Skip to content

Lyö itsesi läpi Muotoilun pääsykokeista teho-opiston valmennuskurssien avulla

Varmista paikkasi suosituilla kursseilla!

Haluatko muotoilijaksi?

Koulutus ja opiskelu

Muotoilija suunnittelee ja mallintaa esimerkiksi kalusteita, käyttöesineitä, vaatteita, tuotteita ja palveluita. Muotoilijan työ on tilallisen, esineellisen ja visuaalisen maailman kehittämistä, jossa tavoitteena on tarjota ratkaisuja asiakkaan tarpeisiin. Muotoilijan työtehtäviin kuuluu käytettävyyden suunnittelu, muodon suunnittelu sekä valmistus. Työ on luovaa ongelmanratkaisua.

Muotoilijan työssä tarvitaan visuaalista hahmottamiskykyä, luovuutta ja kädentaitoja. Alalla on laaja valikoima suuntautumisvaihtoehtoja, kuten teollinen muotoilu, pakkaus- ja brändimuotoilu, vaatesuunnittelu sekä tuote- ja palvelumuotoilu.

Haluatko tietää lisää muotoilusta? Lue teollisen muotoilun opiskelijan Juulin tarina Tehon blogista.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Seuraava haku muotoilun aloille on kevään yhteishaussa 2024. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Aalto-yliopisto: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2024.
Lapin yliopisto: Ei ennakkotehtäviä.
LAB-ammattikorkeakoulu: Ennakkotehtävät julkaistaan tammi-helmikuussa 2024.
Metropolia: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2024. Metropolian hakusivuilla.
Xamk: Ei ennakkotehtäviä.
Savonia: Ei ennakkotehtäviä.

Pääsykokeet

Ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet pääsevät pääsykokeisiin.

Aalto-yliopistoPääsykoe järjestetään kesän alussa taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin..
Lapin yliopisto: Pääsykoe on kaksipäiväinen. Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan ensimmäiseen kokeeseen. Toiseen vaiheeseen päässeille lähetetään kutsukirje toukokuun lopulla. Toisen vaiheen tarkempi päivä ilmoitetaan myöhemmin.
LAB-ammattikorkeakoulu: Valintakoe on kaksivaiheinen ja järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa 2024.
Metropolia: Valintakoe on kaksivaiheinen ja järjestetään touko-kesäkuun vaihteessa 2024.
Xamk: Pääsykokeet järjestetään toukokuussa 2024.
Savonia: Kaksipäiväiset pääsykokeet järjestetään toukouussa 2024.

Miten valmistautua

Muotoilun pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Muotoilun ennakkotehtävissä sekä pääsykokeissa testataan laajasti mm. hakijan ideointitaitoja, piirtämis- ja maalaamistaitoja, kolmiuloitteista hahmottamista sekä usein myös kolmiuloitteisen kappaleen rakennusta. Joukosta erottuu usein hyvällä, omaperäisellä idealla, joka on osattu myös toteuttaa ja esittää taitavasti. Voit myös tutustua mm. Aalto yliopiston aiempiin muotoilun pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen mitä siitä, mitä kokeissa vaaditaan! Katso työt, joilla Aapo läpäisi Aallon muotoilun pääsykokeet, sekä työt, joilla Marko pääsi opiskelemaan teollista muotoilua!

Seuraa lisäksi mitä muotoilun kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. On myös tärkeää harjoitella työskentelemään rajatussa ajassa, sillä ajankäytön hallinta on pääsykokeissa erittäin tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa parhaan tuloksen ja omien vahvuuksien esiin tulemisen! 

Valmennuskurssille?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?

Monipuolisten ilmaisua, ideointitaitoja ja tekniikoita vaativien tehtävien takia muotoilun opintoihin hakevalle sopii erinomaisesti kaikki pitkät kurssimme (MaxiMidi ja Tekniikka), sekä lähes kaikki lyhyemmät kurssit. Kursseilla kehität laajasti tarvittavia taitoja, joilla loistat sekä ennakkotehtävävaiheessa, että pääsykokeissa.

Teho-Opisto on Suomessa ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu kursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

Yliopistot

Aalto-yliopisto

Muotoilu
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 174/38
(v. 2022)

Lapin yliopisto

Teollinen muotoilu
Rovaniemi

Hakijat/hyväksytyt: 71/18
(v. 2022)

Ammattikorkeakoulut

Lab-ammattikorkeakoulu

Muotoilija, teollinen ja brändimuotoilu, kokemus- ja palvelumuotoilu
Muotoiluinstituutti, Lahti

Hakijat/hyväksytyt: 211/63
(v. 2017)

Metropolia

Muotoilu
Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 100/20
(v. 2022)

Kymenlaakson ammattikorkeakoulu XAMK

Muotoilu, sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu
Kouvola

Hakijat/hyväksytyt: 156/21
(v. 2015)

Hämeen ammattikorkeakoulu Hamk

Muotoilu
Hämeenlinna

Hakijat/hyväksytyt: 159/45
(v. 2017)

Savonia ammattikorkeakoulu

Muotoilu
Kuopio

Hakijat/hyväksytyt: 235/54
(v. 2022)

Valmennuskurssit

Teho-Opisto on ainoa luovien alojen valmennuskursseihin erikoistunut valmennusyritys Suomessa. Tarjoamme laajan valikoiman valmennuskursseja taidealojen, muotoilun ja arkkitehtuurin pääsykokeisiin, sekä hakuun opiskelemaan ulkomaisiin luovien alojen yliopistoihin.

Selaa kursseja ja valitse itsellesi sopiva:

Arkkitehtuurin Tehokurssi
–Alkaa 6.5.
490 690 
Arkkitehtuurin Teho-kurssilla perehdyt olennaisiin arkkitehtuurin valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Muotoilun Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
490 690 
Muotoilun Teho-kurssilla perehdyt olennaisiin muotoilun valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Visuaalisen viestinnän Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
490 690 
Visuaalisen viestinnän Tehokurssilla perehdyt olennaisiin visuaalisen viestinnän valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Sisustusarkkitehtuurin Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
490 690 
Sisustusarkkitehtuurin Tehokurssilla perehdyt olennaisiin sisustusarkkitehtuurin valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.

Muotoilijalle kaikki on mahdollista

Kalustemuotoilua Lahden Muotoiluinstituutissa opiskeleva Sanna Ritvanen haaveilee ammatista, jossa olisi ilmaisun vapautta.

“Pääsin alun perin sisään Lahteen sisustusarkkitehtien koulutusohjelmasta, mutta pienen tuurin avulla sain vaihdettua ohjelmaa kalustemuotoilun puolelle ekana vuonna. Sisustuspuolella tekeminen oli minulle liian teknistä ja funktionaalista, sillä tykkään tehdä juttuja taiteellisemmin ja vapaammin.

Lahdessa kalustemuotoilu keskittyy enimmäkseen klassiseen, skandinaaviseen muotoiluun, ja opetus on melko teknispainotteista. Opettajat ovat itsekin kalustemuotoilijoita tai puuseppiä, ja he ovat todella taitavia. Käytännön töitä tehdään paljon, mutta niiden lisäksi opiskeluun kuuluu visuaalisen muotoilun ja taiteen perusteiden kursseja sekä tulkintaan ja symboliseen muotoiluun keskittyviä kursseja.

Muotoilija

Olemme toteuttaneet myös näyttelyprojekteja, joissa suunnitellaan ja toteutetaan alusta loppuun itse kokonainen näyttely. Yhteistyötä tehdään paljon yli koulutusohjelmarajojen. Esimerkiksi näyttelyprojekteissa on usein mukana niin sisustusarkkitehteja, graafisia suunnittelijoita kuin pakkausmuotoilijoitakin.

Jos ei ole ihan varma, mille taiteen alalle haluaa suuntautua, kannattaa miettiä omia vahvuuksia ja kiinnostuksia, ja ottaa määrätietoisesti selvää aloista. Oma juttu löytyy kyllä, kun aloittaa jostain ja kokeilee rohkeasti.

Tehon valmennuskurssista sain paljon irti erityisesti pääsykoerutiinin hallitsemiseen. Kun sain kokeessa paperit eteeni, ei mennyt kymmentä minuuttia kauempaa, kun jo tiesin mitä ryhdyn tekemään.

En usko, että teen valmistumisen jälkeen kalustemuotoilijan töitä, sillä haluaisin ammatiltani vieläkin enemmän taiteellista vapautta. En kuitenkaan kadu, että päädyin kalustemuotoilun koulutusohjelmaan, sillä tästä saa hyvän pohjan melkein mille tahansa muotoilun alalle. Opiskelu ei ole todellakaan mennyt hukkaan, vaan koen, että tämä olen saanut koulusta ikään kuin muotoilun peruskoulutuksen. Nykyään monet nuoret suomalaiset muotoilijat yhdistävät työssään monenlaista muotoiluosaamista, joten miksi en minäkin?”

Soita ja kysy lisää siniltä

Voit myös tekstata tai lähettää WhatsApp-viestin.

Kolme poimittua syytä tulla teholle

Parhaat pisteet

Tehon opiskelijoilla parhaat pisteet Aallon ARTSin, LAB:in & Metropolian muotoiluun (2018-2021)

Kannustava ilmapiiri

Opettajat ovat alansa ammattilaisia, jotka varmistavat kurssilaisille yksilöllisen opetuksen.

Huimat prosentit

Joka vuosi jopa 70% kurssilaisista saa unelmiensa opiskelupaikan.

saavuta unelmiesi opiskelupaikka!

Early Bird -etu 5.1.2024 asti!