Aihe: Tarinoita Teholta

Jäikö sisäänpääsy harmittavan lähelle? Tiesitkö, että luoville aloille pääsee lähes vuosittain sisään oikaisupyynnön tehneitä hakijoita? Pettymys voi vielä muuttua iloksi! Mutta milloin tarkistuspyyntö kannattaa tehdä ja mistä oikaisupyynnössä oikein on kyse?

Joskus sisäänpääsy voi jäädä todella pienestä kiinni. Pääsykokeet tuntuivat menneen hyvin, mutta pisteet eivät aivan riittäneen sisäänpääsyyn vaaditulle tasolle. Todellisuudessa ne ovat kuitenkin voineet riittää. Inhimillisyyden nimissä arvosteluraati on voinut tehdä virheitä ja saattavat muuttaa antamiaan pisteitään. Oikaisupyynnön kautta nämä virheet voivat johtaa – ei enempää eikä vähempää kuin opiskelupaikkaan!

Oikaisupyynnön kautta opintonsa aloittanut entinen Teholainen Anne Polvi ja Teho-Opiston pääopettaja & perustaja Sini Koivisto kertovat, millainen prosessi oikaisupyynnön tekeminen on, ja miten sen kautta voi saada toisen mahdollisuuden opintojen aloittamiseksi.

Anne Polvi – Oikaisupyynnöllä opintoihin

Anne Polvi on yksi oikaisupyynnön kautta opiskelupaikkansa lunastanut Aalto-yliopiston arkkitehtiopiskelija. Pääsykokeissa puoli pistettä vajaaksi jäänyt pistesaldo muuttui oikaisupyynnön myötä opiskelupaikaksi.

Haave arkkitehtuurin opinnoista oli jäänyt kytemään Annen mieleen vuosiksi. Kun opiskelupaikka ei aikoinaan suoraan lukiosta auennut, hän päätti siirtyä muille aloille ja on työskennellyt mm. biologian/genetiikan-tutkijana ja asiantuntijana yliopistolla ja tutkimuslaitoksissa. Unelma arkkitehdin työstä jäi kuitenkin vaivaamaan, ja viime vuonna hän päätti laittaa rohkeasti hakupaperit ja pyrkiä uudelleen.

Teho-Opiston Maxi-kurssin aikana Anne sai kerrattua laajasti tekniikoita ja välineiden käyttöä, sillä hän ei ollut juurikaan piirtänyt 25 vuoteen. Ennakkotehtävät menivät hyväksytysti läpi ja pääsykokeetkin tuntuivat menneen vähintäänkin kohtalaisesti. Annen omien sanojen mukaan pääsykokeiden jälkeen jäi tunne, että sisäänpääsy saattaisi jäädä hyvin hilkulle.

Ja niin jäikin. Sisäänpääsy jäi vain puoli pistettä vajaaksi. Tuloksena oli 9. varasija.

Anne oli kuitenkin kuullut jo ennen pääsykokeita mahdollisuudesta tehdä oikaisupyynnön, mikäli sisäänpääsy jää pienestä kiinni. Hän oli päättänyt, että tekee sen varmasti, jos paikkaa ei tule. Eihän siinä mitään menetä!

Laskin, että jos yhden työn arvostelu nousee yhdellä pisteellä, yhteispisteet riittäisivät sisäänpääsyyn.

Miten oikaisuprosessi eteni?

”Tulosten tultua, kysyin raadin arvioinnit jokaisesta tehtävästäni. Katsoin tehtävät, tehtävänannot ja arviointiperusteet tarkkaan läpi. Teho-Opistolla sain hyvän kuvan siitä, miten työt pääsykokeissa arvostellaan. Teholla näki joka viikko paljon kurssilaisten töitä, kuuli niiden arvostelut ja palautteet. Tiesin arvostelujen tason ja millaisissa pisteissä pääsykoetöideni arviointi pyörisi.

Yhden työn kohdalla arvostelu ei mennyt mielestäni niin kuin tuomarit olivat sen arvioineet. Sain tehtävästä kakkosen, vaikka mielestäni niillä arviointikriteereillä olisin ansainnut vähintään kolmosen. Valitsin oikaisupyyntööni varmuudeksi vielä toisenkin työn, josta olisin voinut mielestäni saada hieman paremman arvosanan. Samallahan arvioitsijat katsoisivat senkin ja todennäköisyydet pisteideni nousuun kasvaisivat.

Tein hyvin lyhyen ja ytimekkään oikaisupyynnön. Olen kyllä kuullut monien kirjoittaneen pitkiäkin. Oikaisupyynnönhän voi kirjoittaa täysin vapaamuotoisesti ja vaatia sen avulla uutta arviointia niihin tehtäviin, jotka oli omasta mielestä arvioitu väärin. Täytyi spesifioida mitkä tehtävät vaatisivat uuden arvioinnin ja miksi. Oma päämääräni oli saada arvioitsijat vain katsomaan työt uudelleen ja tarkistamaan oliko arviointi oikeudenmukainen.

Laskin, että jos yhden työn arvostelu nousee yhdellä pisteellä, yhteispisteet riittäisivät sisäänpääsyyn. Ja niin sinä kävikin! Sain nostettua kakkosen työn kolmoseksi ja opiskelupaikka varmistui.”

Teholta vauhtia pääsykokeisiin

”Kävin Teho-Opiston Maxi-kurssin. Aloitin paikan päällä, mutta vaihdoin sen myöhemmin etäkurssiksi. Se oli itselleni siinä tilanteessa parempi vaihtoehto.

