Metropolia Digitaalinen Muotoilu Ennakkotehtävät 2025

BY MICHAEL WALDEN
19 HELMIKUUN, 2025


Metropolian vuoden 2025 ennakkotehtävät on julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Digitaalisen Muotoilun ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Digitaalisen muotoilun ennakkotehtävässä annetaan mielikuvituksellinen tarina kaukaa tulevaisuudesta. Tarinassa on paljon tietoa, joka toimii lähdemateriaalina kahdelle vaaleihin liittyvälle käyttöliittymälle.

Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Metropolian sivuilla!


- Eeva Jokinen


METROPOLIA DIGITAALINEN MUOTOILU
ENNAKKOTEHTÄVÄT 2025


4000 jaa. ilmastonmuutoksen myötä elämänmuoto planeetallamme on tuhoutunut siinä muodossa kuin sen nyt tunnemme. Ihmiskunta on pakotettu muuttamaan galaksimme lähiaurinkokuntiin. Elämä uusissa aurinkokunnissa on ihmiskunnalle tyypillistä – ristiriidat ja valtapyrkimykset ravistelevat elämää. Aurinkokunnissa elää rinnakkain useita valtioita – toiset niistä elävät rauhanomaisesti, toiset ovat julman valtakamppailun ja diktatuurin käsikassaroita. Kaskarith Veu’m sijaitsee aurinkokunnista katsottuna lähimpänä Aurivova Primen kuuta, tasavallassa vallitsee jännittynyt ilmapiiri kapinallisten ja byrokraattien valtataistelun johdosta.


Kaskarith Veu’min tasavallassa järjestetään presidentinvaalit. Ehdolla ovat istuvan presidentin lisäksi seitsemän muuta henkilöä kuudesta eri tasavallan puolueesta ja yksi arvan määräämä ehdokas.

Suunnittele kaksi pyöreää käyttöliittymänäkymää Kaskarith Veu’min viralliselle äänestysapplikaatiolle, jota käytetään kosketusnäytöllisellä käyttöliittymällä. Äänestysapplikaatiolla voi äänestää, seurata tuloksia, myydä oman äänensä jollekulle muulle, lähettää kannustusviestejä ehdokkaille, hakea tietoa ehdokkaista, lukea eri puolueista sekä presidentinvaaleja ohjaavista laeista ja asetuksista.

Etsi tarvittaessa lisätietoa käyttöliittymäsuunnittelusta ja käytettävyydestä.

Näkymä 1:
Äänestysnäkymä. Käyttöliittymänäkymä, jolla annetaan ääni jollekin ehdokkaalle.
Näkymä 2:
Tulosnäkymä. Käyttöliittymänäkymä vaalien lopputuloksesta. Katso tiedot taulukosta Metropolian Sivuilta!

Toteutustyyli: Kaksi luonnosta (näkymä 1 ja näkymä 2) palvelun käyttöliittymästä. Älä käytä selittäviä tekstejä, jotka eivät ole osa käyttöliittymää. Käyttöliittymä on muodoltaan ympyrä, jonka halkaisija on 15 cm. Tee näkymistäsi edellä mainitun kokoisia.

Laajuus: 1 A3-arkki (yhdelle puolelle), älä ylitä annettua maksimilaajuutta

Toteutustapa: Käsin piirtämällä ja/tai maalaamalla, itse valituilla välineillä

Palautusformaatti: Tehtävä palautetaan digitaalisesti pdf-muodossa yhtenä kuvatiedostona, joka sisältää molemmat käyttöliittymänäkymät

Arviointiperusteet: Ideointikyky, idean ymmärrettävyys, selkeys, luettavuus, informaation visualisointi, vuorovaikutteisen käyttöliittymän käytettävyys, omaperäisyys, ohjeiden noudattaminenMuista kirjoittaa oma nimesi tehtäväpaperiin.

Metropolia

Opettaja Eevan kommentit

Digitaalisen muotoilun ennakkotehtävässä annetaan mielikuvituksellinen tarina kaukaa tulevaisuudesta. Tarinassa on paljon tietoa, joka toimii lähdemateriaalina kahdelle vaaleihin liittyvälle käyttöliittymälle. 

Taustamateriaali on tarkoituksella runsas, jotta joudut tekemään tietoisia valintoja siitä miten teet käyttöliittymistä mahdollisimman informatiivisia, mutta samalla myös helppokäyttöisiä, koska äänestämisen pitää sujua ihan kaiken ikäisiltä ja -taitoisilta äänestäjiltä. Tekstissä annetaan lisäksi ohjeita mitä kaikkea muuta äänestysapplikaatiolla pitää voida tehdä. 

Muoto on kaikille sama 15 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä, joten kaikki suunnitteluvalinnat tehdään aika tiukkojen reunaehtojen mukaan. PIdä mielessä arviointiperusteet ja helppokäyttöisyys, koska hyvä suunnittelu on sellaista, jota ei edes huomaa, mutta huonon suunnittelun ongelmat huomataan heti kun se otetaan käyttöön. Vai yksi arviointiperuste liittyy luovaan ongelmanratkaisuun (omaperäisyys), muuten arviointiperusteet liittyy vahvasti käytetävyyteen ja informaation visualisointiin, sekä selkeyteen. Haasteena on siis olla omaperäinen ja samalla mahdollisimman selkeä.