Skip to content

Aalto-Yliopisto Visuaalisen viestinnän muotoilu Ennakkotehtävät 2024

Aalto-Yliopiston vuoden 2024 Visuaalisen viestinnän muotoilun Ennakkotehtävät on nyt julkaistu Aallon sivuilla! Tästä blogista löydät opettajan analyysit tehtävistä. Aallon Visuaalisen viestinnän muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri, muotoilija, taiteilija ja tutkija Laura Aalto-Setälä!

Tänä vuonna Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnänkin hakijat pääsevät tekemään kolmiulotteisia malleja! Tehtävissä pääsee näyttämään omaa luovaa ajatteluaan hyvin monipuolisesti ja vapaasti!

Laura Aalto-Setälä

Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Aalto-Yliopiston Sivuilla!

Visuaalisen viestinnän muotoilu Ennakkotehtävät 2024

Tehtävä 1: MOTIVAATIO

TOTEUTUS

Tee yksisivuinen visuaalinen motivaatiokirje, jossa kerrot kuvin ja sanoin miksi haluat visuaalisen viestinnän muotoilijaksi. Tekstin pituus saa olla enintään 50 sanaa. Tekstistä ei saa käydä ilmi henkilötietoja, joista sinut voidaan tunnistaa

ARVIOINTIPERUSTEET

Sisältö, viestivyys ja persoonallisuus; visuaalisten elementtien ja tekstin suhde.

Opettaja Lauran Kommentit

Onpa hauska tehtävä! Tehtävässä siis pyydetään käytännössä tekemään yksisivuinen taitettu kuvasarja, jota täydennetään tekstillä ja jonka pitää kertoa sinun motivaatiostasi alalle. Annettu sanamäärä (50) on niin vähän, että teksti on tässä motivaatiokirjeessä sivuosassa. Tehtävänanto on hyvin vapaa, mutta muistathan miettiä kuvien kohdalla, millainen kuvakulma ja rajaus viestisi parhaiten, ja minkä verran tilaa annat eri kuville. Fontin kanssa voi leikitellä, mutta tärkeintä tekstin kanssa on että se on siistiä ja helposti luettavaa, ja itse fonttia suuremmassa roolissa on tekstin yhteensommittelu suhteessa kuviin.

Vaikka palautettava työ on kuvallinen, on tässä tehtävässä paljon tekemistä jo ennen kuvallista toteutusta. Kuten perinteisen sanallisen motivaatiokirjeen kohdalla, kannattaa alkaa jo heti tehtävänannon nähtyään kirjata ylös asioita, joita voisi mainita. Jos motivaatiokirjeen kirjoittaa yhdellä istumalla, unohtuu helposti todella oleellisia asioita. Ja päinvastoin, ei kirjeen sisällön valitseminen ole ollenkaan hankalaa jos on jo parin viikon aikana pallotellut sisältöideoita mielessään ennen varsinaisen työn tekemistä

Tehtävä 2: KOLME LEIMASINTA

TOTEUTUS

  • Ideoi ja toteuta kolmen leimasimen sarja, jonka avulla voit viestiä itse määrittelemääsi asiaa.
  • Anna leimasinsarjalle nimi, josta käy ilmi viestittävä asia.
  • Tee leimasimet kotiympäristöstä tai luonnosta löytyvistä materiaaleista. 
  • Ota valokuva valmiista leimasimista sekä leimasimien jäljestä paperilla tai muulla materiaalilla.
  • Kuvat tulee esittää yhdellä sivulla pdf-dokumentissa.

ARVIOINTIPERUSTEET

  • Kekseliäisyys
  • viestivyys
  • selkeys
  • visualisointitaidot.

Opettaja Lauran kommentit

Tällä kertaa visuaalisen viestinnänkin hakijat pääsevät tekemään kolmiulotteisia malleja! 

