Skip to content

Anneli läpäisi neljät pääsykokeet – Katso kuvat töistä!

Teho-Opiston Maxi-kurssin käynyt Anneli Trifonova oli jo pitkään unelmoinut sisustusarkkitehtuurin opinnoista. Unelma toteutui kesällä 2023, kun hän läpäisi yhteensä neljän eri korkeakoulun ennakkotehtävät ja pääsykokeet – loistavin tuloksin! Syksyllä alkavatkin opinnot Aalto-Yliopistossa. Annetaanpa Annelin itsensä kertoa lisää eri koulujen pääsykoetehtävien tekemisestä! Jatka siis lukemista ja katso kuvat menestyksekkäistä töistä!

Hei taas! Olette jo aikaisemmin saattaneet lukea Tehon blogista, että hain neljään eri korkeakouluun sisustusarkkitehtuurin linjalle: Aalto Yliopistoon, LAB Ammattikorkeakouluun, Metropoliaan ja XAMKiin. 

Olin niin onnellinen, kun sain kutsut pääsykokeisiin kaikista korkeakouluista! Sen jälkeen asetin itselleni tavoitteen: nappaa kaikki sisustusarkkitehtuurin opiskelupaikat hyvillä pisteillä. 

Työpaikalla sovin etukäteen vapaapäiviä valintakokeita varten. Asetin itselleni heti tavoitteen päästä Aallon toiseen vaiheeseen, kun yliopiston sisustusarkkitehtuurin koe on kaksivaiheinen.

No niin. 10 intensiivistä pääsykoepäivää edessä. Let’s go! 

XAMK Pääsykokeet

Ensimmäisen osan pääsykokeista XAMK ammattikorkeakoulu järjesti etänä. Jatkoon pääsisi 60 parhaat pisteet saanutta hakijaa. Aamulla kello 8.00 XAMKin nettisivulta löytyi 2 tehtävää. Ne piti palauttaa samana päivänä klo 15 mennessä. 

Tehtävä 1. PEHMEÄÄ JA KOVAA

Piirrä A3 paperille mustavalkoinen perspektiivikuva kahvilan näkymästä. Piirroksen tulee välittää näkymän tilallinen vaikutelma sekä näkyvien esineiden materiaalien tuntu.

Mielenkiintoinen tehtävä! Tykkään rakentaa perspektiiviä ja suunnitella tiloja! Olin tyytyväinen työhöni! 

– Anneli

Tehtävä 2. TARINAN KUVITUS

Tee värillinen kuva tarinan pohjalta, niin että olet itse osa tarinaa: 

Nyt aion kertoa Zenobian kaupungista, jossa ihmeellistä on tämä: vaikka se sijaitseekin kuivalla maaperällä, se seisoo hyvin korkeilla pilareilla, talot ovat bambua ja sinkkiä, niissä on puujaloissa seisovia monia terasseja ja parvekkeita, ne menevät ristiin rastiin ja niitä yhdistävät puu- ja köysitikkaat, talojen yllä on kartiokattoisia näköalaterasseja, vesitynnyreitä, tuuliviirejä ja taloista sojottaa väkipyöriä, ongensiimoja ja nostureita. 

Olen tehnyt jo aikasemmin piirustuksia tarinan pohjalta. Minulla ei ole yleensä ollut vaikeuksia tällaisten tehtävien kanssa, mutta kun ensimmäinen tehtävä vei paljon aikaa, jouduin tekemään toisen kiireessä. Sen takia en ollut täysin tyytyväinen. Myöhemmin sain silti kutsun valintakokeen toiseen osaan ja ensimmäisestä päivästä tulikin täydet pisteet: 40/40! 

– Anneli

Tehtävä 3.

Tee kolmiulotteinen abstrakti taideteos paperista, mikä kuvaa pehmeetä ja kovaa sekä miten se siirtyy yhdestä toiseen.  

Toinen osa pääsykokeista järjestettiin Kouvolan kampuksella. Sinä päivänä heräsin neljältä aamulla ja menin junalla Helsingistä Kouvolaan. Olin koko päivä niin väsynyt, että en pystynyt keskittymään tehtäviin. Ideat eivät vain tulleet päähäni. Tein paljon luonnoksia, mutta en keksinyt mitään hyvää. Loppujen lopuksi sain idean, mutta en silti ollut tyytyväinen.

