Skip to content

Millalle opiskelupaikat sisustusarkkitehtuurista sekä rakennusarkkitehtuurista – Katso kuvat töistä!

Teho-Opiston Midi- ja Tekniikka -valmennuskurssilla opiskellut Milla Packalen on unelmoinut pitkään luovilla aloilla opiskelusta, mutta sen oikean alan löytäminen otti oman aikansa. Matka kohti unelmien opiskelupaikkaa ei ollut ehkä kaikkein helpoin ja matkalle kuului pari muuttujaa, mutta Milla ei luovuttanut. Milla uskoi omaan tekemiseen ja teki pääsykokeet kunnialla loppuun, vaikka usko omaan tekemiseen oli horjua. Nyt hänellä komeilee taskussaan niin rakennus- kuin sisustusarkkitehtuurin opiskelupaikat. Syksyllä hän suuntaa kohti sisustusarkkitehtuurin opintoja.  

Seuraavaksi Milla esittelee menestyksekkäitä sisustusarkkitehtuurin pääsykoetöitään sekä kertoo pääsykokeisiin ja hakemiseen liittyvistä fiiliksistä.  

Olen Milla, 22 vuotias juuri keväällä valmistunut sisustusartesaani ja tuleva sisustusarkkitehti!

Valmistuin vuonna 2021 lukiosta ja hain samana keväänä ensimmäistä kertaa korkeakouluihin, tuolloin kiinnosti eniten visuaalinen viestintä ja graafinen suunnittelu, jonkin verran myös rakennusarkkitehtuuri. Hain silloin ainoastaan Helsinkiin, Metropoliaan, koska en halunnut muuttaa pois pääkaupunkiseudulta. Korkeakoulupaikkaa ei auennut tuolloin, visuaalisen viestinnän muotoilussa jäin niukasti varasijoille ja rakennusarkkitehtuurin soveltuvuuskokeen jätin kesken, koska en osannut lähestyä tehtäviä tarvittavalla tavalla enkä saanut ensimmäistä tehtävää ajoissa valmiiksi.

Hain samana keväänä myös ammattikouluihin ja lopulta päädyin sitten aloittamaan elokuussa 2021 sisustusalan opinnot Stadin Ammattiopistossa, se on ehdottomasti yksi iso käännekohta matkallani unelmieni korkeakouluihin! Nopeasti tuon koulun aloitettuani huomasin, että tämähän on paljon enemmän mun juttu kuin graafinen suunnittelu.

Kohti pääsykokeita

Sisustusalan opintojen jälkeen Millan kiinnostus luovia aloja kohtaan oli kasvanut entisestään, ja hän päättikin lähteä tavoittelemaan opiskelupaikkaa sisustusarkkitehtuurin ja rakennusarkkitehtuurin parista. Millan hakuun ja kevääseen liittyi käännekohtia, joita hän ei itsekkään osannut aluksi odottaa. Keväälle osunut kuukauden mittainen vaihto, laittoi hakukohteiden sijoituksen uusiksi ja Millalla oli edessä punnittavana minne hän hakisi ensisijaisesti. Hän päätyi ratkaisuun, jossa hän valitsi kohteeksi ne koulupaikat, jossa ennakkotehtäviä ei lainkaan ollut. Näin hän sai mahdollisuuden lähteä vaihtoon sekä samalla tavoitella unelmiaan luovien alojen parissa. Milla päätyi vaihtamaan alkuperäistä hakujärjestystä niin, että hakikin ensimmäisenä Kouvolan sisustusarkkitehtuuriin, jonne ei ollut ennakkotehtäviä. Loput hakukohteistaan oli rakennusarkkitehtuurin kohteita, ylimpänä Metropolia.

