HALUATKO MUOTOILIJAKSI?

Koulutus ja opiskelu

Muotoilija suunnittelee ja mallintaa esimerkiksi kalusteita, käyttöesineitä, vaatteita, tuotteita ja palveluita. Muotoilijan työ on tilallisen, esineellisen ja visuaalisen maailman kehittämistä, jossa tavoitteena on tarjota ratkaisuja asiakkaan tarpeisiin. Muotoilijan työtehtäviin kuuluu käytettävyyden suunnittelu, muodon suunnittelu sekä valmistus. Työ on luovaa ongelmanratkaisua.

Muotoilijan työssä tarvitaan visuaalista hahmottamiskykyä, luovuutta ja kädentaitoja. Alalla on laaja valikoima suuntautumisvaihtoehtoja, kuten teollinen muotoilu, pakkaus- ja brändimuotoilu, vaatesuunnittelu sekä tuote- ja palvelumuotoilu.

Haluatko tietää lisää muotoilusta? Lue teollisen muotoilun opiskelijan Juulin tarina Tehon blogista.

HAKEMINEN JA ENNAKKOTEHTÄVÄT

Seuraava haku muotoilun aloille on yhteishaussa 18.3.–1.4.2020. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Ennakkotehtävät julkaistaan oppilaitosten omilla sivuilla kevään 2020 aikana.

Aalto-yliopisto: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuun lopussa 2020.
Lapin yliopisto: Hakijat tekevät valintakokeeseen ennakkotehtävän, jonka esittelevät valintakokeessa.
Lahden Muotoiluinstituutti: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2020.
Metropolia: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuun aikana Metropolian hakusivuilla.
Xamk: Ei ennakkotehtäviä.
Savonia: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2020.

Pääsykokeet

Ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet pääsevät pääsykokeisiin.

Aalto-yliopisto: Valintakoe on kolmipäiväinen ja järjestetään kesäkuun alussa.
Lapin yliopisto: Valintakokeeseen lähetetään kutsukirje toukokuun puolessa välissä ja itse valintakoe järjestetään kesäkuun alkupuolella kaksipäiväisenä.
Lahden Muotoiluinstituutti: Valintakoe on kolmipäiväinen ja järjestetään toukokuun lopulla.
Metropolia: Valintakoe järjestetään kesäkuun alussa kaksipäiväisenä.
Xamk: Valintakokeisiin ei ole ennakkotehtäviä, joten kutsun saavat kaikki hakukelpoiset hakijat. Kaksipäiväiset pääsykokeet järjestetään Kouvolassa toukokuun lopussa 2020.
Savonia: Kaksipäiväiset valintakokeet järjestetään toukokuun 2020 lopulla.

MITEN VALMISTAUTUA VALINTAKOKEISIIN?

Muotoilijan pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Seuraa mitä muotoilun kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. Hio piirustus- ja maalaustaidot kuntoon ja harjoittele erityisesti ideointia, jotta erotut pääsykokeissa suunnittelutaidoillasi!

Harjoittele myös työskentelemään rajatussa ajassa, ajankäytön hallinta on pääsykokeissa tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa paremman tuloksen! Tutustu vanhoihin muotoilun pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen, mitä pääsykokeissa vaaditaan.

MUOTOILUN VALMENNUSKURSSILLE?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?
Voit maksimoida mahdollisuutesi opiskelupaikan nappaamiseen Teho-Opiston valmennuskurssilla.

Teho-Opisto on Suomessa ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu lähi- ja etäkursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

YLIOPISTOT

 • icon

  Muotoilu

  Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

  Hakijat/hyväksytyt: 151/34 (v. 2017)

 • icon

  Teollisen muotoilun koulutus

  Lapin yliopisto, Taiteiden tiedekunta, Rovaniemi

  Hakijat/hyväksytyt: 71/21 (v. 2015)

AMMATTIKORKEAKOULUT

 • icon

  Muotoilija, Teollinen ja brändimuotoilu, Kokemus- ja palvelumuotoilu

  Lahden ammattikorkeakoulu, Muotoiluinstituutti, Lahti

  Hakijat/hyväksytyt: 211/63 (v. 2017)

