
Aalto-Yliopisto Muotoilu Ennakkotehtävät 2024
Aalto-Yliopiston vuoden 2024 Muotoilun Ennakkotehtävät on nyt julkaistu Aallon sivuilla! Tästä blogista löydät opettajan analyysit tehtävistä. Aallon Muotoilun ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Muotoilun ennakkotehtävä on tänäkin vuonna yksi, monta osaa sisältävä kokonaisuus. Nyt suunnitellaan ennalta määriteltyyn teemaan sopiva väline tai tuote. Saat valita näkökulman teemaan itse, mutta sinun pitää perehtyä aiheeseen ja tehdä noin puolen sivun mittainen taustatutkimus, jossa voit käyttää viestisi tukena myös valokuvia. Taustatutkimuksessa käyttämäsi lähteet pitää mainita, joten kannattaa myös vertailla eri lähteitä ja miettiä, mitkä lähteet ovat näkökulmasi kannalta kiinnostavimpia ja luotettavimpia.
- Eeva Jokinen
Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Aalto-Yliopiston Sivuilla!
MUOTOILU ENNAKKOTEHTÄVÄT 2024
Tehtävänanto: VALTAMERIALUS
Olet kesätöissä valtamerialuksella. Ideoi ja suunnittele johonkin valtamerialuksen palveluun, tapahtumaan tai työtehtävään liittyvä väline tai tuote. Tehtävässä on kolme osaa: taustatutkimus, suunnittelu ja esittely.
1. TAUSTATUTKIMUS
Etsi eri lähteistä tietoa valtamerialuksella työskentelystä, niillä tarjottavista palveluista tai järjestettävistä tapahtumista. Lähteenä voi käyttää esimerkiksi verkkosivuja tai media-aineistoja (videot, podcastit jne). Valitse kolme mielestäsi parasta lähdettä ja kirjoita niiden pohjalta palvelua, tapahtumaa tai työtehtävää kuvaileva teksti. Tekstin pituus noin puoli sivua. Mainitse käyttämäsi lähteet ainakin tekstin lopussa. Tekstin oheen voi liittää valokuvia.
2. SUUNNITTELU
Suunnittele taustatutkimuksen perusteella valtamerialuksen palveluun, tapahtumaan tai työtehtävään liittyvä väline tai tuote. Tee välineestä tai tuotteesta värillinen kuva tai pienoismalli. Tee lisäksi kuva välineestä tai tuotteesta käytössä, esimerkiksi osana tilannetta tai toimintaa. Tee kuva tai kuvat maalaamalla, piirtämällä, tai kollaasina. Voit käyttää esimerkiksi vesi-, peite- tai öljyvärejä, tusseja, puuvärejä, liituja ja musteita sekä itse väritettyjä ja valmiita papereita. Jos teet pienoismallin, voit käyttää valitsemiasi materiaaleja, esimerkiksi puuta, paperia, pahvia, rautalankaa, tekstiilejä, askartelumassaa, kipsiä, betonia tai vaahtomuovia. Kuvia tai pienoismallia ei saa tehdä tietokoneella eikä digitaalisilla työkaluilla. Lopuksi valokuvaa kuvat tai kuva ja pienoismalli hyvässä valaistuksessa.
3. ESITTELY
Perustele korkeintaan puolen sivun mittaisessa tekstissä, miten suunnittelemasi väline tai tuote liittyy tapahtumaan, palveluun tai työtehtävään.
TEHTÄVÄN PALAUTUS
Tee kokonaisuudesta tietokoneella yksi tiedosto seuraavasti:
Osa 1, jossa taustatutkimuksen perusteella esittelet valitsemasi tapahtuman, palvelun tai työtehtävän. Voit liittää tekstin oheen valokuvia. Anna tekstille otsikoksi tapahtuman, palvelun tai työtehtävän nimi. Osan laajuus korkeintaan 1 sivu.
Osa 2, jossa esität valokuvina suunnittelemasi välineen tai tuotteen yksinään ja käytössä. Osan laajuus 2 sivua.
