Aihe: Ajankohtaista, Kurssit, Tarinoita Teholta

Vuorovaikutteinen etäopetus pitää huolen, että jokainen voi saada valmennuskurssilta maksimaalisen hyödyn – aikatauluista ja asuinpaikasta riippumatta. Tehon etäopetus muotoilun, taiteiden ja arkkitehtuurin aloille uudistettiin vuosi sitten ottamalla käyttöön virtuaaliset luokkahuoneet sekä videoluennot.

Paljon innokkaita oppilaita, mutta liian pitkä matka. Monta kertaa haave valmennuskurssista tuntui kaatuvan joko välimatkaan tai aikataulujen haastavuuteen. Teho-Opistolla tultiin tulokseen, että myös etäopiskelijoille halutaan tarjota paras mahdollinen kokemus ja läsnäoleva opettaja, joka on tavoitettavissa. Ajatus oli kytenyt pitkän aikaa ja etsimme esimerkkejä miten muut oppilaitokset ovat järjestäneet etäopetuksen Suomessa ja ulkomailla. Emme kuitenkaan löytäneet tarpeeksi hyvää esimerkkiä, joten niinpä vuosi sitten käärimme hihat ja ryhdyimme kehittämään Teho-Opiston tapaan uusia opetusmenetelmiä, tällä kertaa taideaineiden etäopiskeluun.

Tavoitteena paras etäopetuskokemus

Aikaisempina vuosina olimme tarjonneet etäopetusta SlideSharen, kurssigallerian ja sähköpostin välityksellä ja sekin oli jo paljon enemmän kuin itseopiskelua, mutta Teho-Opistolla haluttiin tarjota oppilaille enemmän. Kuluneiden vuosien palaute koottiin yhteen, jonka pohjalta etäopetusta ryhdyttiin parantamaan. Ajatuksena oli – ja on edelleen – halu tarjota parasta ja laadukkainta etäopetusta taiteen ja arkkitehtuurin aloilla. Tavoitteenamme oli tarjota etäopetusta, joka olisi yhtä tehokasta ja innostavaa kuin opettajan luokkahuoneessa pitämä henkilökohtainen ohjauskin.

Ja luokkahuoneeseen etäopiskelijatkin nykyisin pääsevätkin. Sähköpostiin pohjautuneesta vuorovaikutuksesta siirryttiin virtuaaliseen luokkahuoneeseen, jossa opettajat pitävät video-luentoja, oppilaat tekevät tehtäviä ja opettajat antavat palautetta tehdyistä tehtävistä videokritiikeillä ja henkilökohtaisesti jokaisesta harjoitustyöstä. Uudistus onnistui, sillä oppilailta saatu palaute on ollut huikean hyvää.

– Etäopiskelijat ovat tykänneet tosi paljon videoista. Tsemppi välittyy niistä ja kauden päättäjäisiin saapuneet etäopiskelijat kertoivat ”kaikki tuntui niin tutulta, ihan kuin olisimme olleet itse paikalla”, kertoo Tehon tekniikkavelho Kimmo uudistuneen opetuksen vastaanotosta.

 

Joustoa laadusta tinkimättä

Etäopiskelun valttina on aikataulujen joustavuus ja paikasta riippumattomuus. Opetus on kehitetty vaihtoehdoksi sellaisille oppilaille, joiden matka lähiopetukseen on liian pitkä tai opiskelu- tai työaikataulujen takia kurssille osallistuminen ei onnistu. Myös lähikurssilaiset hyötyvät etäopetuksesta, sillä he voivat käyttää etäopetuksen materiaaleja esimerkiksi matkoilla ollessaan, sairastuessaan tai ihan vain kerratakseen asioita.

Teholle hankittiin vuosi sitten videokamera, jonka käyttöä alettiin rohkeasti harjoitella. Opettajat heittäytyivät virtuaalisen opetuksen maailmaan ja ovat tavoitettavissa näppiksen tai puhelinsoiton päässä. Kun kysymyksiä tulee mieleen, yhteyden ottamiseen kannustetaan. Siksi opettajat ovat aina tavoitettavissa.

