Skip to content

Rosa, Heidi, Maija, Kaisa ja Elina läpäisivät arkkitehtuurin ennakkotehtävät 2020-katso kuvat!

Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävien tulokset on julkaistu ja pääsykoekutsut saapuneet ennakkotehtävät läpäisseille! Tehon opiskelijat erottuivat persoonallisilla töillään edukseen arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävissä lunastaen paikkansa pääsykokeissa. Kurkkaa lumoavat työt, joilla Teholaiset läpäisivät ennakkotehtävät!

Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuuriin hakevat ovat tehneet valtavan urakan kevään aikana ennakkotehtävien eteen ja nyt pääsykoekutsut ovat saapuneet ennakkotehtävät läpäisseille. Tehon Maxi-ja Midi-valmennuskursseilla opiskelevat Rosa, Heidi, Maija, Kaisa ja Elina iloitsevat ennakkotehtävien tuloksista. He jatkavat matkaansa kohti arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin pääsykokeita monen muun teholaisen kanssa. Tytöt esittelevät arkkitehtuurin ennakkotehtävissä menestyneet työnsä ja kertovat tarkemmin, millainen psosessi niiden tekeminen oli. Kurkkaa kuvat tyttöjen lumoavista töistä!

Tänävuonna arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävissä rakennettiin lumen alle hautautunut muinaisen korkeakulttuurin rakennus munakennoista ja grillitikuista. Ennakkotehtävien toisessa tehtävässä hakijoita pyydettiin piirtämään tai maalaamaan ulkonäkymä, jonka Sir R.O. Adelund näki helikopteristaan sen lentäessä lumimaisemassa kennorakennuksen yllä. Kolmannessa tehtävässä pyydettiin piirtämään tai maalaamaan Adelundin kuvailema näkymä rakennuksen sisätiloista. Tehon blogista pääset myös lukemaan pääopettajamme Sini Koiviston tarkemman analyysin arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin ennakkotehtävistä 2020.

 

Rosa Rautiainen

Aloitin ennakkotehtävien tekemisen lukemalla tehtävänannot huolella läpi ja kokoamalla ajatuskartan asioista, joita uskoin arvioijien katsovan töistä. Lähdin vain kokeilemaan ja leikkelemään kananmunakennoja eri muotoihin ja sitä kautta löysin muodon, jota halusin käyttää työssäni. Välillä saatoin olla kaksi viikkoa ihan jumissa ennakkotehtävien kanssa niin etten saanut mitään tehtyä.

Toisen ja kolmannen tehtävän sain nopeammin tehtyä kuin pienoismallin. Toisen tehtävän halusin alusta alkaen maalata öljyväreillä. Kolmannessa tehtävässä otin kännykällä kuvia mallin sisältä ja aloin hahmottelemaan rakennuksen sisätiloja sen pohjalta. Aikaisempina vuosina olen lähtenyt ennakkotehtävissä aika geometriselle linjalle ja tänävuonna halusin lähteä rakennuksen kohdalla toteuttamaan jotain orgaanisempaa ja ei niin tyypillistä rakennusta. Kolmannessa tehtävässä päätin käyttää mustaa paperia saadakseni tehtävänannossa mainitut kattorakenteista läpi tulevat valosuikaleet esille.

Pääsykokeet jännittävät hirveästi. Matikka on ehkä se, joka jännittää kaikkein eniten ja aionkin panostaa nyt loppuajan täysillä siihen saadakseni rutiinia laskemiseen. Muuten on ihan hyvät fiilikset pääsykokeista.

Tehon kursseilla olen saanut paljon rutiinia pääsykoetyyppisten tehtävien tekemiseen ja päässyt treenailemaan yhdessä huipputyyppien kanssa. Kurssilla oppimani lisäksi olen saanut myös hyviä ystäviä.

