Skip to content

TEHO-OPISTON VALMENNUSKURSSEILLA ONNISTUT SISUSTUSARKKITEHTI KOULUTUKSEN PÄÄSYKOKEISSA

Varmista paikkasi suosituilla kursseilla!

Haluatko sisustus­arkkitehdiksi?

Koulutus ja opiskelu

Sisustusarkkitehti ja sisustussuunnittelija suunnittelee julkisia ja yksityisiä sisätiloja sekä toimintaympäristöjä. Työnkuvaan kuuluu sisustussuunnittelu sekä huonekalusuunnittelu. Tavoitteena on luoda tiloista toimivia ja esteettisiä kokonaisuuksia, joissa huomioidaan niin värien, valojen kuin huonekalujenkin suhteet.

Sisustusarkkitehdin työ on palveluammatti, jossa täytyy hypätä asiakkaiden kenkiin ja ymmärtää heidän tarpeensa. Täytyy pystyä ilmaisemaan omat ajatuksensa visuaalisesti ja vastamaan asiakkaan toiveisiin. Sisustusarkkitehdit työskentelevät mm. arkkitehti- ja sisustusarkkitehtitoimistoissa, huonekalu-, muotoilu- ja sisustusalan yrityksissä sekä itsenäisinä yrittäjinä. Ala vaatii luovuutta, piirustustaitoja, kolmiulotteista hahmottamiskykyä ja vuorovaikutustaitoja.

Sisustusarkkitehdin ja sisustussuunnittelijan työnkuvat ovat usein samankaltaisia, mutta sisustusarkkitehdin työmahdollisuudet ovat laajemmat johtuen sisustusarkitehdin ammattinimikkeen saavuttamisen korkeammista vaatimuksista – lue eroista tarkemmin blogissa Sisustusarkkitehti vs. Sisustussuunnittelija.

Hakeminen ja ennakkotehtävät

Seuraava haku sisustusarkkitehtuurin aloille on kevään yhteishaussa 2024. Hakemus jätetään Opintopolun kautta.

Aalto-yliopisto: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2024.
Lapin yliopisto: Ei ennakkotehtäviä.
Metropolia: Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa 2024.
LAB-ammattikorkeakoulu: Ennakkotehtävät julkaistaan tammi-helmikuussa 2024.
Xamk: Ei ennakkotehtäviä.

Pääsykokeet

Sisustusarkkitehtuurin pääsykokeisiin hakijat valitaan ennakkotehtävien perusteella. Kaikille hakulomakkeen täyttäneille ja ennakkotehtävien lähettäneille hakijoille ilmoitetaan valintakokeeseen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Samalla selviää myös pääsykokeissa sallitut välineet ja tarvikkeet.

Aalto-yliopisto: Pääsykoe järjestetään aikavälillä alkukesästä taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.
Lapin yliopisto: Pääsykoe on kaksipäiväinen. Kaikki hakukelpoiset hakijat kutsutaan ensimmäiseen kokeeseen. Toiseen vaiheeseen päässeille lähetetään kutsukirje toukokuun lopulla. Toisen vaiheen tarkempi päivä ilmoitetaan myöhemmin.
Metropolia: Pääsykoe pidetään kesäkuun alussa, tarkempi päivämäärä ilmoitetaan myöhemmin. Valintakokeeseen kutsutaan kaikki ennakkotehtävän hyväksytysti suorittaneet hakukelpoiset hakijat
LAB-ammattikorkeakoulu: Pääsykoe oli kaksivaiheinen vuonna 2022. Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin.
Xamk: Pääsykokeisiin ei ole ennakkotehtäviä, joten kutsun saavat kaikki hakukelpoiset hakijat. Kaksipäiväiset pääsykokeet järjestetään Kouvolassa touko-kesäkuussa 2024.

Miten valmistautua

Sisustusarkkitehtuurin pääsykokeisiin kannattaa ryhtyä valmistautumaan hyvissä ajoin. Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävissä ja pääsykokeissa mitataan laajasti mm. hakijan ideointitaitoja, kolmiuloitteista hahmottamista sekä piirtämis- ja maalaamistaitoja. Joukosta erottuu usein hyvällä, omaperäisellä idealla, joka on osattu myös toteuttaa ja esittää taitavasti. Tutustu vanhoihin sisustusarkkitehtuurin pääsykoetehtäviin, jotta saat käsityksen, mitä pääsykokeissa vaaditaan. Katso myös työt, joilla Lauralle ja Marialle aukesi sisustusarkkitehtuurin opiskelupaikka!