Osa 3, jossa kerrot, miten suunnittelemasi väline tai tuote liittyy tapahtumaan, palveluun tai työtehtävään. Osan laajuus korkeintaan puoli sivua.Sommittele sivut tietokoneen ruudulta katseltaviksi. Tallenna tiedosto PDF-muodossa ja nimeä se sukunimesi-etunimesi.pdf.
TEHTÄVÄN ARVIOINTIPERUSTEET
Tulkintakyky. Kyky käyttää taustatutkimusta suunnittelun lähtökohtana.Ilmaisutaito. Kyky ilmaista tehtävässä pyydetyt visuaaliset ja kirjalliset osat selkeästi ja vakuuttavasti.Lisäksi tehtävän arvioinnissa voidaan huomioida korkeatasoinen taiteellinen ja tekninen ilmaisu sekä suunnitellun välineen tai tuotteen idean korkea taso.
Opettaja Eevan Kommentit
Suunnittelemasi tuotteen, välineen tai teoksen pitäisi pohjautua tekemääsi taustatutkimukseen ja näin liittyä olennaisesti valitsemaasi näkökulmaan. Taustatutkimusosuus on lyhyt ja sen tulisi jotenkin johdatella valitsemaasi näkökulmaan ja taustoittaa suunnittelemaasi ideaa. Ideoimasi välineen, palvelun tai tuotteen ei tarvitse olla merkittävällä tavalla uudenlainen tai keksimällä keksitty, vaan sen pitäisi aidosti liittyä valitsemaasi näkökulmaan. Toki ideasi kiinnostavuutta nostaa, jos olet ajatellut miten ideasi voisi korjata, parantaa tai vastata taustatutkimuksessasi esittämääsi ongelmaa tai näkökulmaa.

TAUSTATUTKIMUS
SUUNNITTELU
- Ensimmäisessä kuvassa tuotetta/välinettä voi tarkastella lähempää ja voit esitellä sen eri toimintoja, materiaaleja ja muodonantoa. Ensimmäisessä kuvassa itse tuote on pääosassa, toisessa sen mahdollistama toiminta. Voit myös tehdä ideastasi pienoismallin, jos se sopii ideaasi. Tehtävässä on muuten vapaat välineet, mutta digitaaliset toteutukset on kiellettyjä.
- Toisessa kuvassa tulee näyttää miten väline tai tuote liittyy valtamerialuksen toimintaan. Näkökulma tässä toisessa kuvassa on ideastasi käytössä, joten kuva voi olla yleiskuva tilanteesta tai jopa sarjakuva, jos se kertoo miten tuote tai väline toimii käytännössä.
Arviointiperusteissa painotetaan kykyä ilmaista tehtävässä pyydetyt visuaaliset ja kirjalliset osat selkeästi ja vakuuttavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että huomioit, mitä kaikkea monimuotoinen tehtävänanto oikeasti pyytää sinua tekemään ja että osaat visualisoida pyydetyt asiat työssäsi selkeästi. Ilmaisutaito on osa tätä kokonaisuutta. On tärkeää, että esittämäsi kuvat ilmaisevat ideaasi monipuolisesti ja teknisesti laadukkaalla tavalla. Kannattaa siis valita esityskuviin itsellesi vahva tekniikka. Myös suunnitellun tuotteen tai välineen korkea taso, eli suunnittelutaito on tärkeässä osassa. Suunnittelua auttaa se että olet taustatutkimuksessa luonut tuotteelle selkeän tarpeen joka perustelee tuotteesi olemassaoloa. Esineen ulkonäköä ohjaa sitten paitsi vaaditut toiminnalliset ja materiaaliset ominaisuudet, myös siihen mahdollisesti liittyvä estetiikka, sekä oma suunnittelijan muotokielesi. Ulkonäköä ja tuotteen toiminnallisia ominaisuuksia esitellään ensimmäisessä kuvassa. Toisessa kuvassa kuvataan enemmän käyttökokemusta ja ideasi vaikutusta ympäristöön/käyttäjiin.
ESITTELY

040 554 5595
040 554 5595