Heidi Kurki

Ennakkotehtävien tekeminen oli minulle ehkä hieman kivinen tie alkuun. Aloitin tekemään aluksi aika erilaista kuin mitä siitä lopuksi tuli. Tein pienoismallista aika monta erilaista variaatiota. Lopulta päädyin kupolimalliseen muotoon, jossa oli kolme kupolimaista tilaa. Munakenno materiaalina oli itsessään melko haastava samoin kuin miettiä, kuinka saada siitä tehtyä malli, joka erottuisi muiden töistä.

Toinen ja kolmas tehtävä oli minulle huomattavasti helpompia ja niihin kuluikin huomattavasti vähemmän aikaa kun itse mallin tekemiseen. Ulkokuvassa lähdin miettimään, kuinka saisin maisemasta kiinnostavan. Sisätila tuli yllättäen melko helposti ja kurkin paljon miltä malli näytti sisältä ottaen myös kuvia. Lisäsin sinne aika paljon parvekkeita muistuttavia sisätiloja kolmannessa tehtävässä.

Olen menossa pääsykokeisiin ihan hyvillä fiiliksillä ja helpottunut, että koe järjestetään lähikokeena. Ajattelin treenata vielä muutamia tekniikoita mahdollisimman hyväksi ennen piirustuskokeita, erityisesti perspektiiviä. Haen ensisijaisesti maisema-arkkitehtuuriin, joten pänttään täysillä luonnontiedettä. Olen myös lukenut paljon matikkaa ja uskon sen menevän tällä kertaa hieman kevyemmin. Tehon kursseilla olen oppinut tulkitsemaan tarkemmin tehtäviä ja ymmärtämään paremmin, mitä eri tyyppisissä tehtävissä haetaan.

Viimevuoteen verrattuna olen myös oppinut miettimään, kuinka erottua töilläni massasta. 

Maija Iiramo

Alkuajatukseni oli, että käyttäisin munakennoja pikkumoduuleina ja sitten tekisin siitä semmosen isomman, jota toistaisin. Se oli pienoismallini kantava idea. Vähän jännitti, että jäikö pienoismallini liian pelkistetyksi tehtävänantoon, mutta hyvä että meni läpi sellaisenaan. Kaikki työni syntyivät kokeilun kautta. Ulkokuvaa varten etsin kivan jäätikkömaiseman, josta otin vähän mallia ja sijoitin rakennuksen.  Kolmannen tehtävän eli sisäkuvan rakennuksesta aloitin ottamalla kuvan pienoismallini sisältä ja muokkasin sitä hieman mielenkiintoisemmaksi.

Pääsykokeet kuumottavat aika paljon. Viimevuonna jäin pisteen päähän opiskelupaikasta, vaikka pääsykokeet tuntuivatkin menneen hyvin. Taso pääsykokeissa on todella kova. Haen maisema-arkkitehtuuriin ykkösenä, joten minun pitää vielä ennen pääsykokeita lukea mantsaa. Yritän myös tehdä mahdollisimman paljon Tehon rästiin jääneitä tehtäviä nyt kun vielä ehtii ennen pääsykokeita.  Tehon valmennuskurssista on kaiken kaikkiaan ollut hirveästi hyötyä. Olen oppinut paljon sommittelusta, värienkäytöstä ja perspektiivistä, joita ei hirveästi opeteta muualla kuin Teholla.

Kursseilla saatava palaute ja rutiini pääsykoetehtävien tekemiseen on ollut todella arvokasta.

Kaisa Vehkaperä

Lähdin ennakkotehtäviin lukemalla tehtävänantoja ja alleviivammalla sieltä tärkeimpiä kriteereitä ja sitten niiden mukaan lähdin tekemään sitä pienoismallia. Pienoismallista tein vain yhden vedoksen. Kakkostehtävä oli minulle hieman haastavampi. Katsellessani kuvia Etelä-Mantereesta ja miltä siellä näyttää, tuntui että, siellä oli vain lunta ja jäätä. Oli aika hankala miettiä, miten siitä ympäristöstä saisi kiinnostavan, kun siellä ei oikein ollut mitään. Sitten se lähti siitä muotoutumaan värien kautta. Tuli siitä ihan kiva ja itseasiassa siitä tein neljä eri vedosta. Tuntui, että sitä pystyi aina parantamaan.

