoja minun täytyy vielä tehdä pääsykokeita varten. Saimme kutsun mukana tarvikelistan, jossa määriteltiin pääsykokeissa tarvittavat välineet. Onneksi vuoden aikana oli jo tullut tehtyä paljon hankintoja Tehon tehtäviä varten, joten ostoslistalle tuli vain muutama asia lisää.”

Millä fiiliksillä lähdit pääsykokeisiin?

Sonja:

”Hieman jännitti, mutta sitäkin enemmän olin innoissani ja odottavin mielin tulevista päivistä. Jännityskin laukesi heti ensimmäisen tehtävän palautuksen jälkeen ja oikeastaan haastattelukaan ei enää juuri jännittänyt. Kaiken kaikkiaan Lahden pääsykokeissa oli mielestäni kaikista käymistäni pääsykokeista mukavin tunnelma. En ihan tarkalleen tiennyt mitä odottaa, sillä Lahden edellisvuosien pääsykoetehtäviä ei ollut mahdollista löytää mistään netin syövereistä. Siksi lähdin avoimin mielin ja ajattelin Lahden olevan hyvä aloitus alkavalle pääsykoeputkelle.”


Missä onnistuit mielestäsi erityisesti pääsykokeissa?

Sonja:

”Onnekseni pääsykokeet sisälsivät paljon rakentelua, sillä tiesin sen olevan ehdoton vahvuuteni. Mielestäni onnistuin hyvin hallitsemaan materiaalit ja lähtemällä työstämään ideaani materiaalin ehdolla. Esimerkkinä toisena tehtävänä oli suunnitteilla lelu, jossa välineenä oli ohutta puurimaa ja plastoliinia, joka saveen verrattuna on todella haastavaa työstää, saati muovailla. Kuitenkin sain muovattua siitä kolme eri kokoista kolmion muotoista levyä, joihin uursin uria, ja jotka asetin kolmen puutikun väliin, jolloin ne muodostivat kolmikerroksisen labyrintin, josta voisi kuvitella johdottavan kuulaa läpi kerroksesta toiseen ja samalla lelua helposti kädessä pidellen.

Mielestäni onnistuin hyvin myös käyttöesine-tehtävässä, jossa materiaalina oli 5m puurimaa, 1m lankaa liimaa sekä 5 muovipilliä. Aluksi lähdin hahmottamaan ideaani kierrätyksen kautta, mutta taitettava kierrätysastia tuntui mielestäni jotenkin pliisulta. Pysyttelin kuitenkin keittiötarvikkeiden puolella ja mietin mitä itse pienessä keittiössäni tarvitsisin. Kehittelin ”tiskiharjasermin”, joka roikkuu kuivauskaapin ulkopuolella piilottaen samalla rumahkon tiskiharjan taakseen ja toimii samalla esim. keittiöpyyhkeen ripustimena.  Sermistä tuli jopa ihan kivan näköinen, kun liimasin vieriviereen aaltoilevasti ohutta puurimaa n. 20cm pätkissä ja liimasin ripustinlangan rytmikkäästi sen yläpuolelle.”

Mitä Teholta tuttuja oppeja pystyit hyödyntämään?

Sonja:

”Paras Teholta saatu oppi (etenkin näitä rakentelutehtäviä ajatellen) oli mielestäni se, että aina täytyy keksiä yksi hyvä muoto, pysytellä siinä ja toistaa sitä tarvittaessa. Pääsin toteuttamaan sitä myös pääsykokeissa!

Tämän lisäksi opettajien neuvo siitä, että ei saa tehdä mitään ylimäärästä mitä tehtävänannossa ei mainita. Esimerkiksi ei kannata lähteä maalaamaan värein rakennustehtävän materiaaleja, jos tehtävänannossa tai arvosteluissa ei erikseen mainita ”värien käyttö” (ja yleensä ei mainita).

Myöskään valmiiksi keksittyä tai tehtyä ei kannata lähteä toteuttamaan, sillä joku muu on sen jo joskus keksinyt ja luonut. Eli jos haluaa olla tulevaisuuden visualisti, täytyy olla kyky luoda aina jotain uutta. Taidealallehan tässä kuitenkin ollaan hakemassa, ja siellä luovaa ideointikykyä vaaditaan jokaiselta hakijalta.”

Mikä fiilis oli kuulla tuloksista?

Sonja:

”Todella hyvä! Oli kiva, että Lahti ilmoitti tuloksista jo viisi päivää ennen annettua tulospäivämäärää. Oli myös helpoottava tunne ajatella, että vaikka pisteeni eivät riittäisi ensimmäiseen hakuvaihtoehtooni Aaltoon, niin Lahti olisi mulle yhtä hyvä vaihtoehto – ja ennen kaikkea mulla olisi koulupaikka syksyksi! Tieto siitä, että saisin jättää kokopäivä työni pian lomien jälkeen, eikä tarvitsisi tehdä töitä vain jonkun toisen unelman eteen, vaan pääsen työstämään vain omaa unelmaani tuntui hyvältä!

Olin myös tyytyväinen, että raskas vuosi palkittiin näin. Välillä oli aika väsynytkin fiilis, kun kävi koko vuoden kokopäiväisesti töissä ja tein samalla aina tunnollisesti jokaisen harjoitustehtävän, joka Teholta annettiin.”

Minkä Tehon kurssin kävit?

Sonja:

”Viime vuonna kävin Ennakkotehtävä-kurssin, jonka jälkeen en vielä koulupaikkaa saanut. Olinkin jo etukäteen päättänyt aloittaa Maxi-kurssin syksyllä 2018 ja hakea keväällä Aallon lisäksi myös Muotsikkaan.

Olen ollut todella tyytyväinen Teho-Opistoon, enkä ole katunut hetkeäkään kurssin ottamista. Erityiskiitos vielä opettajille, jotka olivat isona tukena ennakkotehtäviä tehdessä ja jännittivät pääsykoekutsuja sekä tuloksia yhdessä meidän kurssilaisten kanssa.

Toivon todella, että jokainen, joka vähänkin on edes joskus unelmoinut luovalla alalle hakemisesta, tavoittelee unelmiaan ja löytää uskon oman tekemiseen ja rohkeasti hakee haluamaansa kouluun! Minun apuna ja tukena toimi Tehon valmennuskurssi ja vihdoin pääsen toteuttamaan unelmiani!”

 


 

Haluatko sinäkin päästä toteuttamaan omia unelmiasi ja aloittaa opinnot Muotsikassa? Näiden täysien pisteiden taustalla on hurja määrä treenitunteja, jotka ovat pitäneet sisällään erilaisia pääsykoetyyppisiä tehtäviä mm. rakentelutehtäviä. Teho-Opiston valmennuskursseilla käydään kattavasti pääsykokeissa vaadittavia tekniikoita ja eri tehtävätyyppejä läpi. Opettajamme antavat jokaisesta kurssitehtävästäsi palautetta – siitä mikä meni hyvin, mikä huonosti, joten tiedät mihin keskittää huomiota parhaiden pisteiden saavuttamiseksi.

Älä missaa opettajiemme kullanarvoisia vinkkejä ja oppeja, vaan tule valmennukseemme! Paikat kevään kursseille täyttyvät hurjaa vauhtia, joten varaa paikkasi nyt!

 

 

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Unelmia horisontissa - Netan opiskelijablogi