Sisustus­arkkitehtUUri

HALUATKO SISUSTUS­­ARKKITEHDIKSI?

Koulutus ja opiskelu

Sisustusarkkitehdit suunnittelevat julkisia ja yksityisiä sisätiloja sekä toimintaympäristöjä. Työnkuvaan kuuluu sisustussuunnittelu sekä huonekalusuunnittelu. Tavoitteena on luoda tiloista toimivia ja esteettisiä kokonaisuuksia, joissa huomioidaan niin värien, valojen kuin huonekalujenkin suhteet.

Sisustusarkkitehdin työ on palveluammatti, jossa täytyy hypätä asiakkaiden kenkiin ja ymmärtää heidän tarpeensa. Täytyy pystyä ilmaisemaan omat ajatuksensa visuaalisesti ja vastamaan asiakkaan toiveisiin. Sisustusarkkitehdit työskentelevät mm. arkkitehti- ja sisustusarkkitehtitoimistoissa, huonekalu-, muotoilu- ja sisustusalan yrityksissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Ala vaatii luovuutta, piirustustaitoja, kolmiulotteista hahmottamiskykyä ja vuorovaikutustaitoja.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Seuraava haku sisustusarkkitehtuurin aloille yhteishaussa 18.3.–1.4.2020. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Aalto-yliopisto: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2020.
Lapin yliopisto: Hyväksytyt hakijat tuovat ennakkotehtävät valintakokeeseen.
Metropolia: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2020.
Lahden Muotoiluinstituutti: Ennakkotehtävät julkaistaan tammikuussa.
Xamk: Ei ennakkotehtäviä.

Ennakkotehtävät hyväksytysti suorittaneet pääsevät valintakokeeseen. 2-5 päiväiset valintakokeet järjestetään yliopistoissa kesäkuun alussa ja ammattikorkeakouluissa toukokuun lopulla.

Pääsykokeet

Sisustusarkkitehtuurin pääsykokeisiin hakijat valitaan ennakkotehtävien perusteella. Kaikille hakulomakkeen täyttäneille ja ennakkotehtävien lähettäneille hakijoille ilmoitetaan valintakokeeseen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Samalla selviää myös pääsykokeissa sallitut välineet ja tarvikkeet.

Aalto-yliopisto: Pääsykoe järjestetään taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Valintakoepaikka ja tarkempi kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.
Lapin yliopisto: Pääsykoe on kaksipäiväinen. Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan valintakokeeseen ilman esivalintaa. Kaikille hyväksytyille hakijoille lähetetään kutsukirje.
Metropolia: Kaksipäiväinen pääsykoe järjestetään toukokuun lopussa 2020. Valintakokeeseen kutsutaan kaikki ennakkotehtävän hyväksytysti suorittaneet hakukelpoiset hakijat
Lahden Muotoiluinstituutti: Kolmepäiväinen pääsykoe järjestetään toukokuun lopussa 2020.
Xamk: Pääsykokeisiin ei ole ennakkotehtäviä, joten kutsun saavat kaikki hakukelpoiset hakijat. Kaksipäiväiset pääsykokeet järjestetään Kouvolassa toukokuun lopussa 2020.

MITEN VALMISTAUTUA VALINTAKOKEISIIN

Sisustusarkkitehtuurin pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Seuraa mitä sisustusarkkitehtuurin kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. Hio piirustus- ja maalaustaidot kuntoon ja harjoittele erityisesti ideointia, jotta erotut pääsykokeissa suunnittelutaidoillasi!

Harjoittele myös työskentelemään rajatussa ajassa, sillä ajankäytön hallinta on pääsykokeissa tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa paremman tuloksen! Tutustu vanhoihin sisustusarkkitehtuurin pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen, mitä pääsykokeissa vaaditaan. Vanhoja pääsykoetehtäviä on nähtävillä täältä.

SISUSTUSARKKITEHTUURIN VALMENNUSKURSSILLE?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?
Voit maksimoida mahdollisuutesi opiskelupaikan nappaamiseen Teho-Opiston valmennuskurssilla.