Syksyllä 2022 päätin, että koska olen vihdoin löytänyt minua kiinnostavan alan, josta haluan oppia vielä lisää, aijon panostaa ensi vuoden hakuihin kunnolla. Ilmoittauduin loppuvuodesta Teho-Opiston Midi- ja Tekniikka -kursseille, koska olin kuullut niistä paljon hyvää ja seurannut Tehoa somessa pitkään. En tiennyt miten pääsykokeisiin kannattaa treenata, joten halusin oppia tärkeimmät asiat ja harjoittaa tekniikoitani, jotta onnistuminen kokeissa olisi mahdollista. 

Rakennusarkkitehtuurin soveltuvuuskoe oli keväällä vuorossa ensimmäisenä. Jännitin koetta aika paljon ja siitä ei meinannut tulla aluksi mitään. Sain kuitenkin palautettua ensimmäisen mehutölkeistä tehtävän rakennelman paria minuuttia ennen palautusajan päättymistä. Toinen tehtävä olikin sitten perinteinen puuväreillä tehtävä näkymä rakennelman sisältä ja ulkoa. Puuvärit ovat olleet aina oma heikkouteni, joten tämäkin tuntui vähän siltä että tuleekohan tästä mitään. En ollut tyytyväinen lopputulokseen, mutta olin kuitenkin päättänyt palauttaa tehtävän ja näin tein, hieman kiire tuli tässäkin. Sain siis tehtävän palautettua ja sitten jäätiin jännittämään tuloksia. Hain rakennusarkkitehtuuriin ensisijaisesti ammatillisella todistuksella, koska matematiikan opinnoista oli jo kulunut hyvä tovi ja jännitin AMK-valintakokeeseen osallistumista. Olin saanut ammattikoulusta hyvän todistuksen ja toivoin, että se auttaisi koulupaikan saamisessa.

Rakennusarkkitehtuurin pääsykokeiden jälkeen Milla suuntasi kohti XAMK:in sisustusarkkitehtuurin kokeita, joita hän esittelee seuraavaksi.

Sisustusarkkitehtuurin pääsykokeet – 91/100p

XAMKin pääsykokeiden ensimmäinen osa osui vielä juuri minun tuurilla päällekkäin lomamatkan kanssa. Silloin päätin, että en kyllä jätä niitä väliin.
Pakkasin lomamatkalle mukaan kaikki pääsykoetarvikkeet ja vietin puolikkaan lomapäivän yksin hostellilla tehden pääsykoetehtäviä, jotka helpotuksekseni olivat molemmat piirustus- ja maalaustehtäviä. Tämä kannatti, sillä viikkoa myöhemmin sähköpostiini kilahti kutsu pääsykokeiden toiseen osaan, johon olin päässyt pisteillä 35/40!

Toinen osa pääsykokeista oli tästä viikkoa myöhemmin, jolloin Milla matkasi päiväksi Kouvolaan.

Millan ajatuksia pääsykokeista:

Tehtävä 1.
Pisteet 18/20.

Osasin kyllä odottaa erilaisia tehtäviä kuin ensimmäisessä osassa, mutta silti ensimmäinen tehtävä pääsi hieman yllättämään. Tehtävänä oli tehdä kartongista abstrakti kolmiulotteinen tilallinen teos, jossa kova ja pehmeä kohtaavat. Teoksen ulkomitat olivat 15x15x30cm, mikä aiheutti hieman harmaita hiuksia, koska en ollut koskaan tehnyt pienoismalleja tai muita vastaavia niin isossa koossa.

Lähdin ensin luonnostelemaan erilaisia ideoita, mutta lopullinen palautukseni ei ollut mikään niistä. Taisin aloittaa ihan alusta viimeisen tunnin lähtiessä käyntiin, ja se kyllä näkyy tehtävän ideoinnissa ja toteutuksessa. Muistin Tehon kotitehtävistä yhden hieman samantyyppisen tehtävän jota en kuitenkaan ehtinyt silloin tekemään, joten lähdin muokkaamaan siihen ideoimaani rakennelmaa tähän tehtävään sopivaksi ja sain palautettua tehtävän paria minuuttia ennen ajan loppumista. Minun haastatteluvuoroni osui vielä tämän tehtävän loppupuolelle joten stressi työn valmistumisesta oli suuri. Viimeisen 20 minuutin aikana koitin saada työstä vain mahdollisimman siistin näköisen, jotta se ehkä kompensoisi simppeliä ideaa. Työni erosi monesta muusta palautuneesta tehtävästä aika paljon, joten jännitin tuloksien saapumiseen asti oliko tehtävä kuitenkaan tehtävänannon mukainen ja saisinko siitä tarpeeksi pisteitä. Sain tästä tehtävästä kuitenkin 18/20 pistettä ja se yllätti minut.

