Skip to content

Näillä töillä läpi arkkitehtuurin ennakkotehtävistä

Teho-Opiston arkkitehtuurin opintoihin hakevat kurssilaiset jatkavat matkaansa kohti unelmiaan! Ennakkotehtävien tulokset julkaistiin ja onnelliset hakijakokelaat jatkavat matkaansa kohti pääsykokeita. Millaisilla töillä arkkitehtuurin ennakot sitten tänä vuonna läpäistiin? 
Kolme Teho-Opiston opiskelijaa esittelee työnsä ja kertoo, millainen prosessi ennakkotehtävät heille oli. Kurkkaa Helmin, Jennin ja Mobyn upeat työt ja inspiroidu lupaavien arkkitehtialkujen luomuksista. Tästä on hyvä jatkaa matematiikan kokeeseen ja siitä edelleen kohti nelipäiväisiä piirustus- ja suunnittelukokeita.

HELMI ANTTILA

Lähdin ennakkotehtävissäni liikkeelle materiaaleista. Söin muroja ja pussi jäi tyhjäksi. Ajattelin, että tämähän voisi olla hauska materiaali tehtäviini. Rupesin vain tekemään ja työstämään pussista pienoismallia ja sen jälkeen siirryin pohtimaan muita kuvia.
Arkkitehtuuri ennakkotehtävät 2019
Yleensä olen piirtänyt tosi kulmikkaita töitä, mutta nyt jostain syystä lähdin ihan erilaisella tekniikalla. Ennakkotehtävissäni yritin miettimään kaikkiin töihin jotain uutta ideaa. Pyrin siihen, ettei niissä olisi ihan perinteinen ajatus, vaan pikemminkin ideaa siitä mitä ilmalaiva, konferenssi tai kaupunki voisi olla.
Sisäkuvaa määritti tietysti pienoismallin muoto ja sen aukot. Hahmottelin pari ideaa ja pohdin mihin suuntaan lähteä. Kaikkein haastavinta oli saada toisessa kuvassa hahmoteltua pienoismallin kaksi palloa paperille. Perspektiivi oli vaikeaa saada näyttämään oikealta. Vasta viimeisenä siirryin kaupunkikuvaan ja pohtimaan siihen kuvakulmaa ja ympäröivää kaupunkia.

Yleensä se oli sellaista ideointia, mitä tein vaikka samalla kun katsoin Netflixiä.

Ennakkotehtävät veivät yllättävän kauan aikaa. Tein melkein päivittäin tunnin tai pari siitä lähtien kun ne julkaistiin. Yleensä se oli sellaista ideointia, mitä tein vaikka samalla kun katsoin Netflixiä. Kivointa koko ennakkotehtävien tekemisessä oli itse pienoismallin rakentelu. Ja hauskaa oli myös huomata se, et kuinka hyvät niistä tuli lopuksi.
Tosi paljon jännitti mikä tuomio omista ennakkotehtävistä tulee. Toisaalta Teholla puhuttiin, että kyllä täältä tyyliin kaikki pääsee jatkoon, niin mieli oli kuitenkin aika luottavainen. Ennakko-kurssilla yhdessä muiden kurssilaisten kanssa käydyt keskustelut luomisen tuskasta ja muusta tsemppasivat ja auttoivat jaksamaan. Myös eri aloille hakevien ennakoita oli tosi kiva nähdä!
Ennen pääsykokeita Tehon kurssit jatkuu ja tällä hetkellä lasken pääosin matikkaa. Lähinnä Tehon tehtäviä teen – et sillä mennään. Hyvillä fiiliksillä oon menossa kohti pääsykokeita ja nyt kun on jo niin paljon saavuttanut, niin on hyvä fiilis jatkaa eteenpäin!
 

JENNI SUUR-INKEROINEN

Kun ennakkotehtävät julkaistiin tutustuin aluksi materiaaleihin ja tutkin miten ne toimii. Eka mä ajattelin tehdä pienoismallin muovipullosta. Leikkasinkin jo suikaleita ja yritin pyörittää suikuraa vai miksikä sitä sanoisi. Eihän siitä tullut sellaista, kuin olisin halunnut. Sit kaivelin vähän lisää kätköjä kotona ja löysin kuplamuovia. Lopulliseen pienoismalliin yhdistin kuplamuoviin vähän muovipulloa, että sain sen pysymään kasasta. Kaikki tapahtui vähän niinkun vahingossa, ilman sen suurempaa suunnittelua. Lopuksi maalasin kuplamuovin vielä valkoiseksi, niin siitä tuli mun mielestä hauskan näköinen ja se miellytti omaa silmää.
Tykkäsin erityisesti rakenteluosuudesta ja sen toteuttamisesta. Suunnittelu vei paljon aikaa, verrattuna itse sen tehtävän tekemiseen. Toki niitä olisi voinut hioa aina vaan paremmaksi ja paremmaksi, mutta jossain vaiheessa oli pakko päättää että nyt tää on valmis!
Arkkitehtuuri ennakkotehtävätSisäkuvassa pyrin yhdistämään sisätilassa olevaa kaarevaa seinää. Tykkään tehdä värillisiä töitä mustalle, joten mulle oli tosi mieluisaa, että tehtävänantona oli luoda työ mustalle paperille. Yritin myös miettiä molempien kuvien värimaailmoja, että olisi yhteydessä toisiinsa ja ennakkotehtävistä syntyisi kokonaisuus.

Teholta oppineena pyrin siihen, ettei työni näytäisi liian tavalliselta.

