
Aalto-yliopisto muotoilu Ennakkotehtävät 2025
Aalto-yliopiston vuoden 2025 taidealojen ennakkotehtävät on julkaistu! Tästä postauksesta löydät opettajan analyysit Muotoilun ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät analysoi tänä vuonna Teho-Opiston vastaava opettaja, Taiteen maisteri ja Yliopistopedagogi Eeva Jokinen!

Muotoilun ennakkotehtävä on tänäkin vuonna yksi, monta osaa sisältävä kokonaisuus. Nyt suunnitellaan teeman perusteella valitulle henkilölle sopiva väline tai tuote. Teemana on 2000-luvun sankari, joka voi olla todellinen tai fiktiivinen hahmo. Koska sankarista tulee tehdä taustatutkimus, joka perustuu keräämiisi lähteisiin, hahmo ei voi olla oma keksintösi, vaan jokin oikeasti olemassa oleva sankari. Kannattaa miettiä mitä sankaruus sinulle merkitsee ja millä tavalla valitsemasi hahmo edustaa näitä arvoja.
Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Aallon sivuilla!
- Eeva Jokinen
AALTO MUOTOILU ENNAKKOTEHTÄVÄT 2025
Palauta ennakkotehtävä yhtenä PDF-tiedostona Opintopolkuun. Nimeä tiedosto seuraavasti: sukunimesi-etunimesi.pdf. Liitä ennakkotehtävä Opintopolun hakulomakkeelle viimeistään 25.3.2025 ennen klo 15.00. Tarkasta tiedoston toimivuus, sillä puutteellisia hakemuksia ei arvioida.
2000-LUVUN SANKARI
Tehtäväohje
Kenen näet olevan 2000-luvun sankari? Suunnittele hänelle väline tai tuote. Tehtävässä on kaksi osaa: suunnittelu ja esittely.
1. SUUNNITTELU
Pohdi kuka on mielestäsi 2000-luvun sankari. Hän voi olla oikea tai fiktiivinen, yksittäinen henkilö tai laajemman ryhmän, kuten tietyn ammatin, edustaja. Etsi eri lähteistä tietoa sankaristasi. Lähteenä voi käyttää esimerkiksi kirjoja, lehtiä, verkkosivuja tai media-aineistoja (videot, podcastit jne.).
Suunnittele tämän taustatutkimuksen perusteella väline tai tuote, jota sankari tarvitsee. Tee välineestä tai tuotteesta värillinen kuva tai (pienois)malli. Tee lisäksi kuva välineestä tai tuotteesta käytössä, esimerkiksi osana tilannetta tai toimintaa. Tee kuva tai kuvat maalaamalla, piirtämällä, tai kollaasina. Voit käyttää esimerkiksi vesi-, peite- tai akryylivärejä, tusseja, puuvärejä, liituja ja musteita sekä itse väritettyjä ja valmiita papereita. Jos teet (pienois)mallin, voit käyttää valitsemiasi materiaaleja, esimerkiksi puuta, paperia, pahvia, rautalankaa, tekstiilejä, askartelumassaa, kipsiä, betonia tai vaahtomuovia. Kuvia tai (pienois)mallia ei saa tehdä tietokoneella eikä digitaalisilla työkaluilla. Lopuksi valokuvaa kuvat tai kuva ja (pienois)malli hyvässä valaistuksessa.
2. ESITTELY
Valitse löytämistäsi lähteistä kolme mielestäsi parasta ja kerro sankarista niiden pohjalta. Kirjoita korkeintaan yhden sivun mittainen teksti, jossa esittelet sankarisi ja hänelle suunnittelemasi tuotteen. Kuvaile sankarin aiempia vaiheita, tavoitteita, toimintaympäristöä ja haasteita. Perustele sitten, miten suunnittelemasi väline tai tuote liittyy häneen. Mainitse käyttämäsi lähteet ainakin tekstin lopussa. Tekstin oheen voi liittää valokuvia. Jos käytät tekoälyä apunasi tehtävää tehdessä, esimerkiksi tiedonhaussa tai tekstintuottamisessa, kerro mitä ohjelmaa käytit ja miten.
