
Näillä töillä sisään Aallon muotoiluun
Inka Mattila haki Aallon muotoiluun toista kertaa. Viime vuoden jälkeen hän pohti omaa sisäistä motivaatiotaan. Lopputuloksena hän sai varmuuden siitä siitä, että oma ala oli löytynyt. Nyt Inka esittelee meille pääsykoetyöt, joilla unelmien opiskelupaikka napattiin.
“Heti pääsykokeiden alussa tultiin ilmoittamaan, että tänä vuonna pääsykokeet järjestetään vähän eri tavalla. Pääsykokeet oli muutettu kolmipäiväisiksi aiemman neljän päivän sijaan. Pääsykokeissa mulla oli kokoajan voitokas fiilis ja tunne siitä, että olen todellakin hakemassa oikealle alalle. Tehtävät tuntuivat kaikki tosi kivoilta! Myös tehtävissä käytetyt välineet ja materiaalit olivat minulle tuttuja, joten paniikkia ei syntynyt missään vaiheessa”, Inka muistelee tämän kevään pääsykoepäiviä.
Millaisia tehtävät sitten oikein olivat Aallon muotoilun pääsykokeissa? Alla kaikki pääsykoetehtävät sekä Inkan kommentit ja kuvat sisäänpääsyyn johtaneista töistään.
TEHTÄVÄ 1. 4 PISTETTÄ
Arviontiperusteet: Vuorovaikutuksen tulkinta ja tulkinnan ilmaisu

TEHTÄVÄ 2. 2 PISTETTÄ
Rakenna kolmesta kappaleesta koostuva silta. Sillan tulee ylittää vähintään 40cm pituinen matka.
Arviointiperusteet: Tilallinen hahmotuskyky, tarkkuus, luova ongelmanratkaisu

TEHTÄVÄ 3. 5 PISTETTÄ
Tehtävänäsi on ideoida ja luonnostella 20 tuotteen kokoelma tai tuoteperhe. Kokoelman teema on nuoruus.
Arviointiperusteet: Teeman ja tuoteideoiden yhteensopivuus. Ideointikyky. Ideoiden monipuolisuus. Värien käyttö.

Maalasin kaksi A3 julistetta, joista leikkasin julisteet. Viimeistelin julisteet vielä hopealla ja mustalla tussilla. Tehtävään kuului myös inspiraatiokollaasin kokoaminen. Keräsin annetuista lehdistä juttuja, jotka miellyttivät omaa silmää (olenhan itsekin kohderyhmää). Värimaailmasta tuli harmaansininen, keltaisilla yksityiskohdilla. Näin sain teksteistä julisteisiin mukaan myös typografiaa. Julisteista tuli samantyylisiä yhtenäisen värimaailman myötä, mutta yksilöinä erilaisia.
Lopuksi mietin, miten saisin mukaan myös hieman high-techia. Keksin, että julisteet muuttuisivat tunnelman ja puheen vaikutuksesta. Esimerkiksi painostavassa tunnelmassa ne muuttuisivat tummanpunaisiksi ja kuullessaan ilouutisen liikkuisivat ja tanssisivat mukana. Julisteet olisi mahdollista asettaa myös staattiseen tilaan.Tässä tehtävässä onnistuin mielestäni erityisen hyvin. Sain vietyä ideaa pidemmälle ja hyödynnettyä Teholla aiemmin ideoimaani harjoitustehtävää. Palkinnoksi sainkin täydet 5 pistettä.
TEHTÄVÄ 4. 3 PISTETTÄ
Suunnittele ja toteuta uudenlainen maalausväline, jolla maalaat kolmen värin kuvan.
Arviointiperusteet: Maalausvälineen kekseliäisyys, kuvallinen ilmaisu, sommittelu, värien käyttö.