Tämä tehtävä alkaa konseptoinnilla: mitä haluaisit leimasimilla sanoa ja minkälaiseen tarkoitukseen niitä käytettäisiin eli mitä niillä olisi tarkoitus viestiä. Tehtävänanto on tarkoituksellisen vapaa ja kun ensimmäisenä arvosteluperusteena on kekseliäisyys, saa nyt irrotella ideoinnin kanssa ihan kunnolla. Sarjallisessa työssä on myös tärkeä varmistaa, että sarjan osat ovat riittävän erilaiset jotteivät ne tunnu toisteisilta, mutta että niissä on kuitenkin jokin mikä saa ne tuntumaan kolmen sarjalta. 

Itse leimasinten ulkoasun suhteen ei kannata olla liian kriittinen: tämän tehtävän arvosteluperusteissa ei ole rakentelutaitoja vaan visuaalista viestivyyttä, ja leimasimista halutaan nähdä kuvat jotta ymmärrettäisiin, millaisella välineellä leimat on painettu. Työn idea ja leimasimen jälki ja sen viestivyys ovat tässä tehtävässä paljon tärkeämpiä kuin itse leimasimen ulkoasu.

Tehtävä 3: MITÄ NYT

TOTEUTUSTAPA

vapaa, palautus kolmesivuisena PDF-tiedostona.

ARVIOINTIPERUSTEET

  • Omaperäisyys
  • luova-ajattelu
  • idean välittyminen. 

Opettaja Lauran Kommentit

Tässä tehtävässä vapaan ilmaisun linja jatkuu! Nyt suoritustapa on täysin vapaa, mikä on toisaalta ihanaa, toisaalta taas todella vaikeaa. Kun toteutustapa on vapaa, on valittu tekniikka oleellinen osa työtä, mikä tekee tästä tehtävästä sellaisen, että alkuun voi tuntua mahdottomalta tehdä yhtään minkäänlaisia valintoja aiheen käsittelyn tai tekniikan suhteen. Kannattaa valita itselle vahvin ja ominaisin tekniikka toteutukseen ja vaikka miettiä, millaiset asiat, teemat ja ongelmat ovat läsnä omassa elämässä juuri nyt.  

Vapaa toteutus tarkoittaa, että työsi voi olla maalaus, veistos, juliste, runo, oma fontti, matematiikkaa, essee tai vaikkapa valokuva. Ainoa rajaus on, että kuvan siitä täytyy toimia pdf-muotoisena, joten oikeastaan pois on rajattu ainoastaan videomuotoinen tai tilassa koettava taideteos. Mitä se onkaan, nyt saa ja täytyy päästää mielikuvitus valloilleen. Kun tehtävän ainoina arvosteluperusteina on “Omaperäisyys, luova ajattelu ja idean välittyminen”, on nyt todella tärkeää irrotella ideoinnin kanssa ja kunnolla. Muista että ideat, jotka tulevat mieleesi ensimmäisinä, ovat todennäköisimmin niitä, jotka tulevat myös muille otsikosta mieleen. Siksi perinpohjainen ideointi kannattaa.

Vaikka niitä ei arvosteluperusteissa mainita, ovat viestivyys ja visuaalisuus tässä myös tärkeitä. Mikäli kuvan viesti ei välity, ei omaperäisyys ja kekseliäisyys myöskään pääse oikeuksiinsa. Tässä tehtävässä ei siis voi ajatella, että nyt voi visuaalisten elementtien kanssa oikaista, vaan kaikki kuvan teon perusperiaatteet sommittelusta ja värien käytöstä valon ja varjon esitykseen kannattaa pitää työtä tehdessä mielessä.

Luovien alojen hakukohteet ja Ennakkotehtävät 2024

Aalto-Yliopiston lisäksi moni muu taidealojen hakukohde sisältää valintaa karsivat ennakkotehtävät. Tarjoammekin useista näistä yksilöidyt analyysit helpottamaan tehtävien tekoa! Klikkaa alta itsesi muiden hakukohteiden tietoihin, sekä vuoden 2023 analyyseihin

Piirustuskilpailu 2025:
Minä

Millä tavalla esittelisit itsesi uudelle ihmiselle? Mitä kertoisit ja mitä mahdollisesti jättäisit kertomatta? Teho-Opiston vuoden 2025 piirustuskilpailussa pääset kertomaan jotain

Lue lisää »