Aihe: Ajankohtaista

Nyt ovat julki viimeisetkin taidealojen – sisustusarkkitehtuurin, graafisen suunnittelun, muotoilun ja taidekasvatuksen – ennakkotehtävistä. Vaikka tehtävät poikkeavat yksityiskohdiltaan toisistaan paljonkin eri koulujen välillä, niistä löytyy useita samoja teemoja.

Sisustusarkkitehtuuri 

Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävissä toistuu kaksi teemaa – minä ja tila.

Ensimmäisenä ja vahvimpana trendinä sisustusarkkitehtuurin tehtävissä on selfiet tai omakuvat. Tämä on selkeä tämän vuoden ykkösaihe, ja siksi siinä on erityisen tärkeää löytää oma kiinnostava ja erottuva kulma aiheeseen. Selfie on tämän vuoden megatrendi, joka on päässyt vahvana pääsykokeisiin asti. Voidaankin kysyä ”mikä selfie oikeastaan on ja mitä eri kulmia siihen voi löytää? Miksi omakuva on kiinnostanut taiteessa kautta aikojen?”.

Erilaisia tiloja tämän vuoden ennakoissa edustavat niin fyysinen tila kuin ihannetila tai tunnetilakin. Lahden muotoiluinstituutin tehtävät keskittyvät tällä kertaa fyysisiin tiloihin – ihannetilaan, missä haetaan omaa asuintilaa parhaimmillaan. Vain raamit on rajattu, kaiken muun saa muuttaa. Lisäksi herkutellaan huikeilla museotiloilla, joihin halutaan vielä tekijän omaa taidetta esille – sanoisin että oikeat unelmatehtävät sisustusarkkitehdille. Olen odottanut pitkään milloin Guggenheim putkahtaa pääsykokeisiin ja nyt se aika on koittanut, hurraa! Iso G onkin nyt suosittu inspiraation lähde, sillä se on mukana myös Tehon tämän kevään piirrustuskilpailussa.

Aalto-yliopiston tehtävät keskittyvät abstraktimpaan tilaan ja minään, omaan itseen. Ilo irti -tehtävässä maalataan riemukasta mielentilaa paperille, mikä on abstrakti ja kiinnostava tehtävänanto, jossa on rajattomat mahdollisuudet räjäyttää ja näyttää riemunsa. Tässä visualisoidaan mielentilaa. 

Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävissä vilisi selfie-tehtäviä

Graafinen suunnittelu 

Graafisen suunnittelun puolella kolme vahvaa teemaa ovat juliste- ja nettisivujen visuaalinen maailma, musiikin visualisointi sekä jälleen omakuva, selfie ja minä itse.

Vuodesta toiseen toistuva perinteinen taittotehtävä on mukana tänäkin vuonna, nyt julisteen ja nettisivujen suunnittelun muodossa. Tänä vuonna näissäkin on aiheena ihminen – oma persoonallinen itsensä tai yleisesti pää ja kasvot. Ihmisteema tai omakuva-painotus näkyy siis toisella tavalla tässäkin tehtävässä. 

Metropoliassa graafisen suunnittelun tehtävässä pyydetään tutustumaan graafisen suunnittelun eri linjoihin ja kertomaan miksi on kiinnostunut alasta. Tämä on jokaiselle alalle pyrkivälle hyödyllinen tehtävä, joka voi antaa kattavasti lisätietoa alasta ja valmistaa samalla hyvin kokeessa tulevaan haastatteluun.

Musiikin visualisointi on kiinnostava ja uusi tulokas tehtävien joukossa. Kyseessä on moniaistisuus ja tekstin tai musiikin merkityksen löytäminen. Muun muassa arkkitehtuuria on verrattu musiikkiin: saman tyyppinen rytmi, joka kiinnostaa korvaa, kiinnostaa myös silmää. Massat ja niiden välissä olevat tilat tai täydet alueet ja niiden välissä olevat aukot ovat kuin nuotit ja niiden välissä olevat tauot. Lapin yliopiston tehtävässä haetaan tekstin kuvittamista ja merkityksen löytämistä kun taas Lahdessa näkökulma on abstraktimpi.

Graafisella suunnittelulla kolme vahvaa teemaa ovat juliste- ja nettisivujen visuaalinen maailma, musiikin visualisointi sekä jälleen omakuva, selfie ja minä itse

Muotoilu

Muotoilun aloja ja niiden ennakkotehtäviä on useita (Lapin yliopistoLahden muotoiluinstituuttiAalto-yliopistoMetropolia) mutta niillä kaikilla toistuu jossain muodossa omakuva ja ajankuva, ekologisuus ja kierrätys.

Selfie-teema toistuu myös muotoilussa, erityisesti muodin alan ennakkotehtävissä seurataan megatrendiä. Todellinen selfie-vuosi, jossa taiteilija itse pääsee parrasvaloihin!

Teollisen muotoilun tehtäviä yhdistää kiinnostava teema: ajankuva ja ajassa kiinni oleminen, ajankohtaisten tapahtumien seuraaminen – ja jälleen kerran omakuva, nyt osana ajankohtaista tapahtumaa.

Toinen muotoilun tehtävistä esiin nouseva trendi on kierrätysmateriaalit ja -muotoilu. Tänä vuonna suunnitellaan muun muassa käsilaukku alumiinitölkistä Lahden korumuotoilussa. Saman tyyppisiä tehtäviä on ollut myös sisustusarkkitehtuurin ja arkkitehtuurin ennakko- tai pääsykoetehtävänä useamman kerran. Lisäksi pakkausmuotoilussa suunnitellaan käsisaippuapaketti valtamerimuovista – erittäin ajankohtainen ja tärkeä aihe tänä päivänä. Jätettä syntyy valtavasti ja uudet innovatiiviset keinot sen hyödyntämisessä ovat enemmän kuin toivottuja.

Selfie-teema toistuu myös muotoilussa, erityisesti muodin alan ennakkotehtävissä seurataan megatrendiä.

Taidekasvatus

Taidekasvatuksen aloilla Lapissa ja Aallossa ovat teemoina ajankuva ja muutos. Taidekasvatuksen tehtävät ovat hieman moniselitteisempiä ja toisistaan erottuvia. Aina tehtäviä yhdistävä ajankohtaisuus, yhteiskuntakriittisyys ja muutos ovat kuitenkin mukana tavalla tai toisella.

Lapin tehtävissä on selkeät teemat, ajankuva esineiden kautta ja muutos kollaasin keinoin. Muutos liittyy erityisesti paljon mediassa esillä oleviin aiheisiin. Tämä on hyvin tärkeä ja tyypillinen taidekasvatuksen tehtävä. Muutos voi tapahtua monella tasolla, fyysisemmällä ja abstraktimmalla, tapojen tai tapahtumien tasolla. Jo aiheen valinta on äärimmäisen tärkeä tässä työssä.

Aallon tehtävät antavat abstraktimmat käsitteet työstettäväksi: yksityinen, julkinen, yhteinen. Myös nämä käsitteet voi käsittää monella tasolla. Kiinnostavaa on aina laajempi kuva, moniselitteisyys sekä käsitteen ymmärtämisen tapa. 

Ideoimisen ja tekemisen iloa kaikille kevään hakijoille!

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Sokeripalat rakennusmateriaalinaRakennusarkkitehtuurin opiskelijan Riikka Sourun työ