Aihe: Tarinoita Teholta

Tarinoita Teholta esittelee joka kuukausi yhden arkkitehtuurin, muotoilun tai taidealojen opiskelijan, joka on ponnistanut Teholta opiskelemaan ja päätynyt mielenkiintoisiin työtehtäviin.

Moi Sanna! Sinulla on värikäs opiskeluhistoria, kerro vähän siitä?

Moikka! Joo, kyllä. Opiskelin kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa ja valmistuin sieltä keväällä 2014. Tällä hetkellä opiskelen Aalto-yliopiston Visual Culture and Contemporary Art -maisteriohjelmassa ensimmäistä vuotta. Vaihdoin siis muotoilun nykytaiteeseen.

Opintojen lisäksi säädän kaikkea mahdollista aina kun ehdin, tällä hetkellä työn alla on esimerkiksi teos Fiskarsin kesänäyttelyyn. Lisäksi olen mukana työryhmässä, joka pyörittää avointa kulttuuritila Asematilaa Huopalahden vanhassa asemarakennuksessa.

Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla

Viime kesänä toimit myös ruokapyöräyrittäjänä – mistä idea siihen?

Ruokapyörä Grillari on jatkoa mun opinnäytetyölle Safkakärrylle, jonka tein Muotsikkaan. Idea lähti kiinnostuksesta julkista tilaa ja ruuanlaittoa kohtaan, lopulta se sai muodon Safkakärrynä.

Vuoden verran hauduttelin ideaa, että jaksaisiko sitä kehittää eteenpäin. Sitten hyvä ystäväni ja silloinen kämppis Onni kysyi, että kiinnostaisko mua jatkaa projektia. Haettiin apurahaa ja saatiin se, jonka jälkeen pyörä piti vaan rakentaa ja ruveta hommiin. Toinen hyvä kaverini Olli teki Grillarin graafisen ilmeen.

 

Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla

Miten sujui ensimmäinen kesäsi yrittäjänä?

Viime kesä meni ihan hyvin, tosin säät ei olleet ihan otolliset puistogrillailulle… Ja taisin olla sen ainoan lämpimän viikon vielä itse Berliinissä, joten meni sitten sekin hyvä viikko sivusuun! Mutta vuokrauksia tuli ihan kivasti ja oli hauska nähdä miten fiiliksissä jengi oli Grillarista. Sain myös paljon hyvää, rakentavaa palautetta ihan kasvotusten.

Nähdäänkö Grillari tulevana kesänä Helsingin puistoissa?

Tarkoituksena olisi jatkaa Grillarihommia ens kesänä, mutta ehkä vähän rennommalla otteella. Tuollaisen pikkubisneksenkin pyörittämiseen saa kulumaan aika paljon energiaa ja aikaa.

Muotoilija, nykytaiteen opiskelija Sanna Ritvanen toteutti liikeideansa ruokapyörä Grillarin avulla

Mikä on tärkein oppi, jonka Grillari-projektista sait?

Se, että aina kannattaa yrittää ja tehdä hommat loppuun saakka. Siitä sitten näkee, että mistä tykkää ja missä on hyvä. Iste esimerkiksi huomasin, että mua ei niinkään kiinnosta se bisneksen pyöritys, vaan se, että jengillä on kivaa.

Joko tiedät, mitä aiot tehdä isona?

Koitan edetä fiiliksen mukaan ja katsoa mitä tulee eteen, niillä eväillä on tähänkin asti pötkitty. Tällä hetkellä kiinnostaa eniten taide. En ole mikään intohimoinen bisnestyyppi ja tämänhetkiset opinnot tuntuu enemmän omalta jutulta kuin muotoiluopinnot. Toki niistä oli paljon hyötyä, ja muotoilijuus tulee varmasti aina näkymään työskentelyssäni – en kuitenkaan halua ahtaa itseäni yhteen laatikkoon, jossa lukee ”muotoilija” kun tykkään tehdä niin paljon muutakin. Tosin en halua olla myöskään ”taiteilija”-laatikossa.

Kuvat: Erkka Malkavaara, Markus Katiska

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

Santtu Hyvärinen BIG:n toimistollaTehon opiskelijat juhlivat saamiaan opiskelupaikkoja