TEHTÄVÄ 5. 3 PISTETTÄ
Ryhmätehtävässä meidän jaettiin noin 4 hengen ryhmiin. Ryhmätehtävällä mitattiin ryhmädynamiikkaa, sillä muotoilussa toimitaan usein muiden ihmisten kanssa ja ryhmässä työskentely on välttämätöntä.Tehtävässä meillä oli 8 minuuttia aikaa suunnitella luokkaretkisarja ja esitellä se 2 minuutissa. Tehtävässä ei sinällään ollut rajoitteita, eikä edes budjettia. Ideoimme koululaisille retket kaatopaikalle, kierrätyskeskukseen ja Venäjälle, tavoitteena lisätä ympäristötietoutta ja laajentaa kuvaa kierrätyksestä. Otin ryhmätehtävän esittelyssä roolin ja kerroin mitä saatiin aikaan ja mitkä jutut jäivät vielä auki. Ideointia tyhjänpäälle olisi voinut viedä mielestäni pidemmällekin. Tämä olisi mielestäni voinut mennä paljon paremminkin.
TEHTÄVÄ 6. 3 PISTETTÄ
Suunnittele ja toteuta Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Väre-rakennukseen dekaanin (”rehtorin”) huoneen oveen luonnollisen kokoinen ovikolkutin.
Arviointiperusteet: Materiaalin käsittely, muodon taju, yhteys käyttökontekstiin.

TEHTÄVÄ 7. 2 PISTETTÄ
Suunnittele ja rakenna laite, joka liikkuu itsenäisesti valvojien pöydän luona olevaa kaltevaa tasoa alaspäin mahdollisimman pitkän matkan.
Arviointiperusteet: Kekseliäisyys, suorituskyky, rakenteen kestävyys

HAASTATTELU
Haastattelijat olivat iloisia, että olin jo etukäteen miettinyt ja pohtinut vähän syvemmin näitä juttuja. Olen hakenut jo aiemmin muotoilijaksi ja ekan hakukerran jälkeen jouduin oikeasti pohtimaan ja kyseenalaistamaan motivaatiotani.Kun lähdin haastattelusta, toinen haastattelija sanoi, että ”sulla on hyvä meininki!” Kokeesta ja etenkin haastattelusta jäi tosi hyvä fiilis. Mietin, et “Jess! Kyl nää hyvin meni. Kyl mä tänä vuonna pääsen sinne kouluun.”
TULOKSET PÄÄSYKOKEISTA
Musta on tärkeää pitää eka tietoa itellään, käsitellä sitä hetki ja kertoo vasta sitten muille. Kun on ensin yksikseen sen asian kanssa ja oikeesti muistaa, että tekee sen itseensä varten. Ei vain siksi, että äiti voi kertoa että on ylpeä.No en mä kovin kauaa malttanut sitä siinä jäänyt makustelemaan. Kävelin kilometrin päähän vanhempieni luo ja otin mukaani edellisenä päivänä leipomani kakun. Iskä huusi ja tuuletti kuin Suomen maailmanmestaruutta juhlien. Äitikin alkoi tuulettamaan ja itkemään. Siinä sit yhdessä muutama kyynel vieräytettiinkin.
Vanhemmat ja mun mies ovat kaikki eläneet täysillä mukana ja antaneet tukea kokoajan. Olen tosi kiitollisessa asemassa, kun he huolehtivat kaikesta kuskaamisesta koko pääsykokeiden ajan. Pääsin vaivattomasti ilman julkisilla matkustamisen stressiä paikalle kaikkien tarvikkeideni kanssa. Jokaisen menestyjän takana on tiimi! Kiitos teille!
Lopulliset pisteet sisäänpääsyyn olivat siis yhteensä 27/40 pistettä pääsykokeista, ylioppilastodistuksesta 3/5 pistettä ja yhteispisteillä 30/45 pääsin sisään! Oli hienoa huomata, että mukaan mahtui muutama kakkonen ja silti oli mahdollisuus päästä sisään. Aivan kuten pääsykokeita ennen sanottiin. Nyt täytyy vain malttaa odottaa muutama kuukausi opiskeluja, joihin lähden motivoituneena ja innosta puhkuen!”
TEHON VALMENNUS
-Inka

040 554 5595
040 554 5595