Skip to content

Lyö itsesi läpi Muotoilun pääsykokeista teho-opiston valmennuskurssien avulla

Varmista paikkasi suosituilla kursseilla!

Haluatko muotoilijaksi?

Koulutus ja opiskelu

Muotoilija suunnittelee ja mallintaa esimerkiksi kalusteita, käyttöesineitä, vaatteita, tuotteita ja palveluita. Muotoilijan työ on tilallisen, esineellisen ja visuaalisen maailman kehittämistä, jossa tavoitteena on tarjota ratkaisuja asiakkaan tarpeisiin. Muotoilijan työtehtäviin kuuluu käytettävyyden suunnittelu, muodon suunnittelu sekä valmistus. Työ on luovaa ongelmanratkaisua.

Muotoilijan työssä tarvitaan visuaalista hahmottamiskykyä, luovuutta ja kädentaitoja. Alalla on laaja valikoima suuntautumisvaihtoehtoja, kuten teollinen muotoilu, pakkaus- ja brändimuotoilu, vaatesuunnittelu sekä tuote- ja palvelumuotoilu.

Haluatko tietää lisää muotoilusta? Lue teollisen muotoilun opiskelijan Juulin tarina Tehon blogista.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Seuraava haku muotoilun aloille on kevään yhteishaussa 2025. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Aalto-yliopisto: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2025.
Lapin yliopisto: Ei ennakkotehtäviä.
LAB-ammattikorkeakoulu: Ennakkotehtävät julkaistaan tammi-helmikuussa 2025.
Metropolia: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2025. Metropolian hakusivuilla.
Xamk: Ei ennakkotehtäviä.
Savonia: Ei ennakkotehtäviä.

Pääsykokeet

Ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet pääsevät pääsykokeisiin.

Aalto-yliopistoPääsykoe järjestetään kesän alussa taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin..
Lapin yliopisto: Pääsykoe on kaksipäiväinen. Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan ensimmäiseen kokeeseen. Toiseen vaiheeseen päässeille lähetetään kutsukirje toukokuun lopulla. Toisen vaiheen tarkempi päivä ilmoitetaan myöhemmin.
LAB-ammattikorkeakoulu: Valintakoe on kaksivaiheinen ja järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa 2025.
Metropolia: Valintakoe on kaksivaiheinen ja järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa 2024.
Xamk: Pääsykokeet järjestetään toukokuussa 2025.
Savonia: Kaksipäiväiset pääsykokeet järjestetään toukouussa 2025.

Miten valmistautua

Muotoilun pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Muotoilun ennakkotehtävissä sekä pääsykokeissa testataan laajasti mm. hakijan ideointitaitoja, piirtämis- ja maalaamistaitoja, kolmiuloitteista hahmottamista sekä usein myös kolmiuloitteisen kappaleen rakennusta. Joukosta erottuu usein hyvällä, omaperäisellä idealla, joka on osattu myös toteuttaa ja esittää taitavasti. Voit myös tutustua mm. Aalto yliopiston aiempiin muotoilun pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen mitä siitä, mitä kokeissa vaaditaan! Katso työt, joilla Aapo läpäisi Aallon muotoilun pääsykokeet, sekä työt, joilla Marko pääsi opiskelemaan teollista muotoilua!

Seuraa lisäksi mitä muotoilun kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. On myös tärkeää harjoitella työskentelemään rajatussa ajassa, sillä ajankäytön hallinta on pääsykokeissa erittäin tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa parhaan tuloksen ja omien vahvuuksien esiin tulemisen! 

Valmennuskurssille?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?

Monipuolisten ilmaisua, ideointitaitoja ja tekniikoita vaativien tehtävien takia muotoilun opintoihin hakevalle sopii erinomaisesti kaikki pitkät kurssimme (MaxiMidi ja Tekniikka), sekä lähes kaikki lyhyemmät kurssit. Kursseilla kehität laajasti tarvittavia taitoja, joilla loistat sekä ennakkotehtävävaiheessa, että pääsykokeissa.

Teho-Opisto on Suomessa ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu kursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

Yliopistot

Aalto-yliopisto

Muotoilu
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 174/38
(v. 2022)

Lapin yliopisto

Teollinen muotoilu
Rovaniemi

Hakijat/hyväksytyt: 71/18
(v. 2022)

Ammattikorkeakoulut

Lab-ammattikorkeakoulu

Muotoilija, teollinen ja brändimuotoilu, kokemus- ja palvelumuotoilu
Muotoiluinstituutti, Lahti

Hakijat/hyväksytyt: 211/63
(v. 2017)

Metropolia

Muotoilu
Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 100/20
(v. 2022)

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu XAMK

Muotoilu, sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu
Kouvola

Hakijat/hyväksytyt: 156/21
(v. 2015)

Hämeen ammattikorkeakoulu Hamk

Muotoilu
Hämeenlinna

Hakijat/hyväksytyt: 159/45
(v. 2017)

Savonia ammattikorkeakoulu

Muotoilu
Kuopio

Hakijat/hyväksytyt: 235/54
(v. 2022)

Teho-Opisto on ainoa luovien alojen valmennuskursseihin erikoistunut valmennusyritys Suomessa. Tarjoamme laajan valikoiman valmennuskursseja taidealojen, muotoilun ja arkkitehtuurin pääsykokeisiin, sekä hakuun opiskelemaan ulkomaisiin luovien alojen yliopistoihin.