Tehtäviä oli toisessa osassa kaksi, pienoismalli ja värillinen esityskuva.

Toinen tehtävistä alkoi pienellä yllärillä, sillä paikalle tuotiin puutikkuja, kuumaliimaa ja narua. Olin jo ehtinyt huokaista helpotuksesta kun pääsykokeiden tarvikelista tuli, koska siellä ei ollut puutikkuja. En ollut harjoitellut puutikkutehtäviä ollenkaan, joten mietitytti miten saan teoksestani rakenteellisesti kestävän, mutta näyttävän. Tehtävänä oli siis rakentaa puutikuista ja halutessaan muistakin materiaaleista näkötorni kahdelle ja lisäksi tehdä värillinen esityskuva paperikokoon A3.

Muistin luennoilta muutamia kestäviä rakenteita ja lähdin toteuttamaan kolmiomuotoa. Tässäkin tehtävässä mittakaava, jossa rakennelma piti olla tuntui hieman haastavalta, joten päädyin hetken pohtimisen jälkeen tekemään rakennelman ikäänkuin pieneksi majaksi, jossa istutaan.

Värillisen esityskuvan päätin maalata, koska se on itselleni vahvin tekniikka ja myös nopea pääsykokeissa. Tein pienoismallia hieman yli kaksi tuntia, joten maalaukselle jäi aikaa enää alle tunti, ja se kyllä näkyy. Muistelin luennoilta myös tehokeinoja erottuvuuteen ja yksi niistä on värimaailma ja
vastavärit, joten päädyin valitsemaan työn väreiksi keltaisen ja violetin. Koska tausta oli vielä kostea kun lähdin maalaamaan rakennelmasta kuvaa, värit levisivät. Aikaa ei enää juurikaan ollut itse rakennelman maalaamiseen, joten se jäi hyvin yksinkertaiseksi ja ehkä hieman
epärealistiseksi. Sain kuitenkin tästäkin tehtävästä 18/20 pistettä, mikä oli myöskin enemmän kuin oletin.

Haastattelusta täydet pisteet – 20/20!

Haastattelu oli minulla ensimmäisen tehtävän yhteydessä. Haastatteluvuoro jaettiin paikanpäällä ja aikaa haastattelussa oli 10min. Jännitin tätä vaihetta eniten, koska aiempi kokemus ryhmähaastattelusta työnhaussa oli jättänyt huonon fiiliksen ja pelon sellaisia tilanteita kohtaan. Ryhmässäni oli kuitenkin vain lisäkseni yksi ihminen, eli haastattelu oli lopulta parihaastattelu. Haastattelijat kysyivät aiempaa taustaa, toiveita tulevaisuudesta sisustusarkkitehtinä ja valmiuksista osallistua päätoimiseen lähiopetukseen. Osasin vastata kysymyksiin mielestäni todella hyvin ja uskon että taustani sisustusalan ammattikoulusta
kertoi valmiuksistani ja kyvyistäni pärjätä tässäkin koulussa. Jännitys laantui nopeasti, koska haastattelijat olivat mukavia ja rentoja, ja olin valmistautunut vastaamaan tämänkaltaisiin tyypillisiin kysymyksiin. Sainkin haastattelusta täydet 20/20 pistettä! Kokonaispisteet siis pääsykokeiden toisen osan osalta olivat 56/60. Ensimmäisen ja toisen osan yhteenlasketut pisteet 91/100 riittivät siis opiskelupaikkaan Kouvolassa, jonne lähdenkin syksyllä sitten opiskelemaan 🙂