Kolmannessa tehtävässä hyödynsin myös kännykkää saadakseni realistiset mittasuhteet sisätiloihin. Otin mallikuvia eri kuvakulmista ja aloin hahmottelemaan paperille. Mietin myös värejä, koska halusin pitää työni melko realistisena. Ei siis mitään hulluja värejä. Tästäkin tehtävästä tein kolme vedosta ennen kuin maltoin lopettaa. Sain tehtyä ja palautettua ennakot ihan hyvissä ajoin. Aloitin tekemään niitä heti kun ne vain julkaistiin ja tein niitä melkeinpä päivittäin.

Tehtäviä palauttaessa oli itsevarma olo kun tiesin jo mitä ennakkotehtävissä haetaan. Midi-kurssilla olemme treenailleet ihmisten ja tilan hahmottamista sekä värienkäyttöä, josta on ollut paljon hyötyä. 

Jatkan treenailua entistä kovempaa, vaikka onhan tässä jo pitkään treenailtukin. Treenailen myös matikkaa, kun pitää osallistua siihen matikankokeeseen. Harjoittelen piirtämistä, joka päivä ellei sitten ole esimerkiksi töitä. Teen myös tosi paljon vanhoja pääsykokeita Tehon tehtävien ohella saadakseni mahdollisimman hyvän pohjan.

 

Elina Kettunen

Lähdin työstämään ennakkotehtäviä aluksi listaamalla vain erilaisia päässäni pyöriviä ideoita. Tein myös paperille listan kaikista asioista, jotka tulisi ottaa huomioon ennakkotehtäviä työstäessä. Rupesin leikkelemään munakennoja ja kokeilemaan, miten niitä pystyy muotoilemaan ja mikä näyttää hyvältä. Pienoismalli-tehtävä oli mielestäni ehdottomasti haastavin kaikista kolmesta tehtävästä. Käytin siihen eniten aikaa ja aloitin muut tehtävät vasta ollessani täysin tyytyväinen pienoismalliini. Pienoismallista haastavan mielestäni teki, se kuinka tarkat kriteerit ja vaatimukset tehtävänannossa oli. Toisaalta tehtävänannossa oli myös paljon asioita, joita pystyi itse muokkaamaan tehtävänannon rajoissa.

Toisessa tehtävässä piti kuvata, miltä lumen alle hautautunut rakennus näyttäisi helikopterista käsin ja olin ihan yllättynyt, kuinka helposti se syntyi vain muutamissa tunneissa viilausta vaille valmiiksi. Kolmas tehtävä eli rakennuksen kuvaaminen sisältäpäin oli vähän taas haastavampi tehtävä, mutta sekin syntyi melkoi helposti.

Hain myös viimevuonna arkkitehtuuriin ja silloin tuntui, etten oikein tiennyt vielä mistään mitään. Tehon kursseilla olen saanut lisävarmuutta ja paremman käsityksen siitä millaisia asioita pääsykokeissa vaaditaan ja haetaan. Myös visuaalinen silmäni on kehittynyt. 

Ennen pääsykokeita on vielä Tehon pääsykoesimulaatiot ja aion myös tehdä muutamia kurssilla rästiin jääneitä harjoitustehtäviä. Ajattelin myös kertailla kurssin aikaisempia luentoja ja harjoitella ajankäyttöä sekä keräillä erilaisia ideoita luonnoskirjaani. Tottakai vähän stressaa noi pääsykokeet, koska haluaisin tosi kovasti päästä kouluun ja olen tehnyt paljon hommia sen eteen. Samalla on kyllä paljon varmemmat fiilikset kuin viimevuonna hakiessa ja innolla kyllä odotan pääsykokeita.

­

Iso kiitos upeiden töiden esittelystä, näistä on paljon iloa muille hakijoille! Ja super tsempit kaikille kohti piirustus-ja suunnittelukokeita!

-Enni


 

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!