– Anneli

Tehtävä 4.

Rakenna kahden henkilön näkötorni grillitikuista, paperista ja langasta. Mittakaava 1:10.  Piirrää/maalaa näkötorni A3 paperille. Aikaa tehtävän suorittamiseen 3 tuntia.

Apua! Kolme tuntia! Miten saada hyvän idean ja rakentaa näkötornin ANNETUSSA MITTAKAAVASSA 15cm tikuista ja paperista niin lyhyellä ajalla?! Tarkoittaako se, että jos suunnitelmani näkötorni olisi luonnossa 10 metriä, kyseisessä mittakaavassa se olisi metri mittainen? Suunnittelin aikani niin, että 2 tuntia menee näkötornin ideoimaan ja sen toteutukseen ja viimeinen tunti menee maalaukseen. Lopputulokseen en ollut yhtään tyytyväinen, koska pienoismalli tuli paljon matalampi, niin kuin olin alussa suunnitellut. Piirustuksen tein akvarelliväreillä. Palautin työn viimeisenä sekunnilla. Kokeiden jälkeen jäi epävarma fiilis.

– Anneli

Kesäkuun alussa sain tulokset ja olin suunnattoman yllättynyt kun sain täydet pisteet: 100/100!

– Anneli

LAB Pääsykokeet

LAB muotoiluinstituutin kolmen päivän pääsykokeet järjestettiin Lahden kampuksella. Ensimmäisenä päivänä tutustuin ihmisiin, jotka olivat tulleet pääsykokeisiin, kuten minäkin. Oli helpottavaa pystyä jakamaan jännitystä muiden kanssa!

Tehtävä 1.

Suunnittele ja valmista pienoismalli puutikuista ja/tai rautalangasta vähintään viidelle takille tarkoitetusta vaatesäilyttimesta. Lisää palautettavan malliin yhtä takkia kuvaava esimerkkikangas. Mittakaava 1:5 Arviointiperusteet: Idean omaperäisyys, rakenteen kestävyys ja tukevuus, tarkoituksenmukainen materiaalin käyttö, käytännöllisyys ja toimivuus, mallin siisteys ja tekninen viimeistelytaso.

Oli hauskaa tehtävää! Toteutettu idea ei tullut heti päähän. Ennen kuin sain sen, tein paperilla n.10 eri luonnoksia ja pari esimerkkiä puutikuista. Lopputulokseen olin ihan tyytyväinen.

– Anneli

Tehtävä 2.

Täydellinen paikka keskittymiselle. Pohdi millaisessa tilassa tai ympäristössä sinä mieluiten tekisit valintakoetehtävää. Pohdi myös minkälaiset kalusteet, värit ja materiaalit sopisivat tähän keskittymistä vaativaan suunnittelutyöhön. Piirrä/maalaa värillinen kuva itsestäsi tekemässä tätä tehtävää tässä täydellisessä paikassa.

Tämä oli minun lempitehtävä! Halusin tuoda omaa persoonallisuuttani esille työssäni, siksi valitsin auringonkukka-aiheen. Lähdin tehtävään hyvällä mielellä, koska olin tehnyt Tehon kurssin akvarellitunnilla vastaavan harjoitustehtävän ja saanut siitä hyvät pisteet. Heti kun olin lukenut tehtävänannon, päätin, että toteutan sen lempitekniikallani – akvarelliväreillä. Olin tyytyväinen työni värimaailmaan ja lopputulokseen!

– Anneli

Tehtävä 3.

Muotoiluinstituutin kevätnäyttely esittelee opiskelijoiden töitä eri koulutusohjelmista. Näyttelyssä on esillä mm.kalusteita, sisustussuunnittelua, grafiikkaa, vaatesuunnittelua ja teollista muotoilua. Näyttelyyn kuljetaan aulan kautta. Tehtävänäsi on suunnitella elämyksellinen sisäänkäynti näyttelyyn aulaan. Aulan takaseinän keskellä on ovi näyttelyyn.  Rakenna sisäänkäynnistä pienoismalli mittakaavassa 1:50 sekä tee mittakaava selventävä ihmishahmo. Aulan koko on 6*6 metriä ja se on 6 metriä korkea. Leikkaa ovi keskelle takaseinää. Oven koko on 2*2 metriä. Liimaa tai teippaa seinät lattia toisiinsa.

Välineet: seinä- ja lattiapahvit 12*12, paperi, pahvi, teippi, liima, rautalanka sekä vapaavalintaiset piirustusvälineet. 

Arviointiperusteet: Sisäänkäynnin idea ja elämyksellisyys, tilallinen hahmotuskyky, mittakaavan hallinta, värien tai kontrastien käyttö, sommittelutaito, esitys- ja rakennustapa.

Onpa ihana ja mielenkiintoinen tehtävä! Tässä meni aluksi paljon aikaa ideointiin. En halunnut käyttää työssä rautalankaa ollenkaan, joten lähdin toteuttamaan suunnitelmaa käyttäen vain paperia ja kartonkeja. Ideana oli tehdä  harmoninen ja trendikäs tila – tuoda luonto sisälle. Puupinnat ja luonnon tekstiilit tuovat tilaan positiivista tunnelmaa ja niitä on miellyttävä katsoa ja koskettaa. Työssä käytin luonnon värejä. Vihreä väri kuvaa puuelementtiä, joka kuvastaa kasvua, tehokkuutta ja ravitsemusta. Aikaa oli 3 tuntia ja onnistuin omasta mielestäni tosi hyvin!

– Anneli

Tehtävä 4.

Café MI. Suunnittele kampuksen sisäpihalle Muotoiluinstituutin kesäkahvila. Voit itse päättää kahvilan koon, muodon sekä sijainnin pihalla. Kahvilassa tulee olla jonkinlainen suoja sateelta ja auringolta. Piirrä kahvilasta pohjapiirros, mistä hahmottaa suunnitelman muodon, koon, toiminnot, kalustuksen, ja sijainnin pihalla. Piirrä lisäksi suunnitelmasta värillinen perspektiivinäkymä. 

Välineet: Pystysuuntainen A3 paperi. Piirrä paperin yläosaan perspektiivinäkymä ja alaosaan pohjapiirros. Voit myös kirjoittaa paperiin lyhyitä suunnitelmaa avaavia tekstejä.

Arviointiperusteet: Idea, suunnitelman soveltuvuus käyttötarkoitukseensa ja ympäristöönsä, Kolmiulotteinen hahmotuskyky, piirustustaito, värien käyttö, mittakaavan hallinta, sommittelu, esitystapa.

Ihan alusta olin tosi tyytyväinen tehtävänantoon. Tekniikka oli vapaa, ja yksi arviointiperusteista oli värien käyttö. Vaikka tiesin, että tussilla piirtäminen ei ole vahvuuteni, halusin silti kokeilla jotain uutta. Mielestäni olisin voinut lukea tehtävänannon tarkemmin, koska tein pieniä virheitä, jotka huomasi myöhemmin. En ollut täysin tyytyväinen suoritukseen, mutta virheiden jälkeen on hyvä selvittää itselleen, miksi se tuli tehtyä ja miten voi vaikuttaa siihen, ettei niitä tapahdu enää jatkossa. 

– Anneli

Haastattelu

Haastattelussa pyrin olemaan mahdollisimman oma itseni. Kerroin itsestä, harrastukseni ja miksi olen hakemassa juuri susustusarkkitehtuurin linjalle. Kaikki kolme haastattelijaa olivat todella mukavia ja oli kiva jutella niiden kanssa. Kokeista jäi kokonaisuudessaan hyvä fiilis, sainkin kaikki työt ajallaan valmiiksi. Tieto LABiin pääsystä tuli jo kesäkuun puolivälissä. Sain 92/100. Happy!

-Anneli

Minkälaisilla töillä menestyy pääsykokeissa?


Luovien alojen pääsykokeille on tavallista, että samantyyppiset pääsykoetehtävät toistuvat vuosittain pienellä twistillä. Kaikki Teho-Opiston kurssitehtävät onkin kehitetty aikaisempien vuosien ennakko-ja pääsykoetehtävien pohjalta. Tekemällä kaikki tehtävät, saat vankan rutiinin pääsykokeisiin ja opit ymmärtämään mitä eri alojen pääsykoetehtävissä haetaan.