Teho-Opisto on Suomen ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu lähi- ja etäkursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

 

YLIOPISTOT

 • icon

  Sisustusarkkitehtuuri

  Aalto-yliopisto, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

  Hakijat/hyväksytyt: 161/14 (v. 2017)

 • icon

  Sisustus- ja tekstiilimuotoilu

  Lapin Yliopisto, Rovaniemi

  Hakijat/hyväksytyt: 79/16 (v. 2015)

AMMATTIKORKEAKOULUT

 • icon

  Muotoilija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri

  Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsinki

  Hakijat/hyväksytyt: 524/19 (v. 2017)

 • icon

  Muotoilija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu

  Lahden Ammattikorkeakoulu, Muotoiluinstituutti, Lahti

  Hakijat/hyväksytyt: 249/40 (v. 2017)

 • icon

  Muotoilija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu

  Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK, Kouvola

  Hakijat/hyväksytyt: 185/22 (v. 2017)

SISUSTUS­ARKKITEHDISTÄ ON MONEKSI

Sisustusarkkitehtuurin monialaisuus ja käytännönläheisyys yllättivät Maria Riskilän positiivisesti hänen aloittaessaan opinnot Aalto-yliopistossa.

“Minua on aina kiinnostanut niin taide, muotoilu kuin arkkitehtuurikin. Viime keväänä omaa alaa miettiessä sisustusarkkitehdin työ alkoi tuntua sellaiselta, jossa nämä kaikki yhdistyvät sopivassa suhteessa. Pelkkä arkkitehtuuri tuntui minulle liian teoreettiselta, mutta sisustusarkkitehtuuri vaikutti juuri sopivan monialaiselta.

Odotin, että yliopistossa opiskeluun kuuluisi aina paljon teoriaa, mutta meillä luentoja onkin ollut vain vähän. Suurin osa opiskelusta on todella käytännönläheistä…”

Sisustussuunnittelija
Jatka Marian tarinaa...

…konkreettista: teemme itse kaikki mallit käsin ja suunnittelemme tiloja ja kalusteita alusta asti itse.

Kursseja on laidasta laitaan, muutamasta teoriaa ja tekniikkaa opettavasta kurssista taidekursseihin ja tila- ja kalustesuunnittelun kursseihin. Taidekursseilla harjoitellaan esimerkiksi piirtämistä, maalaamista ja kuvanveistoa sekä opiskellaan taidehistoriaa. Tila- ja kalustesuunnittelun kurssit toteutetaan projekteina, joissa tehdään alusta loppuun joku todellinen työ.

Ekana vuonna projektit olivat harjoitustöitä, mutta myöhemmin niitä on toteutettu myös yhteistyössä yritysten kanssa. Silloin projektien luonne muuttuu hieman, sillä asiakkaalla on tietysti aina sanansa sanottavana työn lopputulokseen liittyen. Projekteja tehdään sekä yksilötöinä että ryhmissä. Ryhmätyötaidot ovat tärkeitä, sillä työelämässäkin sisustusarkkitehdit tekevät paljon tiimityötä.

Sisustusarkkitehdiksi opiskelee keskenään tosi erilaisia tyyppejä, mutta minusta se on vain rikkaus. Jos kaikki olisivat samasta muotista, niin silloin kaikki varmaan suunnittelisivatkin samanlaisia asioita. Sisustusarkkitehdiksi voi siis hakea kuka tahansa. Kolmiulotteinen hahmotuskyky ja piirustustaito ovat tietysti tärkeitä, mutta teknistä osaamista tärkeämpää on innovatiivisuus ja ideointikyky.

Käymäni Teho-Opiston Ennakko- ja Teho-kurssit helpottivat pääsykoetilanteessa paljon. Kun ei ollut aiemmin ollut vastaavassa koetilanteessa, oli valmennuskurssilla opituista asioista iso apu. Pääsykokeissa pystyin olemaan rentona ja hyvällä meiningillä, ja samaa suosittelen ehdottomasti muillekin.

Monet sisustusarkkitehdit tekevät töitä niin tila- ja kalustesuunnittelun kuin arkkitehtuurinkin parissa sen sijaan että pysyisi tiukasti vain yhdellä tiellä. Itse haluaisin lähteä jo opiskeluaikana tai viimeistään valmistumisen jälkeen ulkomaille kokemusta ja kontakteja keräämään. Ehkä oma unelmatyönikin selviää siinä samalla!”

Kolme poimittua syytä tulla Teholle

Parhaat pisteet

Tehon opiskelijoilla 2012-2015 joka vuonna parhaat pisteet Aallon ARTSin sisustusarkkitehtuuriin, muotoiluun tai kuvataidekasvatukseen.

Kannustava ilmapiiri

Tehon opettajat ovat alansa ammattilaisia, jotka takaavat oppilaillemme yksilöllisen opetuksen.

Teholta sisustusarkkitehdiksi

Aallon sisustusarkkitehtuurin aloittaneista opiskelijoista 57% eli 8/14 Teholta (2015)

Kirjoita hakusi ja paina Enter