Skip to content

Tällainen oli minun ennakkotehtävä

Ennakkotehtävien palautus oli viime viikolla ja odottelen täällä jännityksellä huomenna julkaistavia tuloksia. Ennakkotehtävän läpäistyään pääsee toukokuussa järjestettävään matematiikan kokeeseen ja matikan kokeen läpäistyään pääsee kesäkuussa pidettävään nelipäiväiseen piirustus- ja suunnittelukokeeseen.
 
Ennakkotehtävän tehtävänanto:
Tehtävä 1.
Avaruuteen on lähetetty tutkimusalus Diana kohteenaan kaukaista tähteä kiertävä planeetta. Alus on miehittämätön ja varustettu robotiikalla, jonka tarkoitus on etsiä elollista elämää. Tutkimusalus on suunniteltu tekemään planeetalla seuraavat tehtävät: laskeutuminen, ympäristön dokumentointi ja näytteiden keräys. Näitä varten aluksessa on erilaisia ulokkeita.
Rakenna tutkimusaluksen pienoismalli käyttäen: Enintään 50 valkoista korvakkeellista pahvimukia, 50 valkoista halkaisijaltaan 15 cm pahvilautasta ja yksi 20 metrin rulla 30 cm leveää alumiinifoliota.
Tehtävä 2.
Esitä näkymä jossa on laskeutuva aluksesi, planeetan pintaa ja kaksi tai kolme planeetan kuuta. Piirrä ja/tai maalaa kuva vaakasuuntaisena A3-kokoon vapaavalintaisella tekniikalla.
Tehtävä 3.
Laskeutumisvaiheessa aluksesi saa pahoja vaurioita. Repeytymät aluksessa mahdollistavat sisäänpääsyn, jolloin planeetan oliot tulevat tutkimaan alusta. Esitä aluksen sisätilanäkymä tilanteessa jossa oliot tulevat alukseen. Piirrä ja/tai maalaa kuva vaakasuuntaisena A3-kokoon vapaavalintaisella tekniikalla.
 
Miten meni omasta mielestä?
Täytyy todeta, ettei ollut minulle mikään helpoin tehtävä. Minulla oli aluksi selvä visio aluksesta, mutta onneksi jatkoin kertakäyttöastioiden pyörittelyä monta viikkoa, sillä ensimmäinen versioni oli aivan liian pelkistetty ja folio oli aina rypyssä vaikka yritin siitä mitä. Keittiön pöytä oli pitkään täynnä paperisilppua ja purettuja kertakäyttöastioita. Palat alkoivat loksahdella viikko toisensa jälkeen paremmin paikalleen ja olin aluksen lopputulokseen tyytyväinen.
cof
Piirtäminen olikin sitten tämä suurin kompastuskivi. Käytin aluksen tekemiseen niin paljon aikaa, että piirtäminen jäi viimeiselle viikolle tai melkein voisin sanoa että viimeiseen yöhön, kun piirsin 18 h taukoamatta. Huonoin idea ikinä! Valvoin koko yön, mutta paniikin vallitessa koko väsymys unohtui. Toisille piirustusversioille ei ollut aikaa vaan sen yhden ainoan version oli onnistuttava.
cof
Olin kyllä miettinyt heti ennakkotehtävien julkaisusta asti mielessäni, että millaiset piirustukset piirrän ja minulla oli alusta asti selvä visio, että tuntemattoman maan asukkaat muistuttavat käveleviä katkarapuja. Sain piirrettyä avaruusmaisen taivaan omasta mielestä hyvin, kunnes ensimmäinen kompastuskivi, maan pinta! Ai vitsit mitä tuskaa tuo tuotti minulle. Olin kolme tuntia väsännyt pelkkää taivasta ja suurin pelkoni oli, että pilaan tuon koko työn.  Tein piikikkään näköisen maanpinnan ja totesin että ei toimi. Mitäs nyt kun olin piirtänyt sen peiteväreillä!? Millä saan sen peittoon? Ei ole aikaa alkaa tehdä toista piirustusta joten hätä keinot keksii ja 10 kerrosta mustaa väriä päälle. Mitäs sitten kun innostuit mustan kanssa ja huomaat tehneesi ala-asteelaisen mokan, kun olet laittanut horisontin leikkautumaan keskeltä paperia. Teki mieli itkeä, mutta ei voi mitään se on nyt sellainen ja päätän sen vain olevan valmis.
cof
Sisätilan piirtäminen oli toinen nautinnon paikka. Minulla oli paljon suurilinjaisempi idea, mutta neljältä yöllä piirtäessä oli jo fiilis, pakko saada vain valmista ja jatkoin piirustusta mihin olin tehnyt jo yhden olion valmiiksi. Alkuperäinen mahtipontinen ideani ei toiminut tuon katkaravun asettelun takia, joten aloin piirtää vain jotain ja lopputuloksen kolmiulotteisuudessa on kaikkea muuta kuin kehuttavaa. Suurimman osan ajasta käytin kierivän pilarin piirtämiseen, missä ei taas ollut yhtään mitään järkeä, mutta kun sitä oli kiva piirtää.
cof
Näillä mennään. Toivottavasti tuo omasta mielestäni onnistunut alus pelastaisi nuo yön pikkutunteina piirretyt töherrykset.
-Johanna


 

Minkälaisilla töillä menestyt pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!Arkkitehti vs. rakennusarkkitehti

Yhteishaku on meneillään ja tiedän, että siellä vielä osa tuskailee arkkitehdin ja rakennusarkkitehdin koulutusten valinnan väliltä.Halusin kirjoittaa niin selkokieliset eroavaisuudet, että

Lue lisää »

Paperitekniikkaa ja puutikkuja

Nyt sitä kivaa askartelua mitä olen odottanut! Täällä sakset viuhuu ja kuumaliimapistoolit polttaa sormia.En päässyt paperitekniikoiden tunnille joten katsoin luennon

Lue lisää »