Seuraa lisäksi mitä sisustusarkkitehtuurin kentällä tapahtuu: tutustu kiinnostaviin alan julkaisuihin ja inspiroiviin tekijöihin. On myös tärkeää harjoitella työskentelemään rajatussa ajassa, sillä ajankäytön hallinta on pääsykokeissa erittäin tärkeää. Muista säilyttää harjoittelussa myös hyvä meininki, sillä usein rentous pääsykokeissa takaa parhaan tuloksen ja omien vahvuuksien esiin tulemisen! 

Valmennuskurssille?

Haluatko varmistaa opiskelupaikkasi ensi vuodelle? Kaipaatko vertaistukea harjoitteluun ja henkilökohtaista ohjausta ammattitaitoisilta opettajilta?

Monipuolisten ilmaisua, ideointitaitoja ja tekniikoita vaativien tehtävien takia sisustusarkkitehtuurin opintoihin hakevalle sopii erinomaisesti kaikki pitkät kurssimme (MaxiMidi ja Tekniikka), sekä lähes kaikki lyhyemmät kurssit. Kursseilla kehität laajasti tarvittavia taitoja, joilla loistat sekä ennakkotehtävävaiheessa, että pääsykokeissa.

Teho-Opisto on Suomen ainoa taidealoihin keskittynyt valmennuskurssien järjestäjä. Opetustyötä tehdään laatu ja sydän edellä, joten tsemppi on aitoa ja liukuhihnaopetusta et tule näkemään. Kursseillamme opit kaikki pääsykoemenestyksen kannalta tärkeimmät taidot tekniikoista ideointiin ja ajankäyttöön. Ryhmissämme opiskelee yhdessä eri alojen hakijoita, sillä samat hyvän pääsykoetyön kriteerit toistuvat eri hakukohteiden pääsykokeissa. Tutustu kursseihimme ja ilmoittaudu mukaan!

Yliopistot

Aalto-yliopisto

Sisustusarkkitehtuuri Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 246/22
(v. 2022)

Lapin yliopisto

Sisustus- ja tekstiilimuotoilu
Rovaniemi

Hakijat/hyväksytyt: 74/14
(v. 2020)

Ammattikorkeakoulut

Metropolia Ammattikorkeakoulu

Muotoilija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri
Helsinki

Hakijat/hyväksytyt: 545/18
(v. 2022)

Lab-Ammattikorkeakoulu

Muotoilija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri ja kalustemuotoilu
Muotoiluinstituutti, Lahti

Hakijat/hyväksytyt: 172/20
(v. 2022)

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK

Muotoilija (AMK), Sisustusarkkitehtuuri ja kalustesuunnittelu
Kouvola

Hakijat/hyväksytyt: 152/21
(v. 2022)

Teho-Opisto on ainoa luovien alojen valmennuskursseihin erikoistunut valmennusyritys Suomessa. Tarjoamme laajan valikoiman valmennuskursseja taidealojen, muotoilun ja arkkitehtuurin pääsykokeisiin, sekä hakuun opiskelemaan ulkomaisiin luovien alojen yliopistoihin.

Selaa kursseja ja valitse itsellesi sopiva:

Varmista paikkasi kursseilta alennettuun hintaan!
Early bird -etu voimassa 28.3.2024 asti

Arkkitehtuurin Tehokurssi
–Alkaa 6.5.
590 790 
Arkkitehtuurin Teho-kurssilla perehdyt olennaisiin arkkitehtuurin valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Muotoilun Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
590 790 
Muotoilun Teho-kurssilla perehdyt olennaisiin muotoilun valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Visuaalisen viestinnän Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
590 790 
Visuaalisen viestinnän Tehokurssilla perehdyt olennaisiin visuaalisen viestinnän valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.
Sisustusarkkitehtuurin Tehokurssi
– Alkaa 6.5.
590 790 
Sisustusarkkitehtuurin Tehokurssilla perehdyt olennaisiin sisustusarkkitehtuurin valintakokeissa tarvittaviin tekniikoihin ja teorioihin.