Rutiinin ja tekemisen lisäksi saat kursseilla korvaamatonta henkilökohtaista ohjausta ja ammattilaisten kommentteja oman tekemisen kehittämiseksi. Maksimoi mahdollisuutesi onnistua pääsykokeissa ilmoittautumalla kurssillemme!



Metropolia Pääsykokeet

Metropolian valintakokeet olivat kaksipäiväiset. Ennen kokeita jännitin huomattavasti vähemmin, kuin LABissa, varmasti sen takia, itselläni oli menossa jo kuudes pääsykoepäivä. Aamulla lähdin Arabian kampukselle hyvällä fiiliksellä ja tapasin tuttuja Teholaisia. Toivotimme toisillemme tsemppiä ja menimme paikoillemme luokkaan.

Tehtävä 1. Crescendo

Crescendo on musiikkitermi, joka viittaa äänenvoimakkuuden kasvuun tai musiikillisen intensiteetin lisääntymiseen. Se ilmaisee äänenvoimakkuuden asteittaista kasvua tai musiikin tunteellisen voimakkuuden ja jännitteen kasvua.

Piirrä ja/tai maalaa ”CRESCENDO”. Arviointiperusteet: mielikuvitus, sommittelutaito, värien käyttö, tunnelman välittyminen, kokonaisuuden hallinta

Lapsena kävin musiikkikoulua ja voin hyvin kuvitella mitä tarkoittaa ”CRESCENDO”. Tehtävänannon luettuani kuvittelin itseni 10-vuotiaana soittamassa pianoa. Päähäni ilmestyi muotoja ja värejä jotka siirsin nopeasti paperille. Vastaväreillä halusin lisätä voimakkuutta. ”Musiikkivärinä” valitsin oranssin. Se on vahva, energisoiva ja hehkuva!

-Anneli

Tehtävä 2. Sisätila

Kävelet vanhalla teollisuusalueella ja saavut kiinnostavan näköisen rakennuksen eteen. Ovet ovat lukossa, mutta vähän korkeammalla on aukko, josta avautuu rajattu näkymä teollisuushalliin.

Aukon sijainti kohdistaa katseesi ylöspäin. Katon tukirakenteet ovat terästä ja vankkaa tekoa. Tila on yllättävän matala, ja lähellä olevien rakenteiden yksityiskohtiakin on mahdollista erottaa. Katosta roikkuu rivissä valkoisia pallovalaisimia. Kirkas päivänvalo lankeaa tilaan kattoikkunoista muodostajan oikealle seinälle jyrkkiä varjoja. Piirrä aukosta avautuva näkymä. Käytä rikkaasti eri valöörejä eli valoisuusasteikkoa.

Välineet: A3 paperi, lyijykynät.

Arviointiperusteet: Mielikuvitus, piirustustaito, sommittelu, tilan ja muodon hahmotus, valon ja varjon aikaansaaman tunnelman kuvaaminen.

Ensimmäinen asia, jonka huomasin oli aika: 1 tunti ja 45 minuuttia. Minun mielestäni se on tosi vähän aikaa hyvänlaatuiseen lyijykynätyöhön, mutta ehkä tässä tehtävässä piti näyttää kuinka nopeasti pystyn reagoimaan stressitilanteessa ja keksimään ideoita. Oli aika helppo aloittaa, koska kaikki tärkeät asiat ovat jo ehtävänannossa. En tehnyt mitään luonnoksia. Päätin, että yritän toteuttaa työn heti A3 paperille. Työprosessi meni hyvin. Ensimmäiset 10-15 minuuttia meni perspektiivin ideointiin ja rakentamiseen, sen jälkeen piirsin tehtävänannosta tärkeät yksityiskohdat. Viimeiset 40 minuuttia meni varjostamiseen. Kaiken kaikkiaan olin tyytyväinen työhön.

-Anneli

Tehtävä 3. Siirtymä

Rakenteen ja muodon lähtökohta on tasasivuinen kuutio, 14*14*14 cm,  jota voit muokata haluamallasi tavalla. Suunnittelee ja toteuttaa valkoisesta paperista kolmiulotteinen teos, joka ilmentää siirtymää.