Pitää sanoa, että olin hyvin skeptinen alussa video-opetuksen onnistumisesta, mutta ylititte totaalisesti odotukseni. Loistavasti järjestetty etänä, hyvä te!

Etäoppilas saa tunteen kuin olisi itse läsnä luokkahuoneessa. Esimerkiksi kritiikkivideoilla tarkastellaan kurssikavereiden töiden saamaa palautetta, jonka näkeminen on hyödyllistä oman oppimisen kannalta.

Kävi miten kävin oman sisäänpääsyn kanssa, nyt varsinkin kokeiden ollessa takana pystyn allekirjoittamaan oman kehityksen kurssin ansiosta ja siitä suuri kiitos koko Tehon porukalle! Opettajat ovat kaikki omalla tavallaan antaneet paljon. Kritiikivideot olivat mielestäni kurssin hedelmällisin osa (itse kurssitöiden tekemisen lisäksi) ja niistä välittyi jokaisen opettajan välittäminen, ammattitaito ja palo hommaan, mutta aina pilke silmäkulmassa 😉

Etä-maxilainen, 2015-2016

Etäopiskelua harkitessa huolia mieleen saattavat nostaa oman ajankäytön hallinta sekä harjoittelun ohjaaminen. Miten pysyn opiskelurytmissä kiinni? Totta on, että niin etä- kuin lähiopiskelukin vaatii itsekuria: kotitehtäviä on ja treenaaminen on loppupeleissä itsestä kiinni. Etäopetuksen tarkoituksena on simuloida valmennuskurssi mahdollisimman samanlaisena kuin lähiopetus. Säännöllinen viikkorytmi toistuu etäopetuksessakin, joka on pitkäjänteisen harjoittelun kannalta tärkeää.

Omalla kohdalla täytyy sanoa, että ilman kurssia ei olisi mitään mahdollisuuksia päästä kouluun. En olisi luultavasti selvinnyt edes ennakkotehtävistä eteenpäin. Kaikki kurssilla käydyt asiat eri tekniikoista lähtien ovat todella tärkeitä varsinkin kun omalla kohdalla osaaminen syksyllä oli todella heikkoa. Nyt kuitenkin on paljon varmempi olo ja osaa varautua kaikennäköisiin koetehtäviin.

Etä-maxilainen, 2015-2016

Etäopiskelijat saavat kokea aitoa tsemppiä, jotta harjoittelu sujuisi mahdollisimman kivuttomasti ja opiskelu ei tuntuisi opiskelulta. Fiilis yhteenkuuluvuudesta onkin välittynyt myös ruudun toiselle puolelle ja auttanut harjoittelussa. Yksi tärkeä tekijä on vertaistuki, jota on aina saatavilla.

Ruusuja: 1. Kysymyksiin vastattiin aina ja nopeasti. 2. Kannustava ilmapiiri välittyi myös etäkurssin kautta.

Etä-maxilainen, 2015-2016

Opiskelijoiden yhteinen keskusteluryhmä ei ole rajattu etä- ja lähikurssilaisiin, vaan se on koko kurssiryhmälle tarkoitettu avoin tsemppauskanava. Kurssikaverit tulevat tutuiksi videoluennoilta ja keskusteluista. Kasvotusten voi tutustua Tehon illanvietoissa ja etäkurssilaiset ovat aina tervetulleita piipahtamaan kurssitiloissa Kaisaniemessä. Etäopiskelijoiden halutaan saavan myös fiilis siitä, että opiskelu Teholla on enemmän kuin valmennuskurssi.

Vaikka palaute on ollut erinomaista, ei kehitystyötä ole silti jätetty kesken. Etäkurssien uudistuminen ja parantaminen jatkuu edelleen oppilaiden kanssa. Vierivä kivi ei sammaloidu.

-Nina

 

 

P.S. Opiskelijamme Veera muutti kesken lähikurssin ulkomaille ja kirjoitti kokemuksistaan sekä lähi- että etäopetuksessa, kannattaa tutustua!

Tuoreimmat kirjoitukset

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter