
Metropolia Sisustusarkkitehtuuri Ennakkotehtävät 2025
Metropolia Sisustus-arkkitehtuuri Ennakkotehtävät 2025
Metropolian vuoden 2025 ennakkotehtävät on julkaistu! Tästä blogista löydät opettajan analyysit Metropolian Sisustusarkkitehtuurin ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät analysoi Teho-Opiston perustaja, taiteen maisteri ja muotoilustaan palkittu arkkitehti, Sini Koivisto!

Tällä kertaa ennakkotehtävänä on rakenteellinen teos teemalla ”Kaksi”. Tehtävä on pienoismallin ja piirroksen tai maalauksen kombo - kahden tehtävän kokonaisuus. Kiinnostavan rakenteellinen ja luova samaan aikaan. Teema on monitulkintainen ja jättää mielikuvitukselle paljon tilaa!
Tutustu huolellisesti tehtävien palautusohjeisiin Metropolian sivuilla!
- Sini Koivisto
METROPOLIA SISUSTUSARKKITEHTUURI ENNAKKOTEHTÄVÄT 2025
AALTO SISUSTUS-
ARKKITEHTUURI
ENNAKKOTEHTÄVÄT 2025
Tehtävä: KAKSI
Suunnittele rakenteellinen teos, jonka teema on ”KAKSI”. Kokonaisuuden korkeimman kohdan tulee olla 10 m korkeudessa, ja teoksen lähtötason tulee mahtua 5 x 5 m kokoiselle alalle.
1. TOTEUTA SUUNNITELMASTA PIENOISMALLI
Toteutustapa:
Mittakaava 1:50 (1 cm = 50 cm), jolloin mallin korkein kohta on 20 cm korkeudessa.
Materiaalina puinen sekoitustikku https://www.s-kaupat.fi/tuote/spen-kahvitikku-50kpl/6426600196006 (tai vastaava tuote) ja liima.
Toteuta mallisi valkoisen alustan, esimerkiksi pahvin, päälle. Piirrä alustaan 5 x 5 m (mittakaavassa 10 x 10 cm) alue, johon sijoitat teoksen. Leikkaa pahvista/kartongista myös mittakaavaihminen, jonka asetat rakenteesi viereen. Ihmisen pituus 175 cm eli mallissa 3,5 cm.
Opettaja Sinin kommentit
Ensimmäisessä tehtävässä rakennetaan pienoismalli puisista sekoitustikuista. Koolle on annettu pari ohjetta: Kokonaisuuden korkeimman kohdan tulee olla 10 m korkeudessa, ja teoksen lähtötason tulee mahtua 5 x 5 m kokoiselle alalle. Nämä reunaehdot tulee tietenkin täyttää tarkasti - muuten voi täysin vapaasti leikkiä rakenteilla ja muodoilla.
Rakenteelliset muodot, jotka tämän tyyppisissä tehtävissä voisivat toistua, kannattaa unohtaa. Kannattaa koittaa erottua parhaansa mukaan omalla oivaltavalla ideoinnilla ja toteutuksella. Rakenteet voivat olla taidetta, kuten eräs kuuluisa rakenteiden suunnittelija sanoi - Mihin tehtävän määritelmä ”Teos”kin viittaa.
Rakenteissa kiinnostavaa on, jos niihin on saatu rytmikkyyttä ja variaatiota. Jopa veistoksellisuutta!. Lisäksi erilaiset vastakohdat ja mm painovoimalla leikkiminen luovat jännitteisyyttä ja vaihtelevuutta kokonaismuotoon.
Työn on hyvä olla siististi toteutettu, eikä näkyvissä tällöin ole liimajälkiä. Leikkauspinnat, jos niitä on, voivat olla tasaisia, mikä jättää viimeistellyn ilmeen työhön. Mittakaava pyydetään havainnollistamaan työssä määritellyn kokoisen mittakaavaihmisen avulla. Arviointiperusteena on nimittäin mittakaavan, materiaalin ja toteutuksen hallinta.
Pidä kiinni annetuista rajoista ja reunaehdoista mutta päästä mielikuvituksesi valloilleen rakenteellista teosta taiteillessa. Muodon ja rakenteen kiinnostavuus ja kolmiulotteinen sommittelutaito ovat yksiä tärkeimmistä arviointiperusteista. Huomioi muotoilussasi ja kokonaisuudessasi teoksen teema ”Kaksi”, sillä arviointiperusteissa on myös annetun teeman tavoittaminen. Mieti sen mahdollisuuksia!!
Rakenteellisesta teoksesta otetaan kaksi kuvaa eri suunnista. Kuvakulmat ovat erittäin tärkeä valinta ja niiden avulla voi korostaa teoksen parhaita puolia. Kummankin on hyvä tuoda uutta toiseensa verrattuna. Suunnitelmaa parhaiten esiin tuova valaistus on olennaista hyvien kuvakulmien lisäksi. Kummatkin laadukkaan ja kiinnostavan kuvan ominaisuuksia.
Mieti, miten viestit kuvan sommittelun ja muiden valintojen keinoin siitä, millainen toinen maailma ja sen asukas on - ja mikä siellä on sinulle tärkeää ja miksi. Tätä täydentää yhden lauseen mittainen kuvaus toisesta maailmasta. Tekstin sisältö, rakenne ja esitystapa ovat myös erittäin tärkeä osa työtä.
Arviointiperusteissa mainittu tunnelma viittaa siihen että tunnelman kuvaaminen visuaalisin keinoin on kuvassa myös oleellista. Kannattaa miettiä miten nämä arviointiperusteissa mainitut asiat saa yhdistettyä toimivaksi kokonaisuudeksi.