Välineet: A3 paperi, liima/teippi, annettu alusta

Arviointiperusteet: ideontikyky, sommittelu, materiaalin käyttö, muodon ja kokonaisuuden hallinta

Tämä oli mielestäni heikoin työni pääsykokeissa. Ideanani oli tehdä varjon siirtymä aukkojen avulla. En halunnut tehdä perus kuutiota ja yritin olla mahdollisimman kaukana tästä muodosta, mutta noudattaa kuitenkin annettuja mittoja (14*14*14cm). Parin tunnin jälkeen loistava idea meni pieleen. Olin mielestäni liian kaukana kuutiosta ja työ ei näyttänyt siltä, miten olin sen suunnitellut. En tiennyt mitä tällä tehtävällä haettiin ja lopputuloksesta jäi vähän epävarma fiilis.

– Anneli

Tehtävä 4. Jännittävä kohtaaminen

Museon pyöreässä ala-aulassa museovieraita vastaanottamassa seisoo kaksi veistosta omilla jalustoillaan. Ne kohtaavat toisensa yllättävällä tavalla ja yllättävät samalla katsojatkin. Veistokset ovat ei-esittäviä abstrakteja muotoja. Suunnittele, miltä veistokset näyttävät ja mistä materiaalista ne ovat tehty. Piirrä lyijykynällä veistoksista museon ala-aulassa. Sijoita kuvaan myös mittahenkilö.

Toteutus: A3 paperi, lyijykynät 

Arviointiperusteet: mielikuvitus, veistosten muoto ja persoonallisuus, kolmiulotteinen esittäminen, valon ja varjon käyttö, sommittelu ja kuvakulma, kokonaisuuden hallinta. 

Neljännelle tehtävälle oli aikaa 2 tuntia. Lähdin heti luonnostelemaan erilaisia veistoksia. Tällä kertaa käytin suunnitteluun tunnin ja itse toteutukseen loput ajasta. Viimeistelyyn ei jäänyt paljon aikaa, mutta kun itselleni lyijykynät ovat ne tutuimmat välineet, nopeammalla varjostuksella sain työn valmiiksi niin hyvin, kuin se oli tuossa ajassa mahdollista.

-Anneli

Tehtävä 5. Näyttelypaviljonki TRIENNALE

Euroopan Sisustusarkkitehdit kokoontuvat joka kolmas vuosi järjestettävään tapahtumaan Triennaleen. Tänä vuonna tapahtuma järjestäjän Suomessa, Helsingissä. Triennaleen sisältyy mm. seminaareja, näyttelyitä. Tällä kertaa jokainen osallistujamaa tuottaa tapahtumaan näyttelypaviljongin edustamaan maansa parasta suunnittelua ja samalla toimimaan kohtauspaikkana ja näyttelytilana. Paviljonkien rakennuspaikkaksi on valittu Töölönlahden puisto. Tarkoitus on, että jotkut paviljongit voivat jäädä tapahtuman jälkeen palvelemaan muuta käyttöä, loput siirretään ja mahdollisesti myydään kiinnostuneille. Ohjeeksi on annettu, että paviljonkien tulee olla rakenteellisesti 3 metriä irti maan pinnasta ja niiden yhteydessä tulee olla terassi.

Suunnittele ja toteuta Suomen kokonaisuus, johon kuuluvat näyttelypaviljonki ja siihen kuuluva terassi.

  • Paviljonki on yksikerroksinen ja pohjapinta-alaltaan 30m2. Rakennuksen pohja on kohotettu rakenteilla 3 metriä irti maasta. Paviljonkin johtaa portaat maan tasosta.
  • Paviljonkiin kuuluu maan tasoon sijoittuva terassi, jonka pinta-ala on myös 30m2.

Piirrä ja/tai maalaa vapaalla tekniikalla toteutettu värillinen perspektiivikuva, jossa paviljonki on kuvattu maantasolla seisovan ihmisen silmin katsottuna. Kuvassa näkyy myös ympäristöä ja tapahtuman yleisöä. 

Rakenna pienoismalli paviljongista terasseineen mittakaavassa 1:50. 

Välineet: 

Piirustus: A3 paperi ja omat piirustusvälineet

Pienoismalli: omat A3 paperit, puutikut, valintakoekutsussa mainitut omat välineet ja annettu alusta mallille.

Arviointiperusteet: Rakenteiden ja rakennuksen ulkonäkö, sommittelu, kuvallinen ilmaisu, materiaalien käyttö, mittakaavan, muodon ja kokonaisuuden hallinta.