Kolmannessa työssä itse perspektiivi ei ollut mulle kovin haastava. Ainut mitä kolmannessa tehtävässä pohdin oli lopullinen asettelu. Mun tavoite oli, ettei se olisi perinteinen, vaan että siinä olisi jotain erilaista – mieleenpainuvaa. Tehon kurssilla käytiin läpi monia asioita, joista oli hyötyä tehtävien tekemisessä ja mihin kannattaisi kiinnittää huomiota niin ennakkotehtävissä kuin pääsykokeissakin. Teholta oppineena pyrin siihen, ettei työni näytäisi liian tavalliselta.
Mulle jäi tosi hyvä olo töistä, mutta palautuksen jälkeen parin päivän päästä alkoi tulevat tulokset jännittämään. Onneksi meni läpi ja saan jatkaa kohti pääsykokeita. Nyt käyn matikka-kurssia ja jatkan hyvillä mielin valmistautumista. Vähän jännittää, mutta yritän tsempata ja ajatella mahdollisimman positiivisin mielin. Haen nyt toista kertaa, niin pääsykokeet on sinällään tuttu tilanne. En jännitä sitä itse tilannetta, mutta luultavasti itselleni tyypillisesti alan siellä jännittämään… Oon kuitenkin valmistautunut tosi hyvin ja käynyt syksystä asti Tehon Maxi-kurssia. Siitä on ollut tosi iso apu valmistautumiseen, koska on syntynyt selvä rutiini harjoittelemiseen. Tuntuu, että on saanut riittävän ajan valmistautumiseen ja päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia tehtäviä.

MOBY SIIVONEN

Mulla oli omissa arkkitehtuurin ennakkotehtävissäni ideana hakea luonnonläheisyyttä. Aluksi ideani oli luoda kylkiluita muistuttava aika orgaaninen muoto. Lähdin työstämään sitä ja se jalostui matkan varrella vaihe vaiheelta. Onnistuin pienoismallin kuvauksessa ja tykkäsin tosi paljon omasta ekasta työstäni. Ja oikeastaan mun mielestä tavoitin kaikissa kolmessa työssä sen mitä haettiin. Etenkin tilallisuuteen olin tosi tyytyväinen.
Pienoismallin rakennus oli ehdottomasti kaikkein haastavin osuus. Tuntui aluksi, että kaikkia ideoita oli vaikea lähteä viemään paperilta eteenpäin. Piti vain rakentaa malleja, niin ajatus kasvoi. Aloitin maitopurkeilla ja muilla, mutta kun pohdin pienoismallin koon skaalaamista siirryin muropaketista leikattuihin siivuihin. Idea kehittyi oikeastaan siinä tehdessä. Olihan se toisaalta aika turhauttava, mutta myös opettavainen kokemus, kun joutui tekemään niin monta luonnosta. Mutta olin lopulta tosi tyytyväinen!

Oli tosi paljon etua, kun sai jutella omista töistä muiden kurssilaisten kanssa.

Parasta ennakkotehtäväprosessissa oli vertaistuki mitä sai Teholta. On ollut tosi tärkeää, kun on pystynyt keskustelemaan, kuulemaan kokemuksia ja jännittämään yhdessä. Mulla oli aika itsevarma olo ennakkotehtävistä palautusvaiheessa, eikä tullut kovinkaan isona yllätyksenä että läpi meni, kun olin jutellut muiden kanssa. Oli tosi paljon etua, kun sai jutella omista töistä muiden kurssilaisten kanssa.
Ennen pääsykokeita pyrin tekemään kaikki Tehon kotitehtävät ja valmistautumaan sitä kautta. Kritiikki on ollut valmennuskurssilla kaikkein hyödyllisintä. Kursseilla on käyty läpi asoita, mihin pitää kiinnittää huomiota. Parasta on ollut se, että on päässyt mogaamaan Tehon tehtävissä eikä tarvi mennä enää pääsykokeisiin kokeilemaan. On saanut testata omia ideoita ja saanut kritiikkiä siitä mikä toimii ja mikä ei.
 

TSEMPPIÄ TYTÖILLE JA KAIKILLE MUILLE ENNAKKOTEHTÄVÄT LÄPÄISSEILLE PÄÄSYKOKEISIIN!

 
Mikäli haluat mukaan treenaamaan yhdessä, kuulemaan opettajiemme rakentavat kritiikit omista töistäsi ja valmistautumaan ammattitaitoisessa valmennuksessamme, tutustu kursseihimme!
[mk_button dimension=”flat” size=”large” icon=”mk-moon-arrow-right-5″ url=”https://teho-opisto.fi/midi-valmennuskurssi-arkkitehtuuri-muotoilu-taide/”]TUTUSTU MIDI-KURSSIIN![/mk_button]

pääsykoestressi

STOP pääsykoestressille!

Piinaako pääsykoestressi? Ei hätää! Haastattelimme psykologi Katarina Meskasta, joka kertoi parhaat vinkit liiallisen stressin välttämiseksi. Lue vinkit stressinhallintaan ennen pääsykokeita, pääsykokeiden

Lue lisää »
Arkkitehtuuri pääsykoeuudistus

Arkkitehtuurin pääsykoeuudistus 2020

Arkkitehti- ja maisema-arkkitehtikoulutuksen pääsykokeet muuttuvat keväällä 2020. Muutoksia on tiedossa pääsykoepäivissä, matematiikan ja luonnontieteiden kokeen korvattavuuksissa sekä yhteisvalinnan pisteytyksissä. Edelleen

Lue lisää »