Jos en olisi ollut Maxi-kurssilla, niin varmasti en olisi päässyt sisään. Sain kattavan kertauksen pääsykokeissa tarvittavista tekniikoista. Myös tunneilla tehdyt tehtävät, etenkin rautalangan vääntely -tehtävät ja tikuista rakentelu -tehtävät olivat erityisen hyviä. Pääsykoetehtävien joukkoon sattui yksi tikuista rakentelu -tehtävä, ja koska Teho-Opistolla oli ollut hyvin saman tyyppinen tehtävä, tiesin, mitä siinä ei pidä tehdä ja mitä täytyy ottaa huomioon. Oma harjoitus ei aikoinaan mennyt ihan nappiin Teholla, mutta sekä omasta että muiden töistä kuullun palautteen perusteella oppi todella paljon. Sain siitä tehtävästä pääsykokeissa täydet pisteet!

Myös Teho-Opiston kevään pääsykoesimulaatiossa sai hyvän kuvan siitä, mihin pääsykokeissa tulisi panostaa ja mihin kiinnittää huomiota. Olin erittäin tyytyväinen Teho-Opiston valmennukseen ja sen ansiosta saamaani opiskelupaikkaan.”

Oikaisupyyntö

Miten teen oikaisupyynnön?

Mikäli hakija ei ole tyytyväinen valintakokeestaan tehtyyn päätökseen, hän voi tehdä oikaisupyynnön hakemaansa oppilaitokseen. Oikaisupyyntö tulee toimittaa kirjallisesti viimeistään perjantaihin 12.7.2019 kyseisen oppilaitoksen ilmoittamaan tarkkaan kellonaikaan mennessä. Tarkista tarkka kellonaika oppilaitoksen sivuilta!

Oikaisupyyntö tehdään kerrallaan yhdestä tehtävästä. Kerro kirjallisessa oikaisupyynnössäsi tarkasti mitä oikaisupyyntösi koskee. Yksilöi ne seikat, joihin haluat vedota – miten työsi on onnistunut tehtävän jokaisen arviointiperusteen kannalta. Arviointiperusteet ovat ne minkä perusteella työ arvioidaan/numeroidaan ja sitä kautta mitkä merkitsevät myös oikaisupyynnössä. Ne luovat sopivasti myös oikaisupyynnöllesi rakenteen. Oikaisupyyntö osoitetaan arkkitehtuurin valintakoelautakunnalle/-kollegiolle.

Kirjallinen oikaisuvaatimusmenettely tarjoaa hakijoille mahdollisuuden vedota päätöksenteossa mahdollisesti tapahtuneeseen virheeseen. Sen avulla virheelliset päätökset voidaan korjata. Oikaisuvaatimusmenettely tarjoaa mahdollisuuden esitellä ja perustella työsi ja ratkaisusi tarkemmin valintakoelautakunnalle, jos koet että arvosana ei vastaa idean ja toteutuksen laatua.

Hakijan tulee tehdä oikaisupyyntönsä itse tai sen tulee olla hänen valtuuttamansa asiamiehen allekirjoittama.

Huom! Muista kirjata oikaisupyyntöösi henkilö- ja yhteystietosi!

Lisätietoja valintaperusteiden soveltamisesta saat jokaisen oppilaitoksen hakijapalveluista.

 


 

Vuosittain sekä ennakkotehtävistä että pääsykokeista voi päästä läpi oikaisupyynnön avulla. Arvostelijat käyvät suuret määrät tehtäviä läpi ja on täysin inhimillistä, että virheitä tapahtuu. Siksipä, mikäli koet kohdanneesi arvostelussa vääryyttä, tarkistuspyynnön kautta pettymys voi muuttua uudeksi mahdollisuudeksi –  opintopaikaksi.

Teho-Opistolla on yli kymmenen vuoden kokemus arkkitehtuurin, taiteiden ja muotoilun pääsykokeisiin valmennuksesta. Opettajillamme on vankka kokemus sekä ennakkotehtävien että pääsykokeiden tasosta ja vaatimuksista. Usein heillä on tarkka näkemys siitä, millaisin arvosanoin raati arvostelee erityyppiset tehtävät. Tämän vuoksi pystymme vinkkaamaan oikaisupyynnön tekemisestä sellaisten tehtävien kohdalla, joista saadut pisteet voisivat yltää korkeammiksi.

Eikö pisteesi riittäneet? Älä luovuta vielä! Tee tarkistuspyyntösi huolellisesti ja toimita se ajoissa omaan hakukohteeseesi. Jokainen oikaisupyyntö ei luonnollisestikaan mene läpi, sillä tuomariston linja on usein hyvin tiukka ja vain todelliset virheet korjataan.

Uusi mahdollisuus on myös ensi keväänä! Ennen ensi kevään pääsykokeita on vielä hurjasti aikaa valmistautua ja treenata. Teho-Opistolla on Suomen laajin valikoima valmennuskursseja taiteen, arkkitehtuurin ja muotoilun aloille. Keväällä starttaa hurja määrä uusia kursseja, joten valitse juuri sinulle sopivin kurssi ja aloita valmistautuminen pääsykokeisiin ammattitaitoisessa valmennuksessamme.

 

TUTUSTU KURSSEIHIMME JA VARMISTA OPISKELUPAIKKA ENSI VUONNA!

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter