Skip to content

Rakennusarkkitehdiksi? Läpäise pääsykoe teho-opiston valmennuskurssilla

Varmista paikkasi suosituilla kursseilla!

Haluatko rakennusarkkitehdiksi?

Koulutus ja opiskelu

Rakennusarkkitehdit valmistuvat ammattikorkeakoulusta ja työskentelevät monissa samankaltaisissa työtehtävissä, kuin arkkitehdit. Koulutus antaa valmiudet toimia rakennussuunnittelijana monipuolisissa projekteissa sekä asiantuntijana erilaisissa rakennettuun ympäristöön liittyvissä suunnittelutehtävissä. Rakennusarkkitehtikoulutuksessa saat laajan näkemyksen erilaisten rakennushankkeiden teknisistä puolista, mutta myös rakentamisen esteettisistä, yhteiskunnallisista, sosiaalisista ja ekologisista tekijöistä.

Alalle pyrkivältä tulisi löytyä tilallista hahmotuskykyä, ongelmanratkaisutaitoja, yhteistyökykyä sekä tietenkin luovuutta ja mielikuvitusta. Lue Tehon blogista arkkitehtuurin ja rakennusarkkitehtuurin eroista.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Seuraava haku rakennusarkkitehtuurin aloille on kevään yhteishaussa 2025. Hakemus jätetään Opintopolun kautta. Rakennusarkkitehtuuriin hakulinjalle ei liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä. 

Pääsykokeet

Rakennusarkkitehtuurin pääsykokeet ovat kaksiosaiset. Jokaisen hakijan tulee osallistua tekniikan alan valtakunnalliseen AMK-valintakokeeseen touko-kesäkuussa 2025, sekä toukokuun alussa järjestettävään rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeeseen. Kokeen voi tehdä haluamassaan korkeakoulussa (Metropolia, Oulun AMK, TAMK tai Savonia).

Miten valmistautua

Rakennusarkkitehtuurin pääsykokeiden molempiin osiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. AMK-valintakokeessa vaaditaan matematiikan, fysiikan ja kemian tehtävien hallintaa, kun taas soveltuvuuskoe testaa mm. hakijan kolmiulotteista hahmottamista, ideointitaitoja, sommittelutaitoja sekä havainnollistavaa esityskykyä. Tutustu vuoden 2023 soveltuvuuskoetehtäviin ja hakijoiden töihin, jotta saat käsityksen mitä kokeissa vaaditaan. Katso myös työt, joilla Milla sai lähes täydet pisteet rakennusarkkitehtuurin pääsykokeista!

Seuraa lisäksi mitä arkkitehtuurin kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. On myös tärkeää harjoitella työskentelemään rajatussa ajassa, sillä ajankäytön hallinta on pääsykokeissa erittäin tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa parhaan tuloksen ja omien vahvuuksien esiin tulemisen! 

Valmennuskurssille?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?

Soveltuvuuskokeessa tarvittavia monipuolisia ilmaisu-, ideointi- ja esitystaitoja pääsee harjoittelemaan kattavasti kaikilla pitkillä kursseillamme (MaxiMidi ja Tekniikka), sekä lähes kaikilla lyhyemmillä kursseilla. Matematiikan, fysiikan ja kemian taitoja voit sen sijaan hioa Arkkitehtimatikka-kurssilla, jossa rakennusarkkitehdiksi hakeville on oma räätälöity paketti!

Teho-Opisto on Suomen ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu kursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

Ammattikorkeakoulut

Metropolia

Rakennusarkkitehti (AMK)
Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 605/30
(v. 2022)

Oulun AMK

Rakennusarkkitehti
Oulu

Hakijat/hyväksytyt: 484/45
(v. 2022)

Savonia ammattikorkeakoulu

Rakennusarkkitehti
Kuopio

Hakijat/hyväksytyt: 354/30
(v. 2022)

Tampereen ammattikorkeakoulu

Rakennusarkkitehti
Tampere

Hakijat/hyväksytyt: 707/28
(v. 2022)

Teho-Opisto on ainoa luovien alojen valmennuskursseihin erikoistunut valmennusyritys Suomessa. Tarjoamme laajan valikoiman valmennuskursseja taidealojen, muotoilun ja arkkitehtuurin pääsykokeisiin, sekä hakuun opiskelemaan ulkomaisiin luovien alojen yliopistoihin.

Selaa kursseja ja valitse itsellesi sopiva:

Varmista paikkasi kursseilta alennettuun hintaan!
Early bird -etu voimassa 28.3.2024 asti

Maxi
– Alkaa 9.9.2024
1 390 3 090 
Kaikille aloille sopiva vuoden laajuinen MAXI on juuri se kurssi, jonka suuri osa Aalto-yliopistoon sisäänpäässeistä on käynyt!  
Piirtämisen perusteet
–Alkaa 14.8.2024
440 490 
Hyväksi piirtäjäksi tullaan vain harjoittelemalla! Täsmäkurssi kaikille, joilla ei ole aiempaa taustaa kuvan tekemisestä.
Midi
– Alkaa 20.1.2025
990 2 590 
Lukukauden laaja ja kattava valmennuskurssi taidealoille. MIDI-kurssilla omaksut pääsykokeissa olennaiset ideointitaidot ja muotokielet, jotka tekevät töistäsi sisällöltään kiinnostavia!
Tekniikka
– Alkaa 24.1.2025
990 2 590 
Tekniikka-kurssilla hiotaan luovien alojen pääsykokeiden yleisimpiä piirtämis-, maalaus- ja rakentelutekniikoita.

RAKENNUSARKKI­TEHDIT TYÖLLISTYVÄT MONIPUOLISESTI RAKENNUS­SUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN ERI ALUEILLA

Suvi Wallius-Valo opiskelee Metropoliassa rakennusarkkitehtuuria. Opiskelu on yllättänyt hänet positiivisesti konkreettisuudellaan, määrätietoisuudellaan ja käytännönläheisyydellään. 

Oltuani kielten parissa tekemisissä kymmenisen vuotta halusin saada täysin uudenlaista haastetta. Arkkitehtuuri oli lopulta varsin luonteva valinta, sillä olen aina ollut kiinnostunut rakentamisesta isäniesimerkin myötä. Alassa kiinnostaa se, että voi olla mukana luomassa näkyvää ympäristöä Kävin Midi-kurssin keväällä 2015. Kurssilla oli mukava yhteishenki ja oli kivaa, että järjestettiin yhteisiä illanviettoja. Teholaisten kanssa aina moikataan kun tavataan. Hain kahtena keväänä, joista ensimmäisellä kerralla vain Aaltoon arkkitehtiosastolle ja toisena vuonna myös ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtuuriin, koska edellisessä haussa en vielä tiennyt tästä linjasta. Opiskelu ammattikorkeakoulussa sopii minulle ehdottomasti paremmin. Sisäänpääsyyni vaikutti sinnikäs treenaus piirtämisen ja matematiikan osalta.

Rakennusarkkitehti

Opiskelu on yllättänyt positiivisesti konkreettisuudellaan, määrätietoisuudellaan ja käytännönläheisyydellään. Työkuorma on välillä aika suuri, mitä ei tietenkään osannut ennen koulun alkua odottaa. Opintoihini kuuluu suunnitteluprojekteja, jotka vaikeutuvat asteittain: esimerkiksi nyt kolmantena syksynä suunnittelemme suurta myymälärakennusta ja kerrostaloa. Projektien rinnalla opiskelemme mm. materiaalioppia, arkkitehtuurin historiaa, tietotekniikkaa, talotekniikkaa, rakennushankkeen ohjausta, yritystoimintaa ja rakentamistaloutta.

 

Rakennusarkkitehtiopiskelijalta vaaditaan valtavaa paineensietokykyä, pitkäjänteisyyttä jaorganisointitaitoja! Näistä ominaisuuksista ei varmasti ole haittaa työelämässäkään. En ole vielä päättänyt, haluanko isona suunnittelupöydän ääreen vai toteuttamaan hankkeita projektinjohtopuolelle. Tällä hetkellä olen rakennusliikkeessä insinööriharjoittelijana.

Jos haluat konkreettisen lähestymiskulman suunnitteluun ja haluat liittyä huikeaan opiskeluporukkaan, tule opiskelemaan rakennusarkkitehtuuria! Parhaimman hyödyn pääsykokeisiin valmistautumisesta saat, kun treenaat ja treenaat vielä lisää!

Soita ja kysy lisää siniltä

Voit myös tekstata tai lähettää WhatsApp-viestin.

Kolme poimittua syytä tulla teholle

Alansa ainoa

Teho-Opisto on Suomen ainoa taidealojen valemennuskursseihin erikoistunut taidekoulu.

Kannustava ilmapiiri

Tehon opettajat ovat alansa ammattilaisia, jotka takaavat kurssilaisillemme yksilöllisen opetuksen.

Huimat sisäänpääsyprosentit

Tehon opiskelijoista jopa 70% saa joka vuosi haluamansa opiskelupaikan.

saavuta unelmiesi opiskelupaikka!

Super Early Bird -etu 31.7.2024 asti!