Skip to content

Tehon alumneja kaikilla palkintosijoilla Linnanniemen kansainvälisessä ideakilpailussa

Teholaisten menestys ei suinkaan lopu pääsykoemenestykseen ja opiskelupaikan saantiin, vaan jatkuu myös koulussa sekä työelämässä. Turun Linnanniemen kansainvälisen ideakilpailun tulokset on nyt julki ja Tehon alumneja löytyy upeasti kaikilta palkintosijoilta: ensimmäiseltä, toiselta ja kolmannelta! Tehon alumnit keräsivät myös yhden kunniamaininnan ja yhden lunastuksen! Lisäksi kysyimme voittajatiimin jäseneltä ja entiseltä Teholaiselta Santtu Hyväriseltä voittajaidean syntymisestä, sekä vinkeistä menestyksekkääseen uraan.

Linnanniemen ideakilpailussa etsittiin kokonaisvaltaista ideaa, joka yhdistää Turun linnan ympäristön ja Aurajokisuun länsirannan kunnioittaen niiden historiaa ja ympäristöä. Kilpailun järjesti Turun kaupunki yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto ry. SAFA:n ja Suomen Maisema-arkkitehtiliitto MARK:n kanssa.

Kaiken kaikkiaan viisi Tehon alumnia palkittiin kilpailussa:

  1. palkinto: After Party (Giedrius Mamavicius, Gabriele Ubareviciute ja Tehon alumni Santtu Hyvärinen) sekä Sitowise Oy idealla Kolme palaa.
  2. palkinto: Anttila & Rusanen idealla H2Å, jossa mukana Tehon alumni Tommi Junnola.
  3. palkinto idealle Kolme, jossa mukana Tehon alumni Henri Jessen-Juhler.
  • Kunniamaininta: Uomat, jossa mukana myös 2. palkinnon saanut Tommi Junnola.
  • Lunastus: Studio A/H idealla Tides, jossa edustivat Tehon alumnit Inka Norros ja Kirsti Paloheimo.

Kaikki palkinnon saaneet näkee SAFA:n sivuilta!

Havainnekuva museoalueesta 1. sijan kilpailutyöstä Kolme palaa. Kuva: Giedrius Mamavicius, Gabriele Ubareviciute ja Santtu Hyvärinen

Kilpailun sivulla nähtävissä arvostelupöytäkirjassa voittajaidea Kolme palaa on saanut erityisesti kehuja sen tasapainoisuudesta ja Turun linnaa kunnioittavasta ratkaisusta, jossa luonto ja käytettävyys ovat kuitenkin keskeisessä osassa.

Haastattelimme voittajatyössä mukana ollutta Santtu Hyväristä, joka oli Teho-Opiston kursseilla kahtena vuonna ennen 2011 alkaneita arkkitehtuurin opintoja Oulun Yliopistossa. Hyvärinen on valmistunut yliopistosta vuonna 2019, mutta ehtinyt työskentellä Suomen lisäksi jo Kööpenhaminassa ja New Yorkissakin maailmankuulussa arkkitehtitoimistossa BIG:llä (Bjarke Ingels Group). (Lue myös Santun kokemuksista BIG:llä New Yorkissa). Linnanniemen kilpailuun hän lähti Liettualaisessa After Party arkkitehtitoimistossa työskentelevien ystäviensä kautta.

Voittajatyön idea ja toteutus

Kolme palaa -idea koostuu nimensä mukaisesti kolmesta eri alueesta ts. palasta. Idea lähti Hyvärisen mukaan liikkeelle kohteen ympäristöstä ja sen eri elementeistä, keskeisenä näistä kilpailuohjelmassakin painotettu Turun linna. Ensimmäisen palan muodosti linnapuisto, jota jatkettiin rantaan asti. Länsipuolen palaan kehitettiin käsityöläiskortteli tai satamakaupunki-alue, joka yhdistyy Turun saaristoon ja satamaan. Viimeinen pala alueen itäreunassa yhdistää linnaniemen Turun keskustaan. Sinne ehdotuksessa tarjottiin asuinrakentamista ja Aurajoen varteen erilaisia kaupallisia mahdollisuuksia ja liiketiloja. Suunnitelmassa piti myös löytää paikka Turun tulevaisuus ja historiamuseolle, joka Kolme palaa -ehdotuksessa sijoitettiin puiston ja satamakaupungin rajalle muodostaen kolmen museon kokonaisuuden yhdessä Forum Marinumin ja Turun linnan kanssa.

Havainnekuva kaupunkinäkymästä 1. sijan kilpailutyöstä Kolme palaa. Kuva: Giedrius Mamavicius, Gabriele Ubareviciute ja Santtu Hyvärinen

Tulevaisuuden näkymät ja vinkit arkkitehtuurin opiskelijoille

Tällä hetkellä Hyvärinen on töissä Soini&Horto arkkitehtitoimistolla, jonka lisäksi hänen tarkoituksenaan on jatkaa yhteistyötä suomalais-liettualaisen kilpailutiimin kanssa. Linnaniemen hanketta lähdetään edistämään ja asemakaavoille ollaan hakemassa poliittista vahvistusta. Projektin toteutettaisi pitkällä aikavälillä pienemmissä osissa, mutta tulevaisuuden ja historian museo olisi ideaalitilanteessa valmiina 9-vuoden sisällä Turun 800-vuotis päiväksi.

Santtu Hyvärisen kiinnostavan urakehityksen vuoksi kysyimmekin häneltä vielä vinkkejä arkkitehtuurin opiskelijalle, joka haluaa menestyä urallaan:

Santtu: Paras vinkki on se, että pysyy mahdollisimman uteliaana ja tutkii monipuolisesti erilaisia asioita. Ei ole yhtä tapaa tehdä suunnittelua ja arkkitehtuuria. Tärkeää on tietysti uskoa itseensä ja tehdä kovasti hommia niin sillä pääsee kyllä pitkälle.

Hyvärinen mainitsee saaneensa Teho-Opistolta hyvät eväät opintoihinsa ja uralleen. Haluammekin vielä onnitella häntä ja kaikkia muita kilpailun sijoituksista!

Havainnekuva 1. sijan kilpailutyöstä Kolme palaa. Kuva: Giedrius Mamavicius, Gabriele Ubareviciute ja Santtu Hyvärinen

Haluatko yhtä hienon uran kuin Santtu?

Tehon kurssien avulla pääset askeleen lähemmäs unelmiasi! Kattavasta kurssivalikoimasta löydät omaan lähtötasoosi sopivan kurssin, jonka myötä pääset treenaamaan yhdessä ammattitaitoisten opettajien ja samanhenkisten oppilaiden kanssa! Kurssit täyttyvät nopeasti, joten ilmoittaudu jo tänään!