Skip to content

Onnistu Maisema-arkkitehtuurin pääsykokeissa teho-opiston valmennuskursseilla

Varmista paikkasi suosituilla kursseilla!

Haluatko maisema-arkkitehdiksi?

Koulutus ja opiskelu

Maisema-arkkitehti on ympäristösuunnittelun ammattilainen. Kyseessä on monitieteellinen ala, jossa yhdistyy ekologisuus, taiteellisuus ja toiminnallisuus. Maisema-arkkitehti suunnittelee ulkotiloja – rakennusten väliin jääviä alueita. Tavoitteena maisema-arkkitehtuurissa on luoda hyvää ja kestävää ympäristöä, joissa otetaan huomioon luontoarvot, luontoprosessit, tekniikka ja estetiikka.

Maisema-arkkitehdin työtehtävät ovat monipuolisia. Niihin kuuluu esimerkiksi viheralueiden, puistojen, pihojen tai aukioiden suunnittelu, erilaiset maisemaan ja ympäristöön liittyvät tutkimus- ja asiantuntijatehtävät sekä kulttuurihistoriallisesti tärkeiden maisema-alueiden hoidon suunnittelu ja restaurointi. Maisema-arkkitehdit voivat työskentelevät julkisella puolella, yksityisyrittäjinä tai itsenäisinä konsultteina.

Maisema-arkkitehtuurissa mielenkiintoista on elävän luonnon kanssa työskentely. Luonnon prosessien tunteminen, suurten kokonaisuuksien ja mittakaavojen hallinta ovat ammatissa tärkeitä ominaisuuksia. Idearikas luova suunnittelija, jolla on vahvat vuorovaikutustaidot, oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työskentelyotetta sopii mainiosti maisema-arkkitehtuurin alalle.

Haluatko tietää lisää maisema-arkkitehtuurista? Lue maisema-arkkitehtiopiskelija Ainon tarina Tehon blogista.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Seuraava haku maisema-arkkitehtuuriin on kevään yhteishaussa 2024. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2024 DIA-yhteisvalinnan sivuilla. Lue lisää maisema-arkkitehdiksi hakemisesta dia.fi-sivustolta.

Pääsykokeet

Kesän alussa järjestettäviin maisema-arkkitehtuurin valintakokeisiin hakijat kutsutaan ennakkotehtävien perusteella. Valintakokeet koostuu kaksipäiväisestä piirustus- ja suunnittelukokeesta, sekä kynnysehtojen täyttymisestä riippuen matematiikan ja luonnontieteen kokeista kolmantena päivänä. 

Kolmantena pääsykoepäivänä järjestettävään arkkitehtimatematiikan kokeeseen osallistuvat ne, jotka eivät täytä kynnysehtoa (pitkän matematiikan yo-arvosana vähintään C tai lyhyen matematiikan yo-arvosana vähintään E). Hakijoille järjestetään samana päivänä myös luonnontieteen koe ellei kynnysehto (maantiedon yo-arvosana vähintään M) täyty. Luonnontieteen kokeessa testataan luonnontieteen perustuntemusta sekä hakijan kykyä soveltaa tietoja.

Lue lisää maisema-arkkitehdiksi hakemisesta dia.fi-sivustolta.

Miten valmistautua

Maisema-arkkitehtuurin opintoihin hakevat tekevät saman kokeen ja ennakkotehtävät kuin arkkitehtuurin hakijat. Arkkitehtuurin ennakkotehtävissä sekä pääsykokeissa testataan laajasti mm. hakijan ideointitaitoja, piirtämis- ja maalaamistaitoja, kolmiuloitteista hahmottamista sekä usein myös kolmiuloitteisen kappaleen rakennusta. Joukosta erottuu usein hyvällä, omaperäisellä idealla, joka on osattu myös toteuttaa ja esittää taitavasti. Tutustu vanhoihin arkkitehtuurin pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen, mitä pääsykokeissa vaaditaan.

Seuraa lisäksi mitä maisema-arkkitehtuurin kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. On myös tärkeää harjoitella työskentelemään rajatussa ajassa, sillä ajankäytön hallinta on pääsykokeissa erittäin tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa parhaan tuloksen ja omien vahvuuksien esiin tulemisen! 

Valmennuskurssille?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?

Monipuolisten ilmaisua, ideointitaitoja ja tekniikoita vaativien tehtävien takia maisema-arkkitehtuurin opintoihin hakevalle sopii erinomaisesti kaikki pitkät kurssimme (MaxiMidi ja Tekniikka), sekä lähes kaikki lyhyemmät kurssit. Kursseilla kehität laajasti tarvittavia taitoja, joilla loistat sekä ennakkotehtävävaiheessa, että pääsykokeissa.