Jännitin pääsykokeita etukäteen yllättävän vähän, vaikka yleensä jännitän ihan pieniäkin asioita pitkään etukäteen. Tavoitteeni näissä pääsy- ja soveltuvuuskokeissa oli palauttaa kaikki tehtävät vaikken olisi niihin täysin tyytyväinen itse. Olin keväällä tehon kursseilla joutunut palauttamaan tehtäviä
joihin en ollut täysin tyytyväinen, mutta joista olinkin yllättäen saanut hyviä arvosanoja, jopa yhden vitosen. Näistä oppineena tajusin, että oli fiilis tehtävistä mikä tahansa, usko itseesi, tee ne loppuun ja palauta ne, sillä palauttamatta jättäminen ei ainakaan tuo opiskelupaikkaa.
Tämän tajuaminen helpotti ainakin omaa stressiäni huomattavasti.

Sain myös toukokuun lopussa paikan todistusvalinnalla Metropolian rakennusarkkitehtuurista jonne en uskonut ikinä pääseväni. Olen tästäkin erittäin kiitollinen ja olisin mielelläni mennyt myös tähän kouluun!


En olisi selvinnyt pääsykokeista ilman Tehon oppeja, vaikka
muutama tehtävä ja tekniikka pääsikin kokeissa yllättämään!

-Milla

Millan vinkit ennakkotehtäviin ja pääsykokeisiin:

 1. Varaa aikaa ennakkotehtävien ideointiin ja tekoon. Vaikka niihin on tavallaan annettu
  paljon aikaa, se voi hämätä ja aiheuttaa loppuvaiheessa kiireen. Aloita siis tehtävien
  teko heti kun ne julkaistaan, jotta vältyt samanlaisilta pettymyksiltä kuin minä ja saat
  tehtävät palautettua. Jos mahdollista, ota vähemmän töitä tai muita aktiviteettejä
  ennakkotehtävien ajalle jotta saat palautuksistasi sellaiset kuin haluat.
  Ennakkotehtävillä karsitaan paljon ihmisiä, joten ne ovat tärkeitä.
 2. Harjoittele tekniikoita etukäteen. Jos mahdollista, suosittelen ehdottomasti
  osallistumaan Tehon valmennuskursseille. Sain itse harjoittelurutiinia sillä, että kävin
  tunneilla säännöllisesti. En olisi selvinnyt pääsykokeista ilman Tehon oppeja, vaikka
  muutama tehtävä ja tekniikka pääsikin kokeissa yllättämään! Pelkästään jo
  luentomateriaalit auttavat pitkälle, vielä enemmän apua on harjoitustehtävistä ja
  simulaatioista. Palaute omista harjoitustöistä on myös ollut tärkeää minulle!
 3. Ole armollinen itsellesi. Jokaisessa tehtävässä ei tarvitse välttämättä onnistua täysin.
  Toki kilpailu pääsykoepaikoista on kova, mutta tärkeämpää mielestäni on seuraavan
  kohdan vinkki:
 4. Palauta tehtävät! Vain palauttamalla tehtävät voit edetä seuraavaan vaiheeseen tai
  päästä sisään kouluun. Vaikka et olisi niihin täysin tyytyväinen, palauta ne silti.
  Lopullisen arvioinnin tehtävistä tekee kuitenki valitsijaraati ja koskaan et voi tietää
  millaisia tehtäviä muut ovat palauttaneet ja miten he ovat onnistuneet 🙂

70% kurssilaisistamme on saanut opiskelupaikan


Tiesitkö, että Teho-Opiston valmennuskurssin käyneet täyttävät vuosittain yli puolet luovien alojen opiskelupaikoista ja kurssilaisistamme yli 70% ovat saaneet hakemansa luovien alojen opiskelupaikan?

Maksimoi sisäänpääsyn todennäköisyytesi ja liity mukaan treenaamaan Suomen laajimmalle arkkitehtuurin, muotoilun ja muiden luovien alojen valmennuskurssille!