METROPOLIA
2. TOTEUTA NÄKYMÄ SUUNNITELMASTA
Kuvittele teoksesi luonnollisessa koossa, ja itsesi seisomaan sen viereen, kolmen metrin etäisyydelle. Katsot teosta alhaalta ylöspäin. Mitä näet?
TOTEUTUSTAPA:
Piirrä ja/tai maalaa värillinen näkymä haluamallasi tavalla (lyijykynä, vesi- tai peitevärit, tussit, väriliidut, puukynät).Toteuta työ valkoiselle vaakasuuntaiselle A3-paperille.
ARVIOINTIPERUSTEET:
Malli
Muodon ja rakenteen kiinnostavuus, annetun teeman tavoittaminen, kolmiulotteinen sommittelutaito, mittakaavan, materiaalin ja toteutuksen hallinta
Piirustus
Muodon, rakenteen ja perspektiivin hahmotus, sommittelutaito, kuvallinen ilmaisu
PALAUTUS:
Malli
Kaksi vaakasuuntaista valokuvaa mallista, kuvattuna KAHDESTA ERI SUUNNASTA. Molemmissa kuvissa tulee näkyä malli kokonaisuudessaan.
Piirustus
Skannaa tai valokuvaa työsi kohtisuoraan ylhäältä.
Tehtävät palautetaan Opintopolkuun liitteenä yhtenä kolmisivuisena pdf -tiedostona, joka siis muodostuu kahdesta valokuvasta ja piirustuksesta.
Opettaja Sinin kommentit
Tässä on hyvä miettiä esittävänsä työtä kiinnostavimmasta näkökulmasta. Vaikka etäisyys ja katselukulma on määritelty, työn kiinnostavuuden kannalta voi miettiä että rakenteellisen teoksen ”Kaksi” näkisi uudesta kulmasta ja näin toisi jotain lisää ensimmäisen tehtävän kuviin. Muodon, rakenteen ja perspektiivin hahmotus arviointiperusteina liittyvät tässä tehtävässä kolmiulotteisen muodon hahmottamiseen ja havainnolliseen esittämiseen valituilla tekniikoilla. Valo ja varjo ovat olennaisia muodon kolmiulotteisuuden hahmottumisessa.
Sommittelutaito arviointiperusteena liittyy kokonaisuuden jäsentelyyn ja kuvan rakentumiseen. Hyvä sommitelma korostaa olennaisia asioita kuva-alalla. Tekniset valinnat ovat tärkeitä sommittelunkin kannalta!
Mikä upea ja inspiroiva kahden tehtävän kokonaisuus. Rakenteellinen mutta kuitenkin niin taiteellinen. Kaikki tärkeä ja olennainen yhdessä; tai tarkemmin ottaen ”Kahdessa”! Tsemppiä ja paljon hyviä ideoita näihin kiinnostaviin tehtäviin!!

040 554 5595
040 554 5595