Tehtävän palautus
Tee kokonaisuudesta tietokoneella yksi tiedosto seuraavasti:
Osa 1, jossa esität valokuvina suunnittelemasi välineen tai tuotteen yksinään ja käytössä. Osan laajuus 2 sivua.
Osa 2, jossa taustatutkimuksen perusteella esittelet sankarisi ja kerrot miten suunnittelemasi väline tai tuote liittyy häneen. Voit liittää tekstin oheen valokuvia. Anna tekstille otsikoksi sankarisi nimi. Osan laajuus korkeintaan 1 sivu.
Sommittele sivut tietokoneen ruudulta katseltaviksi. Tallenna tiedosto PDF-muodossa ja nimeä se sukunimesi-etunimesi.pdf.
Tehtävän arviointiperusteet
- Tulkintakyky. Kyky käyttää taustatutkimusta suunnittelun lähtökohtana.
- Ilmaisutaito. Kyky ilmaista tehtävässä pyydetyt visuaaliset ja kirjalliset osat selkeästi ja vakuuttavasti.
- Lisäksi tehtävän arvioinnissa voidaan huomioida korkeatasoinen taiteellinen ja tekninen ilmaisu sekä suunnitellun välineen tai tuotteen idean korkea taso.

Opettaja Eevan kommentit
TAUSTATUTKIMUS
Ennen varsinaista suunnittelua kannattaa aloittaa taustatutkimuksesta, koska se luo raamit suunnittelemallesi tuotteelle.
Taustatutkimuksen tarkoitus suunnittelussa on määrittää se maailma ja ne arvot, jotka ohjaa ideointia ja suunnittelua. Toisaalta jokin vaihe suunnittelussa voi viedä ideaa suuntaan, joka pakottaa määrittämään taustatutkimustakin uudestaan. Taustatutkimusta kannattaakin valmistella rinnakkain suunnittelun kanssa, jotta voit lopuksi valita esimerkiksi juuri oikeat kuvat kuvaamaan tarvetta, johon suunnittelemasi idea perustuu. Taustatutkimus on siis nimestään huolimatta osittain samanaikaista toimintaa suunnitteluprosessin kanssa. Koska suunnittelet tuotetta jollekin henkilölle tai hahmolle, taustatutkimuksessa kannattaa perehtyä syvällisesti hahmon edustamiin näkökulmiin ja toimintaan.
Teemana on Sankarius. Kannattaa pohtia aihetta monesta eri näkökulmasta ja miettiä, millaisia erilaisia näkökulmia teemaan voi ottaa. Sankarit voivat olla kaikkien tuntemia, tai huomaamattomampia arjen sankareita. Taustatutkimusosuus on lyhyt ja sen tulisi jotenkin johdatella valitsemaasi näkökulmaan ja taustoittaa suunnittelemasi tuotteen tai välineen merkitystä sankarin toimintaan. Ideoimasi välineen tai tuotteen ei tarvitse olla merkittävällä tavalla uudenlainen tai keksimällä keksitty, vaan sen pitäisi aidosti liittyä valitsemaasi näkökulmaan. Toki ideasi kiinnostavuutta nostaa, jos olet ajatellut miten ideasi voisi edistää, parantaa tai vastata taustatutkimuksessasi esittämääsi mahdolliseen ongelmaan tai näkökulmaan sankarin toiminnassa.
Taustatutkimusvaiheessa kannattaa kysyä itseltään kysymyksiä jotka voisivat paljastaa näitä ehkä piilossakin olevia ongelmia: Mitä ilmiöitä sankariin liittyy? Keihin sankarin toiminta vaikuttaa ja miten? MIllaisia haasteita tai ongelmiasankarilla on? Mikä sankarissa kiinnostaa sinua? Millaisia välineitä/tuotteita sankakri yleensä käyttä ätai tarvitsee jotta voi toimia sankarillisesti? Miten ne toimivat? Voisiko näistä tilanteista löytyä uudelle tarve uudelle tuotteelle tai välineelle?