Sisustus­arkkitehdistä on moneksi

Sisustusarkkitehtuurin monialaisuus ja käytännönläheisyys yllättivät Maria Riskilän positiivisesti hänen aloittaessaan opinnot Aalto-yliopistossa.

 

“Minua on aina kiinnostanut niin taide, muotoilu kuin arkkitehtuurikin. Viime keväänä omaa alaa miettiessä sisustusarkkitehdin työ alkoi tuntua sellaiselta, jossa nämä kaikki yhdistyvät sopivassa suhteessa. Pelkkä arkkitehtuuri tuntui minulle liian teoreettiselta, mutta sisustusarkkitehtuuri vaikutti juuri sopivan monialaiselta.

Odotin, että yliopistossa opiskeluun kuuluisi aina paljon teoriaa, mutta meillä luentoja onkin ollut vain vähän. Suurin osa opiskelusta on todella käytännönläheistä konkreettista: teemme itse kaikki mallit käsin ja suunnittelemme tiloja ja kalusteita alusta asti itse.

Sisustussuunnittelija
Kursseja on laidasta laitaan, muutamasta teoriaa ja tekniikkaa opettavasta kurssista taidekursseihin ja tila- ja kalustesuunnittelun kursseihin. Taidekursseilla harjoitellaan esimerkiksi piirtämistä, maalaamista ja kuvanveistoa sekä opiskellaan taidehistoriaa. Tila- ja kalustesuunnittelun kurssit toteutetaan projekteina, joissa tehdään alusta loppuun joku todellinen työ. Ekana vuonna projektit olivat harjoitustöitä, mutta myöhemmin niitä on toteutettu myös yhteistyössä yritysten kanssa. Silloin projektien luonne muuttuu hieman, sillä asiakkaalla on tietysti aina sanansa sanottavana työn lopputulokseen liittyen. Projekteja tehdään sekä yksilötöinä että ryhmissä. Ryhmätyötaidot ovat tärkeitä, sillä työelämässäkin sisustusarkkitehdit tekevät paljon tiimityötä.
Sisustusarkkitehdiksi opiskelee keskenään tosi erilaisia tyyppejä, mutta minusta se on vain rikkaus. Jos kaikki olisivat samasta muotista, niin silloin kaikki varmaan suunnittelisivatkin samanlaisia asioita. Sisustusarkkitehdiksi voi siis hakea kuka tahansa. Kolmiulotteinen hahmotuskyky ja piirustustaito ovat tietysti tärkeitä, mutta teknistä osaamista tärkeämpää on innovatiivisuus ja ideointikyky. Käymäni Teho-Opiston Ennakko- ja Teho-kurssit helpottivat pääsykoetilanteessa paljon. Kun ei ollut aiemmin ollut vastaavassa koetilanteessa, oli valmennuskurssilla opituista asioista iso apu. Pääsykokeissa pystyin olemaan rentona ja hyvällä meiningillä, ja samaa suosittelen ehdottomasti muillekin. Monet sisustusarkkitehdit tekevät töitä niin tila- ja kalustesuunnittelun kuin arkkitehtuurinkin parissa sen sijaan että pysyisi tiukasti vain yhdellä tiellä. Itse haluaisin lähteä jo opiskeluaikana tai viimeistään valmistumisen jälkeen ulkomaille kokemusta ja kontakteja keräämään. Ehkä oma unelmatyönikin selviää siinä samalla!”

Soita ja kysy lisää siniltä

Voit myös tekstata tai lähettää WhatsApp-viestin.

Kolme poimittua syytä tulla teholle

Parhaat pisteet

Tehon opiskelijoilla 2018-21 parhaat pisteet Aallon ARTSin, LAB:in & Metropolian sisustusarkkitehtuuriin, muotoiluun tai visuaaliseen viestintään

teholta sisustus-arkkitehdiksi

Tehon opiskelijat täyttävät vuosittain n. 50% LAB-muotoiluinstituutin, sekä Metropolian sisustusarkkitehtuurin aloituspaikoista.

TEHOLTA aaltoon

Vuonna 2020 Aallon sisustusarkkitehtuurin linjalle sisäänpäässeistä 87% oli Teholaisia.

saavuta unelmiesi opiskelupaikka!

Early Bird-etu 5.1.2024 asti!