 • icon

  Muotoilu

  Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsinki

  Hakijat/hyväksytyt: 315/20 (v. 2017)

 • icon

  Muotoilu; Sisustussuunnittelu ja kalustemuotoilu

  Kymenlaakson ammattikorkeakoulu, Xamk, Kouvola

  Hakijat/hyväksytyt: 131/36 (v. 2015)

 • icon

  Muotoilu

  Hämeen ammattikorkeakoulu, Hamk, Hämeenlinna

  Hakijat/hyväksytyt: 159/45 (v. 2017)

 • icon

  Muotoilu

  Savonia ammattikorkeakoulu, Kuopio

  Hakijat/hyväksytyt: 260/67 (v. 2017)

MUOTOILIJALLE KAIKKI ON MAHDOLLISTA

Kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa opiskeleva Sanna Ritvanen haaveilee ammatista, jossa olisi ilmaisun vapautta.

“Pääsin alun perin sisään Lahteen sisustusarkkitehtien koulutusohjelmasta, mutta pienen tuurin avulla sain vaihdettua ohjelmaa kalustemuotoilun puolelle ekana vuonna. Sisustuspuolella tekeminen oli minulle liian teknistä ja funktionaalista, sillä tykkään tehdä juttuja taiteellisemmin ja vapaammin.

Lahdessa kalustemuotoilu keskittyy enimmäkseen klassiseen, skandinaaviseen muotoiluun, ja opetus on melko teknispainotteista. Opettajat ovat itsekin kalustemuotoilijoita tai puuseppiä, ja he ovat todella taitavia. Käytännön töitä tehdään paljon, mutta niiden lisäksi opiskeluun kuuluu…”

Muotoilija
Jatka Sannan tarinaa...

…visuaalisen muotoilun ja taiteen perusteiden kursseja sekä tulkintaan ja symboliseen muotoiluun keskittyviä kursseja.

Olemme toteuttaneet myös näyttelyprojekteja, joissa suunnitellaan ja toteutetaan alusta loppuun itse kokonainen näyttely. Yhteistyötä tehdään paljon yli koulutusohjelmarajojen. Esimerkiksi näyttelyprojekteissa on usein mukana niin sisustusarkkitehteja, graafisia suunnittelijoita kuin pakkausmuotoilijoitakin.

Jos ei ole ihan varma, mille taiteen alalle haluaa suuntautua, kannattaa miettiä omia vahvuuksia ja kiinnostuksia, ja ottaa määrätietoisesti selvää aloista. Oma juttu löytyy kyllä, kun aloittaa jostain ja kokeilee rohkeasti.

Tehon valmennuskurssista sain paljon irti erityisesti pääsykoerutiinin hallitsemiseen. Kun sain kokeessa paperit eteeni, ei mennyt kymmentä minuuttia kauempaa, kun jo tiesin mitä ryhdyn tekemään.

En usko, että teen valmistumisen jälkeen kalustemuotoilijan töitä, sillä haluaisin ammatiltani vieläkin enemmän taiteellista vapautta. En kuitenkaan kadu, että päädyin kalustemuotoilun koulutusohjelmaan, sillä tästä saa hyvän pohjan melkein mille tahansa muotoilun alalle. Opiskelu ei ole todellakaan mennyt hukkaan, vaan koen, että tämä olen saanut koulusta ikään kuin muotoilun peruskoulutuksen. Nykyään monet nuoret suomalaiset muotoilijat yhdistävät työssään monenlaista muotoiluosaamista, joten miksi en minäkin?”

Kolme poimittua syytä tulla Teholle

Parhaat pisteet

Tehon opiskelijoilla 2012-2015 joka vuonna parhaat pisteet Aallon ARTSin sisustusarkkitehtuuriin, muotoiluun tai kuvataidekasvatukseen.

Kannustava ilmapiiri

Opettajat ovat alansa ammattilaisia, jotka varmistavat kurssilaisille yksilöllisen opetuksen.

Huimat prosentit

Joka vuosi jopa 70% kurssilaisista saa unelmiensa opiskelupaikan.

Kirjoita hakusi ja paina Enter