Taustatutkimuksen ja perustelun ideoimallesi tuotteelle tai välineelle tulee mahtua yhdelle sivulle, joten joudut valitsemaan materiaalistasi näkökulmasi kannalta olennaisen informaation. Muista, että tutkimuksen visuaalisella esitystavalla on myös merkitystä tiedon välittymisen kannalta. Mieti esiin nousevien kysymyste ja vastausten avulla millaist atuotetta sankarisi voisi tarvita. Tämä vaihe on tärkeä osa suunnitteluprosessia. Voit miettiä ideaas vaikka mind-mapin avulla. MItä hyötyä tuotteesta voisi olla sankarillesi, millaisessa tilanteessa hän voisi tarvita sitä? Vasta kun tiedät missä ja miten tuotetta käytetään, voit alkaa miettimään miltä tuote voisi näyttää.
SUUNNITTELU & ESITTELY
Sinua pyydetään esittämään ideasi kahdella värillisellä kuvalla, joista yhdessä kuvaat pelkän välineen, tuotteen tai teoksen joko kuvana tai pienoismallina, ja toisessa esität sen käytössä, esimerkiksi osana tilannetta tai toimintaa.
- Ensimmäisessä kuvassa tuotetta/välinettä voi tarkastella lähempää ja voit esitellä sen eri toimintoja, materiaaleja ja muodonantoa. Ensimmäisessä kuvassa itse tuote on pääosassa, toisessa sen mahdollistama toiminta. Voit myös tehdä ideastasi pienoismallin, jos se sopii ideaasi. Tehtävässä on muuten vapaat välineet, mutta digitaaliset toteutukset on kiellettyjä.
- Toisessa kuvassa tulee näyttää miten väline tai tuote liittyy valtamerialuksen toimintaan. Näkökulma tässä toisessa kuvassa on ideastasi käytössä, joten kuva voi olla yleiskuva tilanteesta tai jopa sarjakuva, jos se kertoo miten tuote tai väline toimii käytännössä.
Kannattaa luonnostella useita versioita erilaisista kuvakulmista, jotta saat mahdollisimman hyvin välitettyä suunnitellut välineen tai tuotteen mahdolliset toiminnallisuudet. Kaksi kuvaa mahdollistaa sen, että voit tuoda molemmissa esiin hieman eri puolia ideastasi.
Arviointiperusteissa painotetaan kykyä ilmaista tehtävässä pyydetyt visuaaliset ja kirjalliset osat selkeästi ja vakuuttavasti. Tämä tarkoittaa sitä, että huomioit, mitä kaikkea monimuotoinen tehtävänanto oikeasti pyytää sinua tekemään ja että osaat visualisoida pyydetyt asiat työssäsi selkeästi. Ilmaisutaito on osa tätä kokonaisuutta. On tärkeää, että esittämäsi kuvat ilmaisevat ideaasi monipuolisesti ja teknisesti laadukkaalla tavalla. Kannattaa siis valita esityskuviin itsellesi vahva tekniikka.
Myös suunnitellun tuotteen tai välineen korkea taso, eli suunnittelutaito on tärkeässä osassa. Suunnittelua auttaa se että olet taustatutkimuksessa luonut tuotteelle selkeän tarpeen joka perustelee tuotteesi olemassaoloa. Esineen ulkonäköä ohjaa sitten paitsi vaaditut toiminnalliset ja materiaaliset ominaisuudet, myös siihen mahdollisesti liittyvä estetiikka, sekä oma suunnittelijan muotokielesi. Ulkonäköä ja tuotteen toiminnallisia ominaisuuksia esitellään ensimmäisessä kuvassa. Toisessa kuvassa kuvataan enemmän käyttökokemusta ja ideasi vaikutusta ympäristöön/käyttäjiin.
Muista myös, että palautettavan tiedoston kokonaisuus ja sen visuaalisuus on arvioinnin kohteena. Muista otsikoida tekstiosuus sankarisi nimellä, voit kenties lisätä tekstiosuuteen ingressin joka napakasti tiivistää mistä aiheesta olet esittämässä ideaasi ja käytä samaa typografiaa/visuaalista ilmettä läpi koko palautettavan dokumentin.

Aalto-yliopisto

040 554 5595
040 554 5595