Teho-Opisto on Suomessa ainoa taidealoihin erikoistunut valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu kursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

Yliopistot

Aalto-yliopisto

Maisema-arkkitehtuuri
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 235/27
(v. 2020)

Ammattikorkeakoulut

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hortonomi, Rakennetun ympäristön suunnittelu
Lepaa

Hakijat/hyväksytyt: 221/40
(v. 2017)

Valmennuskurssit

Teho-Opisto on ainoa luovien alojen valmennuskursseihin erikoistunut valmennusyritys Suomessa. Tarjoamme laajan valikoiman valmennuskursseja taidealojen, muotoilun ja arkkitehtuurin pääsykokeisiin, sekä hakuun opiskelemaan ulkomaisiin luovien alojen yliopistoihin.

Selaa kursseja ja valitse itsellesi sopiva:

Sisustusarkkitehtuurin Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
490 690 
Sisustusarkkitehtuurin Tehokurssilla perehdyt olennaisiin sisustusarkkitehtuurin valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Arkkitehtuurin Tehokurssi
–Alkaa 6.5.
490 690 
Arkkitehtuurin Teho-kurssilla perehdyt olennaisiin arkkitehtuurin valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Muotoilun Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
490 690 
Muotoilun Teho-kurssilla perehdyt olennaisiin muotoilun valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Visuaalisen viestinnän Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
490 690 
Visuaalisen viestinnän Tehokurssilla perehdyt olennaisiin visuaalisen viestinnän valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.

MAISEMA-ARKKITEHTI OPISKELEE ITSE TEKEMÄLLÄ

Julia Jussilainen opiskelee maisema-arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa Helsingissä. Parasta maisema-arkkarin opinnoissa on Julian mielestä opiskelun monipuolisuus.

”Fuksivuoteni oli huikea ja opiskelu ylitti kaikki odotukseni! Ensimmäisenä vuonna antoisinta oli se, että saimme yhdessä arkkitehtiopiskelijoiden kanssa tehdä paljon ryhmätöitä. Luentoja oli hyvin vähän ja pääosin oppiminen tapahtui suunnittelemisen, rakentamisen ja piirtämisen avulla.

Opettavaisimmat ja hauskimmat työt olivat esimerkiksi betonin valmistaminen sekä itse suunnitellun talon ja siihen kuuluvan pihan pienoismallin rakentaminen. Parasta on ollut opiskelun monipuolisuus: opintoihin kuuluu kaikkea pienoismalleista, ryhmätöistä ja piirtämisestä luentoihin, ekskursioihin sekä kenttäkursseihin.

rakennusarkkitehti

Piirtäminen ja maalaaminen ovat aina kuuluneet lempiharrastuksiini. Innostuttuani maisema-arkkitehtuurista toissa vuonna kävin pääsykokeissa vain kokeilemassa, mutta sehän tyssäsi jo ennakkotehtäviin. Tein tehtävät hätäisesti, ja seuraavana vuonna tajusin, että tehtäviin pitää panostaa enemmän, jos oikeasti haluaa sisään.

Hakukeväänä kävin Midi-kurssin, joka kesti koko kevään ajan. Kurssilla opin ajankäyttöä ja kokeilin uusia tekniikoita, jotka sopivat hyvin pääsykoetehtäviin. Yksi tärkeä oppi oli se, että ’less is more’ – en ollut ilmeisesti ainoa, joka itsepintaisesti käytti aivan liikaa värejä sekä muotokieliä, vaikka vähempikin olisi riittänyt.

 

Kun oli kurssin myötä harjoitellut jo monta kuukautta, oli pääsykokeissa helppo olla panikoimatta ja pistää vain parastaan. Näin jälkeenpäin ajatellen en olisi omin neuvoin yhtään tiennyt, minkälaista suoritusta pääsykokeissa arvostetaan. Kurssilla saimme joka kerralla harjoitustöistä palautetta ja kritiikkiä. Sen avulla oppi, mihin suuntaan töitä pitää viedä, jotta pääsykokeissa saisi hyvät arvostelut.

Kurssilta saatujen kotitehtävien kautta syntyi rutiini tekemiseen. Niiden kautta myös huomasi kehittyvänsä: aluksi tehtävät tuntuivat tosi vaikeilta, mutta lopuksi oma suunnittelutekniikka oli jo niin hioutunut huippuunsa, että tehtävien tekeminen rullasi hyvin. Loppukeväästä olikin hyvä fiilis kun tiesi, että on harjoitellut ja valmis kokeisiin.

Soita ja kysy lisää siniltä

Voit myös tekstata tai lähettää WhatsApp-viestin.

Kolme poimittua syytä tulla teholle

teholta aaltoon

Aalto-yliopiston arkkitehtifukseista 60% eli 43 opiskelijaa Teholta (2019).

Tyytyväiset kurssilaiset

100% entisistä kurssilaisista suosittelisi Teho-Opistoa kavereilleen.

Huimat sisäänpääsyprosentit

Tehon opiskelijoista jopa 70% saa joka vuosi haluamansa opiskelupaikan.

saavuta unelmiesi opiskelupaikka!

Early Bird -etu 5.1.2024 asti!