Ulkomailla opiskelu

Ulkomaille opiskelemaan ammattimaisen portfolion avulla – Teho-Opistolta 100% ulkomaille hakeneista on saanut opiskelupaikan.

Ulkomailta huikeita mahdollisuuksia

Arkkitehtiopiskelija Noora Kassinen lähti kolme vuotta sitten Lontooseen, jossa työelämään kannustava yliopistomaailma on avannut hänelle hienoja tilaisuuksia ja kokemuksia.

”Lontoossa on paljon arkkitehtuuria opettavia yliopistoja, ja monet niistä ovat maailman mittakaavassa aivan huippuluokkaa. Arkkitehtiopiskelijoita kannustetaan vahvasti mukaan työelämään. Käytäntö on, että kandivaiheen jälkeen tehdään vuosi tai kaksi töitä ennen maisterivaiheen aloittamista. Koska koulu on eräänlaista luovuudella leikkimistä, on hyvä, että sen vastapainoksi pääsee opiskelemaan työn käytäntöjä ja todellisuutta oikeissa alan töissä.

Toisin kuin Suomessa, täällä eivät opetussuunnitelmat ole niin tarkkoja ja määrääviä, vaan opetuksen sisältö riippuu pitkälti opettajasta. Se aiheuttaa toki myös sen, että opetuksen laatu on paljon opettajasta kiinni. Omalle kohdalleni sattuneet opettajat ovat olleet onneksi todella ammattitaitoisia ja motivoivia.

Lontoossa opiskeluun odotetaan panostusta myös iltaisin ja viikonloppuisin, mutta toisaalta sen vastapainoksi käydään kyllä porukalla juhlimassa ja rentoutumassakin – opettajat ovat mukana, tietenkin. Myös erilaiset yliopiston kautta järjestetyt matkat ovat olleet ihania ja opettavaisia, ja on mieletöntä, miten paljon vaivaa opettajat näkevät niiden toteutumisen eteen. Olemme olleet muun muassa road tripillä Sveitsissä ja Italiassa sekä projektityöhöni liittyvällä opintomatkalla Espanjassa.

Englannin yliopistoissa kurssijärjestelmä on melko joustamaton, joten opintoihin on todella sitouduttava. Täällä edetään vuosi kerrallaan, eikä kurssien järjestykseen ole mahdollista vaikuttaa itse. Sitoutumiseen toki vaikuttaa jo sekin, että täällä opiskelu on kallista. Lukuvuosimaksumme kolminkertaistuivat viime vuonna, ja nyt yhdestä yliopistovuodesta saa pulittaa yli kymmenentuhatta euroa. Onneksi maksuihin saa haettua stipendejä, joten koko summa ei välttämättä tule itselle maksettavaksi.

Ulkomailla opiskelu on avannut ainakin minulle mahtavia seikkailuja ja kokemuksia. Olen päässyt osallistumaan muutamiin erilaisiin suunnittelukilpailuihin ja saanut niistä yllättävää menestystäkin, osallistunut lyhytelokuvan tekoon sekä päässyt töihin entiselle opettajalleni opintojen ohella. Kun ympärillä on paljon kansainvälisiä ihmisiä, on verkostoa helppo rakentaa ja päätyy mukaan kaikenlaiseen mielenkiintoiseen.”

Ammattimaisella portfoliolla ulkomaisiin yliopistoihin

Ulkomaille opiskelemaan hakevilta vaaditaan hakuvaiheessa portfolio sekä suositukset. Myös osaan suomalaisista yliopistoista ja ammattikorkeakouluista vaaditaan portfolio.

Ammattimaisessa portfoliossa tehtävien sisällöt ovat kiinnostavia ja tehtävät on valittu tarkasti hakijan parhaiden töiden joukosta. Portfolion tulee olla harkiten koottu, yhtenäinen kokonaisuus, joka esittelee hakijan mahdollisimman monipuolisesti. Portfolio kootaan piirustuksista, maalauksista sekä pienoismallien valokuvista.

Teho-opiston kursseilla tehdyistä töistä kootaan opiskelijalle ammattimainen portfolio opettajien ohjauksessa.

”Uskon, että Teholla kootun portfolion ansiosta vältin pohjavuoden, jonka tarkoitus on kehittää opiskelijoiden luovuutta printin teon, maalauksen, piirtämisen ja rakentamisen muodossa. Portfolion latasin Coroflot.portfolio -sivustolle, joka nopeutti ja helpotti hakuprosessia. Lontoon kouluissa suurin merkitys oli portfoliolla, ei niinkään koulumenestyksellä,” University of East Londonissa arkkitehdiksi opiskeleva Noora Kassinen kertoo.

Tiesitkö, että…

100 % Teholla portfolion koonneista on päässyt sisään johonkin hakemistaan yliopistoista.

Kiinnostaako opiskelu ulkomailla?

Katso sopiva kurssi kurssitarjonnastamme ja kokoa portfolio ulkomailla opiskelua varten.

Hakuprosessi ulkomaille

Ulkomaisten taidekorkeakoulujen hakuprosessi sisältää seuraavat osat:

  • Portfolio omista töistä
  • Suosittelukirje esimerkiksi omalta opettajalta tai alan työnantajalta
  • Oma motivaatiokirje eli hakemus, jossa perustelet, miksi haluat opiskella kyseistä alaa
  • IELTS tai vastaava kielitesti
  • Koulutodistukset

Tietoa eri maiden arkkitehtuuri- ja taidekoulutuksiin hausta löydät täältä:

Skotlanti: 

Huom! Skotlannin yliopistoissa opetus on opiskelijalle ilmaista.

Iso-Britannia: 

Ruotsi:

Viro:

Kirjoita hakusi ja paina Enter