Skip to content

Pääsinkö opiskelemaan arkkitehtuuria?

Terve ja onnittelut kaikille opiskelupaikan saaneille! Aiemmin heinäkuussa tulivat kauan odotetut arkkitehtuurin pääsykokeiden tulokset ja nyt olenkin etsinyt kiivaasti asuntoa. Tämä sen takia, että muutan Ouluun opiskelemaan arkkitehtuuria! Pitkäaikainen unelmani arkkitehtuurin opiskelusta toteutuu vihdoin.

Arkkitehtuurin pääsykokeet 2020

Tehtävät

Olen kuitenkin yllättynyt koulupaikasta, sillä tämän vuoden arkkitehtuurin pääsykokeista jäi karvas fiilis. Olin aika varma kokeiden jälkeen, että en pääsisi opiskelemaan ja olinkin koko kesäkuun henkisesti valmistautunut ottamaan huonot uutiset vastaan. Kokeet muuttuivat rajusti. Rakentelutehtäviä ei ollut tänä vuonna ollenkaan, jotka ovat oma suosikkini ja vahvuuteni.

Ajankäyttö korostui kokeissa entisestään ja jos olette aikaisemmin seuranneet blogiani, niin tiedätte sen olevan suurin haasteeni. Esimerkiksi viime vuonna ensimmäinen tehtävä oli kahden tunnin mittainen, mutta muut tehtävät olivat kolme tuntia pitkiä. Tänä vuonna oli molempina päivinä kahden tunnin, kolmen tunnin ja tunnin tehtävät.  Kolmen tunnin tehtävissä pyydettiin paljon edellisten vuosien kolmen tunnin tehtäviin verrattuna.

Tunnin tehtävät olivat todella haastavia ja niihin ei ollut osannut ennalta valmistautua, koska tieto eri tehtäviin käytettävästä ajasta tuli viikkoa ennen kokeita. Ensimmäisen koepäivän tunnin tehtävästä jäi todella epäonnistunut fiilis, mutta kakkospäivä meni paremmin. Aikapaine oli suuri eikä ollut varaa ottaa rennosti. Myös ennakkotehtävissä tiputettiin tänä vuonna enemmän porukkaa ja rannalle jäi paljon hienoja töitä.

Mikään helppo setti ei siis ollut viime vuoteen verrattuna. Hakuprosessi on pitkä ja raskas sekä varsinkin tänä vuonna maustetta toi kokeiden yleinen muuttuminen ja koronaviruksen aiheuttamat poikkeukset. Mikäli koulupaikka ei tullut, niin ei kannata lannistua, vaan rohkeasti hakee ensi vuonna uudestaan! Viime vuonna en itse ylittänyt piirrustus- ja suunnittelukokeen kynnysehtoa ja sain tehtävistä todella huonot pisteet. Eli vaikka koulupaikan saaminen olisi jäänyt kauas, niin seuraavalla kerralle se voi hyvin jopa tullakin. Vuodessa voi kehittyä valtavasti.

Tehon valmennuskurssi

Koen, että Tehon monipuolisista harjoitustehtävistä oli suuresti apua varsinkin näissä arkkitehtuurin pääsykokeissa. Teho-Opisto valmentaa useisiin eri luovien alojen pääsykokeisiin ja harjoitustehtävät eivät ole tarkasti alakohtaisia. Esimerkiksi graafisen suunnittelun alaan nojautuvista harjoitustehtävistä oli yllättävää hyötyä. Kakkostehtävässä auttoi se, jos on harjoitellut tarinan kertomista useilla kuvilla (sarjakuvat) ja kuinka sommitella näitä kuvia. Kuudennessa tehtävässä taas auttoivat harjoitustehtävät, joissa on harjoiteltu toistuvan kuvion tekemistä.

Uskon, että kaikki Teholla opittu kantaa tulevaisuudessa pitkälle. Parasta Teholla oli mielestäni ehdottomasti kotitehtävistä saatu kritiikki. Kritiikit ovat kattavia ja saa kehitysehdotuksia tuleviin töihin, joita ei välttämättä itse tulisi ajatelleeksi. Maanantai on monien mielestä huonoin viikonpäivä, mutta itse odotin Maxi-kurssin aikana maanantaita, koska oma Tehon lähikurssini oli silloin ja pääsi jännittämään minkälaista palautetta töistään sillä kertaa sai. Pääsi myös näkemään muiden hienoja töitä ja katsoa miten kaikki työt vertautuvat toisiinsa.

Yleiset fiilikset

Tuntuu kyllä todella hyvältä päästä opiskelemaan arkkitehtuuria yliopistoon, vaikka kokeiden jälkeen se ei tuntunut mahdolliselta. Toki muutto kauas Ouluun jännittää, mutta odotan mielenkiinnolla mitä tuleva pitää sisällään. Teho-bloggaaja Netan kanssa näemme syksyllä, koska pääsimme molemmat opiskelemaan samaa alaa samaan paikkaan!

Iso yllätys oli ylipäänsä se, että pääsin kouluun yhteispisteillä, koska ylioppilastodistukseni ei ole järin hyvä. Kannatti käydä tänä keväänä korottamassa, koska vaikka en saanut pitkän matematiikan arvosanaa korotettua, niin englannin korotettu arvosana lopulta auttoi koulupaikan saamisessa. Suosittelen ylioppilaskokeiden uusimista kaikille, jos abivuonna ei onnistunut ihan niin kuin olisi toivonut.

Takana oli myös paljon harjoittelua. Tehon vuoden kestävä Maxi-kurssi sopi minulle parhaiten. Harjoittelu jakaantui isolle aikavälille, joten omalle kehittymiselle oli aikaa. Tein jokaisen Teho-Opistolla annetun harjoitustehtävän paria tehtävää lukuunottamatta sekä tein lisätehtäviä. Tavoitteena oli saada mahdollisimman paljon kritiikkiä, että osaisin ymmärtää paremmin, mitä arvostelijat hakevat ja mitä virheitä kannattaa välttää. Panostin keväällä myös ajankäytön parantamiseen, jossa kehityin etenkin loppumetreillä.

Taival kohti yliopistoa päättyy nyt päästessäni maaliin ja samalla myös tämä Teho-Opiston blogini. Iso kiitos kaikille blogin lukijoille ja seuraajille sekä Teho-Opiston porukalle!

Jesse

Instagram: @tehoopisto @jesservaus

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Tehon päätöspiknik

Hei! Viime lauantaina oli Tehon päätöspiknik ja paikalle oli kerääntynyt paljon porukkaa. Edellisistä Tehon juhlista olikin jo aikaa, joten millainen

Lue lisää »

Fiilikset ennen H-hetkeä

Terve! Ensi viikolla on pitkään odottamani arkkitehtuurin pääsykokeet ja vuosi on vierähtänyt edellisistä kokeista. Mitkä ovat fiilikseni ennen pääsykokeita? Onko

Lue lisää »

Kevään pääsykoesimulaatiot

Moikka! Kevään pääsykoesimulaatiot ovat nyt ohi ja arvioitu. Molemmat arkkitehtuurin tehtävät olivat mielestäni oppimisen kannalta hyödyllisiä ja sopivasti erilaisia verrattuna

Lue lisää »