Aihe: Ajankohtaista, Tarinoita Teholta

Arvostatko estetiikkaa ja toimivuutta? Haluatko ratkoa ongelmia ja käyttää luovuuttasi muiden hyväksi? Muotoilusta on moneksi ja sen arvostus on yhä kasvussa.

Mitä muotoilu on?

Termiä muotoilu käytetään monessa yhteydessä, mutta kiteytettynä sillä tarkoitetaan erilaisten tuotteiden tai palveluiden suunnittelua ja mallintamista. Lopputuloksena voi olla melkein mitä vain: huonekalu, käyttöesine, vaate, pakkaus, brändi, palvelu – niin analoginen kuin digitaalinen.  

Yhteistä kaikelle muotoilulle on se, että on olemassa tarve, johon muotoilulla tarjotaan ratkaisu. Muotoilussa yhdistyvät esteettisyys ja käytettävyys. Se näkyy esimerkiksi saksissa, jotka istuvat hyvin käteen ja leikkaavat terävästi tai tuolissa, joka on kaunis ja käytännöllinen sekä mukava istua.

Pakkausmuotoilu - Fazer Alku-myslit kaatonokka

Onnistunut pakkausmuotoilu helpottaa arkea

Olisiko minusta muotoilijaksi?

Moni varmasti miettii, että kiinnostusta tähän luovaan alaan olisi, mutta riittävätkö rahkeet? Teho-Opiston muotoiluekspertti ja toinen pääopettajista, Eeva Jokinen, rohkaisee muotoilijan uraa harkitsevia seuraamaan intuitiotaan.

– Jos edes mietit, olisiko sinusta muotoilijaksi, niin varmasti on. Monelle halu suunnitella vaikkapa esineitä lähtee ulkonäöstä – siitä, että haluaa tehdä ympäristön itseään kiinnostavan näköiseksi. Kuitenkin, kun pääsee prosessiin syvemmin sisälle ja ymmärtää, mitä kaikkea siihen kuuluu, ajatukset lähtevät eri tasolle. Kun oppii havainnoimaan ympäristöä ja miettimään, miten sitä voisi kehittää, niin silloinhan sitä on jo muotoilija.

LIPPA kenkälusikka – muotoilija Tapio Anttila / Nordic Hysteria

LIPPA kenkälusikka – muotoilija Tapio Anttila / Nordic Hysteria

Mihin muotoilijaa tarvitaan?

Hyvin muotoillut tuotteet ja palvelut ilahduttavat käyttäjää niin visuaalisuudellaan kuin toiminnallisuudellaan. Muotoilusta on siis iloa yksittäiselle ihmiselle, mutta se voi ratkoa myös laajempiakin yhteiskunnallisia ongelmia.

Muotoilijan innovaatio voi tarttua vaikkapa siihen laaja-alaiseen ongelmaan, että ihmiset istuvat kaiket päivät paikoillaan toimistoissa tai muissa tiloissa. Tällainen muotoilun tulos on esimerkiksi Tehon alumnin Kaisa Jäntin Hangaround-sisäkeinu, joka tekee istumisesta liikkuvampaa.

Muotoilu tuottaa iloa myös tekijälle itselleen, jolle jo itse tekoprosessi on usein palkitsevaa.

Oodin keskustakirjastossa hyödynnettiin muotoiluosaamista. Kuva: Tuomas Uusheimo

Oodin keskustakirjastossa hyödynnettiin laajasti muotoiluosaamista.
Kuva: Tuomas Uusheimo

Muotoilua opiskelemaan!

Muotoilua voit opiskella niin Aallossa ja Lapin yliopistossa kuin Lahden, Metropolian, Kymenlaakson, Hämeen ja Savonian ammattikorkeakouluissa. Opinnoissa pääset kokeilemaan muotoilun eri osa-alueita ja hahmotat sen, mihin suuntaan haluat muotoilijana mennä.

Ja jotta nappaisit arvostetun opiskelupaikan, on syytä valmistautua hakuprosessiin huolella. Teho-Opiston kursseilta saat apua niin ennakkotehtäviin kuin pääsykokeisiin valmistautumiseen. Asiantuntevat opettajamme tietävät, mitä kokeissa, opinnoissa ja työelämässä vaaditaan ja preppaavat sinut siihen. Tule treenaamaan hauskassa seurassa ja hyvällä fiiliksellä!

Recommended Posts

Kommentoi

Kirjoita hakusi ja paina Enter

uusiutuva ja kierrätettävä tölkki vedelle.