Jeeee tykkäsin tästä suunnittelutehtävästä! Lähdin luonnostelemaan paviljonkia tavallisesta paperista ja onneksi sain idean aika nopeasti. Laitoin ylös kaikki tarkat mitat, ettei tule virheitä pienoismallissa. Kolme tuntia meni paviljongin tekemiseen (tein huolellisesti, ettei tule sotkuja liimasta) ja vähän alle pari tuntia jäi maalaukseen (piti varata vielä 10-15 min. haastatteluun). Lopputulokseen olin tosi tyytyväinen, eikä viiden tunnin aikarajassa tullut kiire. Haastattelunkin meni hyvin. 

– Anneli

Kokeiden jälkeen minulla jäi kuitenkin varma fiilis, vaikka mietinkin , teinkö Siirtymätehtävän tehtävän oikein. Silloin kun sain tietää koulun pääsystä, olin jo reissussa Perussa. Sain yhteensä 93/100 pistettä!

– Anneli

Aalto-Yliopisto Pääsykokeet

Aallon sisustusarkkitehtuurin koe oli kaksivaiheinen. Ensimmäisen päivän jälkeen vajaa puolet hakijoista pääsivät viimeiseen vaiheeseen. Ensimmäisenä päivänä heräsin aikaisemmin. Otaniemen kampusalue on laaja, joten päätin tulla hyvissä ajoin, jotta ehdin löytää oikean paikan ajoissa. Fiilis oli positiivinen, vaikka hieman jännitti. Takana oli jo kolmen korkeakoulun pääsykokeet ja edessä loma Etelä-Amerikassa! Harmi, että töiden kuvaaminen oli kielletty pääsykokeissa.

Tehtävä 1.

Ensimmäisessä tehtävässä piti maalata KVARTETTI. Tämä tehtävä tuntui mukavalta ja ideoinnin osalta helpolta. Teho-Opiston kurssilla olen oppinut tekemään miellekartttoja. Tämä osaaminen auttoi minua pääsykokeiden aikana tosi paljon!  Miellekartan avulla löysin ensimmäiselle tehtävälle loistavan idean: kielisoitinkvartetti esiintymässä Japanin sakurapuistossa ja taustalla näkyy Fuji vuori. Valitsin akvarellit, koska se on minulle tutuin ja turvallisin tekniikka. Olin erityisen iloinen tehtävän onnistumisesta! 

Tehtävä 2.

Toisessa tehtävässä pyydettiin suunnittelemaan ja piirtämään lyijykynillä AIKAKONE. Aluksi ideoita ei vaan tullut päähän, mutta luonnostelun jälkeen sain kipinän. Piirsin kaksi kuvaa, jossa näkyy aikakone kahdesta eri kulmasta. Ensimmäisen kuvan taustalle piirsin myös ison kaupungin ja mittakaavaksi ihmishahmon aikakoneen sisällä (ideana oli se, että ihminen on lähdössä menneisyyteen). Toisessa kuvassa ihminen on saapunut aavikolle ja näkee ison dinosauruksen. Lopputulokseen olin ihan OK tyytyväinen. Näiden kahden tehtävän jälkeen karsittiin osa hakijoista pois. Minulla oli varma fiilis ensimmäisen päivän jälkeen, mutta silti odotin kutsua toiseen osaan jännityksellä.  Ja sain sen! 

Tehtävä 3.

Kolmannessa tehtävässä piti rakentaa tornin paksusta kartongista, puutikuista ja/tai rautalangasta. Tämäkin tehtävä tuntui mukavalle. Olin tehnyt aikaisemmin Tehon kurssilla vastaavan tehtävän, mutta en saanut siitä hyviä pisteitä. Niin kuin sanoin aikasemmin, virheistä oppii. Ottaen huomioon aiemman virheeni, suunnittelin hienon tornin muodon, jotta se näyttäsi kiinnostavalta jokaisesta suunnasta. 

Kuva: Tuomas Uusheimo

Tehtävä 4.