Selaa kursseja ja valitse itsellesi sopiva:

Varmista paikkasi kursseilta alennettuun hintaan!
Early bird -etu voimassa 28.3.2024 asti

Maxi
– Alkaa 9.9.2024
1 390 3 090 
Kaikille aloille sopiva vuoden laajuinen MAXI on juuri se kurssi, jonka suuri osa Aalto-yliopistoon sisäänpäässeistä on käynyt!  
Piirtämisen perusteet
–Alkaa 14.8.2024
440 490 
Hyväksi piirtäjäksi tullaan vain harjoittelemalla! Täsmäkurssi kaikille, joilla ei ole aiempaa taustaa kuvan tekemisestä.
Midi
– Alkaa 20.1.2025
990 2 590 
Lukukauden laaja ja kattava valmennuskurssi taidealoille. MIDI-kurssilla omaksut pääsykokeissa olennaiset ideointitaidot ja muotokielet, jotka tekevät töistäsi sisällöltään kiinnostavia!
Tekniikka
– Alkaa 24.1.2025
990 2 590 
Tekniikka-kurssilla hiotaan luovien alojen pääsykokeiden yleisimpiä piirtämis-, maalaus- ja rakentelutekniikoita.

Muotoilijalle kaikki on mahdollista

Kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa opiskeleva Sanna Ritvanen haaveilee ammatista, jossa olisi ilmaisun vapautta.

“Pääsin alun perin sisään Lahteen sisustusarkkitehtien koulutusohjelmasta, mutta pienen tuurin avulla sain vaihdettua ohjelmaa kalustemuotoilun puolelle ekana vuonna. Sisustuspuolella tekeminen oli minulle liian teknistä ja funktionaalista, sillä tykkään tehdä juttuja taiteellisemmin ja vapaammin.

Lahdessa kalustemuotoilu keskittyy enimmäkseen klassiseen, skandinaaviseen muotoiluun, ja opetus on melko teknispainotteista. Opettajat ovat itsekin kalustemuotoilijoita tai puuseppiä, ja he ovat todella taitavia. Käytännön töitä tehdään paljon, mutta niiden lisäksi opiskeluun kuuluu visuaalisen muotoilun ja taiteen perusteiden kursseja sekä tulkintaan ja symboliseen muotoiluun keskittyviä kursseja.

Muotoilija

Olemme toteuttaneet myös näyttelyprojekteja, joissa suunnitellaan ja toteutetaan alusta loppuun itse kokonainen näyttely. Yhteistyötä tehdään paljon yli koulutusohjelmarajojen. Esimerkiksi näyttelyprojekteissa on usein mukana niin sisustusarkkitehteja, graafisia suunnittelijoita kuin pakkausmuotoilijoitakin.

Jos ei ole ihan varma, mille taiteen alalle haluaa suuntautua, kannattaa miettiä omia vahvuuksia ja kiinnostuksia, ja ottaa määrätietoisesti selvää aloista. Oma juttu löytyy kyllä, kun aloittaa jostain ja kokeilee rohkeasti.

Tehon valmennuskurssista sain paljon irti erityisesti pääsykoerutiinin hallitsemiseen. Kun sain kokeessa paperit eteeni, ei mennyt kymmentä minuuttia kauempaa, kun jo tiesin mitä ryhdyn tekemään.

En usko, että teen valmistumisen jälkeen kalustemuotoilijan töitä, sillä haluaisin ammatiltani vieläkin enemmän taiteellista vapautta. En kuitenkaan kadu, että päädyin kalustemuotoilun koulutusohjelmaan, sillä tästä saa hyvän pohjan melkein mille tahansa muotoilun alalle. Opiskelu ei ole todellakaan mennyt hukkaan, vaan koen, että tämä olen saanut koulusta ikään kuin muotoilun peruskoulutuksen. Nykyään monet nuoret suomalaiset muotoilijat yhdistävät työssään monenlaista muotoiluosaamista, joten miksi en minäkin?”

Soita ja kysy lisää siniltä

Voit myös tekstata tai lähettää WhatsApp-viestin.

Kolme poimittua syytä tulla teholle

Parhaat pisteet

Tehon opiskelijoilla parhaat pisteet Aallon ARTSin, LAB:in & Metropolian muotoiluun (2018-2021)

Kannustava ilmapiiri

Opettajat ovat alansa ammattilaisia, jotka varmistavat kurssilaisille yksilöllisen opetuksen.

Huimat prosentit

Joka vuosi jopa 70% kurssilaisista saa unelmiensa opiskelupaikan.

saavuta unelmiesi opiskelupaikka!

Super Early Bird -etu 31.7.2024 asti!