Aihe: Ajankohtaista, Tarinoita Teholta, Vinkit

Parhaat pisteet Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuuriin – tänä vuonna kaksi Tehon opiskelijaa pääsivät molemmat ykkössijalle parhailla pisteillä! Harvinaista herkkua on päästä kurkkaamaan, minkälaisilla töillä nämä huipputulokset saavutettiin. Tässä jutussa esittelemme Otto Kaipion pääsykoetyöt sekä itse taiteilijan kertomuksen, miten parhaat pisteet saaneet työt syntyivät pääsykoepaineessa ja kiireessä. 

1. työ: Impressio

Impressio, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017

Akvarellit, A2-paperille
Ensimmäinen tehtävänanto oli toteuttaa kuva maalaten tai piirtäen A2 kokoiselle paperille meille soitetusta piano kappaleesta. Itse kuullessani kappaleen tuli ensimmäisenä mieleen työ minkä olin toteuttanut jo valmennuskurssilla, jonka ideaa lähdin muokkaamaan hieman dramaattisemmaksi muuttamalla perspektiiviä ja alkuperäistä ideaa. Värit olivat työssäni myös isossa osassa tunnelman luomiseksi, joten valitsin toisiaan korostavat värit jotka luovat samaan aikaan työhön hyvin rauhallisen ja synkän fiiliksen. Itse olin tyytyväinen työhön vaikka arvosana tästä olikin vain 3.

2. työ: Torni

Torni, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017

Puutikut ja liima
Toteuta 50cm korkea torni annetuista materiaaleista (puutikuista). Tässä työssä arvioitiin rakenteellisuutta, joten halusin tehdä jotain simppeliä mutta näyttävää ilman turhia koristeita. Viime aikoina oman mielenkiinnon on herättänyt kaartuvat ja kiertyvät muodot, josta sain idean kolmen pääpilarin kallistuvaan muotoon jota tukipalkit pitivät kasassa. Torni näyttää kaarevalta, tosin kaikki osat työssä ovat täysin suoria, pelkästään kolmea pitkää tikkua pystyssä pitävät välipalkit luovat illuusion kaarevasta muodosta. Tästä työstä sain arvosanaksi 4.

3. työ: Kolme väriä tilassa

Kolme väriä tilassa, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017Kartonki ja liima
Tässä piti käyttää viittä L-kirjaimen muotoista kappaletta muodostamaan tilan ja värittää kappaleet käyttäen kolmea eri väriä. Oma idea lähti hyvin murrettujen metallisten sävyjen käytöstä, sekä valon ja varjon korostamisesta väreillä. En halunnut lyödä esille värioksennusta vaan enemmänkin erottua hyvin harmonisella ja kauniilla värimaailmalla. Kappaleet asettelin tylsästi kaarevaan muotoon, mikä oli virhe sillä sain tästä arvosanaksi 3.

4. työ: Harrastustila

Harrastustila, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017Lyijykynät, A2-paperille
Toteuta tila omalle harrastuksellesi piirtäen A2 kokoiselle paperille. Pakko myöntää että vaikka sain tästä 4:sen, en sitä todellakaan ansainnut. Idea oli tylsä ja aivot löivät tyhjää joten päätin keskittyä ennemmin tekniseen toteutukseen ja vahvaan tilan kuvaukseen. Tein työn pelkästään lyijykynillä, koska omat värikynäni ovat aika onnettomat. Kaiken lisäksi otin mukaan vain A2 akvarellilehtiön mikä sai kuvan näyttämään rakeiselta.

5. työ: Kohtauspaikka

Kohtauspaikka, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017

Värikynät, paperille
Piirrä kuva kohtauspaikasta Keskuskadulle. Tässä työssä annettiin alueesta kuva malliksi, johon paikka piti suunnitella. Kehitin idean viherkatoksesta, koska tuolla kadulla ei mitään vehreää ole. Omasta mielestä tämä oli tylsä toteutus, idea päässäni oli huomattavasti näyttävämpi. Silti sain tästä arvosanan 5.

6. työ: Kahva

Kahva, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017

Savi
Muotoile savesta kahva. Mietin hyökyaaltoa kun pyörittelin savea käsissä (ensimmäinen tunti siis kului tähän stressiräpläämiseen). Jossain kohtaa muovailua sain lisäidean pikseleistä, joten työstin massasta erikokoisia neliöitä, jotka sommittelin kahvan pintaan. Tuloksena oli hauska pikseliaalto. Odotin huonompaa numeroa tästä työstä, koska jälkeenpäin kuulin, että kaksi muuta hakijaa oli tehnyt lähes samanlaisen kahvan. Sain kuitenkin arvosanan 4.

7. työ: Varjosta valoon

Varjosta valoon, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017

Kartonki, paperitekniikka
Käytössäsi on 15 x 15 x 50cm kokoinen tila, toteuta siirtymä valosta varjoon. Tämä tehtävä oli tismalleen sama kuin viime vuonna, joka aiheutti painajaisia itselleni. Ideana käytin säleikköä ja aukotin työn niin että aukkojen koko pieneni keskelle päin mentäessä=päästää vähemmän valoa kappaleen sisään. En uskonut tähän työhön kauheasti viime vuoden takia, mutta sain valon ja varjon siirtymän toteutettua kaikesta huolimatta. Tästä työstä sain taas 5:sen.

8. työ: Istuin

Istuin, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017

Puu, liimaus
Toteuta istuin annetuista materiaaleista (puurimaa, kuumaliimaa, nauloja ja ruuveja). Legendaarinen istuin joka on ollut pääsykokeissa useampana vuotena. Tämän taki olin ehtinyt jo miettimään rakennetta ennen pääsykokeita. Kuitenkin muoto muovautui vasta kun olin saanut sahattua ja liimattua puukehikot yhteen huomatessani kääntämällä aina seuraavaa kehikkoa vastakkaiseen suuntaan. Itse olin erittäin tyytyväinen istuimen kestävyyteen ja muotoon ja sainkin tästä arvosanaksi 4.

9. työ: Soitin

Soitin, Aalto-yliopisto sisustusarkkitehtuuri pääsykoetehtävä, Otto Kaipio 2017

Puu, rautalanka, naru
Suunnittele ja toteuta soitin vapaasti valitsemistasi materiaaleista. Tämä työ aiheutti harmaita hiuksia. En halunnut tehdä lyömäsoitinta, koska oli päivänselvää että kaikki muut saavat sen idean myös. Olen aikaisemmin soittanut monta vuotta pianoa, joten kosketinsoitin tuntui hyvältä valinnalta. Työssä kielet ovat ilmassa rautalangan avulla ja vasarat ovat kiinni paksulla narulla, jotta pääsevät heilumaan ja lyömään kieliä. Tästä soittimesta lähti yllättäen oikeasti ääniä kun sitä soitti! Sain tästä arvosanan 5.

Kokonaisarvioksi Otto sai myös täyden vitosen, huikeaa! Me Tehon opettajat onnittelemme Ottoa parhaista pisteistä vaativissa pääsykokeissa ja opiskelupaikan saamisesta. Jäämme jännittämään milloin törmäämme hänen töihinsä Habitaressa tai Flow:ssa 🙂

-Sini

P.S. Seuraavassa jutussa esittelemme Maria Mielosen, toisen ykkössijalle päässeen työt. Stay tuned!

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Aalto-yliopisto paaoviMaria Mielonen, Sisustusarkkitehtuuri, Aalto-yliopisto