Neljäs tehtävä: LELU. Materiaalina olivat: das-massaa, pillit, puutikut, rautalanka. Vaikka olen tehnyt tänä vuonna Teholla pääsykoetyyppisiää tehtäviä savesta, tämä tehtävä oli minulle kaikista haastavin.  Das-massaa kuivui kädessä ja sitä oli vaikea käsitellä. Loppujen lopuksi tein lelun kissalle. Tehtävää palautteessa minua jännitti, että olinko ymmärtänyt tehtävän oikein, mutta yritin ajatella positiivisesti ja odottaa tuloksia rauhassa. 

Tehtävä 5.

Viidenneltä tehtävästä odotin jotain vaikeaa rakennustehtävää, koska aamulla kolmantena päivänä meitä vastassa olivat puurimat, pahvit, rautalanka, siima, naru ja sahat. Tehtävänannossa luki, että pitää tehdä soitin annetuista materiaaleista ja värittää se. 

Tein semmoisen puusoittimen, jota en ole nähnyt ikinä missään. En ole koskaan tehnyt mitään rimasta, mutta tehtävä tuntui mielenkiintoiselta. Jäi kuitenkin hyvä ja helpottunut fiilis. Iltapäivällä meillä oli haastattelut. Vaikein valintakokeen osa oli jo takana, joten odotin vuoroani innoissani! Haastattelussa piti esitellä soitin ja soittaa sitä. Luonteeltani olen puhelias ja pirteä, joten se meni tosi hyvin. Haastattelijat olivat mukavia ja puheliaita ihmisiä, joten tilannetta ei tarvinnut  jännittää.  Hyvällä fiiliksellä lähdin lomalle Peruun. Mietin joskus reissun aikana Aallon valintakokeista ja analysoin tehtäviä uudestaan. Tiesin, että tulokset tulevat varmasti jo heinäkuun puolella, joten päätin nauttia lomasta ja olla päivittämättä opintopolkua Metropolian tuloksien jälkeen.

Fiilikset kokeiden jälkeen

4.6 aamupäivällä tulokset tuli. En uskonut silmiäni kun näin: ”Sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa”. Ja ekalla yrityksellä! Olen ylpeä itsestäni ja niin onnellinen siitä, että kova työ palkittiin.

Maxi-kurssilaisena vuoden aikana palautin Tehoverkkoon n. 80 kappaletta piirustuksia, maalauksia, puutikkutehtäviä, paperimalleja, savitehtäviä, kollaasitehtäviä, ja rautalankatehtäviä. Tein pääsykoesimulaatioita, vanhoja Aallon pääsykokeita ja otin lisäkurssin Treeni 5x ennen Aallon pääsykokeita. Kaikista tehtävistä sain palautetta ja näin myös muiden kurssilaisten töitä ja heidän ideoitaan. Vaikka opiskelin Teholla etänä ( työajat eivät antaneet ,ahdollisuutta käydä lähikurssia) pääsin silti opiskelemaan unelma-alaani!Teholla on hyvä se, että siellä on niin paljon ihania, motivoituneita ja samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä, joiden kanssa oli kiva tutustua ja viettää iltoja Teho-Opiston bileissä!

Iso kiitos Tehon opettajille! Olen kehittynyt tämän vuoden aikana tosi paljon teidän avulla.  Syksyllä aloitan opinnot Aalto Yliopistossa. Odotan ilolla ja innolla koulun alkua!

– Anneli Trifonova

Aikainen lintu opiskelupaikan nappaa!


Kuka vaan voi onnistua, joka on valmis tekemään töitä unelmiensa opiskelupaikan eteen! Sisäänpääsyn todennäköisyys kun korreloi suoraan harjoittelun määrään. Pitkällä kurssillamme lähtötasollasi ei ole merkitystä, sillä harjoittelemalla ahkerasti ehdit nostaa osaamisesi, vaikka nollasta pääsykoetasolle.

Tutustu kursseihimme ja tule mukaan treenaamaan itsesi huippukuntoon ennen luovien alojen hakua ja pääsykokeita. Kannattaa olla nopea, sillä suositut ryhmät täyttyvät aikaisin. Varmista paikkasi tänään!



Piirustuskilpailu 2025:
Minä

Millä tavalla esittelisit itsesi uudelle ihmiselle? Mitä kertoisit ja mitä mahdollisesti jättäisit kertomatta? Teho-Opiston vuoden 2025 piirustuskilpailussa pääset kertomaan jotain

Lue lisää »