Skip to content

Näillä töillä läpi Visuaalisen viestinnän muotoilun pääsykokeista – Katso kuvat Venlan töistä!

Tehon valmennuskurssit käynyt Venla pääsi toisella yrittämällä Metropoliaan opiskelemaan visuaalisen viestinnän muotoilua, liikkuva grafiikka -linjalle! Katso kuvat korkeakoulupaikan taanneista pääsykoetöistä ja lue Venlan vinkit pääsykokeissa onnistumiseen!

Venla Huhtamäki on pikkutytöstä asti harrastanut piirtämistä, mutta vasta lukion loppuvaiheessa hän alkoi tosissaan harkita taidealalle hakeutumista

Kun abivuonna suoritin kuvataiteen lukiodiplomia, kuviksen opettajamme suositteli minua ostamaan kotiin akryylimaalit ja alkaa maalaamaan myös kotona. Diplomin arvosanaksi tuli 10, joka oli minulle todella iso yllätys ja itsetunnon kohotus. Kirjoitusten aikaan minulle alkoi selkeytyä yhä enemmän se, että taide on todella se mun juttu. 

Venla Huhtamäki

Vuonna 2021 Venla opiskeli Teho-Opiston Ennakko-kurssilla ja vuonna 2022 Teho-kurssilla. Molemmat kurssit hän on kokenut pääsykokeiden kannalta hyödyllisiksi.

Teho-kurssin jälkeen huomasin, että ajan käyttö ja tehtävien suunnitteleminen oli huomattavasti helpompaa. Värien käyttö on myös ollut itselleni todella vaikeaa, mutta sain paljon hyviä vinkkejä kurssilta, että miten valita oikeat väripaletit pääsykoetehtäviin. Ennakko-kurssilla sain palautetta keskeneräisiin ja valmiisiin ennakkotehtäviin Teho-Opiston opettajilta. Vaikka silloin minua ei onnistanut ennakkotehtävissä eikä pääsykokeissa kovin hyvin, sain paljon lisää itsevarmuutta ja käsityksen siitä miten lähden seuraavana vuonna tekemään ennakkotehtäviä.

Venla Huhtamäki

Visuaalisen viestinnän muotoilun pääsykokeet

“Metropolian visuaalisen viestinnän pääsykokeet olivat etänä. En ole kertaakaan päässyt tekemään pääsykoetta paikan päälle, mutta koen sen hyväksi asiaksi itselleni. Kotona on kumminkin tuttu ympäristö ja oma rauha eikä keskittyminen harhaile muualle. Pääsykoe järjestettiin Zoom-kokouksen välityksellä. Vaikka en nähnyt muita kokeen tekijöitä kasvotusten, niin ihan vaan muiden nimien näkeminen zoom-kokouksessa toi enemmän yhteisöllisyyden tunnetta.”

Tehtävät 1 & 2.

Pääsykokeen aiheena oli luoda ilme Helsingin 2036 Olympialaisiin. Vuoden 2036 Olympialaisten kaupunkia ei ole vielä valittu, mutta kuviteltiin, että ne järjestettäisiin silloin Helsingissä. Ensimmäisen päivän tehtävänä oli suunnitella logo ja värimaailma. Myös teksti ”Helsinki 2036” piti sisällyttää logoon. Logossa ei saanut olla olympiarenkaita. Värimaailmaa ja logoa hyödyntäen piti tehdä juliste, jossa piti näkyä logo, olympiarenkaat ja teksti ”Helsinki 2036”. Kumpaakaa tehtävää ei saanut tehdä diginä.

Logo ja värimaailma

“Alotin ihan ensimmäisenä suunnittelemaan logoa. Tutkin netistä aiempia Olympialaisten logoja ja huomasin, että monessa oli selkeästi liikettä ja dynaamisuutta. Tämän jälkeen aloin miettimään, että mikä kuvastaisi Suomea ja Helsinkiä. Päätin, että logo voisi kuvastaa jotain Suomen kansallissymbolia. Piirsin paperille monenlaisia vaihtoehtoja esimerkiksi karhusta ja ahvenesta. Päädyin kumminkin loppujen lopuksi kieloon, jonka sommittelin loivaan s-muotoon. Näin sain mielestäni kivaa liikettä logoon. Tekstin pidin aika yksinkertaisena, koska olin käyttänyt tässä vaiheessa aika paljon aikaa pelkän logon suunnitteluun. Olin jo ennen pääsykoetta koonnut itselleni erilaisia väripaletteja, joita voisin mahdollisesti hyödyntää kokeessa. Päädyin keltaviherään palettiin, joka sopi minusta aika täydellisesti suunnittelemaani logoon ja yleiseen värimaailmaan julisteessa.”

“Itse julistetta olin jo suunnitellut samalla kun odotin toisen työn akryylimaalin kuivumista. Päätin ihan aluksi, että julisteessa esiintyy Helsingin tuomiokirkko, koska se sopisi hyvin valitsemaani värimaailmaan vihreän katon takia. Pohdin kauan, että miten sijoittaisin tekstin ja Olympiarenkaat julisteeseen, mutta pelasin tässä vähän varman päälle ja päädyin aika yksinkertaiseen sommitelmaan. Olen kuitenkin todella tyytyväinen logon sijainnista. Sommittelin logot ikään kuin kolmeksi lipuksi katoille. Lopuksi vielä lisäsin logossakin esiintyviä keltaisia hiukkasia leijailemaan taustalle.

Ensimmäisen päivän jälkeen fiilikseni olivat yllättävän hyvät. Tiedostin, että töiden jälki oli hieman hutiloitu ja kaikki viivat eivät ollut suorassa eikä maalauspinta ollut kovin tasaista kiireen takia. Tästä huolimatta minulla oli luottavaiset fiilikset keksimäni idean, värimaailman ja sommitelman takia.”

Tehtävä 3.

Toisena pääsykoepäivänä ensimmäisenä tehtävänä oli suunnitella myyntikoju, jossa myytäisiin Helsingin Olympialaisten maskotteja. Kojussa piti hyödyntää edellisenä päivänä suunniteltua värimaailmaa ja logoa. Kuvassa piti näkyä tilanne, jossa turisti yrittää tinkiä hintaa alemmas ylihinnoitetusta maskotista.  

“Tehtävänannon kuultua minulle iski pieni paniikki. Suoraan sanotusti vihaan tehtäviä, joissa pitää suunnitella jonkinlainen rakennelma. Päädyin tekemään tämän tehtävän iPadilla käyttäen Procreate-sovellusta, sillä koen tämän itselleni nopeaksi tavaksi piirtää. Tein taas nopeita sommitelmia eri vaihtoehdoista kojulle ja monen kokeilun jälkeen päädyin yhteen joka miellytti edes vähän omaa silmää. Eniten tässä tehtävässä pidin maskottien ja t-paitojen suunnittelusta, joihin taisinkin panostaa eniten tässä työssä. Ihmisille valitsin aika yksinkertaiset asennot, koska aikataulu painoi päälle. Koko tehtävän teko meni aikalailla paniikkipiirtäen, mutta sain ainakin säilytettyä oikean värimaailman ja ilmeen.”

Tehtävä 4.

Viimeisenä oli tehtävänä suunnitella kuvakäsikirjoitus animaatioon Helsingin 2036 Olympialaisita, jota näytettäisiin ympäri maailmaa televisioista. Animaatiossa tuotaisiin esille Olympiakaupunkia ja Olympialaisten arvoja. Myös logo ja teksti ”Helsinki 2036” tulisi näkyä animaatiossa. 

“Edellisen tehtävän jälkeen tämä tuntui niin paljon helpommalta. Päätin heti, että tulen hyödyntämään edellisessä tehtävässä suunnittelemaani maskottia. Animaatiossa maskotti karhut seikkailevat ympäri Helsinkiä ja samalla kilpailevat toisiaan vastaan Olympialajeissa. Yritin myös nostaa esille Olympialaisten arvoja tekemällä karhuille yritteliäitä ilmeitä kuvastamaan parhaansa yrittämistä. Animaation lopussa karhut kokoontuvat ja hurraavat iloisesti yhdessä, mikä kuvastaa myös yhtä Olympialaisten arvoa, ystävyyttä. Tarkoitukseni oli ensin tehdä työ vain käyttäen mustaa tussia, mutta aikaa oli vielä sen verran jäljellä, että päätin korostaa vesiväreillä karhut, karhujen vatsoissa olevat logot ja ilmassa leijailevat keltaiset hiukkaset.”

Venlan vinkit pääsykokeisiin

  1. Suosittelisin tottakai katsomaan kaikki tavarat kuntoon hyvissä ajoin ennen pääsykokeen alkua. Itse pidin luonnospaperia ja kynää edessäni ennen kokeen alkua ja piirtelin pieniä kuvia paperille, koska koen sen rentouttavan minua.
  2. Pyrin pitämään molempina pääsykoepäivinä ruokatauot tai ainakin pitämään jotain pientä naposteltavaa lähettyvillä, jotta energiatasot pysyisivät korkealla.
  3. Suurimpana vinkkinä antaisin sen, että ei kannata lähteä tekemään pääsykoetta miettien, että mitä ne arvioijat haluavat nähdä. Uskon, että mitä persoonallisempi työ, sitä parempi.

Kohti unelmia

Visuaalisen viestinnän muotoilun korkeakouluopinnot Metropoliassa alkavat syksyllä ja Venla on jälleen askeleen lähempänä unelmiaan! Tulevaisuudessa hän haluaisi työskennellä peliteollisuuden tai animaatioiden parissa. Etenkin hahmosuunnittelu vaikuttaa kiinnostavalta.

Otan opiskelupaikan vastaan todella hyvillä fiiliksillä!! Tämä on toinen kerta kun haen Metropoliaan opiskelemaan visuaalista viestintää ja tänä vuonna pääsin sisään liikkuva grafiikka linjalle! Onnen kyyneleethän sieltä tuli kun huomasin, että sähköpostiin oli tullu viesti Metropolialta, missä luki, että olen saanut opiskelupaikan